Jakiego moda polecacie?

Po dużym rozczarowaniu modem Tajne Ścieżki 2 (który moim zdaniem powinien mieć tytuł: “Chłopiec na posyłki 2”) nawet nie ruszam Fotografa (ta sama ekipa go zrobiła). Do AlternativA 1.2.1 nie ma jeszcze spolszczenia więc sobie nie pogram. A za mega mody z gatunku “Narodnaya Solyanka” się nie zabieram, bo to ponad moje siły niestety.

Ale z tego co zdążyłem zobaczyć to modów do ShoC jest dość sporo. Pytanie tylko - co wybrać? Może ktoś z Was polecić coś godnego uwagi?

Powinieneś popatrzeć na LURK, osobiście polecam wersję 1.05, bardzo dopracowana i przemyślana w przeciwieństwie do 1.1 które jest po prostu okropne i daje najsłabszym pistoletom odrzut magnum.

Fotograf jest spoko :slight_smile: A takie już życie stalkera, że jesteś chłopcem na posyłki :wink:

Ja teraz tłokę w Deja Vu tak fajna kobyła jak solianka :)no i po polsku

http://stalkerteam.pl/topic/6932-cz%C5%82owieczy-los-krok-w-nieznane-deja-vu/

OK, zobaczę z ciekawości co to za mod, ale z tego co się orientuję to jest raczej dość stary już. Coś nowszego może? Ogólnie zależy mi na tym, żeby mod był dopracowany od strony technicznej, ładnie się prezentował i miał jakieś nowe, ciekawe dodatki w porównaniu do standardowej gry (np. bronie, lokacje, nowe zadania czy całkiem nową fabułę).

EDIT:

Ten mod “Byt człowieka…” - na stronie jest zaznaczone, że to wersja Open Beta. Czy może to już nieaktualne?

CZŁOWIECZY LOS KROK W NIEZNANE : Deja Vu

Open beta to chodzi spolszczenie, bo trochę literówek itp jest. :wink: za jakiś czas pewnie wyjdzie jakiś patchyk ale możesz śmiało grać.

Jak możesz grać na full ustawieniach to wygląda bardzo fajnie, nowe bronie, lokacje i questy, nowa fabuła wszystko co chcesz. Polecam. To taka fajniejsza bardziej dopracowana Soljanka.

Od razu mówię, że naszukasz się schowków w takich miejscach,że hej :smiley:

Jak coś w stylu Soljanki to trochę mam obawy czy podołam takiemu wyzwaniu. Nie jestem zwolennikiem takich mega modów, które dodają całą masę przeróżnych cudów, że ciężko się w tym “bigosie” połapać.

A tak przy okazji mam pytanie o moda o nazwie rosyjskiej “Spectrum Project: Путь во мгле”. Na stronie stalkermod.ru ma on ocenę praktycznie 5/5 - czegoś takiego jeszcze nie widziałem.

http://stalkermod.ru/MODYI-Zov-Pripyati/spectrum-project-put-vo-mgle-stalker.html

Czy jest on może dostępny także u nas?

ps.

A tutaj filmik z Youtuba w którym ten mod jest na drugim miejscu:

https://www.youtube.com/watch?v=rQZd8RrK2wY

Oczywiście, że jest i to w wersji PL.

http://stalkerteam.pl/topic/3473-spectrum-project-droga-we-mgle/

Zasłużone 5/5, bardzo duże wrażenie robią świetnie przerobione i wykonane lokacje.

Jak coś w stylu Soljanki to trochę mam obawy czy podołam takiemu wyzwaniu. Nie jestem zwolennikiem takich mega modów, które dodają całą masę przeróżnych cudów, że ciężko się w tym “bigosie” połapać.

W razie problemów w rozgrywce zawsze możesz zerknąć tu - http://www.stalkeruniverse.home.pl/index.php?board=28.0

Oj nie zauważyłem, że ten mod “Spectrum Project” to jest do CoP a nie do SoC. Czyli póki co muszę go sobie odpuścić bo nie posiadam jeszcze pozostałych gier:(

Co do “Deja vu”  - dzięki za linka do poradnika. Poczytam go sobie trochę, to może się przekonam do tego moda.

