Między dobrem a złem

O, panocku, takiej informacji nie ma w pierwszym poście, że na ten czas trzeba moda stawiać na rus podstawce. Nagłowiłem się na darmo, bo jeszcze utwierdził mnie wpis -

W dniu 13.02.2023 o 20:27, vidkunsen napisał(a):

1. Nakładamy poniższą miniłatkę, aby uniknąć wylotu grając na polskim systemie.

Po tym chyba każdy by czuł przekonanie, ze tu PL podstawka gra rolę. Zapewne trzeba tam dopisać, że ten opis instalacji tyczy się rus podstawki.

Nadmieniam, że rus podstawki nie mam.

@metek58 Ta miniłatka dotyczy wylotu w Limansku. Poczytaj podpowiedź @Meta , o zmianie litery na robaczka. Fatal Error jaki miałem tego nie pokazywał, a ona to jednak wychwyciła. A co dotyczy informacji na jaką podstawkę jest podana instalacja, to powinien to zrobić wstawiający moda.

A co dotyczy rus podstawek to @Dziki_Perun wstawił je na forum tutaj:

https://stalkerteam.pl/t/topic/23338

A ja grę pchnąłem bezproblemowo dalej. Wykonałem wszystkie zadania z Rudego Lasu i dotarłem do Sacharowa na Jantarze.

A tu zrzuty z tego fragmentu gry.

Spoiler

Na tej lokacji istotne jest odnalezienie enpeca, który nam powie gdzie jest tele na Jantar,

ale przede wszystkim trupa Artuta w legowisku pseudogigantów i zabranie kwestowej ikony. Pokazane jest to na 1. zrzucie w spojlerze.

Metek58

Spoiler
  1. Nakładamy poniższą miniłatkę, aby uniknąć wylotu grając na polskim systemie.

To prawdopodobnie jest wpis Agraela bo ja gram tylko na rus podstawkach

Tak, teraz jasne jest dla mnie, ale początek był koszmarem. Wystarczyłaby zwykła wzmianka w opisie instalacji (lub obok opisu na jaką część Stalkera jest ten mod), że jest to rus repack. Być może jeszcze trafi się ktoś skołowany jak ja, to po takiej dopisanej informacji, znacznie łatwiej mu pójdzie.

2 godziny temu, kondotier napisał(a):

https://stalkerteam.pl/t/topic/23338

Stąd nie pobiorę. A ma ktoś to na drive.google?

I jeszcze pytanko… czy dodane spolszczenie ruszy na tymże repacku?

Ewentualnie czekać na repack tego moda. Prędzej, czy później powinien się pojawić.

Na AP instrukcja instalacji wygląda tak:

Garam na polskiej podstawce 1.0004 (właściwie to zacząłem grę) i jak na razie cieszę się Zoną według MNAZ.

Instalacja na polską platformę:

Spoiler
  1. Cień Czarnobyla 1.0004.
  2. Kopia gamedaty moda do głównego katalogu gry.
  3. Kopia plików z FM 2.7z do gamedaty moda ze zgodą na zamianę.
  4. Można grać.

Grę zaczynamy na oświetleniu statycznym!

Jeśli ktoś zechce sobie nieco odświeżyć arsenał, link do OWR3 przystosowanym do MNAZ - KLIK

4 polubienia

@metek58 No i gawron rozwiązał problem z polską podstawką.

A co dotyczy tych rus podstawek, to napisz na PW do @Dziki_Perun . Tylko on może rozwiązać ten problem.

A ja znowu pchnąłem moda. Był mały problem, bo chyba jest bug na Dziczy w zadaniu na karabin. Podniesienie karabinu skutkuje zablokowaniem scenariusza.

No i spotkałem enpeca podszywającego się pod Striełoka. To ten typek.

Jestem już w barze. Jutro będzie dalszy ciąg zabawy.

No i mam mały ( a może wielki? ) problem. Pociągnąłem grę z tych podziemi pod Jantarem, wyszedłem na Wysypisko i dalej jak bozia ( autor moda ) przykazała, na Agroprom. Wszystko poszło jak z płatka i znalazłem się w Rudym Lesie. Poszedłem do sztolni i w niej ten problem się pojawił. Jest tu zadanie na otwarcie kodowych drzwi otrzymanym kodem. Wklepuję kod, drzwi zaczynają się otwierać i stają. Żadne sztuczki ze strzelaniem do nich, ponowne wczytanie zapisu z tego stanu, nie powoduje ich otwarcia.

No to wczytałem zapis przy moście, poszedłem do Limanska, dowiedziałem się gdzie jest ikona i wróciłem do sztolni. I znów to samo z drzwiami. Wczytałem zapis przy moście i poszedłem szukać Artura. I znów problem, bo bandzior który miał być ranny, jest pełen wigoru i nie da się go zranić, ani z nim pogadać. A bez gadki scenariusz wisi.

Priorytet uzyskało zadanie na zajęcie Prypeci, ale z Lasu nie ma wyjścia.

Czyli eksperyment z tym wątkiem się nie powiódł.

