Oblivion Lost Remake 2.5

Godzinę temu, A6AKAH napisał:

Przepraszam bardzo, ale z tego, co mi wiadomo, to Zona ze S.T.A.L.K.E.R.a tak naprawdę nie istnieje - o jakiej więc “rzeczywistości” mowa?

Z tego co mnie wiadomo to Zona ,w tej czy innej postaci ,w rzeczywistości jak najbardziej istnieje, tylko nazywana jest Strefą Wykluczenia.  

1 polubienie

Oj, , nie łap mnie za słowa  - przecież napisałem wyraźnie: “Zona ze S.T.A.L.K.E.R.a” - z mutantami, anomaliami, monolitami, mózgozwęglaczami, agropromami, jantarami, sidorowiczami i tak dalej… “W tej czy innej postaci” to nawet krasnoludki istnieją… 

1 polubienie

Chwile nie grałem ale wróciłem do gry, po wyjściu z x18 poszedłem prosto do baru, wziąłem zadanie od Barmana na Kamaza i pijawkę, zrobiłem to, poszedłem się rozliczyć i na wyjściu wziąłem jeszcze zadanie od powinnościowca na karabin LR300, zgodnie z poradnikiem poszedłem na bazę w Rostoku. potem na ciche pagórki czy jak kto woli magazyny wojskowe, tam nie mogę wejść bo psi na wejściu mnie rozwala, myślę dalej co tu robić, iść na Agro spotkać się z tymi czystoniebowcami czy Jantar, dobra Jantar bliżej, wchodzę i psi mnie zabija pomimo kombinezonu naukowców, ocb? żeby nie było że jestem gołosłowny daje screena, pozdro

Te zrzuty ekranu powinny przekonać do prawidłowości grafiki w modzie. Nie zapominajmy, że na lokacji Jezioro Jantar, inaczej niż w podstawkach, większość terytorium to muliste dno wyschniętego jeziora. Jest spękane, nieurodzajne, tu i ówdzie pojawiają się zalążki zieleni.

Podobnie jest na innych lokacjach. Gdzie nie ma skażenia, jest zielono, a trudno aby koło uschniętego drzewa, rosła zielona trawa i kwiatki. Gram bez jakiejkolwiek ingerencji w tekstury, regulując tylko tym co jest w ustawieniach, czyli gęstością trawy i jej zasięgiem, promieniami słonecznymi i cieniami. Pod tym względem mod daje duże możliwości. Tak samo można wybrać różne opcje pokazywania wody, wygładzania krawędzi itp. Każdy z grających może wg. swojego upodobania i możliwości komputera dokonać pożądanych ustawień. Zewnętrzną zaś ingerencję w tekstury moda, uważam za “zbrodnię z premedytacją”.

A tu wygląd z innych lokacji, na niewyśrubowanych ustawieniach. Co im brakuje?

DODANO:

Coś masz namieszane. Zadania na KAMAZa i pijawki to dodatkowe, na kasę. Czy po powrocie z X18 Barman posłał cię na Jantar? Bez tego nie wejdziesz.

Pytanie retoryczne. Czy w X18, oprócz porozmawiania ze Starcem, wykonaniem zadania na uwolnienie stalkera i otrzymanie związanych z tym profitów ( są to rzeczy potrzebne dla ruszenia dalszego scenariusza ), zabrałeś dokumenty i oddałeś je Barmanowi? Bo bez tego ani rusz.

barman mnie nie wysłał na jantar i właśnie nie wiem dlaczego? Tak, w x18 wszystko zrobiłem, dostałem Arta i grawiguna od tego zombiaka, stalkera uwolniłem i znalazłem kilka przedmiotów w tym dokumenty i walizkę jakaś i z tym wszystkim poszedłem do barmana. Nie dał mi nic za pijawkę, a może to nie ta pijawka? Rozwaliłem ich kilka, były właśnie przy kamazie 

Popatrz na PW. Chyba to pierwsze nie zabranie walizki dla Żaby z MedPrib coś namieszało. Mod się pogubił.

