Nowy komputer, co i gdzie kupić?

@Sierioża

5 minut temu, Sierioża napisał:

miesiąc czy dwa przemęczysz się z gorszą kartą, ale lepszym kompem całościowo i w najbliższym czasie ją dokupisz.

to co? kupię wszystko nowe i jak przełożę starą kartę do nowego kompa jak ona jest zintegrowana? i potem znowu ją wyjmować i wkładać nową? Z reguły to procesor lub most północny jest zintegrowany z kartą graficzną.

11 minut temu, Sierioża napisał:

. @apg2312 podpowiedział Ci tańsze rozwiązanie.

No niby tak, ale to tak jak z tym używanym komputerem z OLXa, trochę się dygam kupić taką używkę, tym bardziej że może być pokoparkowa a koparki jak wiadomo chodzą non stop

2 minuty temu, cez137 napisał:

Z reguły to procesor lub most północny jest zintegrowany z kartą graficzną.

A monitor masz zintegrowany z lodówką, czy drzwi w telewizorze otwierają się tylko przy zapalonym świetle w łazience?

Ech… Jak ja czasami nie znoszę z Tobą rozmawiać… :grin: Po kolei zatem:

W procesorze i3-8100 masz zintegrowaną kartę graficzną Intel UHD 630. Oznacza to, że po włożeniu procesora do płyty masz tam od razu powiedzmy 2 procesory - centralny (CPU) i graficzny (GPU). Integra służy głównie do wyświetlania pulpitu i multimediów, ale od biedy da się na tym pograć. Nie są to już czasy Intel 965 i całkiem sporo rzeczy na tym ruszy: https://youtu.be/1rbAZ878BAI

Widzę w podpisie, że masz Radeona 4250. Z tego porównania https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-UHD-Graphics-630-Desktop-Coffee-Lake-i3-vs-ATI-Radeon-HD-4250/m359294vsm7965 wynika, że integra będzie od niego i tak lepsza… Ale załóżmy, że i tak chcesz z niego korzystać, więc wkładasz go we właściwy slot na płycie. Podłączasz monitor. Włączasz kompa. Grafika zintegrowana w procesorze się wyłącza (albo wyłączasz ją ręcznie w BIOSIE), bo wykrywa dedykowanego Radeona. Wyjmiesz go, to załączy się znowu. Włożysz 1060 czy co tam zdecydujesz się kupić, to też się wyłączy. Nie umiesz podłączyć karty? To wpisujesz w YT “montaż karty graficznej” i masz X filmów instruktażowych. Pierwszy z brzegu - https://youtu.be/xpPxu7swYPw

Meh…cholernie ciężko złożyć cokolwiek w tej cenie co by się do grania nadawało. Mógłbyś dopłacić więcej ale na raty (ja sam tak zrobiłem i nie żałuję :)).

https://www.x-kom.pl/lista/j0a0mbtqb

I5 9400f jest to najwydajniejszy procesor w tej półce cenowej. Bez problemu zjada rayzeny pierwszej i drugiej generacji (dopiero 2700x stawia mu opór ale jest znacznie droższy) oczywiście jeżeli mówimy o graniu

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_intel_core_i5_9400f_vs_amd_ryzen_2600

Geforce GTX 1650super jest to najnowsza karta w ofercie nvidii (miała premierę tydzień lub dwa temu), oferuje doskonały stosunek ceny do jakości

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_nvidia_geforce_gtx_1650_super_vs_amd_radeon_rx_570

Dysk ssd jako dysk systemowy i na stalkera :), a talerzowy jako miejsce na filmy i inne pierdoły

Lub polecam zerknąć tutaj : https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_listopad_2019?page=0,4

Osobiście polecam zestawy z tej strony ALE musisz jeszcze dołożyć koszty obudowy ( +/- 200-300 złotych)

@Sierioża

12 godzin temu, Sierioża napisał:

Ech… Jak ja czasami nie znoszę z Tobą rozmawiać… :grin:

:grin:?smile_00143?

Myślałem że jak jest zintegrowana to nie da się jej wyjąć i nic z nią robić, tak, jestem aż tak zielony

12 godzin temu, Sierioża napisał:

Nie umiesz podłączyć karty? To wpisujesz w YT “montaż karty graficznej” i masz X filmów instruktażowych.

no niby nic skomplikowanego jak tak obejrzałem ale znając moje szczęście to pewnie coś połamię albo rozwalę aczkolwiek zastanowię się nad tym

@bloodrise No i masz!

