Lokacje a rzeczywistość

Cytat

Być może będzie to rejon portu rzecznego w Czarnobylu-

Na zdjęciach poniżej znajduje się port rzeczny, o którym mówisz. Nazwano go cmentarzyskiem statków i “stoi” tam do dziś, przez przeszło dwadzieścia lat. Niektóre ze statków brały udział w likwidacji, a reszta została porzucona przez ich właścicieli po katastrofie w Czarnobylu z uwagi na wysoki poziom promieniowania.

Widac, ze tworcy gry naprawde sie postarali z odwzorowaniem lokacji. Mozna by powiedziec, ze te zdjecia wygladaja zupelnie jak stalker, tylko sa ladniejsze. :smiley:

Zaton to właśnie Darkwater wspomniany na początku tematu.

Być może będzie to rejon portu rzecznego w Czarnobylu-na jednym ze screenów czy też fan-artów można dostrzec na wpół zatopioną barkę,więc prawdopodobnie to właśnie będzie Darkwater.Obraz jest nawet zatytułowany Zaton,a jest to właśnie port rzeczny:

http://stalker-epos.ogl.ru/zp/pictures/art/zaton_art.jpg

Mnie aż tak nie interesują pierwowzory lokacji z gry, zostały przerobione na jej potrzeby. Bardziej interesuje mnie jak to będzie wyglądało i jak będzie się tam walczyć z Zoną i jej atrakcjami :stuck_out_tongue:

Najbardziej zastanawia mnie gdzie znajduje się lokacja Zaton, która ma być nowym miejscem w grze. Została odwzorowana na podstawie istniejących miejsc i jest duże prawdopodobieństwo, że Zaton to właśnie Darkwater wspomniany na początku tematu.

Zaznaczony teren to jest właśnie cmentarzysko maszyn.Natomiast w powiększeniu ta mapa wygląda tak:

http://pripyat.com/en/photo_gallery/maps/3/573.html

Limańsk jest prawdopodobnie odzwierciedleniem miasta Czarnobyl,w zaokrągleniu można to tak określić.

I pewnie stąd są te zdjęcia które się pokrywają według mnie z rzeczywistością. Pomimo tego, że Limańsk jest wymyślony są w nim fragmenty rzeczywistości.

Limańsk jest prawdopodobnie odzwierciedleniem miasta Czarnobyl,w zaokrągleniu można to tak określić.

Wysypisko

Wysypisko jest odwzorowaniem terenów, gdzie w rzeczywistości znajduje się cmentarzysko maszyn. To jedynie wariacja na temat tej lokacji, bowiem twórcy nie ukazali nam właściwego fragmentu.

Instytut Agroprom

Instytut Agroprom również w pewnym sensie pochodzi z “Pikniku na skraju drogi”, więc nie ujrzymy go w rzeczywistości.

jedynie co to pewnie Kordon

Jedynie przedsionek Kordonu można uznać za prawdziwy. W rzeczywistości znajduje się tam posterunek wojskowy, reszta jest wymysłem twórców oraz mieszanką charakterystycznych miejsc i obiektów.

Ale miejsca w Limańsku odpowiadają pewnym zdjęciom które gdzieś widziałem (min. plac zabaw i chyba ten mostek z podejściem pod dom). Czerwony Las ma chyba taki sam ksztat w rzeczywistości. chyba ja YuoToube jest filmik który przedstawia oryginalne zdjęcia i ich odwzorowanie w grze jak znajdę to wrzucę.

Dzięki za szczegółowe wyjasnienia tak też myślałem że Limańska nie ma w rzeczywistosci, jedynie co to pewnie Kordon oraz Wysypisko i Instytut Agroprom istnieje naprawde.

Wiesz może czy Limańsk jest taki sam w rzeczywistosci

Mała poprawka: miasto Limańsk nie istnieje w rzeczywistości, co nie wyklucza faktu, że w grze znajdują się istniejące obiekty.

Dolina mroku czy Rostok i zachodnia częśc tej lokacji Dzicz są gdzies na necie zdjecia tych lokacji??

Dolina mroku została utworzona prawdopodobnie na podstawie jakiejś opuszczonej fabryki, a sama Dzicz ze słynnym Barem na czele pochodzi z “Pikniku na skraju drogi” braci Strugackich.

Pewnie rozumiem cię doskonale, zapomniałes dodać ze nie tylko budynki Prypeci są zmniejszone ale i całe te miasto.Wiesz może czy Limańsk jest taki sam w rzeczywistosci jak w grze pewnie też nie. I jak z lokacjami takimi jak Dolina mroku czy Rostok i zachodnia częśc tej lokacji Dzicz czy są gdzies na necie zdjecia rzeczywistych odpowiedników tych lokacji??

z dbaloscia o kazdy detal

Może nie do końca, ale zawsze coś charakterystycznego dla danego terenu się znajdzie. Dajmy dla przykładu Oko Moskwy - w rzeczywistości jest to wielki radar liczący aż 10 kondygnacji, w grze niestety twórcy musieli go zmniejszyć trzykrotnie i podobnie było też z budynkami w Prypeci.

To lubie w stalkerze te odwzorowanie lokacji z dbaloscia o kazdy detal :stuck_out_tongue:

Kto wie czy wszystkie lokacje dostepne w Shadow of Cherobyl sa w rzeczywistosci dostepne czy tylko część

Tak jak piszesz, tylko część lokacji z gry istnieje w rzeczywistości. Mam tu na myśli elektrownię w Czarnobylu, miasto Prypeć, Bagna, Wysypisko, Kordon, Czerwony Las i Jantar. Niestety, lokacje te niekiedy odbiegają od rzeczywistości i w grze ukazany jest tylko ich słuszny fragment oraz poszczególne, charakterystyczne obiekty, jak Oko Moskwy.

Zdjecia robią wrazenie dobra robota, zawsze wiedzalem ze to co widac na ekranie w grze nie jest tylko i wyłacznie wymyslone i zrobione przez grafików a raczej wiernie odtworzone miejsca na Ukrainie.Kto wie czy wszystkie lokacje dostepne w Shadow of Cherobyl sa w rzeczywistosci dostepne czy tylko część??

Prawdopodobnie te wagony były zawalidrogami i zostały poprzewracane bo tarasowały przejazd ciężkiego sprzętu,a reszta zniszczeń to już dzieło człowieka i upływającego czasu.

Ciekaw jestem kto lub co i po co powywracało te pociągi. Przecież tego ot tak sobie człowiek takich rzeczy nie robi albo w jakimś celu albo tego nie rozumiem. Poza tym gołymi rękoma się tego nie zrobi więc ciągnąc ciężki sprzęt do tego to już zupełna paranoja dla mnie.

Chata Zulusa.

2 polubienia