Complete 2009 (2012)

Masz cały opis instalacji …

Install:1. In the main STALKER directory (by default it’s “C:Program FilesTHQS.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl”, and for Steam users “SteamSteamAppsCommonStalker shadow of Chernobyl”), locate file “fsgame.ltx”, open with Notepad and change both variables in this line to “true”:$game_data$ = true | true | $fs_root$ | gamedata

1. Copy “gamedata” folder from the SC2009 archive to main STALKER directory (the whole folder, not just its content).

2. In the “user.ltx” file make changes to these lines:

cam_inert 0.1

r2_sun_near 20

r2_sun_near_border 1

r2_sun_tsm on

r2_sun_tsm_proj 0.4

r2_gloss_factor 2.5

• XP users:

“C:Documents and SettingsAll UsersShared Documentsstalker-shocuser.ltx”

• Vista/Win7 users:

“C:UsersPublicDocumentsstalker-shocuser.ltx”

• Steam users, follow the XP/ Vista/Win7 instructions, you have a dummy “user.ltx” in “_appdata_” that does absolutely nothing, make sure you find the correct “user.ltx” in folders specified above.
  1. Install Weapon Scopes for your monitor (default 16:10):

Copy the files from the following directories according to your monitor’s aspect ratio:

gamedatatextureswpn16x10 scopes

gamedatatextureswpn16x9 scopes

gamedatatextureswpn4x3 scopes

and paste to this directory overwriting all files:

gamedatatextureswpn

Spróbuj zwiększyć rozmiar pliku stronnicowania. Miałem podobny problem i u mnie zadziałało.

Komputer → właściwości → zaawansowane ustawienia systemu → efekty wizualne etc. → ustawienia → zaawansowane. Tam …zwiększ plik stronicowania do ok. 8000 MB i powinno być gut. Pozdro.

2 polubienia

Mam problem z cieniami.Kiedy idę bądź biegnę to one lecą za mną.Tu screeny:

A tu plik user.ltx http://www.sendspace.pl/file/600c77f28c79179d4aa5c3a

Good Hunting Stalker

Napisz, czy nie masz dodatkowo (w niektórych sytuacjach) problemów z twarzami NPC (czarne, lub w ogóle niewidoczne)?
Sorki, już ściągnąłem Twojego ltx-a. Zmień w nim tak, jak podano poniżej:
r2_sun_near 20.
r2_sun_near_border 0.8
Napisz, czy zadziałało

2 polubienia

Zadziałało tylko jeszcze zauważyłem że jak jestem daleko od przedmiotów to jest na nich cień o taki:

Good Hunting Stalker

PS. Na ostatnim zdjęciu z mojego poprzedniego postu widać cień z drzew który kilka metrów dalej już nie wygląda tak efektownie,można to jakoś zwiększyć?

PS. Na ostatnim zdjęciu z mojego poprzedniego postu widać cień z drzew który kilka metrów dalej już nie wygląda tak efektownie,można to jakoś zwiększyć?

W user.ltx jest:

r2_ssa_lod_a

r2_ssa_lod_b

Ustaw tego wartości by te cienie się nie zniekształcały ja mam tak na a 48 i b 32 .Więcej nie trzeba

Papaczos wytłumaczył.

A ja źle zrozumiałem o co chodzi.

:thumbsup:

No ale mógł byś też se zmienić te wartości

r2_ssa_lod_a [16.000,96.000]

r2_ssa_lod_b [32.000,96.000]

cam_inert 0.7

cam_slide_inert 0.25

cl_cod_pickup_mode 1

cl_dynamiccrosshair on

g_always_run on

g_autopickup off

g_backrun off

g_corpsenum 10

g_eventdelay 0

g_game_difficulty gd_veteran

hud_crosshair on

hud_crosshair_dist off

hud_info on

hud_weapon on

load_last_save detox_autosave

mm_mm_net_srv_dedicated off

mm_net_con_publicserver off

mm_net_con_spectator 20

mm_net_con_spectator_on off

mm_net_filter_empty on

mm_net_filter_full on

mm_net_filter_listen on

mm_net_filter_pass on

mm_net_filter_wo_ff on

mm_net_filter_wo_pass on

mm_net_srv_gamemode st_deathmatch

mm_net_srv_maxplayers 32

mm_net_srv_name DETOX-KOMPUTER

mm_net_srv_reinforcement_type 1

mm_net_weather_rateofchange 1.

