Oblivion Lost Remake 2.5

a no bo, jestem już dawno po med-priborze/Agropromie, tam z tego co wiem są tylko 2 dokumenty i schowek striełoka, wszystko oczywiście znalezione, wspieram się trochę poradnikiem shrek&clicka, zaniesione to do żaby, potem do baru, w barze zrobione wszystkie zadania, dolinę mroku tez obleciałem z grubsza, bandytów wybiłem a ślimaki nie chcą gadać, no i nie wiem co mam robić za bardzo, aha, spiralę też oddałem żabie, a u shreka jak zwykle pełne ręce roboty, jakimś kamazem jeździ, tu coś robi, tu to tu tamto, ciągle coś ma do roboty a ja po rusku ani słowa więc z dialogów nic nie rozumiem i się kręcę jak “G” w przeręblu, czyż bym fabułę znowu pochrzanił? tak się właśnie zastanawiam, to moje aktualne zadania, może tam coś jeszcze było po drodze a ja nie zrobiłem i fabuła nie chce mnie puścić dalej?

PS. dzięki za latarkę, to to jest latarka, lepsza niż noktowizor hehe, z nocy dzień się robi, aż trochę za mocna

Jeśli zrzut ekranu z zadaniami jest aktualny, to masz do znalezienia dokumenty w Med-Priborze. A w dialogach z ważnymi NPCami, masz trzy opcje brania zadań. Te co dają sami, pytaniem jakie masz zadania i pytaniem czy masz jakieś zlecenie.

Ta latarka ma jeszcze tę zaletę, że jak stoisz naprzeciw NPCa, to jego latarka Cię nie oślepia. I z nią można suwaków jasności nie przesuwać w prawo do oporu. Wystarczy ją również używać w dzień. Dostajesz lepszy kontrast i widoczność szczegółów.

Tyle tylko, że z parteru przez taką dziurę w suficie na strych nie wskoczysz, a żeby przez nią zeskoczyć na parter, to najpierw trzeba na ten strych się dostać. Nie znam przyczyny, ale grając poprzednio, również miałem problemy z wejściem na strychy po tych wewnętrznych schodach. Oryginalny niski przysiad z ustawień moda, nic nie pomagał.

W moda zacząłem grać tylko dlatego, że była u mnie deszczowa 5.dniówka. Teraz mam już słoneczną pogodę, więc mogę d… z domu ruszyć i nie wiem jak szybko się w modzie będę posuwał.

A to na okrasę wpisu.

Godzinę temu, kondotier napisał:

Tyle tylko, że z parteru przez taką dziurę w suficie na strych nie wskoczysz

Wskakuję cały czas bez większych problemów . Jeśli piszę, że się da, to nie dlatego, że sobie to wymyśliłem.

35 minut temu, kondotier napisał:

to masz do znalezienia dokumenty w Med-Priborze

tak, zrzut jest aktualny, a dokumenty już znalazłem i schowek striełoka też, poszedłem z tym do żaby a ten wysyłał mnie z tym do Barmana, ten nawet nie wziął dokumentów (nadal mam je w ekwipunku) i powiedział że porozmawia z informatorem i na tym się skończyło, zrobiłem jeszcze ze 2-3 zadania poboczne o kilku stalkerów i tyle, Barman nie chce gadać, ci od powinności też, Wiedźmin też siedzi i nie chce gadać, poza tym nic nie ma, nikt nie chce gadać, żadnej roboty, łaże po lokacjach bez sensu z nadzieją że coś się trafi ale nic, nawet byłem w labie w DM ale tam są drzwi na kod a kodu nie mam.

Da się, ja wiem. Ale uderz się w piersi i podaj na ile ustawiłeś skoczność? Bo z oryginalnym skokiem na “6”, to i płot trudno przeskoczyć. Każdy orze jak może, więc na pewno się da pozmieniać. W modzie nie ma blokady.

Ja wolałem zrobić w drugą stronę i powiększyć kucanie. Jest ono bardziej w tym modzie przydatne. Bo zbyt duża skoczność może sprawiać problemy tam gdzie jest nisko, a trzeba dalej skoczyć. Ale co kto lubi, ważne aby mieć przyjemność z gry.

