Drugiego arta śmierci daje Giga, jak przystępujesz do monolitu. Ale wcześniej za budową, trzeba wybić wszystko co żywe. Nawet przy tym baseniku za siatką. A w Bazie czystego nieba do zniszczenia jej, używa się chyba inny art, a nie śmierci. Już nie pamiętam jaki.
Dzięki Kondotier, już mam.
Przypomniałem sobie o fleszce u Sidra. Będzie niezła jatka, kiedy wpadnę jako monolitowiec. A propos, żeby tam trafić trzeba, w/g fleszki, znaleźć teleport na końcu estakady, naprzeciw monobloku. To jest ta estakada po której biegałem ze Striełokiem, czy inna ? Tą oblatałem we wszystkie strony i nic.
I jeszcze jedno. Trafiając do Szpitala pojawiam się w jego drugiej części. Czy jest przejście do pierwszej czy trzeba sobie pomóc tak jak w innych modach ?
Sprawdzałeś teleport opisany jako “Jantar” na CEA?
Wróciłem do swoich zapisów z RBFF. O dziwo tym razem udało mi się zniszczyć bazę CzN artefaktem “Bąbel”. Co do eksterminacji stalkerów wszystkich frakcji, nie zrobiłem tego zadania - Tunel Prypeć-1 nieubłaganie ciągnął mnie ku sobie… i ciekawość co będzie na Zatonie.
Ja na tym etapie miałem zacinkę w modzie. Ale nie dziwota, bo tyle razy wstawiałem zmiany, że mod mógł ogłupieć. Ale trzymaj się podpowiedzi Antona. Ostateczność, to “pożyczyć” jego sava.
Pomyślałem, że w związku z przystąpieniem do Monolitu powinienem wykonać przynajmniej kilka początkowy zadań. Obsadziłem nowymi “braćmi” RL, Jantar, MW. Tak miałem w PDA , zakładce - wojna frakcji. Wiem, że jak wejdę na następną lokację to pojawi się nowy priorytet Monolitu, ale teraz wrócę na CEA i trochę dokładniej się rozejrzę.
Anton - “bąbel” załadowałeś do graviguna jak mniemam. Ja na razie go nie mam. A co z tym Szpitalem ? W pierwszej jego połowie mam zaznaczonych kilka schowków, więc warto tam zajrzeć. Wysoki skok ?
Ja również “wyczyściłem” kilka lokacji oraz obsadziłem posterunki ale przyznam szczerze że nie bawiło mnie to i nie ukończyłem tego zadania.
Użyłem “Bąbla” i wiem że działa. Artefakt przenosisz do miejsca drugiego slotu na broń, postać bierze go w ręce, przytrzymujesz długo lewy klawisz myszki i artefakt się “aktywuje”. Mnie udało się po kilku próbach dopiero (po zabiciu Lebiediewa) rzucając art przy schodkach na parterze.
Do Szpital później nie mogłem się dostać - ponieważ jedyny teleport prowadzący do Szpitala jaki znałem czyli na MW, przenosił mnie uparcie do Limańska.
To w takim razie do czego potrzebny jest gravigun ? Tylko po to żeby postrzelać ? Co prawda mam trochę naboi. Nieważne, najważniejsze że można arty aktywować inaczej. Dzięki Anton.
No cóż, ze Szpitalem będę musiał coś wymyślić. Nie odpuszczę.
W dwóch czy trzech modach spotkałem się z podobną opcją (obsadzanie lokacji swoimi) , ale nigdy z niej nie korzystałem. Wolałem być samotnikiem. W tym modzie jest to dla mnie ciekawe urozmaicenie.
Gravigun to po prostu potężna broń, na której miejsce znalezienia naprowadza nas jedno z PDA.
Niemożność ponownego wejścia na CEA i Szpital tłumaczę niewykonaniem przeze mnie zadań dla Gigi: zniszczenia Bazy CzN i eksterminacji pozostałych przy życiu stalkerów w Zonie. Warto by było sprawdzić ten wątek…
Nie sądzę, że zwiedzanie szpitala jest to zamierzone przez Era. Na CEA na pewno są co najmniej dwa wejścia. Albo i więcej. Natomiast Szpital, a właściwie jedna jego sekcja, to tylko jest potrzebny do wejścia na CEA. Stąd ta opcja “ślepych” Monolitowców. Możemy iść na CEA, albo wrócić do Zony. Mógł też Warlock, usunąć penetrację pozostałych segmentów szpitala. Trzeba pamiętać, że RBFF to mod, zrobiony na Rebornie 2.50. Są pomiędzy nimi pewne różnice.
Może, jeśli spolszczenie dla RBFF zostanie adaptowane do 2.50, to grając w wersje niezmienioną, będzie inaczej.
Dzięki Kondotier.
Mam następne pytanie. Po rozmowie z Zerowym otwiera się teleport. Czy prowadzi do Zatonu czy w inne miejsce? Czy istnieje możliwość powrotu, po wejściu w ten teleport ? Chciałbym jeszcze pohasać po Zonie nawet jeśli wejdę na ostatnią lokację.
