Karta chwilowo zostanie bo ją już wcześniej kupiłem, ten zakup ( bez dysku i karty) mnie kosztował 1340 złoty. Kiedyś w “spadku” będę miał GTX 660, więc kartę wymienię i dysk SSD kupię, ale nie teraz
Call Of Pripyat Benchmark - 1920x1080, Ultra, DX11
Bo to boxowe po pierwsze będzie Ci hałasować ( jak jeszcze nie hałasuje to zacznie bo to standard w u Intela) a po drugie może mieć problemy z dobrym schłodzeniem CPU gdy zaczniesz ostro pogrywać.
brix32, będę miał w “spadku” GTX’a 660, więc z kupnem karty się na razie wytrzymuje. Na wiosnę planuje dokupić kość 8 GB, aktualnie mam 12 GB, ale w różnych kościach 8 oraz 4 innych firm, ale sprzęt nie sprawia problemów. System mam teraz Win8 i na razie nie planuje zmiany systemu do kupna drugiego dysku 1 TB, teraz mam 500 GB i zaczyna się mały robić.
Sprzęt był już testowany w różnych grach, Dying Light, BF4, ArmA 2 i 3 obie z modami, CS GO, Fallout 4, Stalkery. Ogólnie w 1080p i na średnich mam od 45 do 100 w BF4 (CS GO średnio 220 FPS’ów).
Sprzęt mnie zadowala, na wiosnę szykuje kolejny upgrade, ale to na wiosnę
System mam teraz Win8 i na razie nie planuje zmiany systemu do kupna drugiego dysku 1 TB, teraz mam 500 GB i zaczyna się mały robić.
Niech Cię ręka boska broni. Najpierw, nawet przed zmianą pamięci RAM, to kup dysk SSD. Wiem, cena za polecane 120/128 GB dyski SSD oscyluje co prawda w okolicach 300 zł, ale wtedy się dopiero przekonasz, co Twój komputer potrafi. I nigdy już na zwykły, talerzowy HDD nie wrócisz
A potem dopiero w ramach posiadanej gotówki pomyślisz o pamięci RAM, karcie graficznej, ew. drugim dysku HDD na następny magazyn danych.
Z racji, że zaraz będę Ojcem (w lipcu) trzeba sobie jeszcze prezent sprawić bo potem już nie da rady xd.
Więc… plan z SSD zostaje jako priorytet, ale potem czas na grafikę i tu pytanie. Ma być wydajna i CICHA bo ten GTX 560 Ti już mam go powoli dość bo jak się rozpędzić bo prawie jak odkurzacz chodzi. Specyfikacja ta sama jak wyżej więc kolejno, SSD, Karta i Ram, cena na razie mnie nie interesuje mnie bo kasy nie mam, teraz pytam potem będę zbierał.
Będzie w weekend upgrejt, w postaci Karty Gigabyte GTX 660 i kość 8 GB, będzie razem 16.
pewno będziesz pisać “Miał być SSD” albo “po co ci to, SSD ważniejszy”, już piszę z wyjaśnieniem.
Karta, będzie za przysłowiową flaszkę.
Ram, tu sprawa wygląda bardziej budżetowa bo, ceny idą w górę bo popyt na lapki z kością 8GB przerósł każdego oczekiwania, więc ceny DDR3 i DDR4 idą w górę o 14 i 19%, teraz cena stoi na poziomie 170 złoty, gdzie nie dawno było po 150 za 1-dną. kość 8GB. Na święta grudniowe będzie pewno po 200 złoty a po nowym roku za ponad 200.
Dysk kupię jak sprzedam 560-tkę. bo igła już mi przeskakuje, więc dysk ma albo mało albo dużo czasu, więc pliki muszę dla bezpieczeństwa muszę przenieść na nowy talerzowy. Potem SSD na system kupię.
A HDD muszę kupić bo jak pisałem wyżej ma już swoje latka (4 chyba) i przeszło przez niego na pewno z 5 TB danych. Jak się uda to w przyszłym roku uda się kupić SSD na system, można już spokojnie za 300 kupić o pojemności 128GB, na system i programy jak znalazł. Teraz kupię minimum z 1 TB, bo 500-tka. stanowczo mi za mała.
@junx po świętach ceny spadna i to dość sporo. Zawsze jest ta nagonka. Ale cena na RAM moze być. Co do ssd 250 gb za 300 możesz od kingstona kupić. Dysk jeszcze świeży masz w miarę. Wyobraź sobie ze ja na 8letnim dziadziu nagrywam i renderuje filmy. Dziennie to moze z 50gb się przewija. 1TB styknie. Jak masz trochę funduszy i nie przeszkadza ci hałas możesz zainwestować w wd black. Większa wydajnosc niz przy zwykłych dyskach.
W teście FurMark’a karta osiągnęła 71 stopni, hałas był dla mnie znikomy porównując do starej.
W grach karta cicha jest, w końcu nie wyje jak odkurzacz w nocy.
Stalker CoC + CoM ~70 FPS’ów na maksymalnych i 1080p
Farming Simulator 15 + 80 FPS na max
W dalszym udoskonaleniu maszynki będę kupował dysk 1 TB za kasę ze sprzedaży starej, bo głowica już mi się przesuwa a chce chociaż zdjęcia mieć bo od dawna zbieram, wspomnień nie ściągnę z internetu, resztę dam radę
Piszesz, że masz problemy z dyskami. Na Twoim miejscy wyjął bym dysk z tej metalowej skrzynki i umieścił na wprost wentylatora. Może tam ma zwyczajnie za gorąco?