Próbowałem już nie utracić artefaktu przed rozmową z Nestorem - zostawiłem go na podłodze, ale… wtedy nie ma rozmowy. Żeby rozmawiać, to trzeba mieć artefakt, a wtedy go tracimy i dostajemy wzamian wisiorek, który umożliwia wstęp do bunkra naukowców. Przychodzimy do profesora, a misja się nie zalicza, bo nie ma artefaktu. Coś tu nie gra. Chyba że w ogóle nie o ten artefakt chodzi, albo dostaniemy go może jeszcze raz… Ale i tak po zrobieniu misji dla szefa Czystego Nieba nie ma już w ogóle rozmowy z profesorem na ten temat. Chcąc grać dalej musiałbym powtarzać chyba 3/4 dotychczasowej gry któryś raz z kolei a i tak nie wiem czy zrobiłbym wszystko dobrze i czy znowu gdzieś bym nie utknął. Szkoda, bo to fajny mod, ale nie ma to już sensu.
Aaa1112 - zjeść ciastko i mieć ciastko - spałner:
@aaa1112, a jakiż to artefakt trzeba dać Nestorowi? Dawno w to grałem i tłumaczyłem, więc niezbyt tę sprawę pamiętam.
Chodzi o artefakt kinetyczny, który wcześniej posłużył do uwolnienia gościa schowanego za barykadą ze skrzynek w laboratorium. Nie żeby trzeba było go specjalnie dać Nestorowi, tylko tracimy go jak ten wręcza nam wisiorek dla naukowca, który umożliwi wstęp do bunkra profesora. Ale i tak coś jest nie tak, bo gra zachowuje się tym razem inaczej. Wykonałem w międzyczasie misję dla szefa Czystego Nieba (inaczej: próbowałem wykonać, bo ta też się nie zalicza z powodu braku dialogu). Po wczytaniu dawnego twardego zapisu sprzed tego wszystkiego, gdzie mam zdobyte obydwa prototypy plus graviguna i jestem gotów wręczyć je profesorowi, tym razem gra zalicza zadanie mimo iż nie mam artefaktu, ale prototypów nie tracę tak jak bym ich nie dał profesorowi (który przecież o nie prosił). Więc dalsza gra po twardym zapisie zmienia zachowanie się gry po powrocie do niego. To jest już totalny kogel-mogel ![]()
Aaa1112 - też tak miałem i traktuję takie zagrywki jak kolejna anomalię i gram dalej. ![]()
No tak, ale nie da się grać dalej. Niestety w dzienniku misji pokazuje się że zadanie jest zaliczone ale nic z tego nie wynika i nie ma dalszych zadań. A swoją drogą tak z ciekawości cofnąłem się do zapisu, w którym miałem zdobyte dwa prototypy, a tu w dzienniku misji pokazuje mi, że mam je dopiero zdobyć. Więc widać że chyba zawsze po powrocie do dawnego zapisu, gdy potem toczyła się dalsza rozgrywka, jego treść zmienia się.
Aaa1112 - ja tak mam z wypłatą, jest brutto a dają netto i co miesiąc inaczej.
![]()
Graj i się nie przejmuj, polecam obejrzeć filmiki z rozgrywki od rus graczy, może cos ci podpowiedzą.
Tym czasem cofnąłem się prawie do początku, zaliczyłem też zadanie na znalezienie schowka Striełoka, które wcześniej pominąłem i w związku z tym miałem największe obawy czy własnie przez to dzieją się takie dziwne rzeczy, ale niestety wszystko to na przysłowiowy ch*j, że się tak wyrażę. Straciłem już cierpliwość i czuję się oszukany. Zdobyłem prototypy dla profesora i wszystko co potrzebne, przychodzę do niego a tu nie ma w ogóle dialogu na ten temat i nie da się dalej grać. Mam wersję fix 46 pobraną z innego źródła niż tutejsze forum. Może to jest przyczyna całego nieszczęścia (?)
Powstaje wersja Oblivion Lost Remake 2.5 na silniku OGSR, grafika praktycznie ta sama, trochę poprawek np broni, animacji, zmiany w handlu.
Zobaczymy nogi w modelu gracza, będą się zmieniać w zależności od używanego kombinezonu, to samo dotyczy rąk. Dodana zostanie opcja brania towarzyszy także z opcją włączenia im nieśmiertelności.
ja wiem że to już staroć…ale brakuje tu w serwisie linku do Graficzny dodatek autorstwa @FeRu: ma ktoś to może jeszcze?
