W chwili obecnej potwierdzone jest, że ujrzymy w grze miasto Prypeć, wysiedloną wioskę Kopacze w Czarnobylu, opuszczoną fabrykę “Jupiter”, stację kolejową w Janowie i bagienne mokradła Darkwater. Twórcy starają się jak najwierniej odtworzyć te lokacje. Poniżej opisałem fabrykę “Jupiter” i stację kolejową w Janowie, uzupełniając wszystko zdjęciami.
Jupiter
Opuszczona fabryka “Jupiter” w Prypeci - jedno z tajemniczych miejsc w Zonie. Typowa “skrzynka pocztowa” z czasów Związku Radzieckiego. Prawdopodobnie służyła wtedy jako tajny zakład wojskowy, z którego kraj czerpał zyski. Biorąc pod uwagę “pokojowy” charakter ZSRR, w obronie przemysłu pracował praktycznie każdy obywatel - poczynając od uprawy pól, a kończąc na Instytucie Fizyki Jądrowej. “Jupiter” był oficjalnie odgałęzieniem kijewskiego zakładu “Majak”, który zajmował się przeróbką wypalonego paliwa jądrowego, a nie produkcją tworzyw sztucznych. Po awarii reaktora w Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej, “Jupiter” stał się niezdatny do użytku. Likwidatorzy budynku z 1986 nie wspominają dobrze spędzonych w nim chwil. Po kilku latach “Jupiter” stał się własnością “Kompleksu”. Do czego był on potrzebny, to nadal pozostaje wielką tajemnicą.
Janów
Stacja kolejowa w Janowie położona jest kilka kilometrów na południowy zachód od Prypeci. W jej obrębie można znaleźć zniszczony magazyn i zatrzymane w czasie, zardzewiałe już pociągi.
To już wiadomo od dawna, choćby z oficjalnej zapowiedzi twórców.
dobrym pomysłem było by umieszczenie go gdzieś w tej Prypeci
Park zabaw porośnięty jest teraz drzewami i jest tam dość duże promieniowanie. Chciałbym to zobaczyć w grze. Pozostaje tylko nadzieja, bo twórcy nic o tym nie wspominali.
Jupiter będzie na pewno bo wiem. Ale wesołego miasteczka jeszcze nie widziałem. W googlach znalazłem kilka zdjęć i muszę przyznać, że dobrym pomysłem było by umieszczenie go gdzieś w tej Prypeci. W grafice google wpiszcie ‘Pripyat Funfair’ i od razu wyświetlą się zdjęcia. Ale jeśli mnie pamięć nie zawodzi to w Cieniu Czarnobyla był już Młyn Diabelski…
Na zdjęciu te obszary na żółto zaznaczone to obszary mocnego promieniowania??
Nie. Są to punkty oznaczające prawdziwe lokacje docelowe.
I kolejna aktualizacja…
Na pierwszym i drugim obrazku przedstawiono rysunek łodzi i prawdziwe zdjęcia, a na trzecim wielki dźwig w grze i w rzeczywistości. Czwarty obraz to mapa Google z zaznaczonymi głównymi obszarami.
Na niebiesko - obszar przemysłowy “Jupiter”
Na czerwono - lokacja Zaton, prawdopodobnie wyschnięty port rzeczny
Na fioletowo - park zabaw w centrum miasta (m.in. słynny Diabelski Młyn)
Poza tym to miasto chyba było budowane specjalnie do tego celu i chyba było dość młode ogólnie powstało chyba trochę przed elektrownia ale głowy za to info nie dam.
Miasto powstało przed elektrownią dla ludzi którzy pracowali w elektrowni i ich rodzin. Łącznie ich było ok 50 tys.I miasto miało 16 czy 17 lat
Bez komentarza :mrgreen: …a tak po prawdzie do takiej gry,aż się prosi mieć wysiupany komp i co najmniej 22 calowy monitor-wtedy to dopiero będzie efekt,sam miód,realizm gwarantowany.
Ciekawe czy będzie fabryka Jupiter w multi. Chyba się będzie w tą mapkę fajnie grało. I fajnie by było gdyby się dało pływać, ale pewnie będzie albo PROmieniowanie albo Ściana Z Czegokolwiek firmy GSC :P.
Szkoda że nie wszystkie fotki sie ładuja w powiekrzeniu wyskakuje jakiś błąd :evil:
Albert115, Nom mozna pomylic zdjecia z lokacji stalkera ze screenami na pierwszy rzut oka, pokazuje to jak twórcy odwzorowuja niektóre detale z prawdziwych miejsc w grze.
twórcy musieli go zmniejszyć trzykrotnie i podobnie było też z budynkami w Prypeci.
Dla mnie, tamta stalkerowa Prypeć, to tylko kilka budynków. Co do Oka Moskwy - gdyby chcieli przenieść całe, musieli by stworzyć oddzielną mapę - jest takie wielkie.
Poza tym to miasto chyba było budowane specjalnie do tego celu i chyba było dość młode ogólnie powstało chyba trochę przed elektrownia ale głowy za to info nie dam.
A tak odbiegając trochę od tematu,miasto Prypeć na lata 80 ubiegłego wieku to było prawdopodobnie najnowocześniejsze miasto w ZSRR-ot taki wzorcowy przykład socrealizmu,a przy okazji propagandy radzieckiej.Na owe czasy były tam nowoczesne przedszkola,ośrodki sportu,place zabaw o których inne miasta mogły sobie pomarzyć-fakt,mieszkała tam elita radzieckiej atomistyki,więc i warunki mieli lepsze od przeciętnych Rosjan.