Bo dokumentów dla Żaby nie znalazłeś. Zabrałeś takie różowe ze stołu koło trupka ( zobacz w Kilimatycznych ), a nie zabrałeś walizeczki. Oddasz i pójdziesz po drugą na strażnicę na Kordonie.

jakiej walizeczki? gdzie ona jest?

5 minut temu, kondotier napisał:

Zabrałeś takie różowe ze stołu koło trupka

tak, 2 różowe, są na foto wyżej w ekwipunku

6 minut temu, kondotier napisał:

( zobacz w Kilimatycznych )

co to jest?

- nic nie ustawiałem, ale tak jak pisałem wyżej, gram na fiksie 15.6. Właśnie sprawdziłem - jump_speed = 12.

edit:

Poprawiony actor.ltx (udźwig, skok) był w polonizacji do tej wersji.

“Klimatyczne” to taki dział na forum, gdzie wstawiamy klimatyczne zrzuty ekranu. Ale jak te różowe znalazłeś, to nie masz potrzeby zaglądać.

Ale za to musisz wrócić do Med-Pribor po walizeczkę. Jest na samej górze. Leży na jakiejś szafce czy aparaturze. Kolor srebrny, więc nie przegapisz.

Do tego trupka w zakładzie, bronionego przez te Parzydła dotarłeś?

Spoiler

Jeśli nie byłeś przy nim, to najpierw granatami trzeba porozwalać te takie wyrastające z podłogi, aby była dostępna droga do wersalki. Następnie z palcem na klawiszu apteczek biegiem do niej i ją przeskoczyć. Może się udać nawet za 1. razem. Albo do skutku. Za nią już bezpiecznie. Wyjście, to wyskoczenie przez okno. W tym drugim budynku, jak wejdziesz do środka, pod schodami jest pancerz najemnika.

JEszcze powinieneś mieć 1 dokumenty z Wysypiska znajdujace się za hangarem w rurach i  jedne dokumenty dla Żaby będą w hangarze na piętrze u trupa.

13 minut temu, kondotier napisał:

Do tego trupka w zakładzie, bronionego przez te Parzydła dotarłeś?

nie, właśnie przez parzydła, nie wiedziałem że można to granatami rozwalić, ale podejrzewałem że on tam nie leży przez przypadek

8 minut temu, FeRu napisał:

powinieneś mieć 1 dokumenty z Wysypiska znajdujace się za hangarem w rurach

No właśnie widziałem na gameplayu że shrek tam po to idzie ale myślałem że to dopiero później się to robi, niestety nie znam rosyjskiego

9 minut temu, FeRu napisał:

jedne dokumenty dla Żaby będą w hangarze na piętrze u trupa.

te mam

Tak sie też zastanawiam bo właśnie tym się sugerowałem, na fleszce striełoka wyraźnie jest napisane że w w Agro są tylko 2 dokumenty, dlatego znalazłem te 2 i elo, a tu jeszcze walizeczka, trupek w parzydłach, trochę to mylące

No dobra dzięki, działam dalej

Tak to jest jak się gra oglądając poradniki na yt ten poszedł tu, tamten tam. Zamiast na spokojnie grać zgodnie z zadaniami to się próbuje grać jak ktoś szedł i potem mogą być jaja, bo ten czegoś nie nagrał, tamten porzucił

2 polubienia

1 godzinę temu, cez137 napisał:

No właśnie widziałem na gameplayu że shrek tam po to idzie ale myślałem że to dopiero później się to robi, niestety nie znam rosyjskiego

te mam

Tak sie też zastanawiam bo właśnie tym się sugerowałem, na fleszce striełoka wyraźnie jest napisane że w w Agro są tylko 2 dokumenty, dlatego znalazłem te 2 i elo, a tu jeszcze walizeczka, trupek w parzydłach, trochę to mylące

