Hybrid 1.5 - Alfa

gameplay z rozrywki na YT’a

• Niech Cię dodadzą do Społeczności, to też pooglądam. Na FB nie będę się “zapisywał”.
3 polubienia

Mały gameplay, od razu uprzedzam, że jakość nie powala bo przy wysyłaniu 100 kb/s nie mogę sobie pozwolić na duże pliki, niestety. 

4 polubienia

Zdecydowanie za dużo tych białych chmur/pyłu przy tej jednej anomalii. Wali po oczach jak cholera. Przydało by się albo zmienić jej teksturę albo zmniejszyć ilość tych chmurek.

To samo z wirem. Zakładam że używa ona tekstury “pfx_specks.dds”, można by było użyć czegoś delikatniejszego(https://goo.gl/LyNwws) albo nawet użyć nowej tekstury która zawierała by nie tylko białe kropki ale też liście i jakiś pył z ziemi(na szybkiego: https://goo.gl/rGkz7d).

Anomalie powinny być jedynie lekko widoczne, gracz powinien cały czas uważać gdzie idzie, a nie już z połowy mapy ustalić sobie ścieżkę między anomaliami.

Wiem że niektórzy lubią takie walące po oczach kolorowe anomalie, ale jakiś balans musi być, zwłaszcza gdy gra sama w sobie jest dosyć ciemna, i takie białe chmury zdecydowanie psują wygląd i atmosferę.

1 polubienie

dzięki za pliki, później sprawdzę jak to wygląda.

3 godziny temu, Cartel napisał:

Zakładam że używa ona tekstury “pfx_specks.dds”, można by było użyć czegoś delikatniejszego(https://goo.gl/LyNwws)

Ta poszła, druga nie.

bardzo ciekawie wygląda. Motywy itemków w eq z Misery (bo nie kojarzę innych modów z takimi ikonami) są super. Pasują, a te anomalię tak jak mówił są za mocne.

1 polubienie

4 godziny temu, AbiNeKhorn napisał:

anomalię tak jak mówił są za mocne.

Wiem, poprawie jutro lub poszukam w sieci, może ktoś już robił edycję ów tekstur. 

Jak potrzebujesz tekstur to mów co dokładnie chcesz, coś się wyskrobie, tym razem na serio nie na szybkiego 

A jak nie same tekstury to może w configach/particles zmniejsz ich ilość… bo znając życie ta jedna tekstura dymka jest używana w 1000 miejscach w stalkerze i jak się je przerobi to reszta też będzie inna, no chyba że da się odnośnik do nowej tekstury by nie ruszać starej.

2 polubienia

powiem tak, poskładam w całość wszystko o dopiero zajmę się poprawkami, bo jak zacznę teraz to końca nie będzie

1 polubienie

Z wielką przykrością informuję, że PRAWDOPODOBNIE musze zawiesić projekt. Tym razem nie sprzęt a dziecko spać nie może bo “szumi” maszyna. Dziecko nie jest przyzwyczajone do ów “dźwięków” i spać nie może. 

Jeśli zaś tydzień będzie ta sama sytuacja to zawieszam Hybrid’a na czas nieokreślony. Jeśli ktoś będzie zainteresowany tym co już jest zrobione to po świętach udostępnie build.

1 polubienie

Nie chce byś się obraził, ale dziecko śpi metr od komputera? 

Nie masz możliwości przeniesienia komputera w inne miejsce? Raz gdy mieszkałem ze współlokatorem kompa miałem w kuchni…

A poza tym jest wiele tricków do zagłuszania pracy wiatraków w komputerze bez zakrywania wylotów. No chyba że jesteś jednym z tych co wolą patrzeć na ładne obudowy zamiast pracować. Dla mnie komp mógł by być zamurowany w ścianie, światełka i grafiki na obudowie są dla dzieci. Komp ma działać a nie wyglądać jak barbe.

Albo może laptop? Ja i wielu innych ludzi w zasadzie non stop pracujemy z dużymi plikami, grafiką, edycją multimediów a nawet tworzeniem projektów w Unity na laptopach i nie ma problemów, jest trochę wolniej, ale różnica nie jest duża.

