Tytuł oryginalny: Затишье после бури Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 Data premiery: 10.12.2023 r. Autor spolszczenia:@OldMan Autor: Anarxist Śr. długość rozgrywki: (ok. 4 godzin)
OPIS:
Spoiler
Członek “Kolegium naukowego” za namową profesora udaje się do Strefy Wykluczenia w poszukiwaniu opuszczonego laboratorium…
Cechy moda:
nowa fabuła,
nowe lokacje,
lekkie zmiany w grafice,
nowa paczka broni.
PORADY:
Spoiler
Porady odnośnie do moda od autora spolszczenia:
Przetłumaczyłem wszystko, ale dosłownie kilka nazw pozostało ze skryptów i nie było do nich rus opisów.
Nie działa, też regulacja suwakami np. jasność czy gęstość trawy.
Dodatkowo trochę problemów pojawia się pod sam koniec gry w laboratorium.
Warto jest w tym miejscu, częściej robić twarde zapisy i zmienić typ renderowania na dynamiczny.
Przed zejściem do pomieszczenia (w labolatorium), w którym znajdziemy “SEVĘ” drogę zagradzają nam wrota, które się nie otwierają, ale można
po prostu przez nie przejść.
I ostatnia wskazówka.
Jedną z ostatnich scen jest trudna walka z trzema “Pseudogigantami”.
Rozwiązałem problem w ten sposób, że nie wchodziłem do pomieszczenia z nimi.
Otworzyłem wrota i zabiłem je z odległości.
GALERIA:
Spoiler
INSTALACJA:
Spoiler
Zalecana kolejność instalacji:
Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej poza partycję systemową i katalogi Program Files) i grać.
Zawartość pobranego patcha do moda (gamedata) umieszczamy w głównym katalogu gry.
Należy stworzyć skrót do launcher.exe. Na przykład na pulpicie, a następnie uruchomić nim modyfikację.
Polska wersja modyfikacji jest dostępna w wersji standalone - tzw. “repack”.
Witajcie.
Proponuje do ogrania (5-6 godzin) mod “CIsza po burzy”
Dużym plusem moda jest to, że akcja rozgrywa się na lokacji stworzonej całkowicie od początku.
Warto ją zwiedzić!
Trzeba też zauważyć, że to praca jednego autora i nie wszystko jest doskonałe.
Przetłumaczyłem wszystko, ale dosłownie kilka nazw pozostało ze skryptów i nie było do nich rus opisów.
Nie działa, też regulacja suwakami np. jasność czy gęstość trawy.
Dodatkowo trochę problemów pojawia się pod sam koniec gry w laboratorium.
Warto jest w tym miejscu, częściej robić twarde zapisy i zmienić typ renderowania na dynamiczny.
Przed zejściem do pomieszczenia (w labolatorium), w którym znajdziemy “SEVĘ” drogę zagradzają nam wrota, które się nie otwierają, ale można
po prostu przez nie przejść.
I ostatnia wskazówka.
Jedną z ostatnich scen jest trudna walka z trzema “Pseudogigantami”.
Rozwiązałem problem w ten sposób, że nie wchodziłem do pomieszczenia z nimi.
Otworzyłem wrota i zabiłem je z odległości.
Moja ocena moda to 6/10
Mod wystawiam do pobrania w wersji repack
Czyli wystarczy pobrać, wypakować w dowolne miejsce, zrobić skrót do laucher.exe na pulpit i można grać.
Zawsze, gdy zaczynam przygodę z modem, którego autor jest początkującym modderem lub zaczyna zabawę z modowaniem, to staram się do takich projektów podchodzić z przymrużeniem oka. Z wiadomych względów nie należy ich krytycznie oceniać, choć wiadomo - czasami potrafią bardzo pozytywnie zaskoczyć.
Moim zdaniem “Cisza po burzy” to typowy przeciętniak jakich wiele. Zadania są proste i biegamy z punktu A do punktu B, żeby finalnie trafić do tajemniczego laboratorium. Za to mod ma jeden (moim zdaniem duży) plus i są nimi lokacje. W żadnym innym modzie ich nie widziałem, więc akurat to bardzo pozytywnie oceniam.
Dzięki @OldMan za spolszczenie oraz to, że mogłem wziąć udział w testach
Więc jeśli ktoś chce takiej zmiany to zawartość załącznika trzeba wypakować do głównego
katalogu gry ze zgodą na podmianę plików (pamiętajcie o kopiach zapasowych)
Do pierwszego postu można dodać to jako jedyny patch: Patch 1_2.7z
Wskazówka: Jeśli po zmianie plików mod zawiśnie na menu. Trzeba zamknąć proces xrEngine.exe