Edytowałem pierwszy post i dzięki @gawron udało mi się dodać do poradnika wszystkie screeny z lokalizacją schowków. Mam tylko nadzieję, że żadnego nie pominąłem.
@kondotier
Dzięki za poprawę MENU, bo wcześniej kiepsko to wyglądało.
Ja wgrałem u siebie dodatek i nowa gra nie jest wymagana. U Sidora można wziąć zadania na kolekcjonera ale ja się z tym wstrzymam. Pobiegam za plecakami dopiero po ukończeniu głównej fabuły
Poniżej link do paczki zmieniającej wygląd otoczenia. Do zestawu dołączony bagnet z nową animacją, lornetka oraz kilka tekstu poprawiających wygląd np. AK-74u oraz zapodany przez @kondotiera plik ui_aainmenu. Nie wymaga nowej gry. Nawiasem mówiąc, cieszy mnie ten renesans. Mam nadzieją, że to nie koniec.
Utknąłem ze schowkami na Agro. Byłem na drzewie, przy BTRze i przy krzakach koło włazu. Schowka nigdzie nie było. Chyba mam buga, bo w krzaku zamiast schowka mam opcję spania. Daję screena.
Jeśli ktoś ma moda na kompie, i byłby chętny, dałbym sava do sprawdzenia.
Nie gram w tego moda. Teraz to w ogóle w nic nie gram bo czekam na płytę główną do kompa i używam małego laptopa na którym teraz rozłożyła się moja kotka więc może jakiś film obejrzę
A co do moda znalazłem na YT taki film o schowkach na Agropromie nie wiem czy widziałeś:
@kazik - Tego gameplaya nie widziałem, ale i bez niego trafiłem we wszystkie właściwe miejsca. Ten mój screen z opcją spania, jest zrobiony dokładnie w tym samym miejscu jaki w krzaku pokazuje gameplayer. Gdyby to był tylko błędny opis, powinno mi schowek otworzyć. A ja dostaję informację, że nie mogę spać ze względu na napromieniowanie, choć nie jestem. Wejdę jeszcze raz na Agroprom i zobaczę co z tego wyjdzie. Bo w czystą Apokalipsę grać mi się nie chce.
Może ktoś moda ma postawionego i jednak mnie wspomoże , sprawdzając czy ma to samo.
DODANO:
Problem rozwiązany. Schowek był w innym krzaku. Tym bliższym włazu, już z promieniowaniem i anomaliami.
A w błąd zostałem wprowadzony wcześniejszym krzakiem, pozwalającym na spanie w nim . Wokół psy, dziki, anomalie, a tu nagle bezpieczne miejsce do spania. Tym razem mod pozwolił mi się przespać. Sprawdziłem. Żadnych problemów. Na minimapie krzaka mam z zielonym domkiem. Ciekawostka.
Ktoś pisał, że noszenie ze sobą artefaktów Kolekcjonera, sprawia niemiłą niespodziankę. Czy nią jest ciągłe napromieniowanie?
I z doświadczenia. Czy arty z radiacją w tym modzie działają również z plecaka? Co jakiś czas mam właśnie taki napad promieniowania.
I jeszcze jedno. Czy ma ktoś listę tych artefaktów nazwami, jakie trzeba mieć na koniec?
Ale chyba dam sobie spokój z tym modem. Jednak takie poszukiwania to nie dla mnie. Tym bardziej, że w stosunku do moda na którym był robiony poradnik, są chyba dodane elementy roślinne, bo krzaków i drzew jest sporo więcej, a na drzewach gałązek z liśćmi przesłaniającymi widok. Trzeba będzie chyba wstawić moda, na ogołocenie z liści. Może wtedy będzie coś widać.
Trzeba będzie chyba wstawić moda, na ogołocenie z liści.
