Gdy Rozum Śpi - Dziennikarz

Tytuł Oryginalny: Sleep of Reason История Журналиста
Platforma: Zew Prypeci 1.6.02
Data Premiery: 29.04.2014r
**Autor:**Chaikin Leonid aka Gupi =), PRO100 STALKER,
Autor Spolszczenia: @kondotier, @smox

OPIS:

Spoiler

Gdy Rozum Śpi - Dziennikarz to fabularna modyfikacja na platformie Zewu Prypeci, której akcja rozgrywa się na jeden lokacji.

Grupa Wilczarza podczas rutynowego patrolu w okolicach kina Prometeusz odnajduje nieprzytomnego Dziennikarza, który jak się okazuje, jeszcze żyje. Pada szybka decyzja o zabraniu go do bazy i udzieleniu pomocy, jednak zostają zaatakowani przez zbliżający się oddział Monolitu. Po odparciu ataku i dojściu do siebie Dziennikarz dowiaduje się, że jest tylko jedna droga pozwalająca opuścić Strefę Wykluczenia, ale w pobliżu nie ma żadnego przewodnika.

Główny bohater decyduje się samotnie odnaleźć drogę do Fabryki Jupiter, a przy okazji dowiedzieć się jak trafił do Zony.

• Nowa fabuła i 160 zadań;
  • 60 nowych postaci;
  • Nowy HUD;
  • Lekkie zmiany w teksturach;
  • Jedna lokacja - Prypeć;
  • Usunięto oryginalne schowki i dodano nowe;

SCREENY:

Spoiler

INSTALACJA:

Spoiler
  1. Zawartość pobranego archiwum umieszczamy w głównym katalogu gry. Identycznie należy postąpić w przypadku spolszczenia.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod + Spolszczenie:

MEGA - [KLIK]

Spolszczenie:

Nasz Serwer - [KLIK]

Autorzy spolszczenia moda NIE WYRAŻAJĄ ZGODY na jego uploadowanie / publikowanie na inne serwery niż forum stalkerteam.pl

Źródło:

13 polubień

Do gry wystarcza sam addon - to jest ostatnia wersja moda . Niezłe kopanie i odpoczynek po LA :whistling: .

Zabrałem się za spolonizowanie moda, ale nic z tego nie będzie. Nie mogę w modzie znaleźć pliku odpowiedzialnego za wyświetlanie komunikatów o otrzymanych zadaniach.

Tak, że polonizacja byłaby częściowa. A takiej nie wstawię.

Jeśli ktoś z tłumaczy miałby ochotę go spolszczać, to służę tym co już zrobiłem.

Potwierdzam to co napisał cichy. Autorzy moda, połączyli go z fixem i nazwali addonem.

Zabrałem się za spolonizowanie moda, ale nic z tego nie będzie.

Będzie, będzie. Zajrzyj na dropa, napisałem Ci co i jak

Więc jak??? gamedata i na addon/fiks czy tylko addon/fiks bez gamedaty???

vidkunsen - jak rozpakujesz addon, to sam sobie odpowiesz.

smox - zajrzałem, dziękuje. Ale i tak są inne problemy. A one nie dotyczą tłumaczenia, lecz takich spraw, na których się nie znam. To już sprawa grzebania w skryptach.

O.K. jakby coś było do tłumaczenia to podesłać, gram w wersji rus.

:wink:

vidkunsen - Jest tylko szukanie błędów, ale tym już zajął się spec. A tłumaczenie plików jest trochę bardziej skomplikowane niż “zwykłego tekstu” i wymaga stosowania pewnych narzędzi. Sam translator nie wystarcza.

A tak gwoli uściślenia. Autorzy moda, robiąc fixa, nie wstawili go samodzielnie, lecz przypuszczalnie ze względu na mała wagę moda, wstawili fixa do niego i taką przeróbkę wstawili na forum, jako adddon.

I choć waży on mniej niż mod, zawiera wszystko co potrzeba do prawidłowego uruchomienia moda. Nie ma więc potrzeby pobierania obu. Jeśli dojdzie do zakończenia tłumaczenia, zrobię stosowne zmiany w #1, bo tłumaczenie jest robione na addonie.

O.K. tak sie pytam bo… bo nagle( ? ), po mojej zachęcie wokół mnie zaczyna rosnąć grono chętnych do pogrania w Stalkera ale z językiem maja problemy.

:wink:

Jeśli są to osoby dopiero startujące w stalkerowaniu jak koty na Kordonie, to już przetłumaczonych i naprawdę wartościowych modów mają na wiele, wiele miesięcy grania.

Tak, że wystarczy im tylko je wskazać. A nawet sami znajdą, bo forum jest klarownie poukładane. Są działy modów na podstawkę, lub na grupę modów jakiegoś konkretnego twórcy. Tylko brać i wybierać.

Dzięki za rady, podobne im dałem plus stery - t.j. nakierowałem ich na forum i niech pograja to zaczną sie zapytania.

