Tytuł Oryginalny: Путь Человека Возвращение
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 na silniku OGSE (Repack - Wersja Samodzielna)
Data Premiery: 03.07.2022 r.
**Autor:**Хемуль36рус
OPIS:
Spoiler
Człowieczy Los - Powrót stanowi przedłużenie linii fabularnej z serii Człowieczy Los oraz jej ostatniej części, Deja Vu. Ponadto produkcja doczekała się połączenia z silnikiem OGSE.
W tej części oprócz nowej linii scenariuszowej na gracza czekają questowe odgałęzienia fabularne i wiele zadań pobocznych, zaś dawne postacie zostały zastąpione nowymi. Jednak ze starych znajomych, oprócz Barmana i Sidorowicza, jest jeszcze ktoś, kogo będziesz miał szczęście spotkać. Warto także zaznaczyć, że główną cechą produkcji jest całkowity brak oryginalnej historii, jaką pamiętamy z Cienia Czarnobyla.
Historia ma swój początek na lokacji Obrzeża Zony, gdzie nasz protagonista rozpoczyna długą i zawiłą drogę. Główny wątek fabularny skupia się na udzielaniu szlachetnej pomocy stalkerom, jednak najważniejsze w tym momencie staje się zdobycie w Zonie lekarstwa dla pewnej dziewczynki, która jest wnuczką starszego, emerytowanego pułkownika.
Zachęcamy do zapoznania się ze spolszczonymi wersjami modyfikacji z serii Człowieczy Los:
SCREENY:
Spoiler

VIDEO:
Spoiler
Zwiastun
https://www.youtube.com/watch?v=9E5JN9cwRik
INSTALACJA:
Spoiler
Modyfikacja jest w formie repacka, posiadanie podstawowej wersji gry nie jest wymagane - wystarczy pobrać i wypakować. W gamedata\shaders\r2 należy usunąć plik models_lense_scope-копия.s oraz stworzyć skrót pulpitowy od sinika.
LINKI DO POBRANIA:
Spoiler
Mod:
Źródło:
6 polubień
Mod pobrany i uruchomiony. Możliwe granie tylko na mistrzu. Trochę pograłem, zrobiłem jedno zadanie, wziąłem drugie.
A jak wygląda mod, lepiej opowiedzą zrzuty ekranu.

Spoiler
Tak startujemy. Ale mod jest łaskawy

Kolorystyka moda

Możliwości niskiego przysiadu pozwalają na penetrację.

Okna dialogowe i handlu.

A bez kobiet, ani rusz.

1 polubienie
A może by tak spolszczyć?.. 
@mrozek Ten mod, to przeniesienie na OGSR wersji z 2016r. I tam znalazłem swoją uwagę, że jest sporo opcji głosowych koniecznych do przetłumaczenia.
A, że ty potrafisz pliki dźwiękowe zamienić na napisy, byłoby dobrze gdybyś moda przetłumaczył.
@mrozek Wszystko co dotyczy ewentualnego spolszczenia, pisz tu w temacie.
Powtarzam to co napisałem na SB. Poprzedni mod nie miał spolszczenia, bo nie było nikogo z umiejętnością pokazywania treści plików głosowych w formie napisowej.
W temacie tamtego moda, w moim jego podsumowaniu jest paczka z tymi plikami głosowymi. Nie sądzę, aby zostały zmienione, jednak dla pewności lepiej chyba je wyciągnąć z tego. A jak sobie przypomniałem na podstawie własnych wpisów, to mod naprawdę wart tłumaczenia.
I sądzę, że teraz też wystąpią wyloty ( np. na MW czy Jupiterze ) w związku z literami grażdanki w nazwach plików. Jednak te pliki już są wychwycone i sposób podmiany jest podany w poprzedniku. Tak, że przy spolszczeniu dobrze by było, nawet jak pliki spolszczenia nie dotyczą, uwzględnić je.
A ja daję kilka nowych zrzutów.

Spoiler

A ten zrzut, może się komuś spodobać na tapetę monitora.
Spoiler

2 polubienia
Natknąłem się na taki poradnik: KLIK.
Może kogoś zainteresuje. Oczywiście po rosyjsku.
2 polubienia
Trzeba trochę się pobawić przy ustawieniach, a szczególnie tych dotyczących słońca i efektów oświetlenia. Przynajmniej u mnie ustawienia jakie daje mod, waliły po oczach. Nie wstawiałem tego user.ltx jaki można pobrać, ale pozwoliłem modowi zrobić swój.
Wygląd promieni słońca oryginalny. I po wyłączeniu w ustawieniach "fajerwerków".

Enpece w modzie nie tylko siedzą przy ogniskach i opowiadają kawały, ale również ciężko pracują.

Spoiler
Śmigłowce dniem i nocą czas latają nad głowami.

A gdy mamy "wolny przebieg" jest na co popatrzeć.

1 polubienie
Dobra, biorę się za spolszczenie.
Tak jak @kondotier wspomniał, kluczową kwestią jest zrozumienie “przemyśleń” GB.
Przemyśleń jest 236… 

2 polubienia
@mrozek Bardzo miła wiadomość. I sugestia.

A tu coś dla oka.

Spoiler

PODBICIE TEMATU ( przez samotnego grajka )
“Ładne kwiatki i iluminacja”

Czy bez nich mogły by być mody stalkerskie?

Muszę z konieczności sam pod sobą.
Na poniższym zrzucie widać mitycznego stalkera. Występuje w różnych modach w formie legendy, ale nikt go nie widzi.

Spróbujcie najpierw znaleźć w pamięci tę postać i ją nazwać, a odpowiedzi poszukać w spojlerze.
Spoiler

A tu druga mistyczna sytuacja. Na zrzucie z krzyżem, to grób Łukasza. Gdy go pomścimy i przyjdziemy mu o tym powiedzieć, to w chwilę po tym, on sam osobiście nam za to podziękuje.

2 polubienia
No i dotarłem do końca moda i zobaczyłem napisy. Fabuła jest oceniona w jego wcześniejszej wersji, nie będę tego powtarzał. W tym dokonano zmian wyglądu enpeców i dołożono kilka drobiazgów, bardziej lub mniej przydatnych.
Ostatnie zadanie do rozliczenia. Ostatnia rozmowa przeprowadzona.

A koniec tych schodów, to i koniec moda.

Poczekajcie cierpliwie, bo mod jest w trakcie tłumaczenia przez @mrozek . Mod ma bardzo dużo informacji głosowych, bez przetłumaczenia których grającemu bez znajomości rosyjskiego byłoby bardzo trudno.
A tu wygląd drzwi tego zbereźnika Sidorowicza.

Znalazłem droge do wolnej gry (po zdaniu zadania u generała), zaciekawionym informacja na tzw. prywatnym.