Wiem, że pewnie mało kogo to już interesuje, ale pracuję nad adaptacją spolszczenia do finalnego FIXXX 59 do OLR 2.5 z wersji angielskiej wykorzystując polonizację fix19 stąd i z fix46 z….wiadomo skąd
. Dlaczego? bo wbrew pozorom Fixxx59 wnosi mnóstwo zmian i poprawek względem fix19 czyniąc moda prawie idealnym, dodaje kilka nowych rzeczy jeśli chodzi o grafę i audio i de facto wkurza mnie mocno, że mamy tu już tylko mocno niezaktualizowaną wersję…dosłownie 3 lata za murzynami ![]()
Przydałaby mi się lekka pomoc w tłumaczeniu skryptów…bo o ile pliki językowe to buła z masłem tak OLR ma jeszcze sporo do tłumaczenia w skryptach i bardzo łatwo tam coś spieprzyć. Jakby ktoś miał czas lub ochotę to piszcie priv.
Co do wersji OGSR to czekam i myślę, że to super opcja bo ta wersja silnika jest dużo stabilniejsza, łatwiejsza w obsłudze i pozwoli na łatwe rozszerzenie OLR 2.5 o nowy content przybliżając go do wersji 3.0 takiej jakiej oczekiwaliśmy, a nie takiej jaką dostaliśmy ![]()
PS 1: Postaram się wrzucić addon graficzny bo widzę, że kilka osób pytało ![]()
PS 2: Dawno mnie tu nie było, wiele się pozmieniało i jeszcze nie ogarnąłem nowego egzoszkieletu StalkerTeam, takzew wybaczta jeśli coś pomiszaju, wpadnę w anomalie i posty będą nie tam gdzie być powinny czy cuś ![]()
@FeRu , mam już swoje lata i głowa już nie ta, więc z tłumaczeniem nie pomogę. Mogę jednak potestować spolszczonego moda i jak będzie czegoś brakowało, to pewnie dam radę to znaleźć i uzupełnić.
Oki doki i rozumiem Cię doskonale bo pamiętam, że 6, a może nawet i 7 lat temu robienie polonizacji do LA DC 1.4007 szło mi jakoś dużo szybciej i łatwiej, a teraz moja mózgownica łapie blue screeny czy zwiechy
przy grzebaniu w tych plikach i szukałem jakichś opcji na ułatwienie i znalazłem o czym poniżej
…. Na pewno pomoc w testach będzie przydatna, zwłaszcza jeśli chodzi o te skrypty, bo jak tak przeglądam te pliki to bardzo łatwo tam coś przegapić lub zj3bać dlatego przydałaby się pomoc kogoś kto już w nich grzebał przy tłumaczeniu.
Co do samych tłumaczeń to nie wiem czy ktoś z ekipy StalkerTeam już wykorzystuje nowe narzędzia ułatwiające tłumaczenie, ale jest kilka programów znacząco przyspieszających i ułatwiający ten żmudny proces np. moonlight XML translator oraz Stalker Translator XML Tool, który wykorzystuje open AI do automatycznego tłumaczenia. Jest jeszcze opcja tłumaczenia z całości przez AI i to takie, które odczyta bezpośrednio ruskie pliki i przetłumaczy oraz zapisze je już jako gotowe polskie odpowiedniki czy na jakikolwiek inny język z odpowiednim kodowaniem. Próbowałem Claude AI bo wiele angielskich tłumaczeń czy na inne języki powstaje w wykorzystaniem tego modelu i już od kopa rozpoznaje co to za pliki i jak je tłumaczyć. Niestety darmowa wersja nie zrobi za wiele i jedynie pojedyncze pliki ogarnia ale jak ktoś ma wykupioną subskrypcję któregoś modelu open AI to można wszystkie pliki wrzucić od razu i w kilka minut zrobi wszystko….Wiadomo, że potem trzeba wprowadzać drobne proprawki, ale tłumaczenie dowolnego moda będzie banalnie proste i szybkie. Już te 2 programiki co używam (pierwotnie do Anomaly były zrobione) niesamowicie przyspieszają tłumaczenie i porównywanie plików xml z rożych wersji językowych.
