Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006
Autor: ShtoporOk
Data premiery: 24.07.2012 r.
Autorzy spolszczenia: , ,
Śr. długość rozgrywki: (~20 godzin)
OPIS:
Spoiler
Modyfikacja została utworzona na zasadzie freeplay - gracz staje się całkowicie niezależny od fabuły, co oznacza pełną swobodę poruszania się po lokacjach. Od samego początku można zająć się typową stalkerską działalnością - eksploracją Strefy Wykluczenia, poszukiwaniem artefaktów i innych łupów, polowaniem na mutanty czy interakcją lub walką z innymi stalkerami. Duży nacisk położono również na ulepszenie grafiki, “ożywienie” Zony i rozszerzenie rozgrywki.
Nowy system questów cechuje się dowolnością i polega na znajdowaniu PDA, dokumentów, notatek itp., które naprowadzają na rozwiązanie różnych zagadek, ale równocześnie mogą po prostu zostać spieniężone. Wybór należy do gracza.
Nowe lokacje:
Spoiler
- Martwa Topiel
- ATP
- Czerwony Las
- Bagna
- Zagubiona Wieś
- Czarnobyl 4
- Kopalnia
- Leże
- Pustkowia
- Laboratorium X-8
- Laboratorium Wojskowe (X-20)
- Generatory
- Szpital
- Sektor 13
- Martwe Miasto
- Cmentarzysko Maszyn
- Podziemia Agropromu - sektor 2
- Sektor Naukowy (Obiekt “2106”)
- Okolice Jupitera
- Wschodnia Prypeć
- Zaton
- Limańsk
W sumie dołączono 22 nowe miejsca + rozbudowano Kordon i Bar.
Na wszystkich lokacjach pod ziemią jest bardzo ciemno, a światło latarek świeci tylko na kilka metrów.
Utworzono 4 nowe bary:
- Martwe Miasto - “Stalker Bar”,
- ATP - “Bar Ostatnia nadzieja”,
- Czarnobyl 4 - “Bar Szczi”,
- Zaton - “Skadowsk”.
W niektórych z nich stalkerzy grają w karty (np. w “oczko”, “Test Strefy”, “Zgadnij liczbę”).
Lista zmian:
Spoiler
- Dodano nowe mutanty (np. łamignat, wilk, jaszczurka, pająk), nowe modele starych mutantów + zmieniono możliwości niektórych z nich;
- Nowe animacje ranienia GG przez mutanty;
- Nowa emisja, oparta na zedytowanych przez autora materiałach z OGSM i ATMOSFEAR;
- Nowy cykl pogodowy;
- Nowe dźwięki otoczenia i zmieniona muzyka ambientowa na wszystkich lokacjach;
- Duża ilość nowych tekstur;
- Nowe shadery;
- Nowe efekty cząsteczkowe anomalii, wybuchów, płomieni itp.;
- Dodano rozrywanie ciał przy eksplozjach;
- Nowy wygląd interfejsu i HUD-a;
- Dodano frakcje: “Mroczni Stalkerzy”, “Ostatni Dzień”, “Czyste Niebo”, “Legendy Zony”, “Czarni Aniołowie”. Wszystkie stacjonują na własnych bazach oraz mają przypisany odmienny wygląd i odgłosy;
- Prawie wszyscy NPC mają indywidualny, niepowtarzalny wygląd, dodano ponad 200 nowych modeli;
- NPC grają na gitarach i harmonijkach, słuchają radia, palą papierosy (wszystko z nowym podkładem dźwiękowym);
- Dodano nowe opowieści i anegdoty u NPC oraz zupełnie nowe kompozycje gitarowe;
- Odblokowano wiele nowych animacji dla NPC;
- Fizyka ciał NPC jak w buildach;
- NPC mogą rzucać granatami;
- Dodano wiele nowych dialogów dla NPC. GG może wymieniać się z nimi przedmiotami, prosić o pieniądze, okradać ich czy dawać im lekarstwa;
- Dodano przewodników, którzy za opłatą mogą zaprowadzić GG do różnych części Strefy (autor: Stalk15);
- Większa różnorodność głosów stalkerów (zaczerpniętych z późniejszych buildów i innych gier);
- Stalkerzy witają GG, tak jak w CzN i ZP;
- Na niektórych lokacjach dodano duchy stalkerów, znane z opowieści;
- Nowe dynamiczne wiadomości;
- Zmieniono standardowe bronie oraz dodano nowe modele noży, lornetek i śrub;
- Dodano możliwość ulepszania broni;
- Amunicja musi być zawieszona na pasie, aby można było jej użyć;
- Dodano możliwość hurtowego handlu amunicją (granaty, pociski w workach i pudełkach);
- Nowe dodatki do pancerzy: maski przeciwgazowe, hełmy, lampy itp.;
- Dodano do sprzedaży torby-schowki;
- W Strefie można znaleźć wiele unikalnych dokumentów, PDA, pamiętniki i notatki stalkerów;
- Zawartość wszystkich schowków jest generowana losowo;
- Poprawiono kamerę z drugiej i trzeciej osoby. Teraz gdzie GG celuje, tam i strzela;
- Pierwszoosobowy widok śmierci GG;
- Pseudonim GG na starcie nowej gry jest generowany losowo;
- Zniwelowano nieskończoność śrub. Można je kupować lub zbierać z ziemi;
- Dodano nowy PDA oraz detektor anomalii (PP-4A) z dedykowanym HUD-em;
- GG na starcie gry posiada nowe przedmioty:
- zapalniczkę
- latarkę
- zegar z dozymetrem.
