Na przekór śmierci: Nowicjusz

Gram, podoba się ( dzięki za spolszczenie ) ale z tym poszukiwaniem to trochę przegięcie :expressionless:
Już na początku wytyczne są mało precyzyjne bo wg mojego kompasu wschód od szopek to trochę wyżej na mapie jest

Teraz utknąłem z poszukiwaniem kontenera z artami. No chyba, że Bandyci to nie ci na tej dużej bazie. Chodzę, szukam, wskakuję gdzie się da i nic :expressionless:
Jakiaś wskazówka może ?

EDIT: Jest zmyłka w poradniku. Wintar kieruje nas do naukowców. Od nich dostajemy zadanie na arty ( 3 zadania o ile pamiętam ). Jak to zrobimy to wracamy do Wintara i dopiero wtedy daje nam zlecenie na bandziorów i na konterer z artami

Musisz pamiętać o tym, że naprowadzenia w modach, to nie pokazywanie palcem. Większość z nich jest tak skonstruowana, aby pokazać tylko rejon, czasem dość spory. Jakbyś miał wszystko podsunięte pod nos, mod by się Ci szybko znudził. Znajdziesz i takie naprowadzenia, “gdzieś na lokacji”, a lokacja spora, z wieloma skomplikowanymi budowlami i innymi obiektami.

Dlatego grając w mody do stalkera, nie należy być " speediee", ale uważny. Powodzenia.

Temat moda króciutki to chyba za wiele osób w niego nie grało albo nie warto o nim było wspominać

Ja go właśnie skończyłem to trochę wrażeń. Ogólnie całkiem ok. Szczególnie, że wg twórców to raczej taki mod testowy. Nowa duża fajna i klimatyczna lokacja, chociaż przez to, że mod niezbyt rozbudowany fabularnie nie wykorzystano jej potencjału. Zmiany graficzne, nowe anomalie, tekstury broni, postaci itd ale moim zdaniem graficznie szału nie ma i wszystko prezentuje się raczej średnio. Dodatkowo mod słabo zoptymalizowany i potrafi co jakiś czas nieźle zachrupać. Zdziwiłem się, że w modzie do Zewu nie trzeba używać detektorów do szukania artefaktów, walają się po lokacji jak w Cieniu.

Jest trochę nowych mutantów, dziki są strasznie groźne, ciężko przed nimi uciec bo potrafią wbiegać nawet na skały. Mod ma wysoki poziom trudności, normalnie gram na weteranie ale tutaj musiałem grać na stalkerze bo już na początku grupa wrogów strzelała tak szybko i celnie, że ginąłem co chwilę. Historia nawet ok chociaż cała rozgrywka polega praktycznie na szukaniu schowków z informacjami gdzie o. Grigorij ukrył świętą Ikonę, która niby może działać cuda dzięki temu, że przeleżała kupę czasu w Zonie. Walki nie ma za wiele. Czytamy notatki z informacjami z przeszłości świętobliwego ojca (wtedy też oglądamy krótkie scenki z rosyjskiego filmu (których nie da się przerwać) wojennego o konflikcie w Czeczenii, nie pamietam jego tytułu taki średniak ale niezła rzeźnia ze scenami w stylu rozjeżdżania gąsienicami czołgów swoich rannych żeby nie wpadli w ręce wroga).

Trzeba się nieźle nachodzić w tym modzie, tips dla tych co będą grali nie sprzedawajcie za szybko artefaktów, a jak już to najlepiej, te które macie po kilka sztuk, jest parę questów na przyniesienie artefaktów to lepiej nie obudzić się z ręką w nocniku.

Podpowiedzi do schowków są mało szczegółowe więc jeśli ktoś ma pecha to się nalata, szczególnie jedna podpowiedź jest niezbyt szczęśliwa, coś w stylu “przy ognisku na skraju lasu, gdzie głowy są nabite na kije” tylko problem jest taki, że ja znalazłem, aż 2 takie miejscówki a może jest ich więcej i jeśli trafimy na tą pustą możemy się zastanawiać WTF czy coś się nie zrespiło, nie ma schowka mod uwalony. W ramach podpowiedzi

Spoiler

idziecie wschodnim brzegiem rzeki na północ, chodzi o ognisko w północnej części mapy wśród dużej grupy skał, będzie tam chimera

Podobało mi się zakończenie historii

Podsumowując ode mnie 6,5/10 albo takie naciągane 7-/10 trudno mi się zdecydować.

