Platforma: Cień Czarnobyla 1.0005 Data premiery: 07.03.2016 r. Autorzy: Kanyhalos, Bangalore i dawny OLP Team Autor spolszczenia:@Anton_Gorodecki Śr. długość rozgrywki: ok. 20 godzin
OPIS:
Spoiler
Modyfikacja ta jest najnowszą wersją serii Oblivion Lost, rozwijaną przez Kanyhalosa i OLP Team. Jej celem jest jak najbardziej zbliżyć się do dawnego Oblivion Losta, który miał być wydany przez GSC, wprowadzając jego najlepsze cechy: immersyjność rozgrywki, całkowity freeplay, rozbudowany A-Life, nowe lokacje, rozszerzona główna linia fabularna, podniesienie realności rozgrywki oraz zmiany graficzne.
Główna linia fabularna została niezmieniona. Po jej ukończeniu, czyli odmowie wstąpienia w szeregi Świadomości-Z, Naznaczony wysłany zostanie na CEA-2, gdzie po spotkaniu z głównych bohaterem innego moda, będzie wprowadzony w kulisy zupełnie nowej linii fabularnej. Na jej końcu czekać będzie (niczym w rasowym MMORPG) finałowe starcie z Bossem, którego zabić można tylko przez obranie odpowiedniej taktyki. Jego śmierć odegra ważną rolę w całej dodatkowej fabule.
GALERIA:
Spoiler
INSTALACJA:
Spoiler
Kolejność instalacji:
Zainstalować grę STALKER Cień Czarnobyla z patchem 1.0005. Moda instalować na czystą podstawkę! Nie łączyć z innymi modyfikacjami!
Rozpakować pobrane wcześniej archiwum S.T.A.L.K.E.R._-_Oblivion_Lost_3.1_Definitive_Edition.7z, a następnie skopiować folder „gamedata” do głównego katalogu instalacyjnego gry. Wersja Definitive Edition zawiera już w sobie DLC Łowcy Artefaktów (Artifact Hunters DLC) oraz dodatek polepszający grafikę (Graphical Addon). NIE TRZEBA już ich instalować osobno!
Edytujemy plik fsgame.ltx: w linii nr 2 dokonujemy zmiany na $game_data$ = true| true| gamedata\ $fs_root$|
Kopiujemy plik XR3DA.exe z archiwum bin moda do folder bin z zainstalowana grą, ze zgodą na nadpisanie pliku.
Na samym końcu instalujemy spolszczenie - rozpakowujemy archiwum i kopiujemy folder**„gamedata”** głównego katalogu instalacyjnego gry, ze zgodą na nadpisanie plików.
Ja zacząłem grać na 1.0006, doturlałem się do podziemi Agropromu, zero wylotów i innych problemów. Rzuciło mi się w oczy jak do tej pory to:
PS: od razu uczciwie mówię, że nie jestem pewien czy dociągnę do końca - myślałem, że będzie więcej nowinek względem wersji 2.2, a tu w zasadzie dokładnie to samo… Będę rekreacyjnie wracał pewnie co jakiś czas, więc jak coś wyłapię w kwestii błędów czy problemów na 1.0006 - dam znać.
Opcjonalny bin na 1.0006 uruchomił mi mod. Bin z moda, który powinno wrzucić się do gry, generował info o braku lokalizacji XR_3DA. Tak że przydał się.
@kondotier Ironizowanie jest dobre, jeśli są do tego podstawy - chyba, że przyjmiemy za takie moją ewentualną nieumiejętność obsługi forum, tudzież ślepotę. Opcje edycji wyglądają u mnie tak:
Więc jeśli moderatorzy mogą to naprawić, to będę zobowiązany, bo ja najwyraźniej nie jestem w stanie
Mam jeszcze dwa błędy,które powinienem dać na samym początku gry,a nie na końcu;przepraszam.Tak się dzieje gdy ustawimy rozdzielczość na 1920 x 1080.Ja grałem w rozdzielczości 1280 x 1024.