Mnie ci Zerowi, O’Zony, Pierwsi już wywietrzeli z głowy. Jeśli to ten z Prypeci, to wracasz do tuneli, szukasz PDA Zarki i teleportu na Zaton, z którego w tej wersji jest tylko wyjście do Odmiennych światów.
Gdybyś pisał w temacie dyskusji o tym modzie, jak ci sugerowałem, łatwiej byś taką informację znalazł. Poczekaj, może Anton cię dokładniej uświadomi.
Jest tak jak napisał szanowny @kondotier. Zobaczymy czy znajdziesz właściwą drogę do teleportu na Zaton. Podpowiem tylko że teleport za plecami Zerowego prowadzi do Limańska (bynajmniej u mnie).
@kondotier jeśli pamiętasz podpowiedź proszę koledze jak dostać się na CEA, ponieważ ja nie znam innych teleportów tamże prowadzących.
Oprócz tego ze szpitala, nie znalazłem innego. Ale chyba, za drugim razem kiedy niosłem PDA Gryka, jakoś inaczej wylądowałem. Za to na CEA jest ich kilka, ale skorzystałem oprócz tego na estakadzie, z jakiegoś na ziemi, przy żelaznej bramie. Nie pamiętam, gdzie mnie zaniosło.
To efekt wielokrotnego powtarzania przy testach. W głowie kogel-mogel.
Dzięki koledzy !
Z CEA do Sidora przeniosłem się teleportem na Jantar tak jak sugerował Anton.
Tymczasem idę na Bagna robić “porządek” z Czystym Niebem.
Zacząłem moda po raz drugi we frakcji - Stalkerzy. Byłem na Kordonie (od tej lokacji zacząłem), Bagnach, Wysypisku, Mrocznej Dolinie i nigdzie nie ma fleszek. PDA owszem są, ale fleszek brak. Ciekawy jestem czy u innych graczy, grających w innym klanie niż Czyste Niebo jest coś podobnego.
RBFF jest przeróbką zasadniczego moda. Autor Warlock pisał o usunięciu sporo rzeczy. Może fleszki do nich należą.
W co grasz, Twoja wola. Ale jeśli nie grałeś w Odmienne światy, to lepiej kontynuować moda w kolejnej części, jeszcze ciekawszej niż Artefakty śmierci.
Na powtórki gry innymi frakcjami, zawsze masz czas. I nie możesz liczyć na pomoc, bo kto nimi zaczynał, wracał do Czystego nieba. Ja też. Scenariusz mi się kupy nie trzymał.
W Doppelganggera grałem dwa razy. Na forum jest ostatni screen, kończący moją pierwszą grę.
Grając w klanie Stalkerów scenariusz, przynajmniej na razie, trzyma się kupy. Ostatnio musiałem zlikwidować Czyste Niebo (frakcja przyjazna) przy moście do Limańska, żeby zaliczyć zadanie. Trochę to niespodziewane, ale widzę, że mod właśnie tak jest ustawiony. Zbieram więcej PDA niż gdy byłem w Czystym Niebie.
No to ciągnij dalej. Zobaczymy, jak ten wątek jest rozwiązany. Jesteś pionierem, otwierasz nową drogę.
Er, dość przewrotnie traktuje swoje mody. Np. do Artefaktów śmierci, wypuścił drugi mod - “Inną drogą” - w którym zaczynamy jako stalker-gołodupiec na Zatonie. Tu możemy zdobyć broń. Ale jak niepotrzebnie wejdziemy na most od strony oczyszczalni, to mamy prawie to samo co w zakończeniu RBFF. Aby uzyskać dostęp do fabuły, wchodzimy tylko na część mostu od Leśnictwa, a potem cofamy się i obok barki Noego do Żelaznego lasu. A stąd w Zonę.
Tak samo jest z Odmiennymi światami. Drugi mod - Zagadki północnej strefy - zaczynający się na całkiem nowej lokacji, następnie Zaton, a z niego okrężna drogą na lokację Strażników mapy, aby spotkać Zarkę.
O przewrotności fabuł tych modów Reborn, można książkę napisać. I dlatego są tak interesujące, frapujące i warte grania.
Zgadzam się z Tobą. RBFF ma to do siebie, przynajmniej dla mnie, że wciąga powoli. Początek był dla mnie nużący. To ciągłe - przynieś i wróć. Czasami miałem wrażenie, że niedługo będzie koniec. A tu nie. Jedna rozmowa, jedna akcja i idziemy dalej. Otwierają się nowe tematy. Mod coraz bardziej łapie w swoje kleszcze. Wciąga. Mimo wszystko grając pierwszy raz byłem lekko zgubiony. Jakoś nie mogłem wgryźć się w niego. Dopiero teraz, grając drugi raz, zaczynam czuć go lepiej. Scenariusz zazębia się, więc jeżeli w modzie nic nie walnie powinienem dojść do końca.
Zainteresował mnie jeden temat.
W uszkodzonym PDA Luki jest wpis - “na tyłach zabudowań bazy Wolności, w szybie windy, szukaj” . Szukam, ale szyb - gdzie on może być ?
Może chodzi o estakadę ?