2 godziny temu, bloodrise napisał:

cholernie ciężko złożyć cokolwiek w tej cenie co by się do grania nadawało.

19 godzin temu, Sierioża napisał:

Za 2K to można poszaleć i kupić coś bardziej współczesnego.

No to widzę że jak zwykle, ile ludzi tyle opinii

2 godziny temu, bloodrise napisał:

Meh…cholernie ciężko złożyć cokolwiek w tej cenie co by się do grania nadawało.

Już nie przesadzajmy :slightly_smiling_face:

Co by nowego nie kupił to i tak spokojnie pogra przez parę lat we wszystko.

@cez137

Ty obojętnie na co się przesiądziesz to będziesz zadowolony :blush: chyba że ci od#$@& i będziesz co chwile sprawdzał, że masz 59 klatek a nie 60 :slightly_smiling_face:

@tom3kb

4 minuty temu, tom3kb napisał:

chyba że ci od#$@& i będziesz co chwile sprawdzał, że masz 59 klatek a nie 60

bez przesady, nie jestem aż takim perfekcjonistą, aby nie lagowało i już będę happy

Sorki, ze sprzętem poniżej 10 tys to nie pomogę :grin:, no nie znam się :face_with_tongue:

1 polubienie

Ej, “doświadczeni” . cez137 wyraźnie napisał, że to wszystko jest dla niego czarną magią. Z porad jakie dostał, słuszną jest tylko ta, aby znalazł w swoim otoczeniu kogoś kto ma o tym pojęcie i będzie mu pomagał stworzyć konfigurację i będzie przy zakupie.

Natomiast to co dotyczy komputerów po licencyjnych. cez137 wybrał bardzo niefortunnie u jakiegoś chytrusa. W spojlerze jest specyfikacja komputera w firmie gdzie kupuję, za cenę 1700 zł. To co mu pozostanie z posiadanej kwoty, może przeznaczyć na przedłużenie gwarancji do 2 lat, albo na więcej RAMu. Ważnym też jest to, że takie komputery mają już zainstalowanego legalnego WINdowsa w v. 10.

A firm sprzedających policencyjne w takich cenach, jest sporo. W razie problemów ze sprzętem, jest gdzie reklamować, a nie u wirtualnego dostawcy.

Spoiler
Typ procesora: Intel Core i5
Procesor: INTEL Core i5 3470 3,2 GHz
Pamięć operacyjna: 8 GB
Płyta główna: Fujitsu oparta na Intel Q75
Dysk twardy: 1 TB SSD 480GB
Rodzaj karty graficznej: Dedykowana
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1050
Karta dźwiękowa: Conexant CX20642
Karta sieciowa: Przewodowa, 10/100/1000 Mb/s
Napęd optyczny: DVD
Wyjścia: 1 x LPT ( za dopłatą 10zł ) 2 x PS2 1 x RJ45 2 x Audio 1 x DVI 1 x PCI 1 x PCI-E x1 10 x USB 2.0 1 x PCI-E x16 2 x USB 3.0 1 x DisplayPort 1 x COM ( RS232 )
Wymiary: 175 x 419 x 395 mm
System operacyjny: Windows 10 Prof.
Okres gwarancji: 6 miesięcy
Stan techniczny: Klasa A
Dodatki: Sticker licencyjny Windows 7 Professional, informacja na fakturze o zakupie komputera z Windowsem 7 Głośnik - normalnie odtwarza muzykę i inne dźwięki Pisemna karta gwarancyjna

@cez137 - Na PW dostałeś adres tej firmy. Porównaj jej ceny, z cenami firmy tobie najbliższej. Bedziesz wiedział, czy ta najbliższa jest solidną firmą, czy oszustem.

3 minuty temu, kondotier napisał:

Z porad jakie dostał, słuszną jest tylko ta, aby znalazł w swoim otoczeniu kogoś kto ma o tym pojęcie i będzie mu pomagał stworzyć konfigurację i będzie przy zakupie.

No myślę ,że dlatego tutaj pisze. Ja już trzy komputery złożyłem na podstawie porad tego szanownego grona i jestem jak najbardziej zadowolony. :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Mam coś takiego:

Spoiler

Procesor Intel(R) Pentium(R) CPU G4560 @ 3.50GHz, 3500 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 4

Zainstalowana pamięć fizyczna (RAM) 8,00 GB
Całkowita pamięć fizyczna 7,95 GB
Dostępna pamięć fizyczna 5,26 GB
Całkowity rozmiar pamięci wirtualnej 15,9 GB
Dostępna pamięć wirtualna 12,9 GB
Obszar pliku stronicowania 7,95 GB
Dyski 2 - nowy i stary po 1 terabajcie - łącznie 2 TB

Dwie wiosny temu (2 lata) dałem za to z monitorem 27" około 3600 PLN i nie narzekam.

cały czas mi stęka, że mam za mocny komp na 7 i żebym sobie zainstalował 10.

