Dyskusja ogólna

Nowe kalendarze na Listopad od Dez0vawe

4:3 http://img.gameru.net/img/a986d.jpg

16:9 http://img.gameru.net/img/de815.jpg

16:10 http://img.gameru.net/img/02b67.jpg

Co by nie mówić - przy takim stopniu zaawansowania chyba nie grozi wywałka… Ale znając zycie , to LA pojawi sie pewnie najwczesniej na Wielkanoc, a bardziej prawdopodobne, że na wakacje… Młodzi będą mieli co robić, jak sie szkoła skończy :stuck_out_tongue:

Kalendarze na Grudzień:

Czyżby to była jedna z map gry?! Cholerka wie , ale ten zimowy krajobraz wygląda miodzio .)

Czyżby to była jedna z map gry?! Cholerka wie , ale ten zimowy krajobraz wygląda miodzio .)

Trzeba by pogadać z Cromm Cruac’iem, ale pewnie nie będzie chciał nic zdradzić :stuck_out_tongue:

No ekipa ze stalker.pl zarzeka się, że LA będzie po polsku w dniu premiery.

A co do samego moda to miałem przyjemność pobiegać po odświeżonych Agropromie i Elektrowni. Szczena mi opadła. Pierwsza niespodzianka, wchodzę do podziemi Agropromu a mapa się nie przeładowuje. Okazuje się, że podziemia zostały połączone z częścią nadziemną. Druga: elekrownia. Oba levele elektrowni południowy i północny to teraz jedna ogromna mapa porównywalna rozmiarem chyba z Zatonem z CoPa. Dodano mnóstwo zieleni (drzew, krzaków itp.) Jak się zespawnowałem na wejściu to nie wiedziałem w jakiej części mapy się znalazłem tak sie tam pozmieniało.

Dlatego nie grałem w żadnego moda, który dodawał wycięte lokacje jak np. Dead City bo nie chcę sobie psuć radochy z eksploracji tychże w LA.

Połączone lokacje ? Ciekawy jestem jak wzrosną wymagania gry ? Ja się o to nie martwię, mam odpowiednią maszynkę ale ci z słabszym komputerem czy nawet laptopem mogą mieć problem. Z drugiej strony sama elektrownia chociaż dość spora to też pusta jest.

Co do Agropromu, mnie te 3sekundy na doczytanie się między poziomami jakoś nie przeszkadzało ale dzięki temu będzie na pewno ciekawiej, gdy bandyci którzy się tam chowali nagle wyskoczą z któregoś wyjścia :wink:

Ta mapka z śniegiem pewnie jest tą mapką bonusową :slight_smile: A druga nadal pozostanie tajemnicą. I dobrze niech tak zostanie, nie cierpię reklam gier w których pokazywana jest ta lepszą cześć gry, bo gdy później w nią gram to już wszystko wiem ;/

Mapka ze śniegiem nie jest bonusem. Po prostu zaaplikowane zostały zimowe tekstury, nad którymi pracowałem do CoPa jakiś czas temu. W podstawowej wersji LA śniegu nie będzie. Być może po ukazaniu się LA wypuścimy add-ona z zimowymi teksturami ale to się zobaczy. Na razie pracuję nad doszlifowaniem wyglądu map pod względem tekstur i przygotowuję Absolute Texture Packa do LA. Parę screenów poniżej:

http://up.oblivionlost.pl/images/12656822558701767396.jpghttp://up.oblivionlost.pl/images/76240441407903882287.jpghttp://up.oblivionlost.pl/images/68568184120295285578.jpghttp://up.oblivionlost.pl/images/50054737593495523975.jpg

W każdym razie od jakiegoś czasu mam pełną wersje LA i powiem tylko tyle, że eksploratorzy będą mieli nie lada zabawę. Ja co chwila trafiam na jakieś miejsca których w wanilce nie było. Nawet na levelach, które myślałem, że znam i na pierwszy rzut oka niewiele się zmieniły.

Co do wymagań to wzrosną na pewno. Choćby z tego powodu, że mapy są o wiele większe i bardziej skoplikowane od waniliowych. Zresztą dlatego silnik został poprawiony, żeby mógł sobie poradzić z ilością szczegółów.

Świetna sprawa, Kordon i Agroprom wyglądają niesamowicie. Czy “pełna wersja LA” oznacza pełną wersję z fabułą która jest już w testach? Eee, i tak nie powiesz :smiley: W sumie, może to i dobrze, że nie ma zimy w Zonie. Przynajmniej w tych zimowych modach do Zewu po jakimś czasie ta wszechobecna biel nużyła.

‘Pełna wersja’ oznacza wszystkie mapy i jakieś 60% fabuły. No i większość map jest wciąż pustawa bo chłopaki pracuja nad all.spawn-em. Nie testuje jednak fabuły, żeby sobie zostawić chociaż trochę niespodzianek jak już wreszcie porządnie w toto zagram.
A screeny są tylko z Kordonu :slight_smile:

1 polubienie

No, to jest news :smiley: To premiera zbliża się wielkimi krokami. Akurat jest czas by uzbierać na uppgrade komputera, co by nie było kłopotów z uruchomieniem tego cudu.