Wystarczy dobrze wybrać laptopa albo złożyć go samemu. To nie żart, sporo laptopów jest podatna na modyfikację, ja kupiłem średniaka za 600 euro, wymieniłem w nim procesor na i7(dalej kijowy, ale to moja wina bo nie chciało mi się czekać), dysk SSD mam pod usb3 i działa szybciej niż HDD w środku a na wakacje mam zamiar w końcu pozbyć się karty graficznej na coś mocniejszego. +zdjęcie dolnej obudowy, postawienie laptopa a podstawce chłodzącej i nawet przy renderowaniu lightmaps w unity mało kiedy laptop się spoci. A granie? bez problemu, wszystko na maxa byle rozdzielczość była niższa.

2 polubienia

rozumiem twoją myśl, dziecko śpi około 3-4 metrów od kompa wiec dosyć blisko. Poza tym mam wiatraki jak i Cooler skręcone do ~650 RPM. Kołyskę zasłaniam aby światło od led’ów nie “padało” na nią. Kompa nie mam gdzie “przenieść”, mieszkam w rodzinnym domu i każdy pokój “zajęty”. 

Jakby się dało to bym dawno to zrobił, mam już 27 wiosen i mam “ułożone” w głowie. Na tygodniu nie mam czasu, rano ojcu pomóc, potem do roboty, wracam po 17 nie mam chęci i czasu robić bo dziecko ważniejsze jest i mam czas tylko w soboty bo w niedziele wolne mam.

Nie wiem ile masz lat, ale jeśli jesteś młody to możesz nie zrozumieć, ale jeśli masz rrodzine , ale nie masz dzieci jeszcze to spedzaj z nim jak najwięcej czasu bo nie wiesz kiedy urośnie i potem możesz żałować, że nie spedzałeś z nim czasu , który już nie wróci. 

Wyszła “litania”, ale jeśli rozumiesz moją myśl to wiesz o czym mówię. 

4 polubienia

Nie, wiek tu nic nie ma do rzeczy to jest jedynie numerek, ale jak chcesz wiedzieć w kwietniu wychodzi mi 30. Dzieci nie ma ale nie mieszkam sam, również nie raz zdarzało mi się mieszkać z kimś kto ma dziecko.

Rodzina jest i zawsze będzie na pierwszym miejscu to jest fakt, ale nigdy nie miałem i nie spotkałem kogoś z tak dosyć trywialnym problemem uniemożliwiającym pracy przy komputerze zwłaszcza jeśli komputer jest używany do pracy. Jak pisałem w jednym domu komputer musiałem odstawić do kuchni, bokiem leżał na lodówce a za monitor robił mi tv który nie am pojęcia co tam robił bo mój współlokator w ogóle go nie używał ale wisiał już na ścianie, więc monitora nie musiałem używać. Ja traktuje komputer jako narzędzie pracy, on daje mi pieniądze na utrzymanie, i gdybym znalazł się w takiej sytuacji jak ty, i musiał bym używać komputera to bym go po prostu schował do szafy i dał dłuższe kable do monitora i klawiatury/myszki. Byle by działa a nie ładnie wyglądał. A jak nie to sprzedać i kupić laptopa. to nie 2005 rok gdzie laptopy to były pseudo komputery, dzisiaj na 600-700 euro można kupić sprzęt do grania który wystarczy na kilka lat. Maltretowanie i modowanie blaszaków to jest zajęcie dla nastolatków i ludzi co mają czas na to.

Oczywiście twój mod to tylko zabawa w wolnych chwilach, żaden obowiązek, robisz go między pracą a rodziną, nie jesteś sam. Wstawanie z rana do pracy w której wk### wszystko powrót do domu, spędzanie 2-4 godzin dziennie nad głupimi projektami za które możesz sobie pozwolić na kupowanie dupereli bo cała wyplata idzie na dom i życie to jest norma dzisiaj. Rozmowa z rodziną kończy się na whatsappie albo na “co chcesz, zajęty jestem”. Standard 2018. Witamy.