Ale oczywiście dalej chętnie poznam Wasze rekomendacje odnośnie modów do SoC.

vitamin1 - TŚ2 i Fotograf to mody jakby z dwóch różnych światów.

Możesz spokojnie brać się za Fotografa. Nie znajdziesz żadnego porównania z TŚ. Ale ostrzegam, mod trudny, z wieloma nowościami. Ale też na SU masz do niego przewodnik i opisy postępowania z przekształcaniem artów i szukaniem pól anomalnych. Jak nie idziesz na łatwiznę, polecam.

No nie wiem czy tak do końca masz rację. Czytałem trochę poradnik do Fotografa i jakoś mnie nie przekonał. Podobnie jak w TŚ2 - cały czas tylko bieganie “od Cygana do pogana” albo szukanie igły w stogu siana. A walki jak na lekarstwo. A jak już jest to głównie odnosi się do likwidacji całych hord mutantów. Czyli generalnie wszystko czego nie lubię.

Ale fajnie, że napisałeś w tym wątku bo właśnie przed chwilą przeczytałem sobie Twoją recenzję z “Deja vu” na SU. I piszesz tam praktycznie w samych pozytywach o tym modzie. A jak byś porównał go do “Fotografa” - który jest według Ciebie lepszy i czym się różnią od siebie?

Zagraj w Powrót Szramy, ale bez dopy. Tam nawalczysz się, że hej :smiley:

Powrót Szramy…jedyny z tych większych modów, który znudził mnie i odrzucił gdzieś tak w połowie. Jak dla mnie za mało w nim było takiego stalkerskiego szwendania, a questy i rozwiązania kojarzyły mi się z takimi liniowymi normalnymi szuterami. Co do Fotografa i Deja Vu oba są bardzo dobre, długie :wink: z masą questów. Deja Vu jest takim bardziej klasycznym modem, Fmotograf dodaje parę nowych fajnych pomysłów. Fabularnie i questowo oba bardzo fajne. W obu się nachodzisz po lokacjach :wink:

vitamin1

Deja vu - jak sama nazwa mówi " To już kiedyś było" - oparte jest na nawiązaniach do innych, już istniejących modów. Jednak ma swój własny nowy scenariusz i logikę.

Fotograf zaś, przy nowej, nigdy nie spotykanej fabule, wykorzystuje tylko znane lokacje ( choć ma i swoje ).

Nie oczekuj jednak, że któryś z nich będzie nieustającą strzelanką. Żaden z modów które pojawiły się w ostatnim okresie, nie spełnia Twoich oczekiwań.

Jeśli chcesz grać na zasadzie strzelaj i do przodu, musisz zmienić rodzaj gry na zwykłą strzelankę. 

W stalkerze, oprócz strzelania trzeba też myśleć, czasem nawet unikać walki i zwyciężać przeciwników inteligencją.

A to że za informację, sprzęt czy inne rzeczy, GG musi wykonywać zadania na rzecz innych, to samo życie. Nic za darmo. A szczególnie tam w Zonie, gdzie trwa walka o przeżycie i bogactwo, nie znajdziesz altruistów. Nawet pozytywni NPCe-bohaterowie mają swoje potrzeby lub brak możliwości realizacji prośby bez wspomożenia.

Wybór należy do Ciebie. Decyduj - wymagające myślenia mody stalkerowskie, czy bezmyślne strzelanki.

Możesz też inaczej stawiać pytania. Nie pytać jakie mody polecamy, bo ich oceny są zawsze subiektywne, ale pytać konkretnie, czy w tym modzie jest tylko strzelanina, czy może trzeba ruszyć szarymi komórkami.

I nie oceniaj modów wcześniej, niż w nie nie zagrasz.

Dziękuję pięknie wszystkim za odzew. Przyznaję, że moje pytanie było faktycznie źle postawione i niesprecyzowane. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło;) Teraz przynajmniej wiem, że najwyższa pora zakupić dwie pozostałe gry z serii i instalować Arsenal Overhaul mod dla CS’a a później Shocker Weapon Mod dla CoP. Szkoda tylko, że nie ma takich modów dla SoC:(