Kolejność zebrania 7 części informacji jest zupełnie dowolna. Oczywiście jeśli się gra po praz pierwszy i nie korzysta z poradników to najlepiej sugerować się tym co jest w tych dokumentach, bo każda teczka zawiera podpowiedź gdzie szukać dalej.

no ale to takie gadanie, no jak masz grać spokojnie jak nie wiesz gdzie masz iść i cały czas zastanawiasz się co zrobiłeś źle? nie wiesz gdzie to wszystko jest, nie jest to zaznaczone na mapie, poza tym PDA też wprowadza w błąd bo miały być 2 dokumenty a okazało się że jest 4, no skąd ma kto wiedzieć że jest jeszcze 2? i przede wszystkim gdzie ich szukać? jak wiesz w stalkerach a raczej w modach do nich znajdzki mogą być wszędzie, a ruskie to ruskie, od nich wszystko wychodzi, oni się pewnie znają miedzy sobą tak jak my tutaj, jeden zrobi moda a drugi go przejdzie pod jego kierownictwem że tak się wyrażę, i już jest poradnik, trzeci zrobi to samo tylko na youtube, w życiu bym nie wiedział gdzie co jest gdyby nie poradniki, czy na YT czy nawet i tutaj przetłumaczone, nawet bym się nie brał za te mody, mody stalkerowskie to specyficzne mody i trzeba mieć do nich niesamowitą cierpliwość, nie powiem bo mi czasem jej brakuje i dlatego sięgam do poradników bo nie chce tu gitary zawracać ale niestety nie znam rosyjskiego ni w ząb więc nie wiem co on tam do siebie gada i o co loto w dialogach, także jak dla mnie poradniki są nieocenionym źródłem wiedzy, ale się nagadałem, pozdro

Godzinę temu, cez137 napisał:

dla mnie poradniki są nieocenionym źródłem wiedzy

Owszem, są, ale trzeba jeszcze umieć z nich korzystać. 

ruskie to ruskie, od nich wszystko wychodzi, oni się pewnie znają miedzy sobą tak jak my tutaj, jeden zrobi moda a drugi go przejdzie pod jego kierownictwem że tak się wyrażę, i już jest poradnik, trzeci zrobi to samo tylko na youtube

Na pewno tak właśnie jest. Niedobre “ruskie”. 

Mody są różne, jest w czym wybierać, więc może po prostu poszukaj takiego, który będzie odpowiadał Twoim możliwościom, zamiast męczyć się z czymś, co najwyraźniej Cię przerasta?

W tym modzie jak pamiętam to w sumie takie naprawdę mylące zadanie to była gadka o przyniesieniu wisiorka, żeby wejść do bunkra naukowców na Jantarze, niby zwykła rozmowa, a był to quest chyba “na gębę”, który mógł nam umknąć, ja się tu naciąłem. Myślałem, ze to taka historyjka ale jak mi powiedzieli, że to zadanie to po przeczytaniu rozmowy ogarnąłem.

No i chyba rozmowa z gadającym zombie w x18, też mogła sprawiać problemy, można było mieć trudności z jego znalezieniem. Ale to chyba przez nieuwagę.

No i zadania na gębę, jak takie coś się widzi w modzie to albo robi się printscreeny rozmów albo w kajeciku zapisuje się, a “Józef to kazał iść do Marka” bo bez tego jak gramy z przerwami to możemy miotać się jak kurczak z uciętym łbem. I coś czuję, że możesz mieć parę takich zadań bo w tym modzie było ich sporo, a że nie było ich w pda to nawet nie wiesz, że coś miałeś zrobić.

Reszta chyba była dosyć sensownie opisana w rozmowach i questach.

Ps. Jak masz wszystko mieć zaznaczone na mapie to jaki jest sens robienia zadań, że czegoś szukasz? Gość ci mówi, że masz znaleźć artefakt/schowek/przedmiot/osobę, a na mapie masz marker z jego lokalizacją, czyli w sumie każdy wie, gdzie on jest to sobie każdy mógł go znaleźć, w tym zleceniodawca

No właśnie, OLR jest bardziej nastawiony na kombinowanie i szukanie samemu, dlatego wiele zadań jest bardzo ogólnie opisanych i nie jest wskazane setką znaczników, i opisów z dokladnością do centymetra, tak że ślepy by trafił. Sam za pierwszym razem miałem problem z wejściem do bunkra na Jantarze przez ten wisiorek, czy chociażby odnalezienie artu na Med-Pribor, gdzie obleciałem całą lokacje, oprócz miejsca gdzie on leżał  

Ech nie mogę się doczekać wersji 3.0, może się uda w tym roku zagrać? Kto wie…

57 minut temu, A6AKAH napisał:

Na pewno tak właśnie jest. Niedobre “ruskie”. 

Gdzie napisałem że niedobre? właśnie dobre bo robią poradniki z których my korzystamy…jak ktoś zna rosyjski

58 minut temu, A6AKAH napisał:

może po prostu poszukaj takiego, który będzie odpowiadał Twoim możliwościom, zamiast męczyć się z czymś, co najwyraźniej Cię przerasta?

To nie o to chodzi że się męczę czy nie podoba mi się, mogło by to być lepiej przedstawione na mapie, niekoniecznie znacznik w danym miejscu tylko np: obszar na danej lokacji zaznaczony dookoła którego mamy szukać

18 minut temu, tom3kb napisał:

Ps. Jak masz wszystko mieć zaznaczone na mapie to jaki jest sens robienia zadań, że czegoś szukasz? Gość ci mówi, że masz znaleźć artefakt/schowek/przedmiot/osobę, a na mapie masz marker z jego lokalizacją, czyli w sumie każdy wie, gdzie on jest to sobie każdy mógł go znaleźć, w tym zleceniodawca

j/w, kiedyś już żeśmy o tym gadali

9 minut temu, FeRu napisał:

wiele zadań jest bardzo ogólnie opisanych

no właśnie czasem aż za ogólnie

To nie o to chodzi że się męczę czy nie podoba mi się

Wybacz, - po prostu takie wrażenie odniosłem po przeczytaniu Twojego poprzedniego postu.

Wracając do dokumentów z “Med_Priboru” - wystarczyło przeczytać opisy papierów w ekwipunku i sprawdzić zadania PDA - przecież nawet na screenie, który sam wstawiłeś, widać wyraźnie, że nie masz jeszcze potrzebnych dokumentów wojskowych. Skąd więc pomysł, żeby wracać do Żaby?

Mod jest dość specyficzny - zadania mogłyby być “lepiej” opisane, ale nie są. Tobie to nie odpowiada, dlatego też sugerowałem poszukanie innego moda. Ale, oczywiście, nie zniechęcam… Powodzenia!

Tak dla przypomnienia… poradniki wschodnie są fajne, ale nasze lokalne też są całkiem niezłe  Jeśli nie udzielą odpowiedzi na wszystkie pytania lub nie uwzględnią niektórych zmian dalszych wersji, to chociaż naprowadzą na właściwe tory, chociażby w przypadku papierów na M-P. 

Jeśli jest zadanie “na gębę” nie zaznaczone w PDA, to mod ma takie coś jak notatnik. Wchodzimy do niego i robimy sobie zapis co jest do roboty. Aby zapis mieć czytelny, na dole notatnika trzeba wybrać Eng i pisać bez naszych ogonków. Po wykonaniu zadania, wpis można usunąć.

A niektóre wczesne poradniki teraz wyglądają tak:

Ta jazda Kamazem o której pisałeś, to zadanie-zlecenie od Barmana. Dobrze jest je wziąć razem z zadaniem na likwidację pijawek i strzelbę rodzinną. Trzy pieczenie przy jednym ogniu. Akurat go przyprowadziłem.

A to już widok w Mrocznej Dolinie.

Mimo upływu czasu, mod się mi przypomniał i zaczynam grać na wspomnieniach. A to grze nic dobrego nie wróży, bo mogę się zaplątać, sądząc że zrobiłem już coś, co jeszcze jest do zrobienia. I robi się też odgrzewany kotlet.