Farthest Edge (epizod pierwszy)

“W folderze Farthest Edge otwórz plik fsgame.ltx i zmień ścieżkę do oryginalnej gry na własną. 
Trzeba zmienić na lokalizację, w której masz Zew Prypeci.”

Czyli co trzeba zrobić?

Trzeba zmienić ścieżkę z tej, która jest wpisana w fsgame.ltx jak wypakujesz sobie Farthest Edge na własną, w której masz czysty Zew Prypeci bo Farthest Edge musisz mieć w oddzielnym folderze i czysty Zew też w oddzielnym, a bez czystego ZP na dysku Farthest Edge nie ruszy. Na moim przykładzie gdzie Zew mam w folderze ZP na partycji H, zmieniłem ścieżkę na:

$game_root$ = false| false| *H:\S.T.A.L.K.E.R\ZP*

Identyczny manewr się robiło podczas instalacji zwykłego Gunslingera - też było trzeba mieć czysty ZP w oddzielnym folderze i Gunslingera w oddzielnym  

3 polubienia

Trwają dalsze prace nad modem, zmieniana jest paczka broni, usuwane są egzemplarze, które nie istniały przed 1994 rokiem.

Lokacje mają być gęściej zasiedlone różną zwierzyną, ptakami. Na mapach mają się pojawić strefy z nowymi ambientami środowiska.

Zostało zaimportowane dużo przedmiotów z Metro Exodus żeby zapełnić lokacje.

Poniżej nowy model pda stworzony dla moda.

A i stalkerzy wpadli wreszcie na pomysł, że lepiej nosić nakrętki nie śruby i nimi rzucać w celu lokalizacji anomalii.

2 polubienia

Tak się jakoś złożyło, że brałem udział w testach spolszczenia Farthest Edge. Już na wstępie trzeba zaznaczyć, że nie jest to mod idealny - zadania są proste, a przy okazji nie grzeszy długością. Za to dostajemy zupełnie nową lokację i odrobinę mistyki. Nie będę już nawet wspominał o tym, że mod prezentuje się bardzo ładnie. 

System zapisów może co niektórych wkurzyć, ale taki już urok tego moda. Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał problemów z instalacją  

2 polubienia

No ja zainstalowałem ale szybko wywaliłem z dysku  Zapowiada się dobrze ale na razie go odpuszczam. Najbardziej mnie zniechęcił już na starcie system zapisu ala checkpointy i konieczność biegania w te same miejsca po zgonie i kolejny raz np gadania z npcami o tym samym. Druga rzecz to zastosowany interfejs rozmów, moje odpowiedzi po prawej, npca po lewej. I kiwam głową  w tą i z powrotem patrząc na dół ekranu 

Na plus na pewno estetyka wykonania, bardzo ładna grafika i nowa lokacja. Wymagania ma duże, musiałem zejść na niskie i zwykłe oświetlenie dynamiczne żebym nie miał na moim rzęchu wylotu już podczas wczytywania gry, a i tak wyglądał ładnie.

Zostawię sobie “na zaś” jak będzie jakaś posucha w modach u mnie. 

xray_admin.log (5.44 KB)   Panowie to Log z moda jaki staram się postawić na nogi,o co w tym chodzi bo nadal nie potrafię go odpalić

ale moda postawiłeś w oddzielnym folderze bo tak trzeba czy wrzuciłeś do Zewu?

Jest w Zp w folderze o innej nazwie

Wstaw tu treść swojego fsgame.ltx, który jest w folderze gdzie masz wypakowany  Farthest Edge.

Proszę bardzo oto on

fsgame.ltx (1.46 KB)

No jak nie zmieniłeś ścieżki w fsgame.ltx to się nie dziw, że nie działa… Przecież w instrukcji jest wyraźnie napisane:

• W folderze z Farthest Edge otwórz plik fsgame.ltx i zmień ścieżkę systemową do czystego Zewu Prypeci na wskazującą folder z Farthest Edge.
1 polubienie

Godzinę temu, Szczepan9205 napisał:

No jak nie zmieniłeś ścieżki w fsgame.ltx to się nie dziw, że nie działa..

No dwa razy mu to wczoraj tłumaczyłem  ale do trzech razy sztuka

1 polubienie

Dobry wieczór chłopcy.

Trafiłem na interesującego buga. Po kliknięciu klawiszu “P” aby otworzyć PDA, następuje wylot z takim logiem:

FATAL ERROR

[error]Expression    : anm
[error]Function      : attachable_hud_item::anim_play
[error]File          : D:\prog_repository\sources\trunk\xrGame\player_hud.cpp
[error]Line          : 325
[error]Description   : model [pda_show_animator_hud] has no motion alias defined [anm_reload]

stack trace:

Trafiło się to komuś?

Ok dziś zainstaluję,bardzo dziekuję za łopatologiczne rozrysowanie

Ile to razy ja już tę zmianę ścieżki zapisu Ci wyjaśniałem? Może w końcu zrobisz sobie na kompie katalog, w którym zachowasz porady tego typu.

A nie dodałeś jakiegoś zamieniacza dla HUDa lub broni? Bo log takie coś sugeruje.

1 polubienie

Działa. Wystarczyło jeszcze raz zainstalować.

A grafika ładna

1 polubienie

O ile nie zmieniono sposobu zapisów, to gdy w niego grałem ( chyba na OBT ), to zapisy były tylko przy ogniskach. Ale jak blisko siebie było ich kilka, to “zapisywało” tylko jedno.

Z zapisami nie było problemów, raczej z samym PDA był problem.

Moda ukończyłem i polecam serdecznie. Twórca zadbał o klimat. Często zdarzały się bugi, ale tragicznie nie było.

Czyli z bugami się nie uporali. Też ich miałem sporo, ale nie krytycznych. Tyle tylko upierdliwych, że przytrafiały się tuż przed zrobieniem zapisu, a od poprzedniego sporo gry przechodziło. I za taką formę zapisów przy niestabilnym modzie, nie dostanie mojej rekomendacji.

U mnie też było podobnie. Czasami nawet niektóre skrypty nie chciały działać. Aczkolwiek, mod ma potężny potencjał, nad którym warto pracować.