Kroniki Kajdana - Część I

Tytuł oryginalny: Хроники Кайдана (Первая часть)
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006
Data premiery: 10.03.2020 r.
Autor: basil
Śr. długość rozgrywki: (ok. 5 godzin)

OPIS:

Spoiler

Przeszło dwa miesiące po tym, jak oddziały wilkołaków opuściły granice Zony, Kajdan wraz z pracownikami otworzył na terytorium Baru oficjalną agencję detektywistyczną “Omega”. W oczekiwaniu na zlecenia dzieli się swoimi wspomnieniami…

Po pewnym czasie Kajdan dostaje wiadomość od generała Woronina, w efekcie czego podejmuje się zbadania nieznanej anomalii i poszukiwania zaginionej grupy stalkerów, którzy zostali już wcześniej wysłani w tym samym celu.

Cechy moda:

• nowa fabuła;
  • trzy lokacje;
  • nowe drugoplanowe postacie, które odegrają kluczową rolę w trakcie rozgrywki.

W skład przygód Kajdana wchodzą również:

GALERIA:

Spoiler

Prezentacja rozgrywki:

https://www.youtube.com/watch?v=bqiA611f09Q

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

• Cień Czarnobyla 1.0006
  • Po rozpakowaniu pobranego archiwum należy przenieść folder bin, gamedata, profil oraz plik fsgame.ltx do głównego katalogu gry.
  • Dodajemy niezbędne fixy oraz patche.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod:

Fix:

Paczka tekstur do gry na dynamicznym oświetleniu (instalacja na własne ryzyko!)

Patch umożliwiający grę na platformie Steam (dodajemy po zainstalowaniu moda oraz fixa!)

Źródła:

4 polubienia

W poprzednich wersjach tego moda też nie było minimapy i był dodany sposób jak ją przywrócić. Czy ktoś pamięta gdzie on jest, bo przy pomocy szukajki znaleźć nie mogę.

https://ap-pro.ru/forum/35-92167-1

1 polubienie

3 godziny temu, kondotier napisał:

W poprzednich wersjach tego moda też nie było minimapy i był dodany sposób jak ją przywrócić. Czy ktoś pamięta gdzie on jest, bo przy pomocy szukajki znaleźć nie mogę.

W tym modzie ui_hud jest trochę inny, więc trzeba skopiować tylko pliki z config/ui i powinna pokazać się odchudzona minimapa.

@gawron Podmieniłem te dwa pliki, lecz mini się nie pokazała.

Daję te z nowego moda, możesz zerknąć w czym problem?

MINI.7z

Mod ma restryktor na czitowanie możliwości GG. Nie pamiętam, czy został złamany.

@vidkunsen Czy sądzisz, że zanim zadałem pytanie nie byłem na stronie moda? A jak masz namiar na minimapę gdzie indziej, to człowieku daj odsyłacz do niej, a nie do całego forum.

Jak na razie, zapowiada się mod całkiem przyjemnie.

Dzień.

I noc. ( dodałem mocną latarkę ).

Są w dialogach nawiązania do poprzednich części, ale nie znającemu ich, raczej to nie przeszkodzi.

Potwierdzam, brak minimapy, gram dalej, nie przeszkadza mi to.

p.s. misja na bagnach - zrzucić bambetle przed rurą, podejść do klienta, filmik i cofnąć się oraz pobrać to co się zrzuciło.

Wyzwaniem jest kwest, przygoda, akcja nie nagroda.

Wyobraźcie sobie, że Lost Alpha to małe piwo, w tym modzie nie tylko jest niewidzialna kładka po żywą wodę ale są także schody:

Dałem radę:

Spoiler

Teraz Kordon - jakiś szmelc dla Kałanczy w zamian kwesty dla sidora, szukanie ekipy na kordonie bez koordynat, uczestniczyłem w safari - byłem zwierzyną dla bogatych paparuchów z zachodu :grin:.

Nowy fix z 15.03

https://yadi.sk/d/QmtfC8LDUEx3kg

Działa tylko przed oddaniem Kalanczy PDA i Susłowowi dokumentów, czyli praktycznie przed wzięciem zadań na Bagnach.

@vidkunsen Dodaj do #1 .

Dodałem fixa do gry na oświetleniu dynamicznym. Ale nie mogę go wykorzystać, bo daje niewłaściwe tekstury. Patrz zrzut.

Tak było i w poprzednich modach, więc nie ma sensu go dodawać.

Kto z grających we wcześniejsze, pamięta jak włączało się przyrząd pomiaru napromieniowania GG? W ustawieniach tego nie ma, widocznie autorzy sądzą, że gracze pamiętają, bo w opisie moda też tego nie ma.

Nie jestem z dyrekcji więc nie mogę.

Tekstur nie dawałem bo nie gram dla widoczków tylko dla akcji.

p.s. skończyłem Kordon, co ja się naw.., naszukałem :grin:, pojeździłem sobie Krazem po Kordonie.

Pierwsze zadanie.

Spoiler

1 polubienie

Зомбакан - po tym zadaniu masz iść do knajpy/baru i się bagna zaczynają, zanim pójdziesz możesz pomyszkować po lokacji i pozbierać a potem pochować w swojej pakamerze fanty, na bagnach fanty przed rurę i kradzież, potem powrót i leziesz na bagna ze swoim złomem.

1 polubienie

I ja też dotarłem do końca tego moda w odcinkach. A dlaczego w odcinkach, można zobaczyć na zrzucie, w zielonym tłumaczeniu.

Zapowiadało się inaczej, bo na to wskazywała treść notatki znalezionej na Bagnach. Widocznie twórcy moda znów się rozpędzili, chcąc zrobić podobnie jak w dwóch poprzednich, ale czegoś zabrakło, więc jest przedwczesny finał tej mistycznej bajeczki.

A tu parę zrzutów z finału gry:

Grałem bez tego fiksa na dialogi i momentami miałem problemy co dalej należy zrobić. Autorzy moda widocznie liczyli na pomysłowość grających.

Ale suma sumarum, dla odpoczynku od OP czy Outfatera można się przy tym modzie odprężyć i nie nudzić.

Pytałem wyżej, jak uruchomić przyrząd do pomiaru napromieniowania. Trzeba go wstawić do slotu pistoletowego i na ekranie odczytać wynik. Ale w tym modzie to gadżet bez znaczenia, bo nawet na bagnach łażąc po wodzie, nic nie złapałem. To byłoby na tyle, trzeba szukać kolejnej zabawki.

Drobny szczegół, a jednak bardzo cieszy  

przygotowała grafiki do Kronik Kajdana. Już znalazły się we wstawkach. 

Ja to mam pecha. Postanowiłem przypomnieć sobie te kroniki i moda uruchomiłem bezproblemowo.

Pograłem i utknąłem. A co najśmieszniejsze, utknąłem w teksturach tak, że obejść się nie da, bo to drabina, a wleźć trzeba bo to jedyna droga.

Zrzut pokazuje miejsce utknięcia.

A nie ma żadnego powodu fabularnego, aby mnie mod nie puszczał. Wsparłem się filmikami. Filmujący pokonują ten fragment drabiny bezproblemowo.

No to podzielę się z wami kilkoma zrzutami z gry i robię z moda koszykarza.

Spoiler

Wie ktoś jak poradzić sobie z takim wylotem ?

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description :
[error]Arguments : LUA error: …ow of chernobyl\gamedata\scripts\ui_main_menu.script:197: attempt to call method ‘ClearCallbacks’ (a nil value)

stack trace: