Jermak: Miraże Zony

Tytuł oryginalny: Ермак: Миражи Зоны
Platforma: Czyste Niebo 1.5.10 (repack - wersja samodzielna)
Data premiery: 01.04.2023 r.
Autor: AlbertVIctory
Autor spolszczenia: @OldMan
Śr. długość rozgrywki: (ok. 1.5 godziny)

OPIS:

Spoiler

Jermak jest bojownikiem Zony. Bojownikiem, któremu powierzono wszystkie jej nadzieje, jest jednym z niewielu, którym udało się przetrwać jej próby. Jermak - jej ukochane dziecko, ale także i niewolnik. Czy Zona zdoła utrzymać Jermaka na łańcuchu? A może łańcuchy to tylko miraż…

Cechy moda:

• aktorstwo głosowe;
  • wszystkie postaci mają swoją własną, małą historię. W PDA należącym do każdego stalkera można znaleźć wskazówki dot. wydarzeń mających miejsce w Zonie;
  • wersja Portable;
  • pakiet broni (SWRP+STCS Weapon Pack);
  • ulepszona grafika i dźwięk.

Podziękowania dla aktorów głosowych:

Spoiler
  1. Михаил ECspezi - głos Нэрила (Neriła);
  2. slesar6razriada (Слесарь 6 разряда) - głos Ермака (Jermaka);
  3. Александр Рокнрольщик - głos Бандитов (bandytów), Сержанта (Sierżanta), Призрака (Ducha);
  4. Сталкерша - głos Миры (Mirażu).

PORADY:

Spoiler

Znane wyloty i sposoby naprawy:

• Jeżeli podczas uruchomienia gry pojawi się błąd “OpenAl:Can`t create sound device”, to w folderze “add” znajduje się instalator OpenAl (nie zapomnij o ponownym uruchomieniu. Znajdują się tam również inne instalatory.

GALERIA:

Spoiler

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

1. Modyfikacja jest w formie samodzielnej gry (tzw. repack). Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej poza partycję systemową i katalogi Program Files) i grać.

1. Modyfikację uruchamiamy za pomocą pliku Играть!.bat.

• Spolszczenie zostało zintegrowane z modem.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod:

Źródło:

4 polubienia

@Agrael Jak to z tą instalacją? O ile pkt.1 jest jasny, to pkt.2 wprowadza niezrozumienie. Na stronie moda czegoś takiego nie ma.

A to filmik z przechodzenia.

https://www.youtube.com/watch?v=Op5OH2mCflQ

@kondotier
Zauważyłem, że we wstawkach na rus stronach często nie ma objaśnienia, jak postawić moda. W niektórych przypadkach jest to oczywiste, ale różnie z tym bywa. Więc dopisałem, że trzeba dodać fixa do moda, który jest repackiem. Najwyżej pkt.2 skasować, aby nie było zamieszania.

1 polubienie

Kolejny fajny mod już ograny, ale podobnie jak przy Price of Lost Memories zbyt krótki.

1 polubienie

@Marek_25 Krótka piłka. Skoro potrafiłeś zagrać w moda po rosyjsku, to ta znajomość chyba pozwoli Ci na jego przetłumaczenie. Jeśli byś podjął rękawicę, napisz do mnie na PW, a udzielę porad jak się za to zabrać.

@kondotier Moda ograłem ale dialogi szybko pomijałem i skupiałem się bardziej na wykonywaniu questów.

1 polubienie

@Marek_25 Też zacząłem grę w moda i bez przeczytania dialogów, które jak na razie za mnie prowadzi mod, wykonywanie zadań uważam za błądzenie po omacku. Każde PDA zawiera też istotne informacje. A są jeszcze wiadomości od jakiejś tęskniącej kobiety. Ale skoro swoją metodą dałeś radę to masz gratulacje :clap:.

Marek 25 - przelazlem tego moda na tym forum chyba jako pierwszy, czytałem dialogi uwaznie ale sa warianty postepowania co do wykonania zadań.

He he he - Cienka czerwona linia - J.J. - parę razy był feirant. :blush: :slightly_smiling_face:

Co do zadania w wiosce to nie czekałem do zmroku, znalazlem tłumik i dałem radę.

RPG - 7, tu było troche zabawy.

