Maszynka Junxa

Karta chwilowo zostanie bo ją już wcześniej kupiłem, ten zakup ( bez dysku i karty) mnie kosztował 1340 złoty. Kiedyś w “spadku” będę miał GTX 660, więc kartę wymienię i dysk SSD kupię, ale nie teraz :slightly_smiling_face:

Call Of Pripyat Benchmark - 1920x1080, Ultra, DX11

1 polubienie

Lepsze fotki, więc…

Władza Ustawodawcza

Władza wykonawcza:

Mój Sejm:

Pełna konfiguracja:

Procek - Intel® Core™ i7-3770

Płyta - Gigabyte GA-H77-DS3H

Karta - Zotac GTX 560 Ti

Ram - Pamięć DDR3 GoodRam 8 GB + 4 GB 1600 Mhz

Obudowa - Zalman Z5

Zasilacz - THERMALTAKE Litepower 500W

Dysk - 500 GB SATA

Monitor: Samsung S22B150

Mysz: TRACER gaming Pert Avago5050

Klawiatura: Combat FX-One

3 polubienia

Zamieniłbym to chłodzenie boxowe na każde inne np. http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-pro-he924-spc081-518093/

Bo to boxowe po pierwsze będzie Ci hałasować ( jak jeszcze nie hałasuje to zacznie bo to standard w u Intela) a po drugie może mieć problemy z dobrym schłodzeniem CPU gdy zaczniesz ostro pogrywać.

Na Twoim miejscu @Junx, wyjął bym dysk z tego blaszanego pudełka i przeniósł na dół. Tak by wentylator dmuchał na niego.

Pacjent, chłodzenie właśnie ciche mam, ale w zapasie mam ze starego kompa (ma wejścia na różne LGA) będzie głośno to zmienię :wink:

Smox, pomyśle nad tym bo dysk był wkładamy na szybko (nie mogłem już wytrzymać za dwa tygodnie czekania xd).

brix32, będę miał w “spadku” GTX’a 660, więc z kupnem karty się na razie wytrzymuje. Na wiosnę planuje dokupić kość 8 GB, aktualnie mam 12 GB, ale w różnych kościach 8 oraz 4 innych firm, ale sprzęt nie sprawia problemów. System mam teraz Win8 i na razie nie planuje zmiany systemu do kupna drugiego dysku 1 TB, teraz mam 500 GB i zaczyna się mały robić.

Sprzęt był już testowany w różnych grach, Dying Light, BF4, ArmA 2 i 3 obie z modami, CS GO, Fallout 4, Stalkery. Ogólnie w 1080p i na średnich mam od 45 do 100 w BF4 (CS GO średnio 220 FPS’ów).

Sprzęt mnie zadowala, na wiosnę szykuje kolejny upgrade, ale to na wiosnę :wink:

25 minut temu, Junx napisał:

System mam teraz Win8 i na razie nie planuje zmiany systemu do kupna drugiego dysku 1 TB, teraz mam 500 GB i zaczyna się mały robić.

Niech Cię ręka boska broni. Najpierw, nawet przed zmianą pamięci RAM, to kup dysk SSD. Wiem, cena za polecane 120/128 GB dyski SSD oscyluje co prawda w okolicach 300 zł, ale wtedy się dopiero przekonasz, co Twój komputer potrafi. I nigdy już na zwykły, talerzowy HDD nie wrócisz :wink:

A potem dopiero w ramach posiadanej gotówki pomyślisz o pamięci RAM, karcie graficznej, ew. drugim dysku HDD na następny magazyn danych.

Ok, pomyśle nad tym SSD, ale dopiero na wiosnę może akurat stanieją jeszcze :wink:

Witam Ponownie.

Z racji, że zaraz będę Ojcem (w lipcu) trzeba sobie jeszcze prezent sprawić bo potem już nie da rady xd.

Więc… plan z SSD zostaje jako priorytet, ale potem czas na grafikę i tu pytanie. Ma być wydajna i CICHA bo ten GTX 560 Ti już mam go powoli dość bo jak się rozpędzić bo prawie jak odkurzacz chodzi. Specyfikacja ta sama jak wyżej więc kolejno, SSD, Karta i Ram, cena na razie mnie nie interesuje mnie bo kasy nie mam, teraz pytam potem będę zbierał.

Będzie w weekend upgrejt, w postaci Karty Gigabyte GTX 660 i kość 8 GB, będzie razem 16.

pewno będziesz pisać “Miał być SSD” albo “po co ci to, SSD ważniejszy”, już piszę z wyjaśnieniem.

