O.D.R.O.D.Z.O.N.Y. - Duplikaty v.7.63 Odmienne światy. - Ogólna dyskusja

Dziękiale jak mam zainstalowaną grę i chcę zainstalować drugą to nie mogę pisze ,że jest już zainstalowana.

To nie instaluj, tylko ściągnij sobie repack’a od Komy:

https://stalkerteam.pl/t/topic/23338

kanon 1022 - przecież pisałem, że mody stawiasz na kopii podstawki, a nie na drugiej grze. Masz to 5 postów wyżej, jak zrobić kopię. W CCz trzeba wstawić silnik bezpłytowy. Jest to na forum.

Podstawka jest tam gdzie była, a kopia w innym katalogu ( koniecznie na innej partycji, lub nie systemowym dysku).

dzięki , sprawdzę przy pierwszej okazji teraz ganiam po x8 za dokumentami pare godzin i znalazłem tylko 2 masz może konkretne namiary na te dokumenty ganiam według poradnika.

W dziale Poradniki, masz FAQ i videoporadnik.

W FAQ znajdź #9 ЛАБОРАТОРИЯ Х-8 , następnie otwórz 2 spoiler, masz screeny położenia dokumentów.

w 1 spojlerze masz miejsce wyjścia, w trzecim wejście do Królowej szklanych, zabicie wstrzymuje spawn tych małych i na końcu jest wyłączni Radaru2. W ostatnim, miejsce narzędzi.

A w video, pokazane co w X-8 zrobić.

Witam

Gdyby ktoś miał problem z przejściem lab X18 po zadaniu od sacharowa bo niestety po wejściu na lokację dolina kamieni zostajemy goli i weseli a ja nie znalazłem żadnego schowka z bronią tylko apteczki. To najlepiej przed tą misją zostawić trochę lepszego sprzętu w schowku zaraz przed wejściem do labu ale od strony doliny mroku tam przejście jeszcze nie wyrosło, oczywiście wcześniej wybijamy wszystkich wrogów w tym miejscu. Teraz udajemy się do wejścia od strony doliny kamieni i wchodzimy do labu ale zaraz po wejściu cofamy się do wyjścia i trafiamy na nasz schowek przed wejściem od doliny mroku, bierzemy sprzęt lub zbieramy broń po zabitych wcześniej wrogach i wchodzimy do labu przejście już działa od tej strony. Teraz zaliczenie X18 to bajka, chociaż pierwszy raz zrobiłem to z " gołymi rękami " mając tylko arty wybuchowe znalezione w labie ale trwało to kilka godzin.

mkk7 → Twoja porada wprowadza w błąd.

Do Doliny kamieni idziemy z byle czym, byle tylko mieć na obronę przy dotarciu do teleportu. Np. strzelbę i paczkę amunicji. Można iść nawet w sweterku, jak nie mamy byle wdzianka, omijając z daleka mutki.

Resztę pozostawiamy, bo utracimy ją bezpowrotnie i możemy położyć moda, tracąc np. karty dostępu. Zostawiamy w skrzyni w bunkrze, bo tam i tak musimy wrócić, zdać Sacharowowi relację. Za posiadaną kasę, którą też stracimy, kupujemy u Sacharowa oraz Krzyża co się da i aby daleko nie biegać ( udźwigu może nie wystarczyć), kupione u krzyża chowamy w przezroczystym wagonie. Po powrocie mu odsprzedajemy i mamy mniej kasy, ale wystarczająco więcej od “0” plus kasa za to, co nazbieramy w drodze powrotnej.

A w Dolinie kamieni broń masz na budowie, tam gdzie wchodzi się do hangaru. Poniżej jest taki kanał, a w nim skrzynia w anomali hamującej.

To jest zaznaczone w poradnikach i wyjaśniane we wcześniejszych postach.