To ja mu poradziłem aby tu napisał i się dowiedział co i jak. Nie neguję podpowiedzi, ale skoro nie za bardzo wie, jak je wcielić w życie, to tylko ktoś z jego otoczenia może je zrealizować. Bo na drobiazgu, jakim jest napięcie zasilania kości pamięci się może przewieźć.

@kondotier tak w sumie to się nigdy Ciebie nie zapytałem o to a zawsze mnie to ciekawiło, a mianowicie na czym polega to “odświeżenie” jeżeli mogę to tak nazwać tych używanych kompów? czy to ogranicza się tylko do odkurzenia z kurzu?:grin: czy może do czegoś więcej? no nie wiem, wymiany komponentów na inne lepsze?

41 minut temu, tom3kb napisał:

Już nie przesadzajmy :slightly_smiling_face:

Co by nowego nie kupił to i tak spokojnie pogra przez parę lat we wszystko.

@cez137

Ty obojętnie na co się przesiądziesz to będziesz zadowolony :blush: chyba że ci od#$@& i będziesz co chwile sprawdzał, że masz 59 klatek a nie 60 :slightly_smiling_face:

Heh…to co dałem w koszyku powinno mu stuknąć na dwa lata w full HD maksymalnie. Za rok nowa generacja konsol wychodzi a zatem wymagania drastycznie wzrosną.

@cez137 musisz wyczekać i uśmiechać się do @Buber jak on co miesiąć wymienia podzespoły to pisz, że masz “horom curke” to może coś przytulisz z najwyższej półki.

Zgadzam się z @kondotier było mówione, że budżet to 2000+ i składamy w tych granicach.

Też się da grać na takiej maszynie, bez przesady, ze na kompa trzeba wypierdzielić ileś tam tysięcy bo tak to tylko saper.

To ile w końcu chce dac na zestaw? ma byc z monitem czy jak ?

18 minut temu, bloodrise napisał:

Heh…to co dałem w koszyku powinno mu stuknąć na dwa lata w full HD maksymalnie. Za rok nowa generacja konsol wychodzi a zatem wymagania drastycznie wzrosną.

No i gitara, bo każdy gra i interesuje go każda nowość w ustawieniach na ultra? Jemu to starczy na lata grania.

Jest cos takiego jak opcje w grach i jak wyjdzie coś nowego to najwyżej opcje w dół.

Nie kazdego interesują dynamicznie ruszające się włoski na piesku. :slightly_smiling_face:

To jest ważne może dla % graczy spuszczajacych się na jakichś banchmarkach.

Jaki budżet to trzeba podchodzić realnie. Jeden ma 10tyś drugi 2tyś.

https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_listopad_2019?page=0,4

2020 złotych bez obudowy (czyli doliczyć jakieś 200 złotych ) i masz niezła budżetówkę

Tom

Chodzi mi o zmianę generacji. Konsole zawsze były wyznacznikiem wymagań i jakości. Nowe Xboxy i PlayStation będą miały najnowsza architekturę Zen i Navi więc producenci nie będą musieli się powstrzymywać i wymagania baaardzo się podniosą…zwłaszcza te minimalne.

1 polubienie

@cez137 To odświeżenie polega na sprawdzeniu podzespołów, wymiana zużytych części na nowe, a przede wszystkim na reinstalacji systemu, aby po poprzednim użytkowniku nie zostały “groźne pamiątki”. Zawsze mnie pytano gdy komputer miał “wirujący dysk”, czy chcę ten używany ( sprawdzony ), czy nowy za dopłatą. Jak proponowany zestaw był dla mnie za słaby, to uzgadniałem z nimi dodanie RAMU, czy lepszą kartę graficzną. Albo do zestawu bez karty, dodanie jej.

@cez137 jeśli chodzi o składanie to rzuć hasło, w którym rejonie Polski mieszkasz. Może ktoś z forumowiczów ogarniętych w komputerach będzie w pobliżu.

Cez137 - Wrocław - sklepy między rynkiem a placem dominikańskim - nie podaje nazwy coby nie było kryptoreklamy.