Dream Reader - The Leper Area

To jest mod typu freeplay - bez fabuły.

Jesteś stalkerem i szukasz guza - to jest cały poradnik do tego moda :wink:

Potrzebuję mapy Zony, znajduje się ona w ui_global_map.dds , w [gamedatatexturesui]. Jeśli ktoś by mógł, to sam obrazek, bo nie wiem czy to zobaczę u siebie - nie mam odpowiedniego programu, chyba że da się to obejrzeć ot tak.

Ściągnij sobie program DXTBmp. Mało zajmuje, łatwy, bez zbędnych dupereli obejrzysz sobie pliki dds. Potem możesz zapisać na inny format i oglądać bez niego. Ja go używam i jestem bardzo zadowolony.

Tak więc pozostało podesłanie pliku - masz może DR na komputerze?

Niestety nie mam.

@ Kudkudak

Ja do oglądania, obróbki i konwersji plików .dds używam darmowego programu Paint.NET.

Jak dla mnie rewelacja !

1 polubienie

Podobny błąd miałem w kanałach pod Hangarem w Starym Wysypisku , wtedy poprostu odpuściłem te kanały , a teraz mam to samo w trzynastym sektorze . Wiem, że chodzi o anomalie " toksyczna mgła " lub coś w tym klimacie . Gdy Ja w nią wdepne albo rzucę śrubą lub Snorek w nią wskoczy odrazu wylut na pulpit .

Mam nadzieję, że ten problem pomożecie naprawic, bo nie chciałbym też odpuścic w tej lokacji .

FATAL ERROR

[error]Expression : !m_bAutoRemove
[error]Function : CParticlesObject::Init
[error]File : E:stalkersourcestrunkxr_3daxrGameParticlesObject.cpp
[error]Line : 49
[error]Description : Can’t set auto-remove flag for looped particle system.
[error]Arguments : a_ufp_particlestoxic_fog_idle

Znany problem z tą mgłą, Yurek powiedział, że trzeba to po prostu omijać więc nie sądzę by dało się coś z tym zrobić.

NIe takiej odpowiedzi oczekiwałem ale też dziękuje, bo każda odpowiedz jest lepsza od braku odzewu . Tak łatwo nie odpuszcze .

Stare Wysypisko znam z wcześniejszych modów, a sektor “13” to dla mnie nowośc, więc będe próbował odciągnąc te Snorki od tej anomali i zapoznac się z tą lokacją .

I jeszcze jedno, czy można odtworzyc te drzwii z kodami jeśli tak to gdzie można zdobyc te kody ?

podziękował .

Kody są w jednym z tych pojemników w głębi placu. Chodź po nich i zaglądaj z góry. Jeśli niby olbrzym za mocno tupnął przy nich, PDA z nimi może leżeć na ziemi. Sadzę, że nie pomyliłem lokacji.

1 polubienie

Problem z kontrastem rozwiązany…mimo to mam jeszcze irytujący bug. Nie wyświetla mi prawidłowo ikon w inwentarzu. Macie jakieś pomysły?

@ patryk38832 i Kudkudak

A kwesty dla Jurka Poliaka już zrobiliście ?

Wrzuć screena, na czym polega ten błąd z wyświetlaniem, bo nie wiem o co chodzi…

Nie gram w to nawet, mod usunięty, pozostało archiwum. Doszedłem tylko do remizy w Korpusie Pokoju(Czarnobyl 4, Ruskie…). Problem jak problem, ui mi nie wyświetla poprawnie, mam np. połowę tłumika zamiast apteczki lub uchwyt Makarova na amunicji śrutowej. Do Soljanki była poprawka dla ui_equiment.

Zadania Jurka zaliczone bez żadnych problemów. Notes w plecaku Powinnośc już przychylna, wziąłem od nich zadania i ide dalej zwiedzac Zone . Poza tą anomalią " Toksyczna Mgła " żadnych problemów technicznych nie miała z którymi bym sobie nie poradził .