Pomóżta!!!

Dziennikarz - utkwiłem w okolicy bloku na którym (taka typowa dla tejże zabudowy nadbudówka od wndy, pierwsze tego typu budynki czyli tzw. wielka płyta np. Charków 1936 r. patrz załączone foto z 1941 r.) i nie wiem jak sie dostac do tego MI 4 żeby wykonac misję!!!.

p.s. lubie grać w miastach nie należę do WSB - Wojska Szuwaro - Bagienne.

:blush:

Na razie jedynym który zbliża się do końca moda, jest cichy. Ja nie wyszedłem poza kilka pierwszych zadań, zajęty spolszczaniem, które jednak się pojawi dzięki smoxowi. Przed nim czapkować do ziemi.

Z tego co pisał, sam na mnogoetażkę nie wejdziesz. Trzeba pograć, a droga znajdzie się sama. Pytać stalkerów, robić zadania od nich. Wczytywać w dialogi z ważnymi NPC. A szczególnie dla Szewy. Tylko się w niej nie zakochaj :).

Dzięki wielkie Kondotier, teraz kumam, że jest to zadanie z gatunku: porasz to i dojdziesz.

Do #1 dodałem spolszczenie tego moda. Ale dziękujcie smoxowi. Bo gdyby nie on, spolszczenia by nie było.

Kilka rad na początek.

1. Addon + fix, jest pełnowartościowym modem z poprawkami. Wystarczy pobrać tylko jego. Spolszczenie było robione na nim.

2. Już trakcie gry, nie śpieszymy się do rozmowy z Borsukiem. Przed nią lepiej wziąć zadania od innych NPC i je wykonać. Trochę lepszej broni i amunicji nigdy nie szkodzi. Następnie zadanie od Wilczarza, rozliczenie i dopiero rozmowa z Borsukiem. Inna kolejność, może doprowadzić do nałożenia się zadań.

3. Część zadań jest oznaczona w PDA i na mapie. Część tylko w PDA.

4. Nie zbieramy broni uszkodzonej poniżej dwóch kresek. Nie do sprzedania. Ewentualnie coś do naprawy dla siebie. Ale broń dostajemy w nagrodę i możemy znaleźć w schowkach, wyglądających jak zielone skrzynie po amunicji.

5.A dalej własna inwencja.

Powodzenia.

4 polubienia

Dobra robota @kondotier

Solucja do Dziennikarza potrzebna na gwałt, no chociaż po rosyjsku to sobie sam przetłumaczę!!!

Utknąłem, nie wiem jak dobrać się do dokumentu w sklepie tam gdzie uratowałem czarnego od wolnościowców( w podstawce to kontroler tam atakuje trepa), i jak zarobic milion rubli!!!

p.s. zapoznajcie się moim tłumaczeniem solucji do Prawa Djegtarjewa

…żesz w mordę i nożem, i zaczne od nowa, butle mam ale nie mam wszystkich dokumentów, borsuk to który bo mam zadania: od dwóch kmiotków pozbierac dokumenty oraz jakiś siny balon dla gwiazdy z portu no i milon baksów…

od nowa zlbo ktos ma jakiś pomysł???

Dokumenty, od Lewontia (czy coś tak), to na kasę. Nie są kwestowe, nie musisz ich zebrać. Ale musisz mieć 1 000 000, aby pchnąć fabułę. Borsuk to ten, do którego posłał Cię Wilczarz. A kto ma niebieską butlę, mówiła Ci Szewa. Czytaj dialogi.

A tu o problemach rus graczy: http://stalkermod.ru/forum/73-stalker-sleep-of-reason/71864-prohozhdenie-moda-istoriya-zhurnalista-sleep-of-reason.html

Masz już spolszczenie, będzie Ci łatwiej w nowej grze.

Mod posiada wiele niedoróbek. Np.: Dokumenty zapadnięte w tekstury ( Warzywniak ), stałe wyloty przy próbie wgrania poprzedniego sava i kończenia gry. Scenariuszowi NPC są śmiertelni zabijani przez mutanty. Rus dialogi nie trzymają się logiki.

Pomimo poprawiania dialogów przy tłumaczeniu na zrozumiałe, mogą trafić się jeszcze takie, które dla tłumaczących są ( bo znają ich ciąg dalszy ), a dla grających nie muszą być właściwe. Nie wszystkie itemy mają swoje znaczniki na mapie, a znaczniki zabranych nie znikają.

Ale na takie zdarzenia, reklamacji nie przyjmuję :verymad: .

vidkunsen - niestety, to bug. Dokument pod teksturami. Miał go usunąć fix w addonie, ale się nie powiodło.

I pisz w temacie moda.

Adminów proszę o zamknięcie tego tematu i postów #5 i #6 przeniesienie do tematu moda.

kondotier przeniosłem posty i zamknąłem temat na twoją prośbę.

1 polubienie