Nowy komputer, co i gdzie kupić?

Jedno moim zdaniem jest pewne.
Odradzam zakupy gotowców z allegro czy marketów!

Z chęcią pomogę przy dobieraniu komponentów ale mam parę pytań:

1. Jaki masz zasilacz i ile ma lat?
  2. Czy obudowa zostaje czy potrzebna jest nowa?
  3. Czy masz jakiś dysk SSD jeśli tylko dyski HDD to po ile GB?

6 godzin temu, tom3kb napisał:

musisz wyczekać i uśmiechać się do @Buber jak on co miesiąć wymienia podzespoły to pisz, że masz “horom curke” to może coś przytulisz z najwyższej półki.

To jest ważne może dla % graczy spuszczajacych się na jakichś banchmarkach.

Jaki budżet to trzeba podchodzić realnie. Jeden ma 10tyś drugi 2tyś.

no to już podchodzi pod rasizm :grin:

4 polubienia

Tak Buber rasizm! :grin:

Jeden ma kieszonkowe a drugi rodzinę na utrzymaniu i codziennie łazi do tyrki (pracy).

1 polubienie

A ja tam kupując komputer zdałem się na profesjonalistów.

8 lat temu kupowałem swój obecny komputer w sklepie, który był partnerem znanej firmy Komputronik.

Po prostu powiedziałem, że chce wytrzymały komp do gier + monitor i na raty wyszło mnie to 2300 zł. Chociaż byłem w stanie kupić nawet za 3 tyś. Mniejsza o to.

Efekt? Komp zapierdziela jak poje@@ny przy modach do Stalkera🙂 i całkiem dobrze przy innych grach. Jedyna modyfikacja jakiej w nim dokonałem to dołożenie kości pamięci dzięki któremu mam nie 4 a 8 GB RAM-u.

Ja zalecałbym poradzić się profesjonalistów zanim coś kupisz.

2 godziny temu, wariat napisał:

Ja zalecałbym poradzić się profesjonalistów zanim coś kupisz.

Tych ze sklepu komputerowego ? Szczerze, to na podstawie moich doświadczeń wolałbym pytać się o sprawy komputerowe w pasmanterii lub mięsnym, ba, nawet na zieleniaku u baby handlującej pietruszką i szczypiorkiem, niż w specjalistycznym, profesjonalnym sklepie komputerowym. Stacjonarnym oczywiście. Zasada jest jedna - zawsze “najlepsze” będzie to, co jest najdroższe. Szczególnie, jak sprzedawcy mają premię od utargu :face_with_tongue:

Druga sprawa - kupując gotowca, bardzo często obudowa jest zaplombowana. Zerwij plombę, stracisz gwarancję. Więc przez jakieś dwa lata, żeby chociaż przedmuchać komputer z kurzu trzeba go oddać do serwisu. Odpłatnego oczywiście.

No i ostatnia sprawa - cena. Fakt, często wydaje się atrakcyjna. Tyle tylko, że zamiast zasilacza jest urządzenie zasilaczopodobne, pamięci są no-name, w ogóle podzespoły są byle jakie od nieznanych lub słynących z niskiej jakości producentów.

Np. zna ktoś poniższych producentów ? :

https://www.morele.net/pamiec-afox-ddr3-2-gb-1333mhz-cl9-afld32am1p-6045373/

https://www.morele.net/pamiec-v7-ddr2-1-gb-667mhz-cl5-v753001gbd-1059213/

https://www.morele.net/karta-graficzna-pny-technologies-geforce-gt-710-1gb-ddr3-64-bit-dvi-d-d-sub-hdmi-box-gf710gtlh1gepb-945860/

https://www.morele.net/karta-graficzna-arktek-geforce-gt-710-lp-2gb-ddr3-akn710d3s2gl1-6353173/

Bo ja bym nie ryzykował. A i cena po dokładnym przyjrzeniu się przestaje być atrakcyjna.

1 polubienie

2 minuty temu, apg2312 napisał:

Druga sprawa - kupując gotowca, bardzo często obudowa jest zaplombowana.