mouse_invert off

mouse_sens 0.12

net_cl_icurvesize 0

net_cl_icurvetype 0

net_cl_interpolation 0.

net_cl_log_data off

net_dbg_dump_export_obj 0

net_dbg_dump_import_obj 0

net_dbg_dump_update_read 0

net_dbg_dump_update_write 0

net_dedicated_sleep 5

net_sv_gpmode 0

net_sv_log_data off

net_sv_pending_lim 2

net_sv_update_rate 30

ph_frequency 100.00000

ph_iterations 38

r1_dlights on

r1_dlights_clip 75.

r1_glows_per_frame 16

r1_lmodel_lerp 0.1

r1_pps_u 0.

r1_pps_v 0.

r1_ssa_lod_a 64.

r1_ssa_lod_b 48.

r1_tf_mipbias 0.

r2_aa on

r2_aa_break 0.800000,0.100000,0.000000

r2_aa_kernel 0.5

r2_aa_weight 1.000000,0.090000,0.000000

r2_allow_r1_lights off

r2_gi off

r2_gi_clip 0.001

r2_gi_depth 1

r2_gi_photons 16

r2_gi_refl 0.9

r2_gloss_factor 1.1

r2_ls_bloom_fast on

r2_ls_bloom_kernel_b 0.8

r2_ls_bloom_kernel_g 3.3

r2_ls_bloom_kernel_scale 1.

r2_ls_bloom_speed 10.

r2_ls_bloom_threshold 1.

r2_ls_depth_bias -0.0001

r2_ls_depth_scale 1.00001

r2_ls_dsm_kernel 0.7

r2_ls_psm_kernel 0.7

r2_ls_squality 1.

r2_ls_ssm_kernel 0.7

r2_mblur 1.

r2_parallax_h 0.04

r2_slight_fade 2.

r2_ssa_lod_a 48.

r2_ssa_lod_b 32.

r2_sun on

r2_sun_depth_far_bias 0.

r2_sun_depth_far_scale 1.

r2_sun_depth_near_bias -0.00004

r2_sun_depth_near_scale 1.00001

r2_sun_details on

r2_sun_focus on

r2_sun_lumscale 1.2

r2_sun_lumscale_amb 1.1

r2_sun_lumscale_hemi 0.9

r2_sun_near 30.

r2_sun_near_border 1.

r2_sun_tsm on

r2_sun_tsm_bias -0.05

r2_sun_tsm_proj 0.18

r2_tf_mipbias 0.

r2_tonemap on

r2_tonemap_adaptation 2.3

r2_tonemap_amount 0.6

r2_tonemap_lowlum 0.3

r2_tonemap_middlegray 1.5

r2_wait_sleep 0

r2_zfill off

r2_zfill_depth 0.1

r2em 0.

r__detail_density 0.2

r__geometry_lod 1.2

r__supersample 4

r__tf_aniso 16

renderer renderer_r2

rs_c_brightness 1.3

rs_c_contrast 1.5

rs_c_gamma 1.1

rs_fullscreen on

rs_refresh_60hz off

rs_stats off

rs_v_sync off

rs_vis_distance 1.5

Już naprawione.Problem był w r2_sun_xxxxxx nie pamiętam w których dokładnie ale wartości min. ,-0.5" max ,0.5" trzeba było dać ,0".Teraz można grać [:smiley:

Witam was wszystkim. Mam pewien problem tak jak @Pandor tylko, że nie pojawia mi się żadne “out of range”. Poprostu gra się włącza i w mniej więcej tym momencie gdy powinny zacząć się filmiki przedstawiające producentów, gra się wyłącza i nic się nie dzieje. Ściągnąłem wersje która sama się instaluje. Kilka razy próbowałem odinstalować i gre i moda ale to niestety nic nie daje :frowning: . Bardzo proszę o pomoc.