Głównie za lichą optymalizację i niewykorzystany potencjał nowej mapy, można tu było spokojnie zrobić moda 2 albo 3 razy dłuższego i bardziej rozbudowanego.

A może jednak się skuszę na tą modyfikację i się zobaczy co to za arcydzieło jest. Co nie co przeczytałem pora teraz go wygrzebać o ile jest u nas na stronie.

3 godziny temu, Stalker76 napisał:

Co nie co przeczytałem pora teraz go wygrzebać o ile jest u nas na stronie.

Wygrzebałeś 3 letni temat z jednym postem o Nowicjuszu, a nie wiesz czy mod jest na stronie

Łap

<___base_url___>/topic/6238-na-przek%C3%B3r-%C5%9Bmierci-15-nowicjusz/?page=2&do=embed&comment=101089&embedComment=101089&embedDo=findComment#comment-101089

Wiem, że Turysta dlatego byłem taki miły, delikatny i pomocny No może troszkę wredny

1 godzinę temu, tom3kb napisał:

Wygrzebałeś 3 letni temat z jednym postem o Nowicjuszu, a nie wiesz czy mod jest na stronie

Łap

<___base_url___>/topic/6238-na-przek%C3%B3r-%C5%9Bmierci-15-nowicjusz/?page=2&do=embed&comment=101089&embedComment=101089&embedDo=findComment#comment-101089

Napisałem to przed znalezieniem tego moda, bo wcześniej znalazłem kilka słów które Kontodier wstawił na ten temat.

To jest temat dla NOWICJUSZ a jak widzisz  on jest turystą, błędy się zdarzają

Stalker76 - nie pitol tylko graj, jak pograsz to pogadamy o modzie, twoim przejściu problemach jeśli będą, link wygasł lub coś podobnego to pisz do ,mnie, znajdę, solucja chyba tez gdzieś jest.

To ja namówiłem @Stalker76, do “odgrzebania” tego moda. Tak że jeśli co, to pretensje do mnie.

I zamiast sarkać, obejrzyjcie przynajmniej jego gameplaya. Zrobił już dwa odcinki i dobrze mu idzie. A mod wart tego, aby sobie o nim przypomnieć. Szczególnie jest dla tych, którym już nie chce się kolejny raz biegać na pamięć, po miejscach dobrze znanych. A trochę mistyki, nikomu nie zaszkodzi.

To nie sarkanie Tylko ja nie wiem jak to jest, niby jest temat z modem, który nawet nie “tak dawno” był używany, a on się wstrzeliwuje w jakiś oddzielny zapomniany jedno postowy temat

Nie zbadane są wyniki szukajki na forum. Peace.

Ps. “Wygrzebanie” było odniesieniem do określenia użytego przez stalkera76.

Pax vobiscum - tylko wyjaśniłem sprawę. Jak oceniasz gameplay?

Jak na moda, który był takim “testowym” nie jest źle ale moim zdaniem nie wykorzystano potencjału moda i nie najlepiej jest on zoptymalizowany. Więcej rozpisałem się w temacie moda, ostatni post z listopada tamtego roku.

Nie pytałem o ocenę moda, ale o gameplay do niego robiony przez Stalker76 ( MrFilmister ). Mało jest polskich gameplayów do stalkerów, więc wg. mnie, każdy jest na wagę złota. Wiele dobrych modów poszło w zapomnienie, bo nie miało takiego wsparcia. I stąd taka ilość pytań, nomen omen “nowicjuszy” - jakiego moda polecacie. A tak to obejrzy i sam oceni czy chce grać w niego, czy nie.

Kto zarejestrowany na YT, łapka w górę przy gameplayu.

Godzinę temu, kondotier napisał:

Nie pytałem o ocenę moda, ale o gameplay do niego robiony przez Stalker76 ( MrFilmister ).