Pijawka od Barmana jest w zakładzie. Jeszcze jej nie robiłem.

ok spoko, dzięki, właśnie nie jestem pewien z tymi pijawkami, bo jest mowa i pijawce a nie pijawkach, w którym zakładzie ona jest? Bo może wystarczy ja rozwalić i fabuła pójdzie?

To ten, za którym szukałeś Kamaza. Robiłeś zadanie na dokumenty dla “pomarańczowego” z baru? To wiesz gdzie jest teleport do zakładów. A te pijawki przy Kamazie, to też ze zlecenia Barmana na robotę. Tam gdzie też jest zlecenie na dziki i coś jeszcze. A ta pojedyncza pijawka nie ma nic do fabuły.

Piszesz o jakimś pójściu do MedPriboru. Z jakiego powodu? Nie byłeś jeszcze po dokumenty dla Żaby? Bo jest też inny powód do wejścia na Agro.

1 godzinę temu, cez137 napisał:

barman mnie nie wysłał na jantar i właśnie nie wiem dlaczego?

Może Cię nie lubi? Gram w OLR piąty lub szósty raz i mnie Barman zawsze kieruje na Jantar po rozmowie na zapleczu i oddaniu mu dokumentów z X18. 

Godzinę temu, cez137 napisał:

właśnie nie jestem pewien z tymi pijawkami, bo jest mowa i pijawce a nie pijawkach, w którym zakładzie ona jest?

To może zacznij czytać dialogi…

[![05-05-19_14-23-55_(lvl5_bar).thumb.jpg.73e39a571ef137543ca7f141bbc1658e.jpg](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2019_05/05-05-19_14-23-55_(lvl5_bar).thumb.jpg.73e39a571ef137543ca7f141bbc1658e.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2019_05/05-05-19_14-23-55_(lvl5_bar).jpg.6e288b82ff49e774365cbe95f6f7158c.jpg)

1 polubienie

13 minut temu, kondotier napisał:

Robiłeś zadanie na dokumenty dla “pomarańczowego” z baru?

tak, on miał mi dać kombinezon ale coś ściemniał i mi go w końcu nie dał, już nie pamiętam co on mi tam powiedział, w każdym razie zniknął z baru i fabuła poszła

16 minut temu, kondotier napisał:

Nie byłeś jeszcze po dokumenty dla Żaby?

oczywiście że byłem, ale tam jest grupa czystoniebowców o której mówił koleś ze szkoły w barze i dlatego o tym pisałem zastanawiając się czy tam iść

17 minut temu, kondotier napisał:

jest też inny powód do wejścia na Agro.

no właśnie z polecenia kolesia ze szkoły

ten “pomarańczowy” nie ściemniał, tylko powiedział, że o kombinezon masz się upomnieć na Jantarze. I tak będzie jak dotrzecie, bo on czeka za teleportem. Właśnie takie coś, aby nie zapomnieć, wpisuj do notatnika.

Dałem Ci wsparcie na PW, bo inaczej to byś musiał powtarzać od pierwszego pobytu w MedPriborze. I jeszcze raz proszę, graj jak mod prowadzi. Poradnika używaj tylko do zobaczenia miejsca ukrycia itemu. Bo i tak jest nieaktualny. Na Cichych Wzgórzach pisze o jednym zadaniu od Grzechu, a teraz są dwa. Szczury znajdziesz w Pijawkowie, a wron pełno na niebie. Szczury jadalne, smacznego .

A jak korzystasz z filmików z YT, to korzystaj tylko z tych dla poprawki 19, np. tego https://www.youtube.com/watch?v=ii6uNylJP4w&list=PL5NyNhZC1MlBzsA7FmypiFV0m_RxxVq8V

Po dokumenty dla Żaby z posterunku wojskowego na Kordonie byłeś? Dokumenty z X-18 przyniosłeś? Barman poszedł za chronione drzwi?

tak, teraz to już to wiem, dał mi ten kombinezon

tak, byłem, wszystko tak jak piszesz 

Aktualnie jestem na Jantarze i po gadce z profesorkiem, gdzie szukać tego atra dla niego?

