Obcy wśród obcych: Epizod I

Modzika dzisiaj ukończyłem i jak na pierwszy/próbny projekt autora jest bardzo dobrze. Całkiem fajna historia, proste i krótkie cutscenki (ale są :smiling_face:) z napisami. Nagrany dubbing. Sporo różnorodnych zadań, jest trochę różnych skryptowych zagrywek. Wreszcie mod ze słoneczną pogodą bo ostatnio to jakoś wszystkie szarobure mi się trafiały. Z minusów jako, że mod na jednej lokacji to przy sporej ilości zadań latamy w kółko w te same miejscówki. To samo tyczy się fabuły, która wydaje się, że mocno pędzi do przodu i nagle na szybko wskakują co chwilę jakieś nowe wątki. Jest trochę niedoróbek w wykonaniu, mi np nie działała optyka na broni. Dobrze, że chociaż w L85 nie było z tym problemów. Braki tekstur w niektórych budynkach. Niektóre zadania np poboczne mogą trochę zmylić bo nawet gdy je dostaniemy to ich nie zrobimy, bo fabularnie pykniemy je gdzieś później.

Spolszczenie od @OldMan dobre, znalazłem parę literówek, jakieś krzaczki w zdaniu czy dwóch ale nic wielkiego, nie będziemy zawracać sobie tym głowy :smirking_face: czekam na spolszczenie 2 epizodu bo patrząc po pierwszej części jest potencjał na jeszcze lepszy mod.

Jakbym miał oceniać to bym dał solidne 7/10.

1 polubienie

@Agrael

A to jest jakaś kolejność ?

@tom3kb

ale po co te docinki? przecież jakby dialog był to bym gitary nie zawracał, z resztą zrobiłem zrzut i wyraźnie widać co i jak, czego nie rozumiesz? myślisz że piszę tutaj bo mi sie nudzi czy co? to Cię oświecę, nie, nie nudzi mi się

@cez137 albo nie pogadałeś z właściwymi żołnierzami albo…weź sobie wczytaj zapis np z przed wzięcia tego zadania, czy tam z przed pierwszego dialogu i spróbuj jeszcze raz.

@cez137

Tak, kolejność jest istotna. Gorbienycz - Arseniew - Siergienko.

@tom3kb

Polecam Historię Johna. Bardzo fajny mod, szczególnie druga część.

Prace nad tłumaczeniem Epizod 2 trwają a tym czasem znalazłem wprowadzenie do Ep. 1

1 polubienie

@Agrael

W dniu 7.11.2023 o 21:25, Agrael napisał(a):

Tak, kolejność jest istotna. Gorbienycz - Arseniew - Siergienko.

dobra poszło, tylko szkoda że nikt o tym nic nie napisał w poradach, skąd kto ma wiedzieć że jest jakaś kolejność?

Przecież to z rozmów wynikało chyba, gadałeś z jednym wysyłał cię do następnego, a ten do kolejnego.

@tom3kb no tak ale ja jak sobie przypominam to poszedłem najpierw do tego który siedzi w budynku po lewo jak się wchodzi na bazę żołnierzy a ten prawidłowy jest po prawo w budynku na górze

Zadanie wywalenia/zabicia wojskowych z bazy/kordonu, wyloty z takim logiem, kombinowałem z grafiką, po włączeniu DX10 nawet się nie załaduje gra, po przełączeni z powrotem na DX11 załaduje się ale wyleci, próbowałem różnych opcji, nic z tego, jest u jakiś mądry? @Szczepan9205 @OldMan ? chciałbym skończyć tego moda a nie mam już pomysłów

FATAL ERROR

[error]Expression : !m_error_code
[error]Function : raii_guard::~raii_guard
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\xrServerEntities\script_storage.cpp
[error]Line : 748
[error]Description : not enough memory

8 godzin temu, cez137 napisał(a):

Zadanie wywalenia/zabicia wojskowych z bazy/kordonu, wyloty z takim logiem, kombinowałem z grafiką, po włączeniu DX10 nawet się nie załaduje gra, po przełączeni z powrotem na DX11 załaduje się ale wyleci, próbowałem różnych opcji, nic z tego, jest u jakiś mądry? @Szczepan9205 @OldMan ?

