Complete 2009 (2012)

Witam…

A mnie ciekawi sprawa czy da się bardziej podkręcić grafikę moda aby to jeszcze lepiej wyglądało.

Np. sun shaft z clear sky, DOF… byłoby bardzo ciekawym dodatkiem, no i AA jakoś słabawo działa (z poziomu gry).

Mam wersję z CDAction i jedyne co musiałem zrobić aby mod działał to usunąć localisation.ltx.

I działa wsjo na maxa (1920x1080 i suwaki w prawo :slight_smile: )

ps.“Motion Blur (rozmycie), Depth of Field (pole widzenia)Ja raczej tłumaczyłbym to jako GŁEBIĘ POLA WIDZENIA :), promienie słoneczne (opcjonalnie) i Screen Space Ambient Occlusion (aproksymacja efektu Ambient Occlusion w przestrzeni ekranu)” motion blur jest nieszczególny,DOF cieniutki, a promienie czyli sun shaft…nie było opcji w instalatorze, bynajmniej nie marudzę… :slight_smile:

Zobacz te shadery. Promienie słońca w SoC nie będę takie efektowne jak w CS.

shaders.rar

1 polubienie

Bardzo ładnie :), kolory cieplejsze i ogólnie lepiej słońce wygląda, Wielkie Dzięki
Ps. Znalazłem coś ciekawego…trzaby to wypróbować :
http://www.moddb.com/mods/dynamic-shaders/videos
I jeszcze takie pytanko, gdzie grzebać aby rozjaśnić dzień gdy słońce świeci, chodzi mi o efekt bielszego koloru słońca.

Nie wiem czy to jest zależne od ustawień pogody ale możesz pozmieniać te parametry w konsoli.

r2_ls_bloom_threshold

r2_sun_lumscale

r2_sun_lumscale_amb

r2_sun_lumscale_hemi

Jeszcze takie jedno,małe ale : Po wrzuceniu Complete 2009 i dołączeniu do tego Photorealistic Zone II cienie są jakieś,takie…kanciaste( jakby złożone z niezbyt ładnych pikseli), czy jest na to jakaś rada? rozmycie cieni czy cosik w tym stylu?

Wpisz w konsoli r2_sun_near i jakąś wartość (nie pamiętam dokładnie ale wartości są od 1-50). Im bliżej najmniejszej wartości to cienie są wyrównane blisko, natomiast im większa wartość to cienie są dokładniejsze na dalszych odległościach. Ja mam ustawione chyba na 12 lub 20 nie pamiętam już.

Witam. Czy ktos mi doradzi w jaki sposob moge wgrac do tego moda polskiego lektora? Ogolnie mod mi chodzi z polskimi napisami ale niestety lektor jest angielski, a bardzo zalezy mi na jezyku polskim. z gory dzieki za info

Wejdź w folder sounds/characters_voice/scenario i tam masz pliki z dźwiękami odpowiedzialnymi za dialogi. Sprawdź pliki i pokasuj te, które są po angielsku. Wcześniej zrób kopię zapasową w razie problemów.

zrobiłem to trochę inaczej. podmieniłem plik odpowiedzialny za język dialogów w grze i wszystko działa jak cacy

Siema, chciałbym poznać różne submody czy add-ony współpracujące ze S.T.A.L.K.E.R. Complete 2012. Oczywiście chodzi mi o takie które nie ingerują w gameplay czy fabułę tylko polepszające grafikę/grywalność. Dodam że znam:

• language pack (czy jak to tam się nazywa) umożliwiające grę w różnych wersjach językowych
  • realistic weapons 0.8 (czy jak to się nazywa) ulepszające realistykę i balistykę broni i chyba modele.
    Z góry dziękuję.

Sam w sobie mod Complete zawiera polepszoną grafikę więc jeśli chcesz lepszej grafiki po prostu poszukaj na forum nowszych wersji modów.

Polecam;

http://stalkermod.ru/

oraz:

http://modstalker.com/ - wszystkie mody do stalkera - tak się ogłaszają, stąd mam min. solucję do Diegtariewa.

:wink:

No i mam kłopot z modem - Stalker Complete 2009 - Zrobiłem wszystko co w instrukcji …Wersje gry mam obecnie 1.0006 i na takiej mod tez powinien działać…A problem wygląda tak że włączam grę ,zaczyna się wczytywać ,wchodzi czarny ekran i od razu mnie wyrzuca do pulpitu ..Nie pisze nić o żadnych błędach ..
Edit Pobrałem tego moda z automatyczną instalacją i teraz problem wygląda tak ze gra się włącza tylko pisze
,out of range’’ i jest czarny ekran;) ale słyszę muzykę itd czyli pewnie komp jest w menu …wiecie co to za problem i jak go rozwiązać?

e a zaczołeś gre od początku ?

Mam problem po zainstalowaniu moda gra się wyłancza podczas wczytywania :frowning: prosze o pomoc

Proponuję najpierw nie grać z Complete jeżeli grasz w Cień Czarnobyla pierwszy raz.

Ewentualnie praktycznie każdemu na polskiej podstawce wywala do pulpitu, więc będziesz musiał skądś wziąć angielską.

Co bujasz że każdemu wywala na polskiej podstawce.

Polska podstawka to to samo co angielska tylko db9 jest polskie.

Ja bym pobrał international patch http://www.moddb.com/mods/stalker-complete-2009/forum/thread/international-localization

Pobierasz, kopiujesz folder pol i wklejasz do folderu gamedataconfigtext.

I zaczynasz NOWĄ GRĘ, jeśli wczytywałeś sejwa z przed zainstalowania moda to się nie dziw że był wylot.

1 polubienie

Jednak się myliłem. Rzadko co miałem z Complete do czynienia bo najpierw mi się nie uruchamiał na polskiej podstawce, i gdy o to pytałem to paru innym osobom też nie uruchamiało, dopóki nie zacząłem grać na angielskiej która była pod ręką, a na tej jakoś działało.

Sorki za bycie debilem i wprowadzanie w błąd. Zdarza się nawet najlepszym.

A teraz spowrotem do tematu: sprawdź linka i porady od @litosns i wróć do nas jak będzie ci działać.

Czina_89 smiało możesz wypróbować w formie dodatku do moda mod na celowniki panoramiczne, spawner czy też uzywać trainer, dla uatrakcyjnienia moda.

Odnośnie stabilności to popierał w 100%, mod działał u mnie bardzo stabilnie. Ogólnie to jeden z stabilniejszych, ale i zarazem najstarszych modów w jakie grałem. Jak ktoś ma ochotę przechodzić podstawową fabułę po raz kolejny to polecam. Nie jest rozwijany bo z czasem pojawiało się coraz więcej i więcej modów, które po prostu były ciekawsze i wnosiły więcej do gry. Celem Stalkera Complete było usprawnienie, poprawienie błędów i dodanie do gry tego co powinno być już od początku w podstawowej wersji.

Witam i proszę o pomoc.

Kupiłem na gog.com grę Stalker Cień Czarnobyla. Zmieniłem „false” na „true” tam gdzie trzeba, zainstalowałem mod Complete 2009 pobrany z moddb.com i pojawia się taki oto komunikat.

Co robić? Dziękuję.