@Trux A zainstalowałeś wcześniej 1.4007 na czysto?
No jak sądzisz? Może nie jestem ekspertem w żaglowaniu plikami ale też nie ostatnią lebiegą. Rzecz jasna że najpierw idzie instalka wersji podstawowej. Problem w tym że jest wiele plików do podmiany i mam wrażenie że coś gdzieś robię w niewłaściwym porządku albo przeklejam w niewłaściwe miejsce.
Bo w finalnym efekcie otrzymuję w najlepszym wypadku okno startowe i dalej zwiechę z czarnym ekranem. Gdyby można było poprosić kogoś o taki tutorial dla nieogara co w jakiej kolejności i w które miejsce podmienić to było by fajnie, również i dla innych chcących zobaczyć najnowszą wersję. Ewentualnie jakąś gotową kompilację do ściągnięcia gdyby ktoś był uprzejmy zawiesić w sieci. Reszta mniej biegłych w żonglowaniu plikami była by zapewne wdzięczna.
Witam mam podobny problem co kolega wyżej Wszystko działa do momentu odpalenia nowej gry zamyka po 1-3sek okno i zawiesza XR_3DA.exe(32bit)
Świeża instalka 1.4007 DC sprawdzona md checkiem wszystko git
usnięte foldery appdata i mods (jeśli istnieją) oraz pliki gamedata\spawns.db0, gamedata\textures.db6 oraz gamedata\levels\la21_generators2.db0
kopiuj/wklej Patch 1.4008
zainstalowane LADCE 2.39 przez konfigurator
Spolszczenie
aktualizacja silnika
(reszta to z tego co wiem opcjonalne pliki)
Po nieudanych próbach doinstalowałem też te pliki i nadal nic
Zmiana usatwień od min do max
usuwanie dezaktywacja prawie każdego moda z obrazka poniżej (oprócz LADCE 2.39)
I nic. Proszę o pomoc
@Trux ciężko o jakiś dodatkowy poradnik, bo to jest po prostu przeklejanie plików. Z tego co piszesz to raczej wszystko robisz dobrze. Może to jakiś problem ze sprzętem albo z Windowsem,
Witam, zadam pytanie na forum trochę na wyrost - właśnie ściągam repaka jeśli dobrze zrozumiałem to wersja 1.4008. Ale nie załapałem czy ma już w sobie (repak) wersję 1.4007 - mam nadzieję, że tak. A teraz pytanie czy wystarczy przekleić polonizację, czy coś muszę dodatkowo pokombinować ?
@Trux ciężko o jakiś dodatkowy poradnik, bo to jest po prostu przeklejanie plików. Z tego co piszesz to raczej wszystko robisz dobrze. Może to jakiś problem ze sprzętem albo z Windowsem,
No właśnie z tym przyklejaniem coś mi nie do końca pasuje. Wiele plików jest w folderze gamedata. Jak zauważyłem kilka razy trzeba ten folder przeklejać. Już nawet przeklejałem zawartość gamedata do foldera. A i w jednym przypadku prócz gamedaty był jakis dodatkowy plik, z ktorym nie bardzo wiedziałem co zrobić (do głównego? Do gamedata go?)
Na braki sprzętowe raczej nie narzekam nie najnowszy ale nadal obowiązujący AMD FX 6350, solidna płyta gigabyte 990FXA, 16GB RAM, grafa ATI RX590. Win 7 pro. Mam wrażenie że raczej pociągnie nawet wersję 1.0015 ( o ile taką wydadzą).
A czy kolejność przeklejania ma znaczenie?
Najlepiej jak by ktoś krok po kroczku opisał co i gdzie i jak przeklejał. Ja się stosowałem do opisu na stronie. Niestety opis został skasowany.
To co dla fachowca jest oczywiste dla nieogara nie koniecznie.
Niestety nie potrafię spolszczyć tej wersji w Configuratorze jest tylko język rosyjski i angielski, W grze w opcjach po wyborze języka w konfiguratorze są języki wyszarzone (niedostępne). Dograłem nawet z wersji spolszczenia dla 1.4007 pliki Game.ini i Graphics.ini ale to nic mi nie dało. Tak więc coś robię żle ale co ? Oczywiście spolszczenie gamedata wrzuciłem do gamedata gry.