Zauważyłem na screenie wyżej, że wgrałeś dodatek i jak rozumiem, chcesz przywrócić wygląd otoczenia do pierwotnego stanu. Jeśli tak, to wystarczy usunąć lub zmienić nazwę katalogu levels, analogicznie postąpić z katalogiem textures*tress* i Zona znowu będzie wyglądała, jak wcześniej.A ja zaczynam się wkręcać, Jestem na Jantarze i dopiero teraz zaczynam przypominać sobie moda. Ne zauważyłem, żeby artefakty w plecaku karmiły radiacją naszego GG.
MAC-10 do 1 slotu, dodany Sidorowiczowi na ladę. Po małym tuningu, przy szybkostrzelności tej broni jest to prawdziwa kosiarka, link poniżej.
Niestety, ale przy tym modzie dodawanie ulepszonych tekstur powoduje jego cholerne utrudnienie. Przykładem niech będzie moje szukanie schowka na drzewie w DM. Za cholerę nie mogłem go znaleźć ( dwa inne miejsca sprawdzone ), więc się zapisałem, wyszedłem z gry i uruchomiłem moda na podstawowych teksturach. Mam na wszelki wypadek kopię gamedaty bez żadnych “usprawnień”. Po uruchomieniu miłe zaskoczenie. Bez ruszenia się, plecak widoczny, jak i możliwość jego otwarcia.
Ten ukośny szary pas, to jakiś liść, ale już nie przeszkadza w zabraniu schowka. Ten wpis, to tylko informacja dla następnych graczy, że mogą się przy “ulepszeniu” tekstur, z czymś takim spotkać. Tekstury były tak gęste, że mod nie pokazał znacznika. A co zaś dotyczy broni, to jak na razie brakuje mi PSO-1 na Abakana (i AK-74), lub grafiki dla niego zwykłego celownika, a nie przeziernikowego. Reszta broni która się w modzie znajduje, przynajmniej na tym etapie gry jaką mam, całkowicie mi wystarcza.
Niestety, ale przy tym modzie dodawanie ulepszonych tekstur powoduje jego cholerne utrudnienie.
Pełna zgoda, schowki na drzewach czy w innej roślinności znacznie trudniej jest znaleźć, sam tego doświadczyłem. Zresztą, to nie jedyne utrudnienie, walka w bardziej zarośniętym terenie, też jest znacznie trudniejsza. Postaram się sprawdzić wszystkie schowki Kolekcjonera, jeśli coś będzie niemożliwe do wykonania, paczka pójdzie w powietrze.
2 godziny temu, kondotier napisał:
Reszta broni która się w modzie znajduje, przynajmniej na tym etapie gry jaką mam, całkowicie mi wystarcza.
Bez dwóch zdań, mnie też. Jednak w SOC w pierwszym slocie zawsze brakowało mi czegoś konkretnego🙂.
Wszystkie dodatki mają jedną wspólną zaletę: nie zadziałają, jeśli gracz ich nie zainstaluje. Z drugiej strony, jak wszystko działa i czy rzeczywiście nam pasuje, można się przekonać dopiero po zainstalowaniu. Decyzja zawsze należy do gracza, nic nowego.
No i kolejny problem, ale już nie związany z żadnymi dodatkami. To problem braku spawnu, którego nie rozwiązało ponowne wejście na lokację. Schowki w barze. Dwa dobrze widoczne miejsca, czubek suchego drzewa i dach budynku koło posterunku. Schowka na pewno nie ma.
Ale też nie ma w tej stercie kwadratowych rur, za blaszaną ściną. Nie ma go ani przez dziurę w tej blasze, ani po wlezieniu pod te rury na dodatkowo obniżonym przysiadzie. Zajrzałem w każdą.
Wychodzenie z gry i ponowne wczytanie też bez skutku.
Coś mnie mod nie polubił. Na razie przerwa na skoki, a później ponowne starania.
