F.O.T.O.G.R.A.F + Weapons Mod

Gram w oryginalnego Fotografa z dodanym ENB i usuniętym katalogiem shaders. Wszystko było dobrze i gra smigała do momentu uruchomienia aparatury w Martwym Mieście. Nastąpił wylot z logiem wskazującym, że brak określonych shaderów. Nie wiem, czy w weapon packu rozwiązany jest ten problem czy nie, ale jeśli ktoś chce w to grać to uwaga - można utknąć w MM.

2 polubienia

Ponieważ na SB są rozmowy o tym modzie, to odświeżę temat. Spolszczenie do moda bez dodatku nie będzie pasowało, ze względu na zwiększenie ilości broni. O ile teksturowe zmiany nie powinny być przeszkodą, to opisy będą conajmniej w robalach, o ile nie spowodują wylotów.

Wymagany byłby nowy patch, dla całej sekcji plików dotyczących uzbrojenia. Tylko czy ktoś się podejmie jego wykonania?

1 polubienie

Mam gotowe takie spolszczenie. W gamedacie mam też inne dodatki pozbierane z rosyjskich forów, wszystko spolonizowane i gram na takiej paczce. Poprawki robię pod siebie i wprowadzam je w trakcie gry. Polonizacja opisów broni jest hmm… nigdy nie lubiłem tłumaczyć plików z opisami broni i amunicji więc przepuściłem rosyjskie opisy przez tłumacza googla i  wkleiłem do moda. Jeśli będą chętni aby tą część doszlifować to voila

Częściowo poprawiłem też opisy zadań, dialogi i same zadania.

Paczka jest grywalna ale miejscami niedopracowana. Jeśli będą chętni na skorzystanie z niej i nie będą przeszkadzać niedoróbki oraz tłumacze oryginalnej wersji polonizacji nie będą mieli nic przeciwko to podeślę Administracji linka aby wszystko było dostępne w naszej pobieralni.

3 polubienia

Przecież przetłumaczenie dodatku, obojętnie jakim sposobem, nie ma nic wspólnego z pierwotnym tłumaczeniem. Jeśli masz to razem z naszym tłumaczeniem, to robiąc zgłoszenie napisz, że reszta tłumaczenia to z Fotografa bez dodatku. Legalizacja takiego czegoś będzie spełniona.

No i na stronie tytułowej moda, tam gdzie są wymienieni tłumacze, śmiało możesz dodać, że to Ty jesteś tłumaczem dodatku z uzbrojeniem. Przysługuje Ci to.

Już teraz masz moją zgodę na takie coś.

Czy w tym spolszczeniu które posiadasz, jest już dodane intro po polsku? Linki do pobrania spolszczenia były wielokrotnie aktualizowane, także straciłem kontrolę nad tym co zawiera spolszczenie.

Wyraźćie swoje zdanie.

DODANO. Odsyłacz do pobrania moda jest tylko na terrenty. Przydałoby się wsadzić go na jakiś inny hosting.

tak, to jest całość z intrem, tłumaczeniem tego co mówią NPC. Czyli cała Wasza dawna polonizacja plus weapon pack plus różne addony (poprawka pancerzy, poprawka amunicji, umożliwienie przerwania filmików klawiszem esc, spawner, trupy na minimapie, enb, woda nie zwalnia szybkości GG, poprawka na kryształy i absoluty). Co jeszcze to nie wiem, zrobiłem ta paczkę chyba ze 2 lata temu, później przestałem grać w Fotografa, teraz wróciłem do niego i po prostu nie pamiętam co tam jeszcze pozmieniałem.

W miom rankingu Fotograf to numer jeden wśród modów. Cóż, lubię mody z fabułą a nie tylko strzelaniem  Trochę szkoda, że ten mod jest już trochę zapomniany.

2 polubienia

Nie sądzę, aby ktoś z poprzednich tłumaczy miał jakieś wąty do tego co zrobiłeś.

Zrób więc paczkę zawierającą komplet (podstawka + mod z dodatkiem i całą resztą fiksów + nowe spolszczenie, i wstawiaj. Ci co skorzystają, nie będą mieli problemów z wylotami wynikającymi z błędów instalacji.

W #1 trzeba będzie dać tylko informację o takim komplecie i voilà.

2 polubienia

57 minut temu, Gatzek napisał:

tłumacze oryginalnej wersji polonizacji nie będą mieli nic przeciwko

Myślę , że tłumacze nie będą mieć nic przeciwko temu 

17 minut temu, Gatzek napisał:

Trochę szkoda, że ten mod jest już trochę zapomniany.

No cóż, taka jest kolej rzeczy, że wiele świetnych modów odchodzi w zapomnienie. Zastępują je nowe mody, co wcale nie znaczy, że te starsze są gorsze. 