1 polubienie

Zgadza się graty zostawiamy u sacharowa bo wszystko tracimy dlatego musiałem powtarzać od wcześniejszego zapisu, a podstawowe wyposażenie do doliny kamieni miałem na wymianę w schowku u sacharowa, kombinezon + broń więc nic nie musiałem kupować. Sprawdzę z ciekawości ten schowek w dolinie kamieni ale tak jak pisałem ten sposób na X18 też działa i jest szybki bez szukania czegokolwiek.

Kasy akurat nie straciłem po przejściu do doliny kamieni.

W modzie jest multum rozwiązań, więc z tym schowkiem też jest metodą, ale najpierw trzeba by wiedzieć co nas spotka i go zrobić. Kasę straciłem.

A biorąc broń ze skrzyni i apteczki przy śmigłowcu, spokojnie wykonamy zadanie w labie.

Witam, wszedłem na wysypisku w hangaże za kratą w przejście i gdzieś wylądowałem potem chyba na cea-1 znalazłem dokumenty psi-pięść i wylądowałem w czymś podobnym do labiryntu wybiłem monolit są tam jakieś niebieskie kule i teleport który przenosi do sali z dużą kulą ze światłem pod którą leży gość ze świadomości -z , gdy wychodzę przejściem na powierzchnię kasuje mnie od razu emisja,jak się z tego wydostać . Jak można rozwiązać ten problem.

Trudno coś zawyrokować konkretnego.

Twoja poprzednia gra, ustawiła rozgrywkę. Emisje są zaprogramowane co jakiś czas. Pozostając na dole, w jak z opisu przypuszczam, Sterowni monolitu, przewiń czas i spróbuj wyjść. Czas emisji powinien minąć.

A jak nadal będzie, to musisz z metra wyjść innym teleportem. Jak następnym razem trafisz do elektrowni, będziesz wiedział co i gdzie.

Czy wcześniej grałeś w grę będąca dla moda podstawką? Bo CEA1 jest łatwo odróżnić od CEA2, a tym bardziej od każdej innej lokacji.

A co to jest, możesz sprawdzić na mapie.

1 polubienie

pisze cea-1 , przewine czas i zobaczę .

Nic nie daje przewinięcie czasu.

Pisz poprawnie. cichy

A masz ostrzeżenie o emisji? Jeśli tak, to chyba gdzieś jest jakieś przejście. Da się wrócić do sterowni? Dla każdego, mod ustawia otwarcie teleportów inaczej.

A jak to nie wypali, to wyjdź z metra innym teleportem. W tej części nazywanej sterownia metra, jest ich kilka.

A jak wrócisz do początku tuneli, tam gdzie się pojawiłeś, to ten teleport przeniesie Cię nie na wysyp, a do drugiej części metra.

Możliwe, że poszedłeś tą droga za wcześnie w stosunku do fabuły i mod nie pozwala iść dalej.

Witam. Chcę tylko krótko zapytać - Czy ten mod jest trudny w sensie “Realistyczny” (jak Misery) że trzeba czasem pomyśleć nad tym jaki jest najlepszy sposób by przejść misje, czy bardziej jak Solnianka - na każdym kroku ,wszędzie w każdym miejscu zarąbiście w luj dużo, mocarnych wrogów?

EDIT@down: czyli nie zdarzy się taka sytuacja że nie będę mógł przejść gry, bo napotkam stado niezniszczalnych nibyolbrzymów, samemu będąc uzbrojonym jedynie w BM16 :slightly_smiling_face:

Aż tak trudny nie jest, owszem na początku trzeba się trochę pogimnastykować, ale w miarę zdobywania sprzętu i broni gra się całkiem przyjemnie. Są miejsca gdzie można znaleźć wyjątkowe okazy broni i pancerzy i je bardziej zmodyfikować. Najważniejszy problem to trzymać się poradnika bo idąc własną drogą niestety mod się wysypuje w linii fabularnej i nie da się go ukończyć.

