Właściwie post z dyskusji ogólnej, dotyczący gry jako wolnościowiec, powinien znaleźć się tutaj. Bo jest to duży problem.
Cytat
No i pod względem fabularnym - utknąłem.
Gram w Wolności i w związku z tym nie mogę porozmawiać z Wiwisektorem (Powinność) . Choć jestem jeszcze bez frakcyjny nic to nie daje. Jest na czerwono i ciągle do mnie wali. Jak rozegrałem ten fragment jako pełnoprawny wolnościowiec - to samo. A jeżeli z nim nie porozmawiam to nie wejdę do podziemi Agro i Pierwszy Stalker też się nie pojawi. Trudno uwierzyć, że Autor moda czegoś nie dopracował. Ale fakt jest faktem, że dalej nie pójdę.
Szukałem rozwiązania w przyłączeniu się do Stalkerów. Ślepa uliczka. Chyba, że jest inne wejście do podziemi Agro. Bez rozmowy z Wiwisektorem. Może ktoś słyszał ?
Rozpoczynając grę wybrałem Wolność, choć okazało się, że nie należę do żadnego klanu (tak ustawiono z automatu). Na Kordonie, przez przypadek pomogłem Specnazowi i Specnaz zrobił się na żółto, choć w moim PDA, w zakładce - statystyka - są wrogami (czerwono-żółci). I wszyscy nagle są przyjaźni. Dobra. Po wejściu na Agro dostaję info o pomoc od Powinności. Więc idę i pomagam. Ci, których ocaliłem w dowód wdzięczności walą do mnie ze wszystkich rur. Powinność jest co prawda wrogiem (zakładka), ale tylko na żółto, więc w porównaniu z Armią powinna mnie przynajmniej nie zauważać. Czyli rozmowa z Wiwisektorem kompletnie odpada i gra się właściwie kończy.
Jeżeli Autor tak zamierzał to musi być inne (drugie) wejście do podziemi Agro. A może nie zamierzał ?
Takie to “urozmaicenia” mnie spotkały (szlag by to trafił).
Trafiłeś na kruczek moda. Grając frakcją, trzeba czasem ją zmienić na inną, neutralną. Inaczej wojna frakcji działa.
A temat Dyskusja ogólna po to został utworzony, aby w nim pisać o rożnych wariantach gry. Założyłeś ten temat do postawienia dwóch pytań. A zobacz jak temat jest rozwinięty. Gdyby tak każdy forumowicz chciał zakładać temat pod siebie, nikt by się nie połapał, gdzie i co jest.
O różnych wariantach - zgoda. Wymiana spostrzeżeń - też. Ale w tym wypadku jest to problem fabularny uniemożliwiający dalszą grę. Więc dlatego przeniosłem do Problemów. A że “Dwa pytania” rozrosły się. Mod jest nietuzinkowy, więc pytań i problemów jest sporo. Temat, owszem założyłem pod siebie, ale myślę, że inni grający mają podobne trudności i skorzystają z porad w tym temacie (biorąc pod uwagę ilość wyświetleń).Ja przynajmniej tak robiłem nie będąc jeszcze zarejestrowany na forum. Posty z wrażeniami czy przemyśleniami wrzucam oczywiście do Ogólnej Dyskusji.
To jest prawdziwy kruk nie kruczek. Przeflancowałem się na Stalkera u Waleriana, ale Powinność traktuje mnie dalej jak wroga. Zrobiłem więc coś odwrotnego. Wstąpiłem do Specnazu. I co się okazało. Dowódca stwierdził, że z Powinnością mamy poprawne stosunki. No, myślę w końcu trafiłem. Okazało się, że to czysta teoria. Dalej zero kontaktu po za wymianą ognia.
edit: trzeba rozpocząć grę jako uczestnik Specnazu, wtedy nie będzie problemów z Powinnością.
@DaarMoo - przyjmując Twoją argumentację, muszę jednak stwierdzić że początkowy tytuł tematu stracił sens i teraz jest nic nie mówiącym.
Aby dalej roztrząsać tu problemy wynikające z gry różnymi ugrupowaniami, zmień go na np. " Gry różnymi frakcjami - wynikające problemy ". Będzie czytelny dla chcących zagrać w ten sposób.
Jesteś autorem tematu, więc możesz to zrobić sam. Lub o zmianę poproś któregoś z moderów.
Dzięki. Już nawet przeszukałem pliki pod kątem występowania nazwy “Bezpieczna kryjówka”.
Do tej pory moja droga wyglądała to tak: Bagna (wszystkie kwesty, w tym “przynieś, odnieś, pozamiataj” zrobione) → Kordon (fleszka z trupa wojaka znaleziona, został jeden kwest na przyniesienie Wintoreza) → Wysypisko (całe pod kontrolą Stalkerów lub Czystego Nieba, mam 4 PDA) → MW (rozmawiałem z Buchaczem, mam PDA od byłego czystoniebowca - pijawka była “pomocna”).
