miesiąc czy dwa przemęczysz się z gorszą kartą, ale lepszym kompem całościowo i w najbliższym czasie ją dokupisz.
to co? kupię wszystko nowe i jak przełożę starą kartę do nowego kompa jak ona jest zintegrowana? i potem znowu ją wyjmować i wkładać nową? Z reguły to procesor lub most północny jest zintegrowany z kartą graficzną.
No niby tak, ale to tak jak z tym używanym komputerem z OLXa, trochę się dygam kupić taką używkę, tym bardziej że może być pokoparkowa a koparki jak wiadomo chodzą non stop
Z reguły to procesor lub most północny jest zintegrowany z kartą graficzną.
A monitor masz zintegrowany z lodówką, czy drzwi w telewizorze otwierają się tylko przy zapalonym świetle w łazience?
Ech… Jak ja czasami nie znoszę z Tobą rozmawiać… Po kolei zatem:
W procesorze i3-8100 masz zintegrowaną kartę graficzną Intel UHD 630. Oznacza to, że po włożeniu procesora do płyty masz tam od razu powiedzmy 2 procesory - centralny (CPU) i graficzny (GPU). Integra służy głównie do wyświetlania pulpitu i multimediów, ale od biedy da się na tym pograć. Nie są to już czasy Intel 965 i całkiem sporo rzeczy na tym ruszy: https://youtu.be/1rbAZ878BAI
Widzę w podpisie, że masz Radeona 4250. Z tego porównania https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-UHD-Graphics-630-Desktop-Coffee-Lake-i3-vs-ATI-Radeon-HD-4250/m359294vsm7965 wynika, że integra będzie od niego i tak lepsza… Ale załóżmy, że i tak chcesz z niego korzystać, więc wkładasz go we właściwy slot na płycie. Podłączasz monitor. Włączasz kompa. Grafika zintegrowana w procesorze się wyłącza (albo wyłączasz ją ręcznie w BIOSIE), bo wykrywa dedykowanego Radeona. Wyjmiesz go, to załączy się znowu. Włożysz 1060 czy co tam zdecydujesz się kupić, to też się wyłączy. Nie umiesz podłączyć karty? To wpisujesz w YT “montaż karty graficznej” i masz X filmów instruktażowych. Pierwszy z brzegu - https://youtu.be/xpPxu7swYPw
Meh…cholernie ciężko złożyć cokolwiek w tej cenie co by się do grania nadawało. Mógłbyś dopłacić więcej ale na raty (ja sam tak zrobiłem i nie żałuję :)).
I5 9400f jest to najwydajniejszy procesor w tej półce cenowej. Bez problemu zjada rayzeny pierwszej i drugiej generacji (dopiero 2700x stawia mu opór ale jest znacznie droższy) oczywiście jeżeli mówimy o graniu
Ej, “doświadczeni” . cez137 wyraźnie napisał, że to wszystko jest dla niego czarną magią. Z porad jakie dostał, słuszną jest tylko ta, aby znalazł w swoim otoczeniu kogoś kto ma o tym pojęcie i będzie mu pomagał stworzyć konfigurację i będzie przy zakupie.
Natomiast to co dotyczy komputerów po licencyjnych. cez137 wybrał bardzo niefortunnie u jakiegoś chytrusa. W spojlerze jest specyfikacja komputera w firmie gdzie kupuję, za cenę 1700 zł. To co mu pozostanie z posiadanej kwoty, może przeznaczyć na przedłużenie gwarancji do 2 lat, albo na więcej RAMu. Ważnym też jest to, że takie komputery mają już zainstalowanego legalnego WINdowsa w v. 10.
A firm sprzedających policencyjne w takich cenach, jest sporo. W razie problemów ze sprzętem, jest gdzie reklamować, a nie u wirtualnego dostawcy.
Spoiler
Typ procesora:
Intel Core i5
Procesor:
INTEL Core i5 3470 3,2 GHz
Pamięć operacyjna:
8 GB
Płyta główna:
Fujitsu oparta na Intel Q75
Dysk twardy:
1 TB SSD 480GB
Rodzaj karty graficznej:
Dedykowana
Karta graficzna:
NVIDIA GeForce GTX 1050
Karta dźwiękowa:
Conexant CX20642
Karta sieciowa:
Przewodowa, 10/100/1000 Mb/s
Napęd optyczny:
DVD
Wyjścia:
1 x LPT ( za dopłatą 10zł ) 2 x PS2 1 x RJ45 2 x Audio 1 x DVI 1 x PCI 1 x PCI-E x1 10 x USB 2.0 1 x PCI-E x16 2 x USB 3.0 1 x DisplayPort 1 x COM ( RS232 )
Wymiary:
175 x 419 x 395 mm
System operacyjny:
Windows 10 Prof.