Tak trochę zaczepnie ale…

Sorry nie mogłem się powstrzymać :slightly_smiling_face:

Co do błędu to nie wiem czy pomogę bo [error]Description : not enough memory to temat rzeka i rozwiązań może być dużo.
Ale żeby coś z tym spróbować zrobić wstaw w załącznik sejwa oba pliki dds i scop zobaczę jak będzie u mnie.
W załączniku masz mojego sejwa z momentu gdy idziesz na akcję nocą drogą i za chwilę odezwie się Ola.
Może to zadziała.

atak na wojskowych wstawic napi.ddsatak na wojskowych wstawic napi.scop

2 polubienia

@cez137 weź sobie ustaw zwykłe dynamiczne oświetlenie. Czy wy naprawdę nie potraficie zmniejszyć ustawień graficznych chociaż na próbę, żeby zobaczyć czy będzie chodziło. Tak jakbyście się bali. A może być tak, że jakiś moment na statyce i niskich będziesz musiał przechodzić bo po prostu tak. Taki ekstremalny przykład nie mówię, że aż tak będziesz musiał zbijać w dół.

Za mało pamięci chyba powinno wam trochę dawać do myślenia po tylu latach grania w stalkera, a tu co mod to to samo :zany_face:

1 polubienie

@tom3kb no niestety misiu kolorowy to tak nie działa, po drugie wyraźnie napisałem że kombinowałem z grafiką, ani zmienienie DXów/grafiki ani zmniejszenie ustawień nic nie dało, albo wywalało albo wgl się na załadowywało, za to sejw @OldMan zadziałał i ode mnie dostaje piątaka, a tak wgl to gdzie są te instrumenty/narzędzia w tej bazie bo wszystkie budy przeszukałem, strych, i nic nie znalazłem, trzeba je znaleźć w 25 sekund bo inaczej giniemy i gra nie pójdzie dalej

piątak dla Ciebie Oldman :rofl:

@cez137 narzędzia są w tej samotnej wierzy po drugiej stronie drogi, na piętrze musisz wyjrzeć przez okno i będą za parapetem .

Okno od tej strony co w Czystym Niebie pruje do nas Pkm jak wychodzimy z Bagien.

@tom3kb jak opuścić kordon?

@cez137 to jeszcze kilka misji przed tobą.

@tom3kb ale z fabułą stanąłem, nie wiem co mam robić? mam jeszcze kilka zadań ale żadnych wskazówek, mam znaleźć jakiegoś psa, arta dla oli, uwolnić tego handlarza, wgl to w tym modzie są jakieś inne lokacje oprócz kordonu?

@cez137 zadanie z psem się zaliczy potem “samo” to teraz chyba musisz robić to co jest związane z Olą czy tam naukowcami, szukanie anomalnej rośliny bodajże, po tym chyba dostaniesz arta dla Oli.

Pytanie: mam zadanie aby znaleźć 3 arty. Jestem w anomalii Dusza wyciągam detektor i nic nie pokazuje. Filmik na YT pokazuje że detektor pika jak się jest w anomalii. Miał Ktoś tak?

Ponowne wczytanie zapisu nie rozwiązało problemu.

@tom3kb nie mam zadania na anomalną roslinę, po drugie nie mam detektora a bez niego nic nie znajdę przecież

@prozmus84 podejdz bliżej do arta, sam się pojawi jak będziesz blisko niego

@cez137

Wystarczy wykonywać główne zadania. Wtedy siłą rzeczy popchniesz fabułę do przodu i zrobisz poboczne zadania.

2 godziny temu, prozmus84 napisał(a):

Pytanie: mam zadanie aby znaleźć 3 arty. Jestem w anomalii Dusza wyciągam detektor i nic nie pokazuje. Filmik na YT pokazuje że detektor pika jak się jest w anomalii. Miał Ktoś tak? Ponowne wczytanie zapisu nie rozwiązało problemu.

Taka mała wskazówka. Nie sugeruj się tym gdzie wyświetla się znacznik na mapie (tak jak na wstawionym zrzucie) to jest tylko przybliżone miejsce.
Kieruj się coraz szybszym sygnałem detektora.
Na dołączonym zrzucie widzę, że stoisz po niewłaściwej stronie powalonego drzewa. Obejdź to powalone tak jak stoisz tylko, że z prawej strony.