1 polubienie

Z tym trzymaniem się poradnika, to lekka przesada @mkk7. Mod daje graczowi sporą dowolność w przechodzeniu. Jednak trzeba pilnować głównej linii fabularnej i starać się iść tam gdzie prowadzi fabuła. Pewnie, że jak nie pogada się z postacią kwestową, lub nie zrobi się jakiegoś kluczowego zadanie, to wcześniej lub później wynikną problemy.

Ten mod, to jeden z lepszych modów w jakie grałem i z pewnością do niego wrócę za jakiś czas, jak go już zapomnę.

2 polubienia

@PainChiller a dlaczego chcesz zaczynać moda od jego drugiej części? Ten mod, to trylogia, a Odmienne światy są drugą częścią. Pierwszą jest RBFF Artefakty śmierci.

To ciąg logiczny. Część pierwsza daje wprowadzenie, uczy pewnych nawyków i rozwiązań, potrzebnych w drugiej części. Poznajesz fabułowych NPCów, którzy towarzyszą Ci przez całą drogę. Np. Zarka. Zagrasz w Artefakty śmierci, w Odmiennych światach będzie Ci łatwiej, bo wiesz skąd się tam znalazłeś i po co idziesz do końca drugiej części moda.

Z filmowym poradnikiem Antona i z tłumaczeniami rus podpowiedzi, będzie Ci się grało spokojnie. Ale fabułę też mod poprowadzi Ci losowo, w zależności od postępów i sposobu gry.

A co dotyczy poradnika do Odmiennych światów, to poradnik cichego może być tylko przykładowym dla poszczególnych zadań. Mod jest absolutnie nieliniowy i nie da się w żaden sposób powtórzyć gry cichego. Wrzuci Ci mod coś losowo i już masz całkiem inną grę. W nim szare komórki mają robotę, od pierwszego kliknięcia.

2 polubienia

Z tą dowolnością przechodzenia to nie tak do końca, starałem się pilnować głównej linii fabularnej ale też dać sobie trochę swobody w exploracji świata i zadań pobocznych. Niestety fabuła się wysypała nawet nie za bardzo wiem w którym momencie i z jakiego powodu. próbowałem brnąć dalej ale nie mogłem dokończyć moda. Być może tylko u mnie coś takiego się stało i u innych będzie ok ale nie chciałem już zaczynać od początku po ponad miesiącu grania.

PainChiller

Niezniszczalnych olbrzymów raczej nie trafisz a ty prawie z gołymi rękami ale też czasami lekko nie będzie jak np. obrona śmigłowca przed stadami mutantów ale to już będziesz daleko i dobrze wyposażony, dasz radę :-).

2 polubienia

2 godziny temu, PainChiller napisał:

Witam. Chcę tylko krótko zapytać - Czy ten mod jest trudny w sensie “Realistyczny” (jak Misery) że trzeba czasem pomyśleć nad tym jaki jest najlepszy sposób by przejść misje, czy bardziej jak Solnianka - na każdym kroku ,wszędzie w każdym miejscu zarąbiście w luj dużo, mocarnych wrogów?

Dopiero brzydko mówiąc “liznąłem” tego moda, ale jak na razie nie zauważyłem (gram na poziomie trudności “desperat”) większych problemów związanych z grywalnością - balans walki wypośrodkowany tak aby nie było ani za łatwo, ani za trudno.

Co do złożoności fabuły - staram się oczywiście jak zwykle podążać własną ścieżką, zauważyłem jednak że mod “podpowiada” nam kogo/czego/gdzie należy szukać i nad czym mamy priorytetowo się skupić - trzeba tylko oczywiście rzetelnie czytać dialogi (!) i podpowiedzi ekranowe (!) oraz eksplorować w pełni daną lokację.

Tak jak wspomniałem wcześniej, dopiero zaczynam przygodę z tym modem więc porady naszych doświadczonych tłumaczy oraz innych osób, które ukończyły już “poprzednią wersję” będą zapewne o wiele bardziej pomocne.

2 polubienia