Tytuł oryginalny: Чужой среди чужих Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 (repack - wersja samodzielna) Data premiery: 02.03.2023 r. Autor: It’s boomer Autor spolszczenia:@OldMan Śr. długość rozgrywki: (3-4 godziny)
OPIS:
Spoiler
Obcy wśród obcych to niewielka modyfikacja fabularna do Zewu Prypeci.
Fabuła opowiada o początkującym stalkerze o ksywce Bumer, który dopiero co zawędrował do Zony. Po przybyciu na miejsce stalker zastaje emisję i traci przytomność. Wojskowi, którzy w porę zauważyli nieprzytomne ciało, zabierają go do koszar…
W modyfikacji występuje tylko jedna lokacja - Kordon.
Od autora:
Jest to pierwsza “próbna” modyfikacja, która nie celuje w wielki sukces. Wszystkie wasze życzenia graczy, opinie itd. będą brane pod uwagę.
Kilka wskazówek i ostrzeżeń:
Nie należy grać na oświetleniu statycznym.
Róbcie częste ’twarde’ zapisy.
Jeżeli drzwi na fermie nie będą chciały się otworzyć, spróbujcie przeładować grę.
PORADY:
Spoiler
Wskazówki dot. rozgrywki / pomoc techniczna:
Po rozpoczęciu nowej gry mod uruchamia się ponad minutę. Później wszystko wraca do normy.
Drzwi na farmie się nie otwierają. Trzeba wykonać szybki zapis i go ponownie wczytać.
Modyfikacja jest w formie samodzielnej gry (tzw. repack). Wystarczy rozpakować pobrane archiwum (najlepiej poza partycję systemową i katalogi Program Files) i grać.
Należy zrobić skrót do laucher.exe na pulpit i można grać.
LINKI DO POBRANIA:
Spoiler
Mod:
Google Drive - [KLIK] Podziękowania za pomoc techniczną oraz wsparcie podczas prac nad spolszczeniem: @Meta,@gawron,@Szczepan9205, @smox
Który urzekł mnie klimatem i skutymi mrozem i śniegiem lokacjami “Szpital” i “Limańsk”
Jeśli ktoś nie grał - polecam.
Przechodząc do moda “Obcy Wśród Obcych - Epizod 1”.
Tłumaczenie trwało bardzo długo jak na tak krótki mod (około 4-5 godzin grania),
ale też poziom technicznej strony opracowywania spolszczenia to już wyższa szkoła
jazdy… Sami ocenicie czy zdałem ten egzamin.
Ciekawe czy ktoś znajdzie wpleciony w dialogi jeden z moich ulubionych cytatów
z jednego z moich ulubionych polskich filmów?
Oprócz tego małego psikusa dodałem też kilka miejscowych, żarcików i nie koniecznie takie same były w modzie ;).
I teraz temat który jest całkowicie z poza moda.
Zainteresowani wiedzą (inni może właśnie się dowiadują), że powstał temat upamiętnienia
postaci legendy naszego forum czyli @kondotier który opuścił na zawsze nasze szeregi.
Napisałem w tamtym wątku, że pomyślę nad moją małą cegiełką, która mogłaby się do wspomnienia przyczynić.
Dla tych, którzy w moda nie zagrają prawy dolny róg:
|
A dla tych, którzy wejdą do menu, wspomnienie @kondotier obok płonącego ogniska (tak jak i kilka moich słów)
zawsze tam będzie…
Wracając do moda:
Mod bardzo ciekawy, bez wylotów. pozostawiający niedosyt i pytanie: Co dalej z Bumerem i jego oddziałem?
Dwie ważne techniczne uwagi:
Mod od zera uruchamia się ponad minutę potem jest ok (do ponownego włączania od zera).
Drzwi na Farmie nie otwierają się. Trzeba zrobić szybki zapis i wczytać ponownie.
Chciałbym też podziękować (kolejność alfabetyczna): @gawron@Meta@smox@Szczepan9205
Za pomoc techniczną i wsparcie. Bez Was, praca nad spolszczeniem byłby O WIELE dłuższa i trudniejsza.
Dziękuję
p.s. Tak po cichu napiszę, że ja już trochę wiem co będzie dalej z Bumerem i jego ukochaną O…
Chyba się trochę wysypałem jak na spowiedzi ale…
O co chodzi w pierwszym zadaniu u wojskowych? do których wojskowych mam iść? byłem na posterunku i pod mostem i nikt nie chce gadać, mam przynieść jakiś kontener 30kg z wyposażeniem
rozwiązanie 11:10 ale u mnie nie było tego dialogu
Ps. Ale z parametrami skoku to w tym modzie autor troszkę przesadził
Trafiłeś
Co do skoku w załączniku jest oryginalny plik z CoP
Wystarczy podmienić plik i wszystko wraca do normy.
Plik wrzucamy gamedata\configs\creatures actor.ltx
Odnoszę wrażenie, że Bumer nieustanie wpada z deszczu pod rynnę. Z jednej strony to dobrze, bo są częste zwroty akcji, ale protagonistę zaliczyłbym do pechowych stalkerów, którzy podejmują pochopne decyzje. To wiąże się z negatywnym nastawieniem wielu stalkerów i Bumer kroczy po bardzo cienkiej linie do samego końca historii.
Ogólnie mod mi się nawet spodobał i chciałbym zagrać w drugą część, ale było trochę potknięć. Na przykład zbyt dużo groźnych mutantów, które nigdy nie występowały na Kordonie. Teoretycznie zostało to wyjaśnione (nie będę spoilerwał), ale mimo wszystko Kordon zawsze mi się kojarzył z relatywnie bezpiecznym miejscem, a nawet sielankowym.
Polecam, jak ktoś lubi sobie postrzelać i szuka nowych historii.