Install:1. In the main STALKER directory (by default it’s “C:Program FilesTHQS.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl”, and for Steam users “SteamSteamAppsCommonStalker shadow of Chernobyl”), locate file “fsgame.ltx”, open with Notepad and change both variables in this line to “true”:$game_data$ = true | true | $fs_root$ | gamedata
Copy “gamedata” folder from the SC2009 archive to main STALKER directory (the whole folder, not just its content).
In the “user.ltx” file make changes to these lines:
cam_inert 0.1
r2_sun_near 20
r2_sun_near_border 1
r2_sun_tsm on
r2_sun_tsm_proj 0.4
r2_gloss_factor 2.5
XP users:
“C:Documents and SettingsAll UsersShared Documentsstalker-shocuser.ltx”
Vista/Win7 users:
“C:UsersPublicDocumentsstalker-shocuser.ltx”
Steam users, follow the XP/ Vista/Win7 instructions, you have a dummy “user.ltx” in “_appdata_” that does absolutely nothing, make sure you find the correct “user.ltx” in folders specified above.
Install Weapon Scopes for your monitor (default 16:10):
Copy the files from the following directories according to your monitor’s aspect ratio:
gamedatatextureswpn16x10 scopes
gamedatatextureswpn16x9 scopes
gamedatatextureswpn4x3 scopes
and paste to this directory overwriting all files:
gamedatatextureswpn
Spróbuj zwiększyć rozmiar pliku stronnicowania. Miałem podobny problem i u mnie zadziałało.
Komputer → właściwości → zaawansowane ustawienia systemu → efekty wizualne etc. → ustawienia → zaawansowane. Tam …zwiększ plik stronicowania do ok. 8000 MB i powinno być gut. Pozdro.
Napisz, czy nie masz dodatkowo (w niektórych sytuacjach) problemów z twarzami NPC (czarne, lub w ogóle niewidoczne)?
Sorki, już ściągnąłem Twojego ltx-a. Zmień w nim tak, jak podano poniżej:
r2_sun_near 20.
r2_sun_near_border 0.8
Napisz, czy zadziałało
Zadziałało tylko jeszcze zauważyłem że jak jestem daleko od przedmiotów to jest na nich cień o taki:
Good Hunting Stalker
PS. Na ostatnim zdjęciu z mojego poprzedniego postu widać cień z drzew który kilka metrów dalej już nie wygląda tak efektownie,można to jakoś zwiększyć?
PS. Na ostatnim zdjęciu z mojego poprzedniego postu widać cień z drzew który kilka metrów dalej już nie wygląda tak efektownie,można to jakoś zwiększyć?
W user.ltx jest:
r2_ssa_lod_a
r2_ssa_lod_b
Ustaw tego wartości by te cienie się nie zniekształcały ja mam tak na a 48 i b 32 .Więcej nie trzeba
Witam was wszystkim. Mam pewien problem tak jak @Pandor tylko, że nie pojawia mi się żadne “out of range”. Poprostu gra się włącza i w mniej więcej tym momencie gdy powinny zacząć się filmiki przedstawiające producentów, gra się wyłącza i nic się nie dzieje. Ściągnąłem wersje która sama się instaluje. Kilka razy próbowałem odinstalować i gre i moda ale to niestety nic nie daje . Bardzo proszę o pomoc.
Dodaj parametr “-nointro” po spacji w elemencie docelowym w skrócie gry.
//
Prawy przycisk myszy na ikonie gry właściwości dalej ścieżka…
“C:Program Files (x86)THQS.T.A.L.K.E.R. - Shadow of ChernobylbinXR_3DA.exe” -nointro
@Usha podaj jaki masz komputer, bo w Twoim profilu niestety nie ma żadnych informacji na jego temat, a mod jest wymagający i lubi “wylecieć” na słabszych kompach. Podaj też, na jaką wersję gry go instalowałeś (powinno być 1.005 lub 1.006). Napisz, czy to wersja pudełkowa SoC, czy z CD action, bo to ważne. Spróbujemy pomóc
Gra jest z CDAction wersja 1.006. Komputer: 2GB RAM, procesor Intel Pentium Dual CPU E2200 2.2GHz, karta graficzna 256MB pamięci GeForce (niestety nie pamiętam jaka wersja), OS Ms XP SP3
Usha, obawiam się, że Twój komputer jest ciut za słaby na odpalenie tego moda. Póxniej jeszcze zerknę na jego wymagania minimalne, ale karta grafiki powinna mieć co najmniej 512MB RAM. Ilość pamięci RAM masz dobrą, procesor jesat troszkę za słaby, ale moim zdaniem to nie on jest zródłem problemów. Dobrze było by, gdybyś dał radę sprawdzić jaka to karta - niektóre karty grafiki z 256MB RAM wymiatały, a niektóre były bardzo cieniutkie. Obserwuj temat, za jakiś czas wrzucę więcej info na temat wymagań moda (a jest wymagający, naprawdę).
czy Complete do czystego nieba jest tak samo wymagający?
Jest jeszcze bardziej wymagający. Ale możesz zrobić mały myk - ten mod do prawidłowego działania wymaga karty grafiki obsługujacego shdery w wersji 3.0 - zakładam, że Twoja karta takich nie ma - spróbuj wejść do katalogu gamedata i znaleźć taką ścieżkę:
C:Program FilesTHQS.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobylgamedatashaders
zmień nazwę folderu shaders na np a_shaders - wtedy, kosztem paru wizualnych wodotrysków, szczególnie dotyczących nieba, pozbędziesz się “wymogu” shaderów 3.0 i może gra wystartuje, ale nie wiem na pewno.
Ale wiesz co tu pojawia się problem bo jeśli chodzi o ten mod to ze Stalkerem CN z CDAction i mod Complete zamieszczony na płycie poszedł mi bez jakiś większych problemów (czasem pojawiały się krzaczki ale bardzo rzadko i tekstura FN2000 mi nie działała i broń była bardzo brzydko biała ale oprócz tego gra nigdy nie klatkowała ani nic z tych rzeczy)
Sprawdzałeś log błędu gdy wyrzuca grę do pulpitu…jest w folderze zapisów gry..Moje Dokumenty Shoc Logs X-ray.
Mimo wszystko na tej malej grafice 256 MB nie instalowałbym modów graficznych bo to trochę mija się z celem. Może powinieneś rozważyć jakiś mod fabularny o mniejszych wymaganiach.