Temat moda króciutki to chyba za wiele osób w niego nie grało albo nie warto o nim było wspominać
Ja go właśnie skończyłem to trochę wrażeń. Ogólnie całkiem ok. Szczególnie, że wg twórców to raczej taki mod testowy. Nowa duża fajna i klimatyczna lokacja, chociaż przez to, że mod niezbyt rozbudowany fabularnie nie wykorzystano jej potencjału. Zmiany graficzne, nowe anomalie, tekstury broni, postaci itd ale moim zdaniem graficznie szału nie ma i wszystko prezentuje się raczej średnio. Dodatkowo mod słabo zoptymalizowany i potrafi co jakiś czas nieźle zachrupać. Zdziwiłem się, że w modzie do Zewu nie trzeba używać detektorów do szukania artefaktów, walają się po lokacji jak w Cieniu.
Jest trochę nowych mutantów, dziki są strasznie groźne, ciężko przed nimi uciec bo potrafią wbiegać nawet na skały. Mod ma wysoki poziom trudności, normalnie gram na weteranie ale tutaj musiałem grać na stalkerze bo już na początku grupa wrogów strzelała tak szybko i celnie, że ginąłem co chwilę. Historia nawet ok chociaż cała rozgrywka polega praktycznie na szukaniu schowków z informacjami gdzie o. Grigorij ukrył świętą Ikonę, która niby może działać cuda dzięki temu, że przeleżała kupę czasu w Zonie. Walki nie ma za wiele. Czytamy notatki z informacjami z przeszłości świętobliwego ojca (wtedy też oglądamy krótkie scenki z rosyjskiego filmu (których nie da się przerwać) wojennego o konflikcie w Czeczenii, nie pamietam jego tytułu taki średniak ale niezła rzeźnia ze scenami w stylu rozjeżdżania gąsienicami czołgów swoich rannych żeby nie wpadli w ręce wroga).
Trzeba się nieźle nachodzić w tym modzie, tips dla tych co będą grali nie sprzedawajcie za szybko artefaktów, a jak już to najlepiej, te które macie po kilka sztuk, jest parę questów na przyniesienie artefaktów to lepiej nie obudzić się z ręką w nocniku.
Podpowiedzi do schowków są mało szczegółowe więc jeśli ktoś ma pecha to się nalata, szczególnie jedna podpowiedź jest niezbyt szczęśliwa, coś w stylu “przy ognisku na skraju lasu, gdzie głowy są nabite na kije” tylko problem jest taki, że ja znalazłem, aż 2 takie miejscówki a może jest ich więcej i jeśli trafimy na tą pustą możemy się zastanawiać WTF czy coś się nie zrespiło, nie ma schowka mod uwalony. W ramach podpowiedzi
Spoiler
idziecie wschodnim brzegiem rzeki na północ, chodzi o ognisko w północnej części mapy wśród dużej grupy skał, będzie tam chimera
Podobało mi się zakończenie historii
Podsumowując ode mnie 6,5/10 albo takie naciągane 7-/10 trudno mi się zdecydować.
Głównie za lichą optymalizację i niewykorzystany potencjał nowej mapy, można tu było spokojnie zrobić moda 2 albo 3 razy dłuższego i bardziej rozbudowanego.