Idź na MedPribor i tam weź zadanie od gościa z Czystego Nieba - jest związane z tym właśnie artefaktem.

dobra spoko, jeszcze przyjdzie na to czas bo na razie jestem w Rostoku i próbuje wytropić tą pijawę, nawet był krótki filmik informacyjny gdzie ona jest, jest w budynku z którego wychodzimy na dzicz, ale za cholerę nie wiem jak do niej wejść, jest na najwyższym piętrze a dojścia do niego “bronią” metalowe drzwi na kłódką których nie da się otworzyć, w międzyczasie dostałem SMSa SOS od członka powinności i też nie mam pojęcia jak do niego dotrzeć, przejście blokuje jakiś “wóz drabiniasty” widziałem że tam też są pijawki/pijawka, pytanie czy to ta sama co wcześniej czy tez jeszcze jakieś inne, obszedłem całe podziemia, wszystkie tunele i przejścia i nic, nawet znalazłem jakieś dokumenty

Czy znikający towar z bagażnika to norma w modzie? Robiłem zadanie dla Żaby na zdobycie ukradkiem walizki z posterunku na południu i uciekłem zdobycznym autem, który był przy ogrodzeniu.

Dojechałem do posterunku Powinności na Wysypisku gdy skończyło mi się paliwo. Zostawiłem parę fantów i ruszyłem do Baru po bak, Żaba z jakiegoś powodu przestał oferować paliwo. Wróciłem, fanty nadal były w bagażniku mimo grupy NPCów niedaleko. Zajeżdżam do Baru i wita mnie Burer przy przejściu, szczęśliwie dojechałem pod sam bar.

Zostawiłem auto w którym m.in. był grawigun od Staruszka z labu pod Doliną Mroku, parę artów, apteczek.

W tym czasie zrobiłem parę zadań i dostałem od Profesora zadanie zdobycia dwóch prototypów, grawiguna oraz artefaktu, który miałem dać przywódcy Czystego Nieba na Agropromie ale po niespodziewanej wizycie lokalnej fauny nie został ze mną. 

Wracam do auta by odebrać grawiguna i tu niespodzianka - bagażnik jest pusty.

dobra zrobiłem to, ehh nie pamiętam dawno żebym się po coś tak nałaził i nabiegał a odpowiedź była praktycznie pod nosem, te mody to mnie kiedyś doprowadzą do szewskiej pasji teraz z powrotem po jakiś nóż

Przyznam szczerze, że w tym modzie autami się nie wożę, ale zrobiłem eksperyment: kupiłem u Barmana Ładę, włożyłem do bagażnika grawigun, art i jeszcze dodatkowo karabin, po czym przeszedłem na Jantar i z powrotem. Efekt - pusty bagażnik…

Czyli nie jest to błąd tylko u mnie, nie ściągnąłem złej wersji czy coś w tym stylu.

Odkopałem stary zapis gdzie odbierałem grawguna więc teraz będę znacznie bardziej czujny i jeszcze bardziej nie ufał tym metalowym pudłom.

Próbowałem też zatankować wspomniane auto, dopiero jak wszedłem do środka i odpaliłem silnik mogłem użyć kanistra do napełnienia baku. Skoro o tym mowa - jak wracałem z Baru mając kanister w plecaku to mimo, że wyświetlało mi błąd podczas tankowania to i tak dostałem darmowe 40% paliwa. Dziwne.

Te laboratoria w ORLu podobają mi się o wiele bardziej niż w wersjach finałowych. Atmosfera nadal gęsta, mutantów masa im niżej schodzimy ale nie ma tego uciążliwego obrzucania gracza przedmiotami przez psi-mutanty. Sama Dolina Mroku też świetna, pierwsza wizyta i wszystko spowite mgłą. Klimat pierwsza klasa.

Messer to straszny głodomór, nie da się zrobić nawet jednego zadania pobocznego bez otwarcia chociaż jednej konserwy. Zadania jak dotąd mają zwięzły opis więc idzie w miarę sprawnie.

1 polubienie

na jedzenie messera jest sposób, miałem ten sam problem co ty, cofnij się do tyłu kilka stron, też o to pytałem, należy zmienić wpis w user.ltx zdaje się i on wtedy mniej je.

Ludzie nie wiecie może gdzie jest schowek Striełoka w podziemiach Rostoka? mam już dość tych podziemi i latania po nich, nudne i żmudne to jest

1 polubienie