Okres gwarancji:
6 miesięcy
Stan techniczny:
Klasa A
Dodatki:
Sticker licencyjny Windows 7 Professional, informacja na fakturze o zakupie komputera z Windowsem 7 Głośnik - normalnie odtwarza muzykę i inne dźwięki Pisemna karta gwarancyjna
@cez137 - Na PW dostałeś adres tej firmy. Porównaj jej ceny, z cenami firmy tobie najbliższej. Bedziesz wiedział, czy ta najbliższa jest solidną firmą, czy oszustem.
Z porad jakie dostał, słuszną jest tylko ta, aby znalazł w swoim otoczeniu kogoś kto ma o tym pojęcie i będzie mu pomagał stworzyć konfigurację i będzie przy zakupie.
No myślę ,że dlatego tutaj pisze. Ja już trzy komputery złożyłem na podstawie porad tego szanownego grona i jestem jak najbardziej zadowolony.
To ja mu poradziłem aby tu napisał i się dowiedział co i jak. Nie neguję podpowiedzi, ale skoro nie za bardzo wie, jak je wcielić w życie, to tylko ktoś z jego otoczenia może je zrealizować. Bo na drobiazgu, jakim jest napięcie zasilania kości pamięci się może przewieźć.
@kondotier tak w sumie to się nigdy Ciebie nie zapytałem o to a zawsze mnie to ciekawiło, a mianowicie na czym polega to “odświeżenie” jeżeli mogę to tak nazwać tych używanych kompów? czy to ogranicza się tylko do odkurzenia z kurzu? czy może do czegoś więcej? no nie wiem, wymiany komponentów na inne lepsze?
Ty obojętnie na co się przesiądziesz to będziesz zadowolony chyba że ci od#$@& i będziesz co chwile sprawdzał, że masz 59 klatek a nie 60
Heh…to co dałem w koszyku powinno mu stuknąć na dwa lata w full HD maksymalnie. Za rok nowa generacja konsol wychodzi a zatem wymagania drastycznie wzrosną.
@cez137 musisz wyczekać i uśmiechać się do @Buber jak on co miesiąć wymienia podzespoły to pisz, że masz “horom curke” to może coś przytulisz z najwyższej półki.
Zgadzam się z @kondotier było mówione, że budżet to 2000+ i składamy w tych granicach.
Też się da grać na takiej maszynie, bez przesady, ze na kompa trzeba wypierdzielić ileś tam tysięcy bo tak to tylko saper.
Heh…to co dałem w koszyku powinno mu stuknąć na dwa lata w full HD maksymalnie. Za rok nowa generacja konsol wychodzi a zatem wymagania drastycznie wzrosną.
No i gitara, bo każdy gra i interesuje go każda nowość w ustawieniach na ultra? Jemu to starczy na lata grania.
Jest cos takiego jak opcje w grach i jak wyjdzie coś nowego to najwyżej opcje w dół.
Nie kazdego interesują dynamicznie ruszające się włoski na piesku.
To jest ważne może dla % graczy spuszczajacych się na jakichś banchmarkach.
Jaki budżet to trzeba podchodzić realnie. Jeden ma 10tyś drugi 2tyś.
2020 złotych bez obudowy (czyli doliczyć jakieś 200 złotych ) i masz niezła budżetówkę
Tom
Chodzi mi o zmianę generacji. Konsole zawsze były wyznacznikiem wymagań i jakości. Nowe Xboxy i PlayStation będą miały najnowsza architekturę Zen i Navi więc producenci nie będą musieli się powstrzymywać i wymagania baaardzo się podniosą…zwłaszcza te minimalne.
@cez137 To odświeżenie polega na sprawdzeniu podzespołów, wymiana zużytych części na nowe, a przede wszystkim na reinstalacji systemu, aby po poprzednim użytkowniku nie zostały “groźne pamiątki”. Zawsze mnie pytano gdy komputer miał “wirujący dysk”, czy chcę ten używany ( sprawdzony ), czy nowy za dopłatą. Jak proponowany zestaw był dla mnie za słaby, to uzgadniałem z nimi dodanie RAMU, czy lepszą kartę graficzną. Albo do zestawu bez karty, dodanie jej.
@cez137 jeśli chodzi o składanie to rzuć hasło, w którym rejonie Polski mieszkasz. Może ktoś z forumowiczów ogarniętych w komputerach będzie w pobliżu.