Świetna sprawa, Kordon i Agroprom wyglądają niesamowicie. Czy “pełna wersja LA” oznacza pełną wersję z fabułą która jest już w testach? Eee, i tak nie powiesz :smiley: W sumie, może to i dobrze, że nie ma zimy w Zonie. Przynajmniej w tych zimowych modach do Zewu po jakimś czasie ta wszechobecna biel nużyła.

No tylko wiesz , jak cała gra będzie w zimowych klimatach to racja, odpada, lecz jedna mapka specjalnie zrobiona pod zimowy klimat to co innego :slight_smile:

A co to, anomalia Śnieżyca czy co? :slight_smile: W całej Zonie kwiatki rosną a na jednej lokacji zima?

A czemu by nie? Tyle mało sensownych rzeczy się dzieje w zonie?

• Teleporty
  • Bańki pochłaniające stalkerów
  • Mutanty zabijające falami

Teleporty akurat mi pasują, fale mutantów tak samo, a z anomalii pogodowych to ja bym chciał żeby zawsze było słoneczne południe :slight_smile:

Na screeny patrząc, już wiem że pierwszą rzeczą którą zrobię to zmniejszenie gęstości trawy. Niech tylko wpadnie w nią jakikolwiek przedmiot i koniec… przepadło jak kamień w wodę. W niektórych modach się nawet zdarzało, że miałem problemy ze znalezieniem ciał przeciwników. No to już była przesada :stuck_out_tongue:

A mnie właśnie bardzo podoba się tak jak jest. Zona wygląda lepiej, trawa gęsta i grafika ładniejsza, czekamy na tego moda już bardzo długo, ale po ostatnich screenach nabrałem więcej przekonania że mod w końcu wyjdzie.

Zona wygląda lepiej, trawa gęsta i grafika ładniejsza,

Właśnie, ja tak samo trawę na max daję, bez trawy stalker pokazuje jak biedny jest silnik XRAY. Fakt nieraz się człowiek denerwuje bo skasował kilku wrogów i nie może znaleźć ciał ale taki urok tego.

Wystarczy przytrzymać ‘F’ (use) i nad wszelkimi przedmiotami w pobliżu pokazują się napisy. Nad zwłokami nie, ale leżą one z reguły obok porzuconej broni więc łatwo je znaleźć.

Zimowa lokacja to całkiem dobry pomysł dla kwestów…wejście na lokację poprzez ukryty teleport o którym dowiadujesz się z bardzo starych notatek napisanych jeszcze zanim powstała Zona…a odnajdujesz notatki po całej serii dialogów z różnymi bardzo starymi weteranami…młodzi są zbyt młodzi by o nich wiedzieć
Mała lokacja na której anomalie spowodowały spadek temperatury i doprowadziły do zlodowacenia..
GG dostaje kilka zadań odnalezienia na nieprzychylnym terenie śladów poprzednich mieszkańców i wszystkiego co po nich zostało ponieważ społeczność była zaawansowana w rozwoju. Jednak nie są to zadania przynieś wynieś , tylko część dużej akcji…
Na zimową lokację nie można wejść bez specjalnego bardzo drogiego sprzętu ponieważ mróz zabija w 2 minuty każdego kto go nie założy,itd.. :).
//
Jestem zwolennikiem modów fabularnych i graficznych. Nie interesują mnie dodatki typu broń, wyposażenie bo robią bałagan i ułatwiają grę…
Uważam, że w tej chwili dobry mod to dobra zmieniona fabuła i duża mapa do poszukiwań ..grafika to dopieszczenie całego kompletu, ale nie najważniejsza jego część. Nie umniejszam tutaj zasług grafików pracujących przy tworzeniu modów, ponieważ dobra oprawa graficzna jest równie potrzebna jak dobra fabuła.
LA będzie musiał mieć naprawdę dobrą fabułę by dorównać Soljance..to duże wyzwanie. Może Sola nie ma grafiki, ale nie można powiedzieć, że ma złą fabułę.

To jedna z stalkerskich opowieści z LWR
“Jest taka legenda o lodowej grocie… Lodowa grota - to taka ogromna sala, jakby dosłownie wykuta w wiecznej zmarzlinie. Znajduje się w podziemiach Prypeci. A w lodowych ścianach zamrożone mutanty w różnych pozach z wyszczerzonymi zębami. Są ich tam w lodzie setki, od najwcześniejszych po współczesne. Wydaje się że ten lód utworzył się w jednej chwili, i te nagłe ochłodzenie zaskoczyło te wszystkie mutanty. Jest tam bardzo zimno, nawet ciepły kombinezon nie pomoże. Mierząc temperaturę sto metrów od wejścia — minus dwadzieścia, a kawałek dalej to trzydzieści i czterdzieści. Mówią że w centrum temperatura wynosi minus sto osiemdziesiąt stopni, bez skafandra niczego nie zrobisz. Stalkerzy wierzą, że kiedyś lód stopnieje, bestie ockną się z lodowego snu, zeżrą wszystkich ludzi w Zonie i wyjdą poza granicę na polowanie. Ale mówią «kiedy lód stopnieje» w takim sensie, jak «kiedy świnie zaczną latać», w domyśle - nigdy.”
O fabułę w LA się nie martw. Na pewno będzie świetna.:wink: