Błędy w spolszczeniu Escape From Pripyat 4.2

Zauważone błędy w spolszczeniu EFP4.2 prosimy zgłaszać w tym temacie :roll_eyes:

witam, podczas zbierania zadan w pda przy odswiezaniu niektore po prostu wywalaja ten error, jestem na 100% pewny ze to wina spolszczenia po wylaczeniu nic nie wywala, z tego co pomagal mi chatgpt chodzi o czcionke chyba ale nie wiem jak to naprawic zeby miec spolszczenie

W spolszczeniu znajdź plik ui_pda_taskboard.xml …i usuń go. Powinno naprawić problem.

Plik pochodzi z moda …
PDA Taskboard - iTheon + Previous Button

który nie jest elementem podstawki EFP 4.2. Dodałem go do swojej gry i stąd ten zonk. Przepraszam za problem.

ps.

Innym wyjściem jest pobranie i dodanie tego do folderu ‘ mods ‘.
W PDA masz strzałki do przewijanie zadań ale tylko w jedną stronę …..następne,następne . Ten mały modzik dodaje strzałeczkę wstecz . Przydatna bestia.

PDA Taskboard - iTheon + Previous Button.7z (17,0 KB)

efekt………..

usuniecie tego pliku nic nie daje dalej wywala error, z kolei wgranie tego modu co podeslales wyglada na to ze rozwiazuje problem, zawsze byl crash przy zadaniach typu dostarcz cos, typu mozg burera czy stare czolowki takie proste zadania ktores z nich wywalalo. przeskipowalem wszystkie w rostoku i wydaje sie git dzieki za pomoc bede pisal w razie w

no nie cos jest dalej nie tak, teraz nie wywala tego errora przy braniu takiego zadania tylko wylacza gre i tyle nie da sie grac

Czy pamiętałeś o tym by ten modzik był na końcu listy modów w MO2 ? u mnie wygląda to tak ..

..u ciebie podobnie? Czy masz tylko mody z podstawki czy sam jakieś dodawałeś ?

Zrób kopię swojego C:\Users\Admin\Documents\S.T.A.L.K.E.R Ucieczka z Prypeci\ savedgames i spróbuj nową grę zacząć.

EFP instalowałeś z podanych w modzie “ LINKI DO POBRANIA “ ? Wyłącz spolszczenie i podaj co masz u siebie na samym dole ekranu (tu gdzie wskaźnik)

już działa, trzeba wrzucić ten plik co podeslales i usunąć ten pda taskboard. Mój błąd myślałem że tylko mam wrzucić ten plik do mods

Witam, a tak łopatologicznie dla innych, co wrzucić nazwa a co usunąć nazwa aby nie było tych problemow :grinning_face:

Ta napiszcie ostateczną wersję po kolei co i jak to dorzuci się do instrukcji w pierwszym poście :smirking_face:

usunac ui_pda_taskboard.xml, wrzucic moda kolegi co wyslal i tyle

@heniekk @tom3kb @najdrok Przewaliłem ten problem na wszystkie możliwe sposoby. Samo tłumaczenie a konkretnie plik ui_pda_taskboard.xml nie jest problemem. I NIE usuwamy go ze spolszczenia.

Pobierając i instalując Escape From Pripyat 4.2 z linków tej modyfikacji czyli Anomaly 1.5.3 + EFP 4.2 mamy z priorytetem nr. 120 mod [iTheon] PDA Taskboard v1 …. to stąd pochodzi oryginalny w/w pliczek .xml, tłumaczony i umieszczony w spolszczeniu.

Grając w wersji ang. wszystko jest OK z wyborem zadań w PDA. Aktywując spolszczenie grę wywala. Ów mod [iTheon] PDA Taskboard v1 jest stary bo pochodzi z 08.05.2023 jak większość modów z paczki .7z EFP.

Pobrałem zaktualizowany iTheon_PDA_Taskboard.13.7z z 06.12.2024 widoczny na .png powyżej pod nr. 121. Aktywowałem go , włączyłem spolszczenie dodane do Escape From Pripyat 4.2 i …..PDA działa normalnie. Bez wylotów. Różnice między 120 a 121 to nie tylko zmiany w ui_pda_taskboard.xml ale głównie w plikach .script ……..a to one decydują jak działa mod.

Konkluzja.

Pierwotnie EFP wymagało Anomaly 1.5.2 teraz zgodnie z tym co jest napisane i zalecane na discordzie bez problemu chodzi na 1.5.3 ….. i chodzi tyle , że oczywiście wersja rus/eng. Nie mam zielonego pojęcia, który z 364 plików spolszczenia ma wpływ lub gryzie się z ui_pda_taskboard.xml powodując w ten sposób wyloty. Może któryś z podstawki Anomaly 1.5.3……może.
Dodam zaktualizowany link iTheon_PDA_Taskboard.13.7z do pobrania w #1 poście moda EFP.

Odnośnie PDA Taskboard - iTheon + Previous Button —> mały modzik dodający strzałkę przewijania zadań wstecz w PDA umieszczony w MO2 na ostatniej pozycji listy działa zarówno na tym oryginalnym jak i zaktualizowanym 120/121 . Plik .xml jest już spolonizowany.

1 Like