Mam pytanie. Sieryj i reszta Stalkerów nie przeżyli odbijania Hangaru na Wysypisku, bandyci tak szybko ich wybili, że nawet nie zdążyłem dotrzeć. Wziąłem od niego co trzeba i zadanie zaliczyło, ale czy będzie on potem do czegoś potrzebny? Musi wyżyć, czy niekoniecznie?
Sieryj, jego kwestię zalatwiłem metodą “razwiedki”, samotnie, dopiero potem z nim gadałem i “odbijałem” hangar, po tym fakcie nie interesowałem sie nim i chyba mi nigdzie na pda nie wypłynął.
Jakby co to polecam zwrócić sie do cichego, on ma solucje z obrazkami.
Sieryj nie jest już więcej potrzebny. Daje jeszcze jedno zadanie na wybicie zombie, i to wszystko.
Pomimo , że Sieryj w dalszej grze nie będzie potrzebny , u mnie musi przeżyć .
Mały fix umożliwiający korzystanie z zestawu remontowego - http://www.mediafire.com/download/4c7u33j4xog86bc/repair_kit.7z
Tylko miejcie na uwadze, że jeden plik (stable_la_messages), który jest w text, ma zawartość po angielsku. Porównałem plik tekstowy z wcześniejszym z polonizacji w WinMerge i znalazłem dołożoną linijkę:
Are you sure you want to use %d repair kit charge? You will have %d charges remaining.
Proszę znających dobrze j. angielski o przetłumaczenie.
Proszę.
Czy jesteś pewien, że chcesz użyć %d ładunków zestawu naprawczego? Pozostanie ci wtedy %d ładunków.
Wydaje mi się, że “charge” będzie właśnie znaczyło ładunek - tylko to ma sens w tym kontekście.
Nie mam pewności, ale popatrz na wcześniejszy tekst w tym pliku. Ja sobie to tak przetłumaczyłem:
Czy jesteś pewien, że chcesz użyć %d zestawu remontowego? Pozostanie ci %d do użycia.
Proszę o zweryfikowanie i ewentualną poprawkę mojego tekstu.
Nie mam pojęcia, jak to wygląda w grze, ale skoro został użyty wyraz “charges”, to opieram się na założeniu, że ktoś zrobił to celowo. A jeśli tak jest, to %d nie oznacza procentów zużycia zestawu naprawczego, tylko konkretną liczbę ładunków, które zestaw naprawczy ma. U Ciebie jest za to założenie, że chodzi o procenty, co pozostaje w sprzeczności ze wspomnianym wyrazem “charges”. Trzeba by jednak sprawdzić to w grze, żeby rozstrzygnąć.
Tak, masz rację, że chodzi o jakiś procent. Ja przyjąłem procent zużycia. Sadzę, że tu pada pytanie, czy GG godzi się na zastosowanie zestawu naprawczego przy podanym procencie utraty zasobów tegoż zestawu. Tak jak piszesz, trzeba to zobaczyć w grze i samo wyjdzie.
Też zauważyłem zmiany. A to “charges” przetłumaczyłbym jako “części” lub “elementy”.
Bo takie coś zestaw naprawczy powinien posiadać i jest to zabierane do naprawy. I zgadzam się z Triksterem, że dla jasności dialogu, musi to pozostać.
Pytanie - czy doklejenie tych 4 linii można zrobić be z problemów?
Nie, bo ta linijka jest w poprawce, ale po angielsku. Znajdź ją i wrzuć w odpowiednie miejsce.
A co do tego zestawu naprawczego, to we FOTOGRAFIE zużywał się bez komunikatu, a tu jest prawdopodobnie to samo, tylko z opcją zapytania i pokazania ile się zużyje na dany stan popsutej rzeczy, a ile nam zostanie. Obstaję przy mojej koncepcji, choć może być inaczej. :whistling:
Może ktoś podpowiedzieć co trzeba zrobić, po zabiciu tego hologramu w x2? Ponieważ stoję przed tym komputerem i nie bardzo wiem co mam zrobić.
Czytałeś spolszczenie solucji zrobione przez @vidkunsena w poście 586? Ja dopiero jestem na Generatorach, więc nie wiem.
Za Chiny Ludowe bym się nie domyślił, że trzeba coś takiego zrobić.. Dzięki @smox, za przypomnienie o solucji ![]()
Przeszedłem LA, wielkie podziękowania należą się całej ekipie Dezowave, każdy fan stalkera, powinien zagrać w tą grę ![]()
Wie ktoś gdzie można znaleźć ten cały Pendrajw Streiłoka? Bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć.
W jednym z szybów wentylacyjnych.
Tyle mogę powiedzieć.
Tak właściwie o który pendrive chodzi bo tylko ten pierwszy znalazłem bo się nie zagłębiłem jeszcze w fabułę zbytnio. (gram w Black Mesa i oczekuję na Patcha 1.3002
Problem w tym że w żadnym nie ma żadnego pendrajwa. Mam tylko 2 szyby ten w którym znalazłem dokumenty i ten w tym głównym korytarzu, niestety w oby dwóch nie ma przejścia.
Pendrak jest w pomieszczeniu z łóżkami , pod sufitem w kratce wentylacyjnej . Jak wychodzisz z pomieszczenia gdzie atakuje pijawa , na lewo . Trzeba wskoczyć na łóżko i sięgnąć do kratki .
Nie wiem zbytnio gdzie pijawka atakuje bo nie zaatakowała mnie pewnie ktoś ją wyrżńął wojskowi lub burrer, nie widzę zbytnio pokoju z łóżkami a w tych których byłem jest takie lekarskie ruchome. ale po wejściu na nie w szybie nic nie ma na brzegu bo dalej nie sięga postać.
.