Postanowiłem więc wyjść spod jantaru nie na Wysypisko, ale do baru. Tu przygoda z aresztowaniem, pomoc barmana i automatyczna teleportacja na Agroprom. Nie wiem, czy dawać modowi szansę i robić zadania Agropromu, Limanska, aby znów się drzwi nie otwarły.

@kondotier

Zauważyłem, że we wstawce moda na ap-pro pojawił się taki wpis:

To chyba ma związek z tymi drzwiami w Rudym/Czerwonym Lesie.

@Agrael Dzięki za podpowiedź, ale tych plików nie da się pobrać. Mają dodatkowe info Недоступно - Niedostępne.

Też ich nie mogę pobrać. Szukałem tych linków w postach, ale nie znalazłem. Chyba trzeba czekać aż ponownie autor wrzuci.

@Agrael Poczytałem co mieli rus gracze i jak to próbowali rozwiązać. Ale o dziwna sprawa, bo w skryptach błędu mieć nie mogę, bo przy pierwszej grze drzwi otwarły się bez problemu. Tak więc jakieś łatki i tak nie pomogą. Jeszcze sprawdzę kolejną znalezioną podpowiedź, a jak nie pomoże, to ten wątek pójdzie w zapomnienie.

Moda chyba mam za sobą, dotarłem do trzech finałów, zobaczyłem trzy plansze końcowe, ale jeszcze mnie ciekawi wątek z Czapajewem, więc na razie powstrzymam się z podsumowaniem.

Spoiler

4 polubienia

@kondotier @Agrael Te pliki da się pobrać, tylko trzeba być zalogowanym. To tak jakby na ST wrzucić jako załącznik - niezalogowany nie może pobrać.

Pierwszy spojler:

Spoiler

Drugi spojler:

Spoiler

@Wojownik :folded_hands: Pobrałem i podmieniłem pliki. Na wszelki wypadek podmieniłem i te aktualizujące grę. Wprowadziłem kod i tym razem przeniosło mnie automatycznie do podziemi Agro. Ale wyszła też ciekawostka, bo w plecaku pojawił mi się klucz do jakiegoś pomieszczenia w Limansku z zapasami Traktirszczyka ( Oberżysty? , Karczmarza? ). Wcześniej go nie miałem. Trzeba będzie to sprawdzić. Klucz, to chyba efekt plików aktualizacji.

Dokończyłem więc zadania w sztolni i gram dalej.

A poniżej dwa widoczki z działań w sztolni.

@Agrael @Meta Mod pobrany z aktualnych odsyłaczy, ponoć jest kompletny, ale na wszelki wypadek lepiej to co wstawił @Wojownik dodać do opisu instalacji.

Klucz od skrytki Traktirszczika dostajesz od knajaka w rudym lesie wraz z informacją o drodze na Jantar po ! prawidłowym wykonaniu części fabuły wiodącej przez Mroczną Dolinę.

U mnie Leczony dostał klucz od gangusa z baru bandytów w Limańsku. Tego samego, który wyprowadził Leczonego z Doliny Mroku.

Spoiler

Pisałem, że robię nietypowy wątek z pomocą Czapajowi, zwiedzaniem sterowni Monolitu i kanałów pod Jantarem. Po wybiciu bandytów z baru, ten ze zrzutu został przy życiu, czerwony ale nie agresywny. Zaproponował mi szukanie czegoś, zaprowadził do domu na zakręcie i wróciliśmy spowrotem. Klucza mi nie dał. Tyle tylko, że wcześniej z nim do czynienia nie miałem, bo DM skończyło się na X18 i ucieczce.Klucz pojawił się dopiero po wgraniu łatek na aktualizację, dopiero w sztolni.

Aby sprawdzić od czego jest klucz, wróciłem do Limanska i otworzyłem do tej pory zablokowaną piwnicę. Następnie po wywołaniu teleportu znalazłem się w pomieszczeniu z maszyną czasu, zabrałem i przeczytałem dwa dokumenty. W jednym kupa kodów od pomieszczeń niższego poziomu, a w drugim sposób uruchomienia maszyny.

Uruchomiłem, pojawił się “przezroczysty” i coś pogadał. Nic się nie działo to wyłączyłem maszynę i mogę tylko wyjść spowrotem do piwnicy.

Na razie jeszcze u enpeca nie byłem i nie wiem czy coś to da.

Tu straciłem pomysł, co dalej tu robić. Szukałem filmiku, ale żaden z jutiuberów idąc przez Limansk klucza nie dostał i do piwnicy nie polazł.

31 minut temu, kondotier napisał(a):

Na razie jeszcze u enpeca nie byłem i nie wiem czy coś to da.

Jedyne, co można zrobić z dokumentami, to oddać je Sacharowowi podążając za fabułą. Bandyta będzie bardziej rozmowny tylko wtedy, gdy Leczony opuści Kordon przez Dolinę Mroku, a wspomniany bandyta wyprowadzi go z lokacji, krótko mówiąc, muszą się zakumplować.

1 polubienie

@gawron Dzięki za info. No to spokojnie wracam do Rudego szukać Artura.