Escape From Pripyat 4.2

Platforma: Anomaly 1.5.3 (repack - wersja samodzielna)
Data premiery: 03.07.2023 r. ( wersja 4.2.0.5 06.03.2025 )
Autor: Maid
Autor spolszczenia: @Marcx

OPIS:

Spoiler

Escape From Pripyat (EFP) to hardcorowy modpack do modyfikacji Anomaly, wspierany przez utalentowanych członków społeczności modderów. EFP zawiera mody, które wzbogacają rozgrywkę o częściowo realistyczne elementy w sposób podobny do takich gier jak Escape From Tarkov.

Chociaż EFP nie jest w żadnym wypadku alternatywą dla Tarkova to z pewnością czerpie inspirację z EFT nie tylko z nazwy.

Cechy moda:

• Chociaż EFP nie jest w żadnym wypadku alternatywą dla Tarkova to z pewnością czerpie inspirację z EFT nie tylko z nazwy.
  • Walka stanowi wyzwanie, wrogowie są sprytniejsi, a Zona stała się miejscem, którego należy się obawiać.
  • Rozgrywka została zaprojektowana tak, aby była wymagająca i sprawiedliwa, kładąc większy nacisk na przygotowanie przed wyruszeniem w niebezpieczną podróż.
  • Niezbędnym jest szczegółowe zarządzanie swoim zdrowiem, amunicją, bronią i zasobami.
  • Anomaly nie będzie już przypominać zręcznościowej przygody. Każdy przetrwany dzień będzie niczym drobne zwycięstwo.

GALERIA:

Spoiler

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji w poniższym materiale:

https://www.youtube.com/watch?v=I32CbPfDoZ0

Instalacja spolszczenia:

• Pobrane archiwum ze spolszczeniem wypakowujemy 7-Zip.
  • Archiwum wystarczy rozpakować do dowolnego folderu.
  • Po wypakowaniu będziemy mieć w środku folder - S.T.A.L.K.E.R. Anomaly 1.5.3. EFP PL v.0.99 - a w nim folder mods który wklejamy do głównego katalogu MO2.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod Organizer 2:

Anomaly 1.5.3:

Escape From Pripyat 4.2.0.5 :

• Google Drive - [KLIK]
  • Mediafire - [KLIK]

Dla chcących usprawnić sobie przewijanie zadań w PDA podczas gry można pobrać i zainstalować modyfikację o nazwie ‘ PDA Taskboard - iTheon + Previous Button ‘ . Mod pobieramy, instalujemy w / poprzez MO2 i umieszczamy na końcu listy MO2 jako ostatni. Modzik jest już spolszczony.

PDA Taskboard - iTheon + Previous Button.7z (17,0 KB)

**============   Spolszczenie : ============**

Zaktualizowane 10.02.2026

S.T.A.L.K.E.R. Anomaly 1.5.3. EFP PL v.0.99a.7z (1,3 MB)

Do poprawnego działania spolszczenia wymagana jest aktualizacja moda [iTheon] PDA Taskboard v1 . (priorytet na liście MO2 –> 120)

Pobieramy…

Pobrany mod iTheon_PDA_Taskboard.13 instalujemy w MO2. Szukamy na liście w/w [iTheon] PDA Taskboard v1 odznaczamy go a nowo pobrany iTheon PDA Taskboard umieszczamy pod wyłączonym i aktywujemy.

**============  Podziękowania od tłumacza:  ============**
Spoiler

Do spolszczenia wykorzystano w kilku przypadkach pracę wykonaną przez @Szczepan9205 więc szczególne podziękowania dla niego za korzystanie z jego pracy i okazaną inną pomoc przy tej polonizacji EFP .
Podziękowania należą się też @tom3kb za cenne wskazówki oraz także @Hevdan za czcionki z Gammy “Tactical Font for Anomaly 1K” dla polskich znaków bo to one są tutaj wykorzystane za podpowiedzią @Szczepana .

Źródło:

8 polubień

U mnie tak to wygląda :

4 polubienia

O no i ładnie :slightly_smiling_face:

Spoiler

[error]Expression :

[error]Function : CModelPool::Instance_Load

[error]File : ..\xrRender\ModelPool.cpp

[error]Line : 120

[error]Description : fatal error

[error]Arguments : Can’t find model file ‘dynamics\weapons\wpn_gauss\wpn_gauss_world.ogf’.

Taki log dostaje po rozpoczęciu gry, skąd mam wziąć te pliki?

Z góry dziękuję za pomoc.

@Sin_member

Siemka.