Łapcie Otwartą wersję testową Polonizacji do OLR2.5 fixx59. Zgłaszajcie wszystkie błędy czy wyloty związane z plikami polonizacji najlepiej ze screenem lub logiem. Polonizacja obejmuje również dodatek FWR Weapon pack do OLR, który jest w archiwum z wgranym fixem. Dodatkowo wrzucone są już wszystkie mini łatki jakie znalazłem ![]()
INSTRUKCJA
POLONIZACJA OBLIVION LOST REMAKE 2.5 + fIXX59 BY FeRu Dla StalkerTeam.pl
(otwarta wersja testowa)
Wszystkie błędy w polonizacji proszę zgłaszać ze screeenem lub logiem. Oczywiście można wszelkie błedy poprawiać samemu i wysłać mi poprawione pliki. Wszelka pomoc mile widziana ![]()
Adaptacja i poprawki spolszczenia pochodzą z dwóch wersji:
-
OLR 2.5 Fixx 19 @yellow, @metek58, @smox, @kondotier, @Gatzek, @Trikster, @LVutner, litosns
-
OLR 2.5 Fixx 46 adaptacja z centrumzony.pl
W skład polonizacji wchodzi:
-
Polonizacja całej gry
-
Polonizacja Konfiguratora
-
Polonizacja dodatku na bronie FWR OLR 2.5 Edition(dołączony do spolszczenia)
-
Pobrać i zainstalować OLR 2.5 + Fixx59 np z AP-PRO
lub
https://drive.google.com/file/d/1TZPBnDnG7KXEXCrokwBn6vAJITX12kXD/view?usp=sharing
Hasło: 12g9h81
Ewentualnie Mozna zainstalować repack z fixx46 i wrzucić do niego Fixx59
https://cloud.mail.ru/public/Zii8/M1cQdq8L9
UWAGA:
Zainstalować mod wszędzie tylko nie w C:\Program Files(x86} lub C:\Pliki Programów !!!
-
Skopiować pliki z polonzacji Gamedata i Configurator do głownego folderu instalacji i zamienić instniejące jeśli trzeba
-
Odpalić configurator i wybrać wszystkie odpowiednie dla siebie opcje
-
Odpalić moda przez Stalker_OLR.cmd
Miłego powrotu do najlepszej wersji ZONY Stalkerze ![]()
Link do Spolszczenia (aktualizacja):
Bardzo fajnie, trzeba będzie pobrać to się kiedyś pogra bo teraz zacząłem Powrót Legendy.
Kurcze fixx59, ja jak przechodziłem tego moda to chyba jeszcze łatka do 10 nie dobiła.
Z tego co czytam to w późniejszch wersjach doszły nowe zadania, były też zmiany w starych. Ciekawe czy dużo tych zmian fabularnych w stosunku do wersji premierowej było.
Od fixx46 do którego była adaptacja polonizacji dostępna porównywałem pliki względem fixx59 wersji Ru i Eng nie zauważyłem zmian w ilości dialogów czy zmianie liczby zadań, ale to nie oznacza, że takowe się nie pojawiły bo mogłem coś przegapić. Mogły pojawić się też zmiany czy przebudowanie dialogów, ale nie ukrywam, że nie czytałem wszystkiego od dechy do dechy i porównywałem dialogi pod względem sensu wypowiedzi, który z drobnymi wyjątkami był taki sam jak wcześniej.
Dlatego też liczę na to, że uda się wyłapać wszystko przy testach i poprawić ![]()
Zmiany ostatnich fixów dotyczyły głównie bazy skryptowej, wszelkich właściwości przedmiotów, artefaktów, statystyk broni, poprawy silnika, wydajności, dodano nowe efekty graficzne i poprawiono niektóre modele czy tekstury, poprawiono problematyczne momenty, naprawiono wyloty związane z samym przechodzeniem fabuły w innej kolejności niż zakładano oraz dorzucono kilka przedmiotów fabularnych i przeprojektowano kilka zadań co do miejscówki albo kolejności wydarzeń. To co udało mi się znaleźć to przetłumaczyłem i dodałem.
Fakt, że zainstalowałem na razie na starym złomie więc może tego wina ale na razie nie mogę uruchomić bo wylot przy ładowaniu nowej gry.
Możliwe, że przez to, że instalowałem na repacka w wersji z fixem46.
Czyli najpierw Repack PL z Centrum Zony, potem update z fixx46 na fixx59. Na koniec spolszczenie.
Próbowałem też jeszcze z FWR weapon pack i spolszczeniem do niego ale taki sam wylot.
Poczekam na info czy może na wersji na “grę” nie ma problemu albo, że inni z repackiem też nie mieli problemu?
@smox już mi podesłał ten sam error. Wygląda na to, że w którymś pliku jednak była jakaś zmiana, której nie zauwazyłem, zapewne w plikach w folderze gameplay i którymś z character_desc… właśnie szukam gdzie moze być error.
Odpaliłem moda przed chwilą (mam na myśli z tym spolszczeniem) i podobny problem u mnie wystąpił.