ELEX

Elex trafił dziś do sklepów w wersjach na PC, PS4 i Xbox One. Produkcja Piranha Bytes oferuje połączenie klimatów fantasy i science-fiction, jednocześnie zawierając elementy charakterystyczne dla produkcji niemieckiego studia. Polskim dystrybutorem gry jest CDP.

Elex to gra z gatunku action RPG, stworzona przez wielokrotnie nagradzanych autorów serii Gothic - studio Piranha Bytes. Akcja gry toczy się w nowym postapokaliptycznym uniwersum science fantasy. Gracz trafia do świata, w którym czekają na niego intrygujące postacie, zmutowane stworzenia, trudne decyzje i mnóstwo wartkiej akcji. Elex został zlokalizowany na każdej platformie - PC, PS4 i Xbox One. Wśród aktorów, którzy użyczą swych głosów na potrzeby gry, nie zabraknie tych doskonale znanych z serii Gothic (i nie tylko). Będzie można usłyszeć między innymi takich aktorów, jak: Artur Dziurman, Zbigniew Konopka, Jarosław Boberek, Mirosław Zbrojewicz, Adam Bauman, Piotr Zelt, Piotr Bąk. Od mieczy i toporów po łuki, kusze i harpuny, Elex oferuje szeroki zestaw broni. Złap za shotguna, strzelbę plazmową lub miotacz ognia - istnieje broń i styl walki dla każdego wojownika. Później znajdź kompana, wybierz frakcję i wpłyń na losy świata - w ELEX-ie każdy wybór wpływa na przyszłość Twojej gry.

Źródło: http://gry.interia.pl/newsy/news-dzis-premiera-elexa-nowej-gry-tworcow-gothica,nId,2453688

Dla steamowiczów: http://store.steampowered.com/app/411300/ELEX/ 

Polski dubbing jak zawsze tragiczny

Jeżeli to gra zrobiona przez studio Piranha Bytes, to jako fan Gothica, muszę w nią zagrać

Na komputerze nie mam szans, więc zagram na Xbox One, tylko za jakiś czas. Poczekam jak naprawią większe niedociągnięcia, no i jak trochę stanieje.

Gameplay PL - 

Dodano: 

Zmiana decyzji - nie będę czekał

Gothic, same ochy i achy miałem gdy za młodego się zagrywałem po X razy każdą część. Jeśli to PB robiła to będę w niebie

Ile on kosztuje? Na ile wyceniony jest na stemmie?

, zobacz tu- https://www.ceneo.pl/49756489

Piszą i mówią, że to kolejny Gothic. To Piranha, więc nic dziwnego, oni przecież robią jedną grę. Ze wszystkimi plusami i minusami tego stanu rzeczy, włącznie z tragiczną ilością bugów na premierę  

Ja bym tam na Waszym miejscu, jeśli chodzi o wersję pecetową, poczekał np. na jesienne wyprzedaże. Za miesiąc pewnie wystartuje ta na Steam, to i Elex się na nią załapie. Obecnie najtańsza będzie wersja pudełkowa (nie wiem czy w środku płyta, czy tylko kod?), warto popatrzeć po tanich marketach. Taniej niż w Media Expercie nie znalazłem: https://www.mediaexpert.pl/gry-pc/gra-pc-elex,id-910116

1 minutę temu, Sierioża napisał:

Ja bym tam na Waszym miejscu, jeśli chodzi o wersję pecetową, poczekał np. na jesienne wyprzedaże.

, ja napisałem tylko, że nie będę czekał. O kupowaniu nic nie pisałem

Ekhem  Znalazłeś już, czy chcesz dostać pw?

Dzięki, ale już pobieram.

No, gram w Elexa Trochę byłem w strachu, czy w ogóle gra będzie działać na moim kompie, ale spoko. Działa i to nawet na średnich ustawieniach. Co do samej rozgrywki, to trochę za wcześnie na jakieś opinie. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne.

Pora coś więcej napisać o grze. Krótko mówiąc REWELACJA (dla mnie oczywiście). Przebrnąłem przez trudny początek, gdzie nawet najmniejsze mutanty potrafiły zabić mnie kilkoma ugryzieniami. Rozbudowałem postać, zdobyłem lepsze uzbrojenie, znalazłem towarzyszy i teraz rządzę. Co prawda nie do końca, bo dalej omijam szerokim łukiem większe mutanty, i grupy groźniejszych ludzi. 

Gra nie ustrzegła się jednak błędów w tłumaczeniu. Mam jednak nadzieję, że poprawią to w kolejnych patchach.

Poprawność języka pewnie tak, ale z tym, że niektóre dialogi są po prostu źle napisane już niewiele zrobią

Patrząc po ciuchach, wybrałeś chyba Berserków? 

Cholera, zaczynam zazdrościć…

To pancerz myśliwego. Jeszcze nie zdecydowałem do kogo dołączę. Można współpracować ze wszystkimi trzema frakcjami, zanim dołączy się do którejś. 

Pora na końcową opinię - 

Elex powalił mnie na kolana. To gra zrobiona jakby pode mnie. Sci-fi, postapokalipsa, to klimaty jakie lubię. Oczywiście nie jest idealna, wiele rzeczy można by poprawić, ale ma klimat. No i ten olbrzymi świat! Zwiedzanie go, szukanie broni, przedmiotów, roślin, rewelacja. 

Skończyłem Elexa wszystkimi 3 zakończeniami. Teraz (po wyjściu aktualizacji) gram 4 raz. Chyba nigdy w żadną grę nie grałem tyle razy pod rząd!

Mam nadzieję, że niedługo wyjdzie Elex 2. Już nie mogę się doczekać.

Zabrałem się za nią po rozmowie z Kolegą em . Ceny są różne: https://www.ceneo.pl/49756489 . Na STEAM to prawie 170 zł. Myślę, że warto po ostatnich poprawkach…

Piranie zbierały kasę na drugą część jeszcze przed wydaniem pierwszej - dostali ileś tam tysięcy na produkcję  Więc być - będzie, ale kiedy to już inna sprawa…

Powiem tak: warto było wydać 110 złotych na tę grę. Dialogi trochę wnerwiają, ale walka, eksploracja i lokacje rekompensują to w 100 % .

Gra mnie coraz bardziej wciąga…

Ukończyłem grę. Robię jeszcze jakieś pierdoły poboczne (miłość i takie tam…), ale główny wątek mam za sobą. Musze przyznać, ze dawno żadna gra komercyjna nie dała mi takiej satysfakcji i frajdy. Kiedy cena pójdzie w dół (promocja) polecam zainwestować w nią - to nie są stracone pieniądze - przechodzić ja można na bardzo wiele sposobów - jest nieliniowa. Ja ukończyłem ją jako Kleryk.