Dodaj parametr “-nointro” po spacji w elemencie docelowym w skrócie gry.
//
Prawy przycisk myszy na ikonie gry właściwości dalej ścieżka…
“C:Program Files (x86)THQS.T.A.L.K.E.R. - Shadow of ChernobylbinXR_3DA.exe” -nointro

Niestety dało to tylko tyle, że pojawia się ten mały obrazek stalkera z SVD i gra się już się wyłącza. :frowning:

@Usha podaj jaki masz komputer, bo w Twoim profilu niestety nie ma żadnych informacji na jego temat, a mod jest wymagający i lubi “wylecieć” na słabszych kompach. Podaj też, na jaką wersję gry go instalowałeś (powinno być 1.005 lub 1.006). Napisz, czy to wersja pudełkowa SoC, czy z CD action, bo to ważne. Spróbujemy pomóc :thumbsup:

Gra jest z CDAction wersja 1.006. Komputer: 2GB RAM, procesor Intel Pentium Dual CPU E2200 2.2GHz, karta graficzna 256MB pamięci GeForce (niestety nie pamiętam jaka wersja), OS Ms XP SP3

Usha, obawiam się, że Twój komputer jest ciut za słaby na odpalenie tego moda. Póxniej jeszcze zerknę na jego wymagania minimalne, ale karta grafiki powinna mieć co najmniej 512MB RAM. Ilość pamięci RAM masz dobrą, procesor jesat troszkę za słaby, ale moim zdaniem to nie on jest zródłem problemów. Dobrze było by, gdybyś dał radę sprawdzić jaka to karta - niektóre karty grafiki z 256MB RAM wymiatały, a niektóre były bardzo cieniutkie. Obserwuj temat, za jakiś czas wrzucę więcej info na temat wymagań moda (a jest wymagający, naprawdę).

Dobrze i dzięki. I jeszcze jedno małe pytanko czy Complete do czystego nieba jest tak samo wymagający?

czy Complete do czystego nieba jest tak samo wymagający?

Jest jeszcze bardziej wymagający. Ale możesz zrobić mały myk - ten mod do prawidłowego działania wymaga karty grafiki obsługujacego shdery w wersji 3.0 - zakładam, że Twoja karta takich nie ma - spróbuj wejść do katalogu gamedata i znaleźć taką ścieżkę:

C:Program FilesTHQS.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobylgamedatashaders

zmień nazwę folderu shaders na np a_shaders - wtedy, kosztem paru wizualnych wodotrysków, szczególnie dotyczących nieba, pozbędziesz się “wymogu” shaderów 3.0 i może gra wystartuje, ale nie wiem na pewno.

Ale wiesz co tu pojawia się problem bo jeśli chodzi o ten mod to ze Stalkerem CN z CDAction i mod Complete zamieszczony na płycie poszedł mi bez jakiś większych problemów (czasem pojawiały się krzaczki ale bardzo rzadko i tekstura FN2000 mi nie działała i broń była bardzo brzydko biała :smiley: ale oprócz tego gra nigdy nie klatkowała ani nic z tych rzeczy)

Sprawdzałeś log błędu gdy wyrzuca grę do pulpitu…jest w folderze zapisów gry..Moje Dokumenty Shoc Logs X-ray.
Mimo wszystko na tej malej grafice 256 MB nie instalowałbym modów graficznych bo to trochę mija się z celem. Może powinieneś rozważyć jakiś mod fabularny o mniejszych wymaganiach.

Witajcie.

Jak wygląda sprawa z freeplay’em?

Jakie warunki trzeba spełnić w grze żeby móc się nim cieszyć?

Witajcie.

Jak wygląda sprawa z freeplay’em?

Jakie warunki trzeba spełnić w grze żeby móc się nim cieszyć?

Trzeba ukończyć grę dobrym zakończeniem (zniszczyć świadomość Z)

Freeplay zaczniesz na CEA .

1 polubienie

Dzięki za odzew Kalib99. :wink:

O to chodziło.