Oblivion Lost Remake 2.5 OGSR Engine

Tytuł oryginalny: Oblivion Lost Remake 2.5 OGSR Engine
Platforma: Mod samodzielny, OGSR
Data premiery: 31.07.2026 r.
Autor: StrawFlux i rnm_016
Autor spolszczenia: @FeRu
Śr. długość rozgrywki: kilkadziesiąt godzin

Opis

Podsumowanie

Mod Oblivion Lost Remake v2.5 przeniesiony 64 bitowy silnik OGSR. Czym jest OLR V2.5 możecie przeczytać w jego temacie:

Podsumowanie

Oblivion Lost Remake 2.5

W tej wersji zmian jest bardzo dużo, zaczynając od grafiki i stabilności, dodatkowo dodano też wiele funkcji i zmian z Oblivion Lost Remake 3.0, system zadań dodatkowych itd itp. Zaimplementowano też paczkę broni FWR, jest też dodatkowy mod na uzbrojenie do pobrania.

W dniu premiery mod jest w języku polskim, rosyjskim i angielskim (wersja angielska jest nieukończona cokolwiek to znaczy).

Trzeba liczyć się z tym, że mod będzie otrzymywał różne patche w najbliższym czasie, to samo tyczy się opcjonalnych dodatków. Można też liczyć na nowe rodzaje broni i różne dodatki zmieniające gameplay.

Screeny i filmy

Podsumowanie

https://youtu.be/xoTUAs-ggPI?is=lr3bfZ7bO1WDoh9H

Instalacja i linki

Podsumowanie

Instalacja

Mod w wersji samodzielnej, wypakuj z archiwum i graj.

Linki

Mod v1.0:

Google Drive

Patche i fixy

OLR OGSR Fix1.rar

Dodatki

Opcjonalna paczka broni Vanilla Ultimate Addon:

Google Drive

Plik .xdbo wrzucić do folderu “mods” w głównym folderze Oblivion Lost Remake OGSR. Dla komfortowej rozgryfki hud_fov ustawić na 0.65

Vanila Ultimate Addon filmik

https://youtu.be/xoTUAs-ggPI?si=Sq_tIyY_dIu2B1gO

Źródło: Temat na Ap Pro

Jest język polski ale bez polskich znaków. Jest dla nas notatka (dla polskich graczy) ale z nie wynika że trzeba edytować localization.ltx z katalogu gamedata/config. Tyle że tego katalogu ani pliku tam nie ma. Ktoś wie jak to ogarnąć ?

A to nie chodzi tylko o to, że jest obsluga polskiej czcionki, a spolszczenie to trzeba sobie dopiero zrobić :grin:

Jeden obraz (albo dwa :wink:) wart tysiąca słów :slightly_smiling_face:

1 polubienie

O nieźle :blush:A w zmianach czytałem, że są też jakieś tablice z zadaniami, takie coś w stylu ogłoszeń z Wiedźmina, jak się natkniesz to też zerknij czy są po “naszemu” bo tego oryginalnie w v2.5 nie było chyba.

Ten plik istnieje, ale jest on pewnie spakowany w jakimś pliku gamedata.db. Trzeba użyć unpackera.

unpacker.zip (1,1 MB)

Zobacz czy ten działa.

Spoko. Jutro zerknę na spokojnie. Dziś gram w to bo wciąga mocno :slightly_smiling_face:

Alternatywny link z modem: Mediafire

Polskie znaki.zip (1,4 KB)

Krótka pamięć, przegapił czy już skleroza się coraz mocniej objawia jak u mnie?:sweat_smile: Pisałem w wątku z OLR 2.5, że dogadałem się ze StawFlux i moja polonizacja do OLR 2.5 fixx59 będzie użyta w tej wersji od dnia premiery…Także nie ma za co :oncoming_fist: :smiling_face_with_sunglasses:

Kilka plików dodatkowych, które są w tej wersji przetłumaczyłem ja, ewentualna reszta zmian w polonizacji to robota autora przy użyciu AI, więc może się zdarzyć, że coś będzie niedokładnie przetłumaczone, ale to się poprawi :wink:

3 polubienia

… więc je stwórz. :wink:

Ta wszystkiemu winna “pamięć jak u złotej rybki”.

Podsumowanie

OLR OGSR Fix1.rar (39,7 KB)

Jest już dostępny Fix1 z 01.08.2026r. Wystarczy wrzucić plik z archiwum do folderu z grą.

Pojawił się kolejny Fix, który naprawia znalezione błędy i brakujące rzeczy:

Podsumowanie

- Naprawiono pistolety + pełny zestaw animacji dla GSh-18 (SoC Weapons Mesh Improvement)

• Naprawiono dźwięk niepełnego przeładowania dla APS, PM i PB
  • Naprawiono nieszczelne modele dla SVU
  • Naprawiono głównego bohatera w kombinezonie najemnika
  • Naprawiono znikający dźwięk FN
  • Można już celować z TOZ-34
  • BM-16 i TOZ-34 mają teraz ogien z obu luf naraz po zmianie trybu ognia
  • Statyczność na HUD z SoP
  • Prawidłowy dźwięk przeładowania dla VAL i VSS
  • Nowe otoczenie dla Jantaru, MG, Prypeci, Wysypiska, Generatorów, Elektrowni jądrowej w Czarnobylu, Magazynów Wojskowych, oraz nocy dla bagien
  • Naprawiono wszystkie strzelby, aby miały „zmianę tekstury” nabojów
  • Nowe animacje i model Protecta
  • Naprawiono awarię, gdy NPC próbował przeciągnąć plecak-zwłoki z obozu
  • Różne drobne poprawki

OLR 2.5 OGSR FIX