Finał też ciekawy, cyknąłem jej fotką :blush: vide klimatyczne. :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Irobo - w poprzedniej części moda on sie zwócxił do niej zeby nie nazywała go Jermiaszką!.

A ona dalej swoje, tak jakby jej nigdy “smiert w zopy nie pasmatrieła” :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face:

Jak w powiedzeniu: … zrobił swoje, moze odejść, stawiałem na inny wariant.

1 polubienie

Pytanie do tych, którzy moda mają za sobą.

Czy te numerowane PDA są do czegoś - oprócz przeczytania opowiastek - potrzebne? Przeszkadzają, blokując w plecaku przedmioty poniżej nich. Mam na razie ~25, ale wśród nich z nr. 61. Tyle ich będzie?

PODBICIE TEMATU

Odpowiedź na powyższe pytanie znalazłem sam.

Mod ukończony z obiecanką od autorów.

Tłumaczenie: Ciąg dalszy w zamykającym zdarzeniu.

A poniżej ostatnia rzecz jaką widział protagonista.                              I chyba ukłon w stronę zaurusa. Jego osobisty pistolet.

1 polubienie

Za ciekawostkę o Zaurusie plus. Chyba w żadnym innym modzie nie został on wspomniany w ten, czy inny sposób.

@Marek_25 a tych modów z Jermakiem jest jeszcze kilka jak byś chciał sobie sprawdzić https://stalkerteam.pl/forum/901-modyfikacje-z-serii-jermak/

2 polubienia

Irobo - jak na mój stan wiedzy po końcówce to Jermiaszka :blush: jest klonem albo go wskrzeszają na zawołanie jak jest potrzebny - vide Reborn i tekst dziewczyny do postaci głownej: ty jesteś wskrzeszony! :slightly_smiling_face:

@tom3kb Grałem już w poprzednie mody o Jermaku jakieś dwa lata temu i były bardzo przyjemne w rozgrywce.

Kolejna część, która jest stosunkowo krótka, ale za to można postrzelać z wielu broni. Jest do kogo, bo każdy chce nas ukatrupić - w końcu nikt nie przepada za monolitowcami.

Wszystko rozgrywa się na jednej - bardzo dobrze znanej - lokacji. Fabuła niezbyt skomplikowana, ale plus dla autora za to, że chciało mu się przy każdym NPC zostawić PDA z prywatnymi informacjami ich byłych właścicieli oraz za ksywki różnych modderów, bo w niektórych opisach są ich nicki, załóżmy wspomniany @zaurus lub Archara. Fajnie, że mogłem wziąć udział w testach spolszczenia, pozdrowienia dla @OldMan :slightly_smiling_face:

2 polubienia

Witajcie bracia Stalkerzy :slightly_smiling_face:
Proponuję Wam kontynuowanie przygody z najemnikiem Jermakiem.
Dzisiaj część trzecia “Jermak: Miraże Zony” w wersji PL

Moim zdaniem autor zrobił KOLEJNE DUŻE postępy w stosunku do dwóch pierwszych przygód Jermaka.

Mod jest w wersji repack wystarczy pobrać, wypakować poza dysk systemowy i można grać.
Moda uruchamia się plikiem Играть!.bat - jest w głównym katalogu gry.

Zapraszam na kilka godzin dobrej zabawy :slightly_smiling_face:

https://drive.google.com/file/d/1bkuUucOMK7–u4_nMOWRXpSb1v53Ztil/view?usp=sharing

TRADYCYJNE JUŻ PODZIEKOWANIA za pomoc przy opracowywaniu spolszczenia:
Pomoc techniczna @LisKot (dzięki za mapkę :blush:)
Testy: @Agrael i @smox

6 polubień

Mod fajny, jest nakładka PL to i więcej twarzy w niego zagra.

@OldMan Czy można normalnie sejwować tzn quicksave czy tak jak w niezbadanych ścieżkach? bo nie ma o tym mowy a jest to strasznie irytujące jak dla mnie

Z tego co pamiętam to tak, ale warto też co jakiś czas (w ważniejszych momentach) robić zapisu przez menu.
Chyba w menu trzeba przypisać klawisze do zapisów…

Dokładniej sprawdzę jak wrócę z pracy, czyli około 21:00.

1 polubienie