Elex trafił dziś do sklepów w wersjach na PC, PS4 i Xbox One. Produkcja Piranha Bytes oferuje połączenie klimatów fantasy i science-fiction, jednocześnie zawierając elementy charakterystyczne dla produkcji niemieckiego studia. Polskim dystrybutorem gry jest CDP.
Elex to gra z gatunku action RPG, stworzona przez wielokrotnie nagradzanych autorów serii Gothic - studio Piranha Bytes. Akcja gry toczy się w nowym postapokaliptycznym uniwersum science fantasy. Gracz trafia do świata, w którym czekają na niego intrygujące postacie, zmutowane stworzenia, trudne decyzje i mnóstwo wartkiej akcji. Elex został zlokalizowany na każdej platformie - PC, PS4 i Xbox One. Wśród aktorów, którzy użyczą swych głosów na potrzeby gry, nie zabraknie tych doskonale znanych z serii Gothic (i nie tylko). Będzie można usłyszeć między innymi takich aktorów, jak: Artur Dziurman, Zbigniew Konopka, Jarosław Boberek, Mirosław Zbrojewicz, Adam Bauman, Piotr Zelt, Piotr Bąk. Od mieczy i toporów po łuki, kusze i harpuny, Elex oferuje szeroki zestaw broni. Złap za shotguna, strzelbę plazmową lub miotacz ognia - istnieje broń i styl walki dla każdego wojownika. Później znajdź kompana, wybierz frakcję i wpłyń na losy świata - w ELEX-ie każdy wybór wpływa na przyszłość Twojej gry.
Piszą i mówią, że to kolejny Gothic. To Piranha, więc nic dziwnego, oni przecież robią jedną grę. Ze wszystkimi plusami i minusami tego stanu rzeczy, włącznie z tragiczną ilością bugów na premierę
Ja bym tam na Waszym miejscu, jeśli chodzi o wersję pecetową, poczekał np. na jesienne wyprzedaże. Za miesiąc pewnie wystartuje ta na Steam, to i Elex się na nią załapie. Obecnie najtańsza będzie wersja pudełkowa (nie wiem czy w środku płyta, czy tylko kod?), warto popatrzeć po tanich marketach. Taniej niż w Media Expercie nie znalazłem: https://www.mediaexpert.pl/gry-pc/gra-pc-elex,id-910116
No, gram w Elexa Trochę byłem w strachu, czy w ogóle gra będzie działać na moim kompie, ale spoko. Działa i to nawet na średnich ustawieniach. Co do samej rozgrywki, to trochę za wcześnie na jakieś opinie. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne.
Pora coś więcej napisać o grze. Krótko mówiąc REWELACJA (dla mnie oczywiście). Przebrnąłem przez trudny początek, gdzie nawet najmniejsze mutanty potrafiły zabić mnie kilkoma ugryzieniami. Rozbudowałem postać, zdobyłem lepsze uzbrojenie, znalazłem towarzyszy i teraz rządzę. Co prawda nie do końca, bo dalej omijam szerokim łukiem większe mutanty, i grupy groźniejszych ludzi.
Gra nie ustrzegła się jednak błędów w tłumaczeniu. Mam jednak nadzieję, że poprawią to w kolejnych patchach.
Elex powalił mnie na kolana. To gra zrobiona jakby pode mnie. Sci-fi, postapokalipsa, to klimaty jakie lubię. Oczywiście nie jest idealna, wiele rzeczy można by poprawić, ale ma klimat. No i ten olbrzymi świat! Zwiedzanie go, szukanie broni, przedmiotów, roślin, rewelacja.
Skończyłem Elexa wszystkimi 3 zakończeniami. Teraz (po wyjściu aktualizacji) gram 4 raz. Chyba nigdy w żadną grę nie grałem tyle razy pod rząd!
Mam nadzieję, że niedługo wyjdzie Elex 2. Już nie mogę się doczekać.
Zabrałem się za nią po rozmowie z Kolegą em . Ceny są różne: https://www.ceneo.pl/49756489 . Na STEAM to prawie 170 zł. Myślę, że warto po ostatnich poprawkach…
Piranie zbierały kasę na drugą część jeszcze przed wydaniem pierwszej - dostali ileś tam tysięcy na produkcję Więc być - będzie, ale kiedy to już inna sprawa…
Ukończyłem grę. Robię jeszcze jakieś pierdoły poboczne (miłość i takie tam…), ale główny wątek mam za sobą. Musze przyznać, ze dawno żadna gra komercyjna nie dała mi takiej satysfakcji i frajdy. Kiedy cena pójdzie w dół (promocja) polecam zainwestować w nią - to nie są stracone pieniądze - przechodzić ja można na bardzo wiele sposobów - jest nieliniowa. Ja ukończyłem ją jako Kleryk.