PORADY:
Spoiler
RADY I PORADY od :
1. Zainstalować wszystko zgodnie z instrukcją instalacji.
2. Naprawiłem wszystkie znalezione przeze mnie błędy w modzie - czego nie znalazłem, tego nie naprawiłem.
3. Dodałem od siebie 5 questów - 1 z nich daje Sacharow na odnalezienie Jurka Poliaka (jest to taki quest tylko “na gębę” i nigdzie się nie pojawia ani nie zapisuje, więc trzeba zapamiętać, o czym Sachar mówił).
Pozostałe 4 zadania daje Jurek Poliak - jeden jest zupełnie nowy, dwa są fabularnie identyczne z tymi, które dodałem do moda Osoznanie 8.5 (zmieniłem miejsce spawnu artu “Serce Trurla”), a jeden (ten z kombinezonami leczniczymi) jest napisany w 90% na nowo.
4. Warunkiem pojawienia się Jurka Poliaka w modzie jest ROZMOWA GG Z SACHAROWEM. Jak dojdziecie do bunkra naukowców na Jantarze, będziecie musieli wykombinować jakiś sposób, by z nim pogadać, bo NA PEWNO nie podejdzie do okienka.
5. W lokacjach podziemnych NIE ZAZNACZAJĄ SIĘ punkty przejść - tak więc zapamiętajcie, którędy wchodziliście, na wypadek, gdyby nie było innego wyjścia.
6. Lokacje podziemne są BARDZO CIEMNE - taki urok moda.
7. Żeby przejść przez Radar albo do fabryki na Jantarze, trzeba mieć “Skalibrowany hełm psioniczny” - jeden otrzymacie wykonując zadania dla Jurka Poliaka, a drugi pozyskacie poprzez quest na schowek Ścierwnika.
8. Instalację psioniczną na Jantarze (X-16) można wyłączyć jak w podstawce, ale żeby wyjść z labu, trzeba niestety wrócić do punktu wejścia (bo nie ma innego wyjścia z labu!) i dokonać pewnych zmian w pliku “actor.ltx”:
linijkę kodu:
_jump\_speed = 8._
trzeba zmienić na:
_jump\_speed = 12._
Inaczej utkniecie tam na dobre. Po wyjściu należy przywrócić plik do stanu pierwotnego.
9. Mózgozwęglacza nie wyłączycie osobiście, gdyż nie ma przejścia do bunkra sterowania (X-10). Jak grałem, to u mnie wyłączył się jakoś sam, kiedy wróciłem z wojaży po Prypeci, Wschodniej Prypeci, Jupiterze i Zatonie.
10. Do bazy Powinności w Barze nie wejdziecie, jeżeli nie zrobicie zadań dla Jurka Poliaka - w oryginalnej wersji moda w ogóle nie dało się tam wejść!
11. Zanim weźmiecie się za bary z zadaniami dla Jurka, uzbrojcie się co nieco i załatwcie sobie jakiś kombinezon średniej klasy (co najmniej stalkera albo coś w tym rodzaju).
Zaleca się grę na oświetleniu statycznym.
GALERIA:
INSTALACJA:
Spoiler
- S.T.A.L.K.E.R. SoC v1.0006 PL.
- Rozpakować pobrane archiwum z modem.
- Foldery gamedata i bin przenieść do katalogu z grą.
- Usunąć folder shaders z folderu gamedata.
- Zainstalować Full Patch ze zgodą na zamianę plików.
- Zainstalować Fix dla Full Patch z zamianą plików.
- Zainstalować spolszczenie z zamianą plików.
- Zainstalować patch 04 do polonizacji z zamianą plików.
LINKI DO POBRANIA:
Spoiler
MOD:
Full Patch:
- Yandex - [KLIK]
Fix dla Full Patch:
- Yandex - [KLIK]
SPOLSZCZENIE:
- Nasz serwer - [KLIK]
Patch 04 do polonizacji:
- Yandex - [KLIK]
Autorzy spolszczenia moda NIE WYRAŻAJĄ ZGODY na jego uploadowanie/publikowanie na inne serwery niż forum stalkerteam.pl
Fix wyświetlania ikonek w ekwipunku od :
- Yandex - [KLIK]
Patch 04 naprawia:
Spoiler
- brak wskazań bonusowych jednej z masek p-gaz;
- brak możliwości montażu tłumika do MP-5;
- brak możliwości ulepszenia karabinka SIG-550;
- niedoróbkę “Kombinezonu turysty” - teraz można w nim biegać bez zmęczenia do czasu osiągnięcia 70kg ładunku (powyżej limitu GG zaczyna się męczyć, ale nie tak szybko jak dotychczas) - poprawki autorstwa ;
- brak możliwości montażu celownika ACOG na SG550 i tłumików 5.56mm na niektórych modelach broni;
- FATAL ERROR na Starym Wysypisku związany z nieprawidłowymi efektami cząsteczkowymi jednej anomalii ([error]Arguments : a_ufp_particlestoxic_fog_idle) - poprawki autorstwa & ;
- kilka innych drobiazgów znalezionych w ostatniej chwili.
Źródła:** **