Jaja sobie robisz? Ktoś jeszcze plombuje kompy? :grin:

Proponuje zapoznać się z kimś kumatym z tzw. konfiguratorem, wybrać opcję dla/pod siebie i do sklepu, każda część jest na gwarancji i każdą można wymienić osobno, nawet obudowę.

https://www.google.pl/search?q=komputery+konfigurator&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiIgNKK8pLmAhVqs4sKHec5BB0Q_AUoAnoECAwQBA

@Mnieciu jestem z Radomia

@OldMan

1. nie wiem, z 10 lat, komputer jest z 2009r

2. nowa

3. tylko HDD ~500GB

@cez137 Po podaniu miasta, przejdź się tu:

Adres: Kazimierza Kelles-Krauza 10, 26-600 Radom

Godziny otwarcia:

niedziela Zamknięte
poniedziałek 09:00–17:00
wtorek 09:00–17:00
środa 09:00–17:00
czwartek 09:00–17:00
piątek 09:00–17:00
sobota 09:00–14:00

Zaproponuj zmianę

Telefon: 605 851 852

Inny adres

KONRAD PC

• Struga 48 26-600 Radom
  • 605851852

Telefon mają ten sam.

@kondotier że tak zapytam, a dlaczego akurat tam? masz jakieś doświadczenia z tym sklepem?

Tylko dlatego, że masz sklep pod nosem. Pójdziesz, zobaczysz, coś wybierzesz, albo zwyczajnie powiesz “Do niewidzenia”.

31 minut temu, cez137 napisał:

@Mnieciu jestem z Radomia

@OldMan

1. nie wiem, 38

Twój zasilacz ma 38 lat :slightly_smiling_face: to chyba ewenement na skalę światową :blush:

Musi być dobra firma :slightly_smiling_face:

@tom3kb :grinning_face_with_smiling_eyes: ehh źle przeczytałem coś, komputer jest z 2009r więc i zasilacz pewnie też

OK. Jutro po pracy siądę do tematu.

Jak się nie chce zbytnio myśleć polecam się przejść na techlipton.pl i wyszukać sobie w polecanych zestawach coś na swój budżet. Szczerze nie polecam kupowania używek ani w sklepach stacjonarnych bo najzwyczajniej w świecie potrącają swoją marżę a skoro budżet tu gra dużą rolę to ja zamawialbym tylko z neta

Edit: myślę że lepszego zestawu w tej kwocie się nie znajdzie niż to co wrzucam w załączniku, taki setup jest bardzo dobry i z pewnością przygotowany pod Stalkera 2

@cez137

Wczoraj jednak posiedziałem w nocy i skleciłem w morele (porównywałem cenę w x-kom) za 2 049,23 zł
ciekawy zestaw.

Po pracy podam szczegóły.
Moim zdaniem na ten wyznaczony budżet to maks co można było zrobić.

p.s. Będę też miał dla Ciebie propozycję ale o tym potem.

1 polubienie

@OldMan budżet jak najbardziej zadowalający

8 godzin temu, cez137 napisał:

@OldMan budżet jak najbardziej zadowalający

Skoro tak to tak moim zdaniem powinien wyglądać złoty środek:

A dlaczego odbiór w Żabce i moim city.
Bo jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie i po zakupie sprzęt będzie wysłany do mnie to złożę Ci kompa wgram co trzeba za free i odeślę kurierem na mój koszt
pod wskazany adres.
Właśnie na tym polega moja propozycja o której pisałem wcześniej.
Jeśli ją zaakceptujesz resztę dogadamy na PM.

Diecezja należy do Ciebie :slightly_smiling_face:

Pozdrawiam.

3 polubienia

Zasilacz bym jednak zmienił na coś lepszego. A poza tym to chyba najrozsądniejszy kompromis cena/jakość. ( w kwestii GPU wolę zielonych, ale to kwestia “fanbojstwa”)

@cez137 @OldMan to solidna “firma”, jak chce pomóc to skorzystaj. Mnie też uratował tyłek co najmniej dwukrotnie :blush:

9 godzin temu, Sierioża napisał:

@OldMan to solidna “firma”

Potwierdzam to co napisał @Sierioża. Mnie też @OldMan bardzo pomógł. To nie tylko solidna “firma”, ja powiem więcej - to po prostu dobry człowiek.