@ patryk38832

Z tą mgłą to sobie poradzic nie mogłem… Potrzebny jest ktoś, kto się zna na “particlach”…

Mam nadzieję, że kwesty Jurka Ci się spodobały, bo to całkowicie mój dodatek do moda :smiley:

A co z jakimś patchem na ui? Mam sobie darować czy nadal leczyć się połową tłumika i walczyć kapturem? :slight_smile:

Panowie, myślę że w/w problem z “a_ufp_particles” można rozwiązać poprzez zmianę generowanych efektów wizualnych, tzn. zmianę ścieżki w sekcji odpowiedzialnej za efekt.

Przykładowo mamy anomalię z Solijanki:

• zone_sphere.ltx, odpowiadającą za sferę/pęcherz.

Każda anomalia w efekcie interakcji generuje odpowiedni efekt wizualny - skonfigurowany poprzez wpisy:

• idle_particles
  • blowout_particles
  • tearing_particles

Są to oczywiście przykłady configu dla w/w anomali, gdzie wpisy przedstawiają się następująco:

*```
idle_particles = anomaly2generatoranomaly_teleport_00001blowout_particles = anomaly2electra2_blast ;gravity_blast_03tearing_particles =anomaly2body_tear_00torn_particles =anomaly2body_tear_01

Widzimy wpis **idle\_particles** i odpowiednią ścieżkę dot. efektu w **particles.xr**

Piszę to ponieważ, chciałbym aby każdy kto ma ochotę wyeliminować w/w błąd sprawdził czy w pliku dot. amonali gazowej - której nazwy nie znam - występuje wpis **toxic\_fog\_idle** - a jeśli tak, to zastapił go na ~~**bold\_idle**~~ **cigarette\_dust**.

Moja rada w skrócie:

* znaleźć plik anomalii powodującej CTD w gamedataconfigmis**c**
* sprawdzić plik, zmieniając

~~**idle\_particles = a\_ufp\_particlestoxic\_fog\_idle** na **idle\_particles = a\_ufp\_particles****bold\_idle**~~

Uwaga: odszukać wszystkie wpisy **toxic\_fog\_idle** i zastąpić je innymi. Ponieważ - nie mam tego moda, daję przykład wpisu - który pochodzi z podstawki, jeśli nie był edytowany - nie będzie problemów, ewentualnie - spróbujcie dać inną ścieżkę do innego efektu wizualnego. W razie problemów - niech ktoś znajdzie ten plik i wstawi do pobrania.

***Edit:*** [*FIX* ](http://www.sendspace.pl/file/34890277087044a8c07821b/l-a-toxic-fog-idle-fix)

Ten problem nie dawał mi spokoju a widząc kredyt zaufania przyznany mi przez kolegów z forum, postanowiłem działać: pobrałem **patch 4.0**, w nadziei na potrzebne pliki...

plik w którym występuje powodujący CTD efekt wizualny znajduje się w  gamedataconfigmis**c**  - **zone\_black\_angel.ltx**

Znajdujemy wpisy :

*```
[tuman_toxic]:zone_zavesa$spawn             = "zonestuman_toxic"idle_particles                = a_ufp_particlestoxic_fog_idleblowout_particles            = a_ufp_particlestoxic_fog_idle
```*

zmieniając na:

*```
[tuman_toxic]:zone_zavesa$spawn             = "zonestuman_toxic"idle_particles                = a_ufp_particlescigarette_dustblowout_particles            = a_ufp_particlescigarette_dust 
```*

Analogicznie postępujemy z plikiem **zone\_buzz.ltx**

Są to prakticle z moda - powinny działać. Wstawiam również fix, który jednak radzę przetestować, jeśli ktoś napotka błędy - raportować.

[***Download Fix***](http://www.sendspace.pl/file/34890277087044a8c07821b/l-a-toxic-fog-idle-fix).1 - link aktywny 30 dni

\_\_\_\_\_\_\_\_\_\_\_

1 - Całość plików skompletowana dzięki forumowiczowi  ***patryk38832***.
1 polubienie

@ Kudkudak

Jaki masz monitor - 4:3, 16:9 czy inny ?

16:9, 1380 x 768 bodajże

@ Kudkudak

Zobaczę co da się zrobić, ale muszę moda postawić, bo aktualnie nie mam go na dysku…