Też zainstalowałem paczkę tekstur od @gawron’a ale na razie nie narzekam, bo nie szukam schowków. Czas na nie nadejdzie po ukończeniu głównej fabuły.
Za to przypomniałem sobie co mnie tak naprawdę wkurzało w tym modzie..Zebranie 5 milionów na broń dla Poszukiwaczy. Zbierałem wszystko to, co można spieniężyć, a jednocześnie ostro podniosłem udźwig, żeby nie latać co 5 minut do handlarzy. Jakoś uciułałem tą kasę, ale ból nie powiem czego miałem taki, że brak słów.
@Agrael - Dzięki za info o ilości kasy. Bedę bardziej oszczędny .
Ale mam prośbę. Wstawiam zapis w Barze, tam gdzie powinienem mieć schowek. Byłbyś uprzejmy sprawdzić, czy u Ciebie też jest z nim problem. Na drzewie i na dachu, jak widzisz na screenach, nie było. Ale jakbyś i tam ponownie sprawdził, też bym się nie pogniewał.
Zaczynam podejrzewać, że schowki są jakoś powiązane z fabułą. Bo poszedłem zgodnie z zadaniem od Barmana pogadać na MW, przy okazji zrobiłem arta z legendy ( Serce Kontrolera ) i wezwał mnie Woronin. Wróciłem i od pierwszego podejścia pokazał się wskaźnik schowka. Widać też plecak, czego wcześniej nie było.
Jak wziąć art Serce Kontrolera. Czyta kto chce.
Spoiler
Nie należy brać arta jak leży w chałupie. Albo trzeba go przez drzwi wytoczyć na zewnątrz, albo podtoczyć do okna. Wyskakujemy na zewnątrz, bierzemy arta i gdy tylko pojawią si chałupie kontrolerzy i pijawki wiejemy do którejś z chałup ze strychem. Z niego rozwalamy pijawki i kontrolerów.
I teraz pytanie do tych z dobrą pamięcią. W zadaniu na Serce Kontrolera, było ostrzeżenie. Ono dotyczyło tylko zdarzenia po jego podniesieniu, z którym się już za drugim razem uporałem, czy teraz będą jakieś skutki noszenia go? Jego pozytywne wartości są zachwycające.
Ale właśnie w nich może się kryć jakaś pułapka. Mam już takie coś. W schowku po kimś, znalazłem egzo +20kg udźwigu. Ale jak tylko go ubiorę, od razu dostaję dawkę radiacji szybko rosnącą. Tak samo jak jestem choć przez chwilę bez kombinezonu, mimo że nic radioaktywnego przy sobie nie mam. Tak było w czystej Apokalipsie?
Z sercem kontrolera jest taka sprawa, że przy przechodzeniu przez lokacje pojawiają się mutanty ( chyba dwie pijawki ). I to nie ważne czy arta mamy przypiętego do pasa czy w plecaku, bo sprawdzałem. Można się go pozbyć oddając Barmanowi.
Ja po zebraniu tego ‘’ pozytywnego " artefaktu obrałem inną taktykę - od razu w nogi nie oglądając się za siebie
A co do egzy, o której mówisz to nie pamiętam, ale w X-18 jest bardzo dobry egzoszkielet ( mamy zadanie na tą właśnie egze+detektor z X-16) który znajduje się w pomieszczeniu gdzie w podstawce był pseudogigant. Znajduje się on w jednej ze skrzyń.
I koniec.
Oto wszystkie zebrane arty Kolekcjonera w skrzynce u Sidora.
Trochę szukania było i męczarni ( zwłaszcza ostatni schowek na Radarze z niewidocznymi teleportami ), ale się udało.