Wbiłem się do spolszczenia usuwając plik fsgame z bins i uruchamiając grę z XR 3DA ( nie z Konfiguratora). Na wszelki wypadek dodałem true w fasgame w glównym menu gry przy levels i chyba textures. W każdym razie teraz w opcjach gry jest polski. Tak obok to długo się wgrywa w wersji pol (ze 3 razy dłużej niż robiłem to dla angielskiej- pewnie dlatego, że z gamedata). Przeszedłem kawałek i dialogi oraz opisy były po polsku. Ale jeżeli ktoś wie jak to zrobić w Konfiguratorze to nadal jestem otwarty na sugestie .
Przywróciłem plik fasgame z bins i ponownie uruchamiam grę z konfiguratora - jest teraz opcja angielski, rosyjski i puste (czyli po polsku).
Niestety po kilku minutach wywala mnie do pulpitu z logiem jn gra nie może znaleźć pliku ze spolszczenia - sprawdziłem jest w katalogu pol \ datą 14 maja ( pozostałe pilki zwykle maja datę 5 kwietnia) zawartość to tekst: Zabij Złodzieja
Zna ktoś sposób na włączenie zapisywania w każdej chwili?
Ja rozumiem że pomysł ciekawy i w ogóle, ale biorąc pod uwagę stabilność i chęć do wylotów w LA to osoba która pomyślała że zaimplementowanie takiej mechaniki akurat do tego moda to dobry pomysł musiała chyba mieć dodatkowy chromosom.
@Trux kolejność instalacji to: 1.4007 → update do 1.4008 → mod LADCE w najnowszej wersji → wszystko inne w dowolnej kolejności (ja najpierw wgrałem silnik, potem tekstury i na końcu spolszczenie)
Ja rozumiem że pomysł ciekawy i w ogóle, ale biorąc pod uwagę stabilność i chęć do wylotów w LA to osoba która pomyślała że zaimplementowanie takiej mechaniki akurat do tego moda to dobry pomysł musiała chyba mieć dodatkowy chromosom.
Nie ma, musisz w bezpiecznych strefach zapisywać i grać ostrożnie.
Osobiście jednak radzę trochę poczekać z tą wersją, bo ma bugi oraz niepotrzebne zmiany
Odpuściłem sobie już jakiś czas temu. Brak możliwości zapisywania gry w połączeniu z bardzo dużymi i czasochłonnymi w przejściu lokacjami oraz częstymi wylotami do pulpitu sprawia że mod jest w praktyce niegrywalny(chyba że ktoś lubi kilkukrotnie powtarzać niekiedy nawet godzinne etapy rozgrywki).
Każdemu kto pomyśli o zagraniu w LADCE od razu wybijam ten pomysł z głowy - poczekajcie na bezwylotowe wydanie(xD) albo na łatkę która umożliwi swobodny zapis w każdym momencie gry.
Dobra, nie wiem dlaczego mi się chciało, ale przeglądając rozpakowane pliki LADCE znalazłem problem braku stabilności LADCE, wylotu:
FATAL ERROR
[error]Expression : xml_doc.NavigateToNode(path,index)
[error]Function : CUIXmlInit::InitWindow
[error]File : ui\UIXmlInit.cpp
[error]Line : 85
[error]Description : XML node not found
[error]Argument 0 : global_wnd
[error]Argument 1 : ui\game_tutorials_16.xml
nawiedzającego nas w czasie wykonywania niektórych zadań fabularnych.
Zarówno spolszczenie jak i angielska wersja językowa są spieprzone
Problemem jest “game_tutorials_16”, a raczej brak jego wersji z LADCE w gamedacie. Twórca LADCE do “game_tutorials_rus_16” dopisał kilka linijek kodu, a jako że w czasie tworzenia angielskiej a następnie polskiej wersji nikt tego pliku nie wziął pod uwagę to gra(która zarówno przy graniu po polsku jak i angielsku korzysta z game_tutorials_16, w tym wypadku pochodzącego ze zwykłej “LADC”) próbuje odwoływać się do nieistniejących linijek kodu co skutkuje wylotem.
Jedyne co musimy zrobić by rozwiązać problem to wrzucić te dwa(niżej) podchodzące z rosyjskiej wersji pliki do gamedata/config/ui.
Aż dziw bierze że nikt nie zrobił moda pozwalającego na manualnego sava podczas gry. Raz że gra crashuje jak 100Chjw, a dwa strefy gdzie dostajemy auto-sava są za rzadko rozmieszczone na mapie.
Witajcie. Po uruchomieniu nowej gry, gra zastyga w czarnym ekranie ( ekran wczytywania widzę tylko przez chwilę). Grę muszę zmykać menedżerem. Instalowałem według instrukcji. W folderze logs znalazłem to…