Demosfen to kolejna modyfikacja z kategorii rozszerzających Call of Chernobyl, która dodaje nowe zadania, lokacje, bronie, modele NPC oraz mutantów, zmienia oprawę wizualną itd.
Cechy moda:
Rozbudowano znane nam lokacje, a także dodano nowe.
Ogromne zmiany w Barze “100 Radów”.
OpenXRay Engine.
Poprawiono A-Life oraz AI.
Zaimplementowano dodatek TRX: Fresh Start, który zmienia proces tworzenia postaci.
Dodano nowe artefakty.
Dodano nowe mutanty.
Mnóstwo nowych broni.
Możliwość latania śmigłowcem.
Wersja 1.05:
Spoiler
Dodano nową lokację - Wschodnie wysypisko.
Nowa frakcja - “Renegaci” oraz zadanie z nimi związane (w nagrodę otrzymamy coś wyjątkowego).
Dopracowany miotacz ognia.
Dodano odbicia w wodzie i kałużach.
Dodano nowe animacje, a także Egzoszkielet z Gunslingera.
“Gotowanie artefaktów” (transmutacja) oraz modyfikowanie ich właściwości.
W Zonie ukryto pendrive’y zawierające przepisy z “gotowaniem artefaktów”.
Możliwość wymiany artefaktu u Ekologów na interesujące nas wyposażenie.
Usprawniony handel.
Pojemniki na artefakty, które częściowo, a nawet całkowicie niwelują promieniowanie.
pobieramy i instalujemy łatkę 1.04 (~723 MB) z moddb (najlepiej wypakować sobie na pulpit i później wrzucić do katalogu z grą);
z folderu z łatką 1.04 instalujemy (kopiujemy do katalogu z grą) hotfix.
ewentualnie instalujemy angielską wersję językową z ModDB (~800kb). Jest to wersja dostosowana do wersji 1.03 moda, więc będzie trochę “dziur” w tekście, ale od biedy można grać.). Po skopiowaniu plików do katalogu gry otwieramy konsolę (klawisz ~) i wpisujemy g_language eng
Pograłem trochę, i znów szczęka na glebie… Zadania są u każdego niemal NPC. Lokacje są poprzerabiane i dopieszczone. O broni nie muszę chyba wspominać. Zapraszam do oglądania:
NOWA LOKACJA - POLANA:
Spoiler
MROCZNY PARÓW:
Spoiler
MAPA:
Spoiler
Mod jest bardzo dobrze zoptymalizowany, brak jakichkolwiek problemów technicznych. Temperatury na karcie i procesorze na maksymalnych ustawieniach:
Nieduży fiks wylotów. Prócz tego: Dodany system rozrywania ciał, od kamrata Sin!. I z jedzeniem problem - jeśli tuszonkę rozerwało na części - już nie polutujesz , dodaje hardcor,
ale za to i realizm - wcześniej to nawet wódka w plecaku nie rozbiła się. Podobnie różnorodność taktyki walki - potrzebny towaru? - Zabijaj ostrzałem,
a jeśli trzeba po prostu przeżyć i uciec w trudnej sytuacji - wysadź wszystko. Jeśli granat wybuchnie daleko od ofiary, jest szansa, że plecaczek
zostanie cały. Teraz po ataku granatem wygląda to tak:
Gra się świetnie, bardzo stabilnie, niezwykle dużo zmian. Dodane różne zadania. Mod jest w rozwoju, ale pomimo tego wciąga. Gdyby zebrali się do kupy i włożyli fabułę z LR 0.8 (FINAL - który będzie na nowy rok), to byłby hit nadchodzącego roku.
Całkiem nowe zadania, lokacje przerobione, wygląda fenomenalnie, broń i jej otoczka dopracowana. Tylko grać. DEMOSFEN ALIAS STASON174 zrobił świetną robotę. Mod oparty na najnowszych wersjach dodatków i CoC 1.5, bardzo dużo dodanego od siebie. Coś niesamowitego. Stason w schowkach zostawił pozdrowienia dla graczy - miły gest - w formie listów.
Autor modyfikacji udostępnił galerię zdjęć z testów nowego Baru (który jest mocno “inspirowany” tym z moda “Projekt Spectrum - Droga we mgle”). Lokacja pięknie się prezentuje - diabeł tkwi w szczegółach😈
Chłopaki mają już u mnie duży plus za implementację Baru z “Drogi we mgle” (+ oczywiście autorskie dodatki tej lokacji) a teraz zmontowali lokację o roboczej nazwie “labx7_coll22”, która też wygląda fantastycznie. Położona będzie między Barem a “Granicą”. Poniżej kilka zrzutów:
Lokację o której wspomniałem wyżej można pobrać STĄD. Znalazłem ją TUTAJ (instalowałem dla pewności na rosyjskiej wersji Zewu, wystarczy pobrać i skopiować do katalogu z grą, ze zgodą na nadpisanie plików). Jest to szereg podziemnych korytarzy, które z czasem wypełniają się coraz bardziej skałami. Mroczno i klimatycznie❤️.Poniżej kilka moich zrzutów ekranu:
@anatol - W którymś temacie związanym lub powiązanym z CoC, jest wstawiony opis gdzie szukać i jak zmieniać ustawienia, łącznie ze screenami. Jest to w #1 tego moda w spojlerze, opisanym że to ode mnie.