A nie no spoko, na pewno taki gameplay/poradnik nikomu nie zaszkodzi co najwyżej pomoże. Szczególnie, że polskich poradników do modów na yt nie ma za dużo.

Co prawda ja jak już coś to w pierwszej kolejności zerkam na te poradniki na forum z opisem i screenami bo jakoś w nich szybciej wszystko mogę znaleźć. Ale jak ktoś chce zobaczyć jak jakiś mod wygląda to już tylko YT. Więc robota tylko na plus.

Czytam sobie te notatki ojczulka i uj mnie brał gdzie te wskazówki do schowków, normalnie jakieś brednie. Jak ludzie tam coś wykminiali o tych schowkach, co jakaś literę trza przeskakiwać, czy jakiegoś kodu trzeba użyć? Aż w końcu skumałem przypadkiem że tam w tekście to nie lenistwo gościa robiącego spolszczenie, ten kawałek w “innym obcym języku” i już go nie przetłumaczył, tylko tekst wspak!! Od tego momentu poleciało względnie z górki heheh.

Ogólnie, było trochę zabawnych momentów w modzie, jak się ginie od rogów(krowy/byka?) itp. Bo że mapa jest niewykorzystana, nie ma co robić po za szukaniem notatek itd. było pisane wyżej. Fajne niektóre anomalie są zrobione, ten mutant “patyczak” też(jak go zobaczyłem to nawet nie strzelałem tylko zabrałem nogo za pas).

Mod waży nie dużo więc nie ma problemu go pobrać i sprawdzić.

A ten co moda tłumaczył sporo się nagimnastykował umysłowo, bo nie tylko musiał przetłumaczyć, ale też literka za literką pisać po arabsku, od prawej do lewej. Gwoli wyjaśnienia, mod był zrobiony po to, aby jego autor mógł sprawdzić lokację przed wstawieniem do innego większego moda. A w tym kontekście, to nawet nieźle mu wyszło. Tyle tylko, że tego większego moda z tą lokacją ani widu, ani słychu. A szkoda.

Nie pamiętam fabuły moda, więc postanowiłem odświeżyć sobie pamięć i zagrać w Nowicjusza. Już na początku gry myślę, że nie będę się nudził. Tylko nie mogłem znieść egipskich ciemności panujących w modyfikacji, więc zmieniłem shadery na te z NŚ w Pajęczynie Kłamstw, świat od razu odżył i nabrał kolorów. Siebie i stalkerów uzbroiłem w broń z Weapons Replacer, no i w drogę…

Spoiler

Mogę zapewnić, że na pewno się nie będziesz nudził. Żaby wielkości cielaka, rozbrykane byczki i ta kompletnie nowa, nieznana lokacja w połączeniu z również nową fabułą to Ci zabezpieczy.

Jeśli w znalezionych dokumentach natrafisz na takie bezsensowne wyrazy, nie jest to błąd tłumaczenia. Sądzę, że sam dasz sobie z tym radę.

Ja nie pamiętam, abym miał w modzie zbyt ciemno, no może w nocy, bo latarka słabowata. Ale dawaj zrzuty z tym nowym oświetleniem. Może warto będzie dać patcha z Twoimi zmianami.

W zapisach świątobliwego wszystko jest jak najbardziej czytelne, co prawda znalazłem dopiero dwie notatki, ale jeśli w pozostałych podpowiedzi będą napisane tym samym szyfrem Marabuta, to nie będzie problemu. Przerwałem poszukiwania notatek, żeby zwiedzić lokację a ta faktycznie robi wrażenie i jest ogromna. Przejrzałem Dolinę Cieni tylko pobieżnie, a i tak zajęło mi to sporo czasu, przy okazji zaliczyłem corridę i nazbierałem artefaktów, teraz tylko potrzebuję lepszego kombinezonu. A tak swoją drogą, dzięki za spolszczenie ze.

Dolina wieczorową porą.

Spoiler

w tym modzie można utknąć tylko w jednym zadaniu, opis wskazuje miejsce, a takich są przynajmniej 2, jak trafimy w złe możemy się zastanawiać czy coś się nie zrespiło i nie zrypało.

Moja ocena moda parę postów wyżej wspomina o tym zadaniu jakby co.