Ale dla mnie takie projekty czy samo granie to jest hobby które mnie uspokaja(zaraz za książkami), i tak je traktuje: jako relaks i odstawka od rzeczywistości i staram się to robić nawet jak mi oczy z orbit wylatują po przewertowaniu dziesiątek stron pism i grafik. 

Nikt nie mówi byś ty czy ktokolwiek inny robił to na siłę. Nie możesz? trudno, projekt idzie w odstawkę. Ale jeśli jest możliwość, nawet mała by skończyć to, a samo robienie takiego projektu jak mod dla stalkera sprawia ci frajdę to nie widzę przeszkód by nad problemem się zastanowić i nawet jeśli oznaczało by to pracę przy nim raz na miesiąc skończyć go. Ale tylko jeśli robienie tego sprawia ci chociaż minimum przyjemności, duma ze zrobienia czegoś dla innych, cokolwiek. Jeśli nie. Odstaw to od razu. Nie ma sensu pchać tego wózka.

Tak więc rozumiem twój problem. To jest twój projekt i twoja decyzja, nikt nie zna szczegółów które zmusiły cię do tej decyzji, ja jedynie się zdziwiłem że taka trywialna rzecz uniemożliwia prace.

Okazało się że nie jest to proste do rozwiązania w twojej sytuacji, zrozumiałem, zdarza się, takie życie… Szkoda trochę ale jak pisałem, rodzina jest na pierwszym miejscu, na drugim Putin, a po nim reszta…

3 polubienia

dzięki za wyrozumiałość, jak wyżej pisałem zobaczę za tydzień jak to wyjdzie. Jeśli córa da mi pracować to skończę robić, wracając do tej wypowiedzi …

Godzinę temu, Cartel napisał:

tylko jeśli robienie tego sprawia ci chociaż minimum przyjemności, duma ze zrobienia czegoś dla innych, cokolwiek

Sprawia i to dużą Więc spróbuję go jakoś skończyć. 

1 polubienie

Not mała “inwestycja” w kable:

https://www.ebay.com/itm/DVIDDMM40-Startech-DVI-D-Dual-Link-Digital-Video-Monitor-Cable-M-M-12-2m/111360004705

albo nawet 24-o metrowe( takie miałem w poprzedniej pracy) i komputer do szafy gdzieś na drugim końcu domu, albo co tam, do sąsiada! 

2 polubienia

Godzinę temu, Cartel napisał:

komputer do szafy gdzieś na drugim końcu domu, albo co tam, do sąsiada! 

Hahaha, dobre

Sprawdzę potem ten wentylator od Zalman’a z tyłu, może on robi “robotę”.

Po 2 dniach rozważania za i przeciw, postanowiłem KONTYNUOWAĆ pracę nad Hybrid’em 1.5, zbyt wiele umiem i wiem, że dam radę jakoś to ogarnąć. Później mogę sobie nie darować porzucenia Hybrid’a.

Dziś małe info z postępów, aktualnie zajmuje się przeniesieniem moda Outlit Mod Extended Edition of Com -  https://vk.com/oa_ee

Mod jest do Call of Misery na wersję 1.4.22, aktualnie przenosze go na Hybrid’a 1.5, gdzie architektura plików jest troszkę inna, ale już dostawałem go do 1.5. 

Poza tym chce podziękować koledze  za dostarczenie mi plików z czystego CoM’a.

2 polubienia

Nie ma za co

2 polubienia

Jak mówiłem pozmieniałem prędkości wylotowe, szybkostrzelność i w kilku przypadkach inne wartość na bardziej realistyczne. Jak ogarnę co odpowiada za co to  postaram się ulepszyć. Wszystkie (mam nadzieje) bronie maja zasięg 1000, w końcu kulka magicznie nie znika. Pliki te są do gulasha 1.5r6.

bron gulash 1.5 r6.7z (63.4 KB)

1 polubienie

dzięki Stary!