Przykładowo teraz gram w HARDWARMOD 3.2 “Трудная война” i jestem zachwycony. Jak wstawisz tę swoją paczkę, to bardzo chętnie przypomnę sobie F.O.T.O.G.R.A.F.A.

1 polubienie

28 minut temu, Gatzek napisał:

lubię mody z fabułą a nie tylko strzelaniem

To jest największa wada tego moda praktycznie nie ma strzelania jest sporo fajnych giwer, które ze sobą taszczę i nie mam na co ich wykorzystać bo walk jest tyle co na lekarstwo.

A tu jak jeszcze dołożyli giwerek to już w ogóle nie mialbym jak ich nosić 

1 polubienie

Zgodnie z tytułem moda, nasz GB ma fotografować, a nie strzelać. A jak pamiętam, to tego strzelania też nie brakowało. A że były to np. tylko karaluchy wielkości psa lub inne robactwo, to właśnie odmienność tego moda. A i dwunożnych przeciwników, też nie brakowało.

Dojdzie w modzie nowy dylemat. Przedtem był taki, jakie substytuty wrzucić do anomalnej strefy, aby uzyskać ten z wyższego poziomu. Teraz będzie kolejny, czy ulubioną giwerkę zmienić na bardziej wzrokowo atrakcyjną, że względu na jej kolorki lub dodany kolimator.

Polonizacja weapons packa plus różnych dodatków i addonów pozbieranych z rosyjskojęzycznych for (forów) dostępna w naszej pobieralni. Link w #1 poście.

Instalacja:

1. Cień Czernobyla

2. Zmiana nazwy katalogu bin na jakąkolwiek inną

3. Wypakować paczkę do katalogu z grą

Jeśli ktoś chce grać bez enb to przywracamy oryginalny katalog bin ORAZ usuwamy katalog gamedata\shaders i zmieniamy nazwę katalogu _shaders na shaders. W paczce została zaimplementowana poprawka na wyloty w Czerwonym Kołchozie i Martwym Mieście po uruchomieniu aparatury jeśli gramy z enb. Jeśli mimo to nastąpi CTD przechodzimy w tych dwóch miejscach na grę bez enb, później można je przywrócić.

Jest to całość - mod, fixy, polonizacja, polonizacja intra, polonizacja i wyświetlanie jako sms tego co mówią NPC.

Spawner - ESC + S.

Do grania potrzebna jest tylko podstawka + ta paczka, nic więcej nie potrzeba.

Paczka jest jaka jest. Poprawek w opisach broni nie przewiduję, część opisów jest bez polskich liter a tłumaczenie jest z translatora. Jak ktoś ma chęć to poprawić to ma moje błogosławieństwo

Administrację proszę o przeniesienie paczki do naszej pobieralni, usunę ją wtedy z googla.

Kilka słów o tym co zauważyłem podczas grania:

1. Została usunięta amunicja przeciwpancerna. Autor tej zmiany argumentował to tym, że w modzie i tak nie występują pancerze przeciwko którym taka amunicja byłaby skuteczna. Z tego powodu w ekwipunku może dwa razy wystąpić taki sam rodzaj amunicji, nie jest to błąd tylko skutek ww poprawki.

2. Butla z gazem koloidalnym z niewiadomych dla mnie przyczyn występuje jako paliwo do miotacza ognia (amunicja) i zwykły przedmiot. Widać to w spawnerze. Jeśli miotacz ognia nie będzie chciał działać ze względu na brak paliwa wystarczy zespawnować gaz z sekcji amunicja.

3. Dusza na Korpusie Pokoju nie będzie chciał tłumika za mleko skondensowane

4. W trakcie grania poprawiam zadania w taki sposób aby potrzebne do ich wykonania przedmioty można było zdobyć w różny sposób. Ponieważ w grze nie zaszedłem daleko to tych poprawek jest na razie niewiele.

5. Jak coś mi się przypomni to dopiszę

4 polubienia

Gotowe. Plik znajduje się już w naszej pobieralni. Dobra robota   

https://zone.stalkerteam.pl/file/339

1 polubienie

i dzięki

Pierwsza poprawka, bez niej nie wystartuje dialog z Poliszczukiem. Wgrać do gamedata\scripts\

fotograf.script (222 KB)

3 polubienia

W modzie jest błąd - nie można ukończyć zadania na badanie anomalii dla Krugłowa. Nie spawnuje się anomalia, która strzela płomieniami (nie pamiętam jak ona się nazywa w modzie).  Przynajmniej ja na nią nie trafiłem ani na Korpusie Pokoju ani na Poligonie ani na Bagnach. 