Na MW jedyne niezrealizowane zadanie to zadanie na PDA dowódcy odziału zwiadowców - oddać je zleceniodawcy czy nie? Wystarczy “skopiowanie na kartkę” zawartych tam informacji?
Dokąd udać się dalej. Rudy Las? Dolina Mroku? Na MW nikt rozmawiać ze mną nie chce…
UWAGA: W v.2.52 Inną drogą, jest zmiana w sprawie PDA Gryka. Teraz nie musimy czekać aż Czarny Serż zginie, ale rozmawiamy z żywym i oddaje nam to PDA.
@Ranger801. Dobrze by było, gdybyś tu napisał, który to dialog (treść). Napisz tak jak jest, po angielsku, oraz przetłumacz na polskie.
Kubuś Puchatek do Doliny Mroku i tak przeniosą Cię teleporty, a wiec specjalnie nie musisz tam tuptać. Jak wykonasz wszystkie zadania na MW wskakuj w teleport zaznaczony przez Antona. Później wracasz do Rudego Lasu i zaczynasz quest z Dziadkiem, który skieruje Cię na Agroprom, a tam następne zadania.
Pograłem jako wolny stalker. Szło fajnie, ale coś się zacięło.
DaarMoo - czy jak opanowałeś most w Rudym lesie, to Azot z ekipą wyszedł z Limanska?
Most uwalniałem na raty i może to jest powodem, że mimo zaliczenia zadania, nie mam dalszej możliwości popchnięcia akcji. Teleport na MW nie puszcza do Szpitala i nie mam możliwości wejścia do Limanska. Byłem tylko w Gastronomie. Jestem po rozmowie z Pierwszym.
Pamiętasz może, z jakiego teleportu przenosiło do Sterowni?
DaarMoo, czyli oddajemy PDA (screeny zawsze robię), resztę kwestów na MW, dalej Rudy Las, rozmowa z Dziadkiem i… zobaczymy co dalej.
Przy przechodzeniu z lokacji na lokację korzystacie z przejść czy z usług przewodników? Do tej pory wybierałem to drugie jako szybsze rozwiązanie.
Ale w niektórych sytuacjach gra “na piechotę” jest konieczna. Idąc, znajdujesz różne itemy niezbędne do gry, zajmujesz i obsadzasz placówki. Po drodze wychodzą zadania poboczne. Z przewodnikami to tracisz.
Otwórz PDA i zobacz chyba w statystykach. Na górze masz wymienione miejsca które są istotne dla gry. Trzeba je obsadzić.
A usługi przewodników kosztują i może braknąć kasy na np. obsadzenie punktu, lub ulepszenie sprzętu.
Kubuś Puchatek - jeżeli chcesz przejść na lokację na której byłeś i wszystko załatwiłeś to najlepiej (i najszybciej) skorzystać oczywiście z przewodnika. Natomiast przechodząc na nową, lepiej w tradycyjny sposób bo najczęściej spotykasz kogoś z nowym, dla Ciebie zadaniem. Zakładka - statystyki - w Twoim PDA , dotyczy wojny frakcji. Jest to rodzaj zadań dodatkowo uatrakcyjniających grę. Z mojego doświadczenia wynika, że nawet jeżeli nie będziemy zbytnio się tym interesowali to i tak, bezwiednie, zrobimy prawie wszystkie pojawiające się tam zlecenia.
Kondotier - jak dostajesz zadanie na opanowanie mostu, ekipa Czystego Nieba z Azotem pojawia się na minimapie w Limańsku. Zauważysz ją będąc przy moście. Trzeba poczekać aż dotrą. Czasami to trochę trwa. Nawet jeżeli grasz frakcję wrogą do CZN i tak są na zielono (później oczywiście na czerwono). Do Szpitala dostajesz się wchodząc do teleportu w Rudym Lesie później - estakada - piwniczka w Limańsku i Szpital.
Do Limańska wchodzisz teleportem na MW za Obozem Wśród Skał (Odległe Gospodarstwo). Nawet jeżeli nie jest zaznaczony to działa.
Do Sterowni - CEA teleport - do podziemi Agropromu.
Kubuś Puchatek - “reszta questów na MW” i teleport w Barierze MW-ych na estakadę DM. Później Rudy Las - Dziadek - jego zadanie na PDA i PDA “nad” Dziadkiem,a później Agroprom. Idąc na Agroprom przechodzisz przez Jantar, a tam są 3 fleszki i PDA przyjaciela Luka. Robisz. Zadanie na to PDA dostajesz od profesora w bunkrze, ale równie dobrze znajdziesz bez dialogu.