Po edycji: To ten co potrzebujesz., ścieżka [Mich] Boomsticks and Sharpsticks (BaS) 08-12-21\gamedata\meshes\dynamics\weapons\wpn_gauss

wpn_gauss_world.ogf

1 polubienie

Ależ to jest dobre i ładne :slightly_smiling_face: problem jedynie mam z MCM po łatkach pl na Anomaly 1.5.1 i MCM PL zamiast normalnych napisów mam to co na na załączniku :disappointed_face:

2 polubienia

Zgadza się mod bardzo urozmaica rozgrywkę, ale irytuje mnie nowe HUD, jest za “nowoczesne i za czyste”. nie w klimatach stalkera. Mam też wrażenie że Anomaly coraz bardziej idzie w stronę zachodniego klimatu. Brakuje mi klimatu z OLR, albo z LA.

@Sin_member tutaj jedynie co pozostaje to w ModOrganizerze znaleźć tego addona na nowy HUD (HUD? Nie UI?) i po prostu go wyłączyć

1 polubienie

3 godziny temu, Suseł napisał:

@Sin_member tutaj jedynie co pozostaje to w ModOrganizerze znaleźć tego addona na nowy HUD (HUD? Nie UI?) i po prostu go wyłączyć

A da się jakoś wyłączyć magazynki? Jednak to irytujące kiedy musisz 60 ammo co chwila ładować

Ja jak grałem w 2.0 to sobie wyłączyłem te addony na magazynki. Musisz poszukać po prostu albo se w wyszukiwarce w ModOrganizerze wpisać ,magazine’’ i ci się powinno wyświetlić addony. Tylko że u mnie po wyłączeniu skończyło się tym że ikony itemów się zbugowały no ale chociaż nie musiałem co chwile tego ładować. Ja i tak EFT pobrałem żeby nagrać na YT i nic więcej.

2 polubienia

Czy ten mod wymaga jakiejś podstawki aby postawićgo na nogi tak by śmigał jak trzeba?

@FilmisterPL
Tak jest potrzebna podstawka (Anomaly 1.5.1)
Musisz dokładnie zobaczyć jak instaluje się tego moda bo przy nim jest sporo kombinowania i to nie jest takie zwykłe klasyczne wrzucenie pliku do gry. Wejdź na discorda tego autora moda i tam jest sposób instalacji :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Spoko,pytam z ciekawości,przypadkiem rzucił mi się w oczy.Trzeba będzie za jakiś czas zobaczyć to cudo.

@FilmisterPL To jest bardzo fajny mod. Nie wiem jak 3.0 wygląda bo za bardzo nie patrzałem na filmiki ale za to ci mogę pokazać jak wygląda ten mod w wersji 2.0
Film 1
Film 2

I też nie wiem jak w 3.0 jest ale 2.0 bardzo zniżało FPSy w grze więc jak coś to musisz być przygotowany no chyba że za bardzo grafika cie nie interesuje to sobie odpalasz na DX8 i śmigasz :winking_face_with_tongue:

1 polubienie

Początek już robi wrażenie na 2.0 jest spolszczony u nas?

@FilmisterPL
Nie jest ponieważ trudno jest to przetłumaczyć ze względu na to że ilość addonów (bo prawda jest taka że to nie jest do końca mod a bardzo duża paczka addonów która została świetnie połączona) jest tak duża że przetłumaczenie tego by było sporym wyzwaniem. To 1 powód. 2 powód to że jakby ci to wytłumaczyć…do uruchomienia EFP 3.0 używa się program ModOrganizer. Osobno dostajesz folder z tymi addonami i osobno dostajesz ten mod organizer który ma już gotową opcje które mody ma odpalać i w jakiej kolejności a no i ten MO chyba nie pozwala tworzyć osobnego folderu z tymi addonami.
Trzeba się pomęczyć angielską wersją. Jest jeszcze taki sposób aby do Anomaly wrzucić spolszczenie (wtedy tylko oryginalne Anomaly będzie spolszczone a EFP 3.0 bedzie dalej po angielsku)

1 polubienie

Ok,rozumiem,czyli Anomaly obowiązkowo a potem reszta,będę musiał z kilka razy obejrzeć materiał z tego moda zanim go odpale :slightly_smiling_face:

@FilmisterPL
Jak nie da rady za bardzo z tym modem to ja od siebie mogę polecić moda

Świetny addon który dodaje nowe bronie.

Ten mod z kolei dodaje także potężną ilość broni i dorzuca jakieś addony graficzne. Minus jest taki że opisy broni są strasznie pokombinowane

1 polubienie

Właśnie pobieram Anomaly,i pewnie skorzystam z Twojej propozycji,pierw przetestuję potem dam znać na kanale,jutro wrzucę materiał z moda którego zrobiliście,trzeba go wypromować,takich Stalkerów jest mało w Polskim jutubie,to zamkniete grono coś jak Panowie z Frakcji Grzechu,mało o nas wiedzą.

@FilmisterPL
Miłej gry :slightly_smiling_face:
Miło mi bardzo że nagrywasz moda. Dziękujemy

1 polubienie