Przy schowku w Dolinie Mroku musiałem usunąć paczkę z grafiką od @gawron’a, bo przez dodanie tej nowej roślinności nie byłem w stanie wskoczyć na drzewo. Wielki plus za tą paczkę, bo upiększa w większym stopniu otoczenie, ale jednocześnie utrudnia grę jak i szukanie schowków. Tak czy siak - grało się przyjemnie
Ale zrobiłem sobie przerwę w barze i kiedy wczytałem zapis, kontroler i pijawki też się mi tam zjawiły. Czyli nie tylko na zmianach lokacji się pojawiają. No to opchnąłem go Barmanowi i mam teraz święty spokój. Inne arty wystarczają aby grać bez problemu.
I kilka screnów.
Pomysłowa wygódka.
Serial pt. “Po trupach do celu”
Spoiler
Ilość zebranego z nich sprzętu w połączeniu z egzoszkieletem znalezionym w X18, dała mi komfort finansowy. Mam już kilka milionów, które pomogą kupić tę kwestową broń.
A tak najłatwiej zabrać schowek Kolekcjonera na Elektrycznej wciągarce na Jantarze.
A ten z rozpaczy stanął na głowie.
Zostało mi jeszcze sporo gry i sporo schowków do zabrania.
Mógłbym pożegnać się ze Strefą i zakończyć moda, bo Sidor dostał swoje artefakty, ale wisi mi zadanie na Totalne oczyszczanie. Wszystkich wrogich i tych co w kontaktach mieli “Bardzo złą reputację” wybiłem na MW, Dziczy, Jantarze, Agropromie, Wysypisku, w Dolinie Mroku i na Kordonie. Na gameplayach którymi się wsparłem, były kółeczka oznaczające ilość przebierańców. Ja tego nie mam.
Stąd problem z ustaleniem, czy i ilu mi zostało. Mogą być na Radarze i w Prypeci? Doktorowi oddałem PDA i zostałem w swojej grupie.
Czyżbym jeszcze raz musiał zrobić rundę honorową? Kto pamięta gdzie te dziady się jeszcze pochowały.
I jak przez całą grę miałem szaro, buro i ponuro tak na koniec zaświeciło mi słońce.
A tu Sidor ze swoim “skarbem”. Tym razem nie był sknerusem, sypnął groszem.
Dobrze było sobie przypomnieć moda “staruszka”. Muszę przyznać, że głównego wątku z Apokalipsy, całkowicie zapomniałem, więc grałem jak w coś nowego .
3 na Agropromie, w jednym z budynków na bazie wojskowej
3 na Agropromie na bazie stalkerów
3 na Wysypisku przy przystanku naprzeciwko hangaru
3 na Wysypisku niedaleko cmentarzyska pojazdów
3 na Kordonie, za posterunkiem wojskowym przy bramie na Wielką Ziemię
3 w Dolinie Mroku w budynkach Chlewni
3 w Dolinie Mroku za budynkiem z wejściem do X18 "
U mnie wszyscy poszukiwani się odnaleźli, ale już byli nastawieni neutralnie i bez kombinezonów Apokalipsy - Tak ma być.
Jedyny problem miałem taki, że będąc na wysypisku i agropromie biegali tam Łowcy + inni neutralni stalkerzy i ciężko było odróżnić kto jest kim. Tak więc rozwaliłem wszystkich podejrzanych w miejscu, gdzie mieli pojawić się uciekinierzy z Apokalipsy.
Teraz się wziąłem za Poszukiwaczy i też zapomniałem fabułe. Czasami jakieś przebłyski mam i nagle sobie przypominam co będzie dalej, ale w gruncie rzeczy to gra jak w nowego moda
@Agrael - u mnie też wszyscy byli poprzebierani, często wymieszani z innymi stalkerami. Wyłapać ich było można po imieniu Fiedia. Możliwe że mi się gdzieś jakiś zawieruszył. Chyba w DM, za X18, bo tam nie zajrzałem. Szkoda że w tym HUDzie jaki mam, nie ma tych kółeczek pokazujących zaliczenia. Ale to nie istotne, bo zonę opuściłem i następnie wróciłem jako Poszukiwacz.