Karta, będzie za przysłowiową flaszkę.

Ram, tu sprawa wygląda bardziej budżetowa bo, ceny idą w górę bo popyt na lapki z kością 8GB przerósł każdego oczekiwania, więc ceny DDR3 i DDR4 idą w górę o 14 i 19%, teraz cena stoi na poziomie 170 złoty, gdzie nie dawno było po 150 za 1-dną. kość 8GB. Na święta grudniowe będzie pewno po 200 złoty a po nowym roku za ponad 200. 

Dysk kupię jak sprzedam 560-tkę. bo igła już mi przeskakuje, więc dysk ma albo mało albo dużo czasu, więc pliki muszę dla bezpieczeństwa muszę przenieść na nowy talerzowy. Potem SSD na system kupię.

A czemu mam jakieś wyrzuty pisać ?
Masz okazję tanio zmienić kartę i dokupić RAM, to logiczne, ze to robisz.

HDD zaczyna wybierać się na emeryturę, więc logiczne, ze musisz poszukać następcy

1 minutę temu, apg2312 napisał:

A czemu mam jakieś wyrzuty pisać ?

Oczywiście żartuje

A HDD muszę kupić bo jak pisałem wyżej ma już swoje latka (4 chyba) i przeszło przez niego na pewno z 5 TB danych. Jak się uda to w przyszłym roku uda się kupić SSD na system, można już spokojnie za 300 kupić o pojemności 128GB, na system i programy jak znalazł. Teraz kupię minimum z 1 TB, bo 500-tka. stanowczo mi za mała.

@junx po świętach ceny spadna i to dość sporo. Zawsze jest ta nagonka. Ale cena na RAM moze być. Co do ssd 250 gb za 300 możesz od kingstona kupić. Dysk jeszcze świeży masz w miarę. Wyobraź sobie ze ja na 8letnim dziadziu nagrywam i renderuje filmy. Dziennie to moze z 50gb się przewija. 1TB styknie. Jak masz trochę funduszy i nie przeszkadza ci hałas możesz zainwestować w wd black. Większa wydajnosc niz przy zwykłych dyskach. 

Jest upgrejt

Karta Gibabyte GTX 660

http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n660oc-2gd/overview/

8 GB DDR3, razem 16 teraz.

https://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-8192mb-pc1600-cl11-gr1600d364l11-8g-522375/

W teście FurMark’a karta osiągnęła 71 stopni, hałas był dla mnie znikomy porównując do starej.

W grach karta cicha jest, w końcu nie wyje jak odkurzacz w nocy.

Stalker CoC + CoM ~70 FPS’ów na maksymalnych i 1080p

Farming Simulator 15 + 80 FPS na max

W dalszym udoskonaleniu maszynki będę kupował dysk 1 TB za kasę ze sprzedaży starej, bo głowica już mi się przesuwa a chce chociaż zdjęcia mieć bo od dawna zbieram, wspomnień nie ściągnę z internetu, resztę dam radę

3 polubienia

Sposób 1

Spakuj sobie zdjęcia np. WinRAR-em czy innym pakerem i zaszyfruj. Potem załóż konto na Gmailu, Yandexie, Mega, i wrzuć sobie tam te spakowane fotki.

Sposób 2

Płyty CD/DVD są naprawdę tanie

@apg2312 jeśli miałbym normalnego neta już dawno bym tak zrobił, ale z tym netem nie zrobię tego, niestety…

Płyt już dawno nie używam bo nie ufam im.

Fera założona

Wypalanie, temperatury w kresce przed, reszta w trakcie wypalania.

2 polubienia

Nowa płyta główna, MSI Z77 G43 Gaming

Witam serdecznie.

@apg2312 pytanie za 100 pkt. dysk ssd 256 GB do 300, max 350.

Pozatym JEŚLI się uda to będzie upgrade o DWA dyski, jeden ssd i twardziel na dane bo ten “nowy” znowu ma humory i na gwarancję idzie.

Tym razem nie będę się męczyć i wymieniam na WD Blue 1TB.

Poza tym stan dysku twardego z victorri w innym temacie.

@Junx, ja mam zamiar kupić ten - https://www.morele.net/dysk-ssd-hyperx-fury-120gb-sata3-shfs37a-120g-646778/ Ma tylko 120 GB, ale na system wystarczy.

Piszesz, że masz problemy z dyskami. Na Twoim miejscy wyjął bym dysk z tej metalowej skrzynki i umieścił na wprost wentylatora. Może tam ma zwyczajnie za gorąco?