W załączniku poprawiony plik, wystarczy zbadać 6 anomalii i zadanie się zaliczy. Opisu zadania i rozmowy z Krugłowem na razie nie poprawiam, może kiedyś…

fotograf.script (222 KB)

4 polubienia

Postanowiłem zagrać w tego moda. Zainstalowałem, uruchomiłem, pograłem trochę i zapisałem. Podczas wczytywania gra wywala z takim logiem -

FATAL ERROR &nbsp; [error]Expression &nbsp; &nbsp;: fatal error [error]Function &nbsp; &nbsp; &nbsp;: CScriptEngine::lua\_error [error]File &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;: E:\stalker\sources\trunk\xr\_3da\xrGame\script\_engine.cpp [error]Line &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;: 73 [error]Description &nbsp; : \<no expression\>[error]Arguments &nbsp; &nbsp; : LUA error: ...:\stalker soc\gamedata\scripts\dialog\_manager.script:393: attempt to compare number with nil

Na naszym forum znalazłem taki wylot i okazało się, że problemem jest wersja gry.  Na ap-pro pisze, że mod działa z patchem 1.0004, a u nas w opisie moda i Instalacji, że z patchem 1.0006. No więc jak to jest?

1 polubienie

Jeśli mnie nie myli pamięć to musi być 1.0004, bo też kiedyś grałem w tego moda kilka dni, ale troszkę historia mnie znudziła i lore podobny trochę klimatem do Autumn Aurora 2, ale jestem na 99% pewny, że aby mod śmigał to musisz mieć wersję 1.0004.

1 polubienie

2 minuty temu, Szczepan9205 napisał:

ale jestem na 99% pewny, że aby mod śmigał to musisz mieć wersję 1.0004.

Też tak myślę, bo sam F.O.T.O.G.R.A.F. bez Weapons mod działa na patchu 1.0004, ale myślałem, że może z Weapons mod musi być patch 1.0006. 

Jak zabrałem się za edytowanie #1 postu to była informacja, że 1.0006 i tak też zostawiłem. Mogłem od razu to poprawić - mój błąd. Już to zmieniam. 

2 polubienia

, popraw też w opisie instalacji.

1 polubienie

Po zmianie wersji gry na 1.0004 mod działa bez problemu Już na początku rozgrywki widać różnie. Nie są duże, ale są. Zadanie od Sidorowicza na odszukanie modernizowanego pistoletu. W opisie jest mowa o pistolecie Fort-12, a w schowku Marynarza jest Fort-14. Zadanie na zdobycie 10 antyradów. Teraz jeden z braciaków daje zadanie na kanister benzyny i w zamian daje - ogórki, grzyby i skondensowane mleko - wszystko co jest potrzebne do wykonania tego zadania. Co będzie dalej - nie wiem, ale się dowiem, bo mam zamiar grać dalej

4 polubienia

dalej zbyt dużo zmian i przeróbek nie ma bo sam za daleko w grze nie zaszedłem

Poprawię tego Forta, żeby wszystko się zgadzało.

Mam też prośbę abyś zwrócił uwagę na zadanie na anomalie od Krugłowa. U mnie nie zrespawnowała się anomalia ognista. Nie wiem czy tak będzie zawsze - możliwe, że u Ciebie będzie brakować innej. Na jednym z rosyjskich forów pisali coś o tym błędzie ale nie pamiętam co dokładnie co pisali i gdzie. W każdym razie moja poprawka działa w ten sposób - jeśli brakuje anomalii ognistej to badasz sześć i po zbadaniu szóstej wyrzucasz siódmą sondę przy jakiejkolwiek anomalii. Zadanie się zaliczy. Jeśli zauważysz w grze, że jednak anomalia ognista występuje to daj znać - poprawię jakoś inaczej ten skrypt. Może tak żeby zaliczało zadanie od razu po wzięciu jeśli ten brak anomalii jest losowy?

Druga sprawa to zadanie z dezerterem na Poligonie. U mnie wyglądało to tak - rozmowa z Poliszczukiem, rozmowa z dezerterem, rozmowa z Edikiem, poszedłem na Bagna wymienić u Doktora kopyta dzika na apteczki, powrót na Poligon i ZONK. Dezerter zniknął. Musiałem się cofnąć w zapisach. Nie miałem czasu na testy czy dezerter zawsze znika czy to był tylko jednostkowy błąd. Po wczytaniu sejwa tuż po rozmowie z Edikiem poszedłem na Bagna, wróciłem na poligon i dezerter był na swoim miejscu. Moja rada jest taka - lepiej zrobić zadanie na apteczki dla Edika bez zmiany lokacji. Albo zdobyć je wcześniej albo użyć spawnera.