Ocalały: Ucieczka z Zony

Muszę przyznać, że ten mod (w moim odczuciu) jest innowacyjny i wciągnął mnie dobitnie. Jedyny mankament/utrudnienie, to zasada w tym modzie, że jak polegniesz lub jako rannego przeniesie nas do tej bezpiecznej strefy, to jesteśmy goli, jak święty turecki. :slightly_smiling_face: Poza tym, od przedniej marki. Polecam.

4 polubienia

11 minut temu, metek58 napisał:

Jedyny mankament/utrudnienie, to zasada w tym modzie, że jak polegniesz lub jako rannego przeniesie nas do tej bezpiecznej strefy, to jesteśmy goli, jak święty turecki. :slightly_smiling_face:

Wszystko ma swoje zalety​:slightly_smiling_face: Za utratę przytomności i ekwipunku więcej niż 10 razy, otrzymuje się osiągnięcie "Cienias":grin:

Za osiągnięcie stanu upojenia alkoholowego 5 razy, otrzymuje się osiągnięcie "Pijaczyna":grin:

4 polubienia

Mod w wersji rus ukończyłem (tak jak myślałem byłem blisko końca). Wystarczyło usiąść i wypić, pograć na gitarze co by się odstresować i dotrzeć do zakończenia :slightly_smiling_face:.

W końcówce możemy wybrać po której stronie się opowiemy (SBU, Najemnicy) jak również czy opuszczamy strefę, wybrałem najemników (jakoś mi z SBU nie było po drodze) i za karę powalczymy ze śmigłowcem wezwanym przez nich. Psinę najlepiej wtedy wcześniej odesłać do domu, żeby nam przypadkiem nie zginęła i mogła dalej towarzyszyć we free playu jeżeli wybierzemy pozostanie.

Nie ma co się zbytnio rozpisywać, spolszczenie w testach i nie długo się pojawi, więc można będzie spróbować na własnej skórze przetrwać w zonie zaczynając od zera (zalecane ziółka na nerwy, ewentualnie coś mocniejszego i sporo samozaparcia) :slightly_smiling_face:.

Mod zdecydowanie polecam, spora odmiana od dotychczasowych rozgrywek.

6 polubień

W związku ze wstawieniem spolszczenia zanim przystąpisz do gry, poczytaj rady jakie daje autor moda. To tłumaczenie pliku jaki znajduje się w paczce z modem.

PRZECZYTAJ.txt

Miłej gry i :tada:

1 polubienie

Mam pytanie. Czy z plików moda nie dałoby się zrobić gamedata’y ?

Da się, sam możesz to zrobić, poniżej jest link do unpackera. Wrzucasz do katalogu z plikiem, który chcesz rozpakować i klikasz na “CS_full_unpack”.

https://cloud.mail.ru/public/MNrK/EQErdpZV3

Uruchomiłem moda ze spolszczeniem. Za radą @cichy, dodałem tylko ostatniego patcha. Gra szła bezproblemowo, do czasu wykonywania zadania na skrzynkę przy śmigłowcu.

Bez większego uszczerbku na zdrowiu wybijam psy, ale nie mam trupa tego 3. wojaka z kluczem. Powtarzałem kilka razy, ponawiając grę z zapisu w tej zagrodzie. Za płotem mam informację, że prawidłowo i autozapis. Za każdym razem to samo, brak trupa. Czyżby trzeba było zaczynać nową grę z wszystkimi patchami?

Na początku, po rozmowie z sierżantem trzeba zwyczajnie uciekać. Do śmigłowca wracamy po rozmowie z Nieznajomym. Klucz powinien być przy trupie sierżanta.

@gawron - Wszystko odbyło się jak piszesz. W zagrodzie pozbierałem co się dało, uruchomiłem bimbrownię, zrobiłem sobie bandaż i poszedłem do śmigłowca.

Ale już na samym początku miałem tylko tego rannego i jednego trupa. Wiem, bo byłem przy skrzynce i nic tam nie było. Brak trupa miał też gameplayowiec, ale dopiero jak po zabraniu wszystkiego ze skrzynki zabili go chyba bandyci. Mówił, że musiał "proigrywat’ ", tylko nie powiedział od którego momentu. Tym bardziej, że mam problem z przypisaniem własnych klawiszy. Mod mi nie reaguje na “J”. Inny klawisz dla tej czynności i działa. Tak samo długo nie mogłem wyciągnąć noża i śruby.

Jeśli ten mod jest tak skonstruowany, a wiem że po zginięciu, lub ciężkim zranieniu trzeba zaczynać na nowo, to ja dziękuję.

I wcześniej nie obszukiwać trupów, tylko dopiero po rozmowie z Nieznajomym.

Czyli że mod już na samym początku wprowadza w błąd, bo ranny każe nam szukać klucza. Grzecznie to zrobiłem i zdążyłem uciec przed psami w całych portkach.

Dziękuję @metek58 za informację.

2 minuty temu, kondotier napisał:

Jeśli ten mod jest tak skonstruowany, a wiem że po zginięciu, lub ciężkim zranieniu trzeba zaczynać na nowo, to ja dziękuję.

Zaczynasz tylko od wyjścia zza płotu. Zawsze możesz zapisać grę przed wyruszeniem na akcję, ale musisz znajdować się na terenie z bimbrownią. :slightly_smiling_face:

Wyjątek, to zapisy dokonane przez grę na wykonanie zadania od Nieznajomego. Tylko pierwsze zadanie dostajemy od Nieznajomego na terenie bimbrowni.

@metek58 - Powtarzałem od laboratorium, bo musiałem sobie robić bandaż, a trupa jak nie było tak nie ma. Jedyne wyjście to zacząć jeszcze raz. Wiem gdzie co jest i co trzeba zrobić, pójdzie szybko. Ale jak dalej będzie szwankowało sterowanie na własnym ustawieniu, braknie trupa, to kosz mam opróżniony i tego moda przyjmie. Jak mi mod nie działa od początku, to zawsze tak miałem, że i dalej było jeszcze gorzej.

42 minuty temu, kondotier napisał:

wiem że po zginięciu, lub ciężkim zranieniu trzeba zaczynać na nowo, to ja dziękuję.

Jeżeli zginiesz, to tak samo jak w innych modach - koniec gry i wczytanie ostatniego zapisu. Natomiast jeżeli zostaniesz ciężko ranny, to zostajesz okradziony i zaczynasz w schronisku goły i wesoły. Dlatego na akcję bierze się tylko to co jest niezbędne. Reszta zostaje w schowkach. Sprzętu jest tyle, że można sobie na to pozwolić. Zawsze można też wczytać ostatni autozapis.

No i tak jak pisałem wcześniej - Za zostanie rannym i utratę ekwipunku więcej niż 10 razy, otrzymuje się osiągnięcie "Cienias":grin:

Zaczynałem moda wiele razy i trupy zawsze były wszystkie. Nie wolno ich tylko przeszukiwać od razu po wypadku.

3 polubienia

@kondotier, jeśli grzebałeś w trupach przed drugą rozmową z Nieznajomym, to o kluczu zapomnij. Trzeba grę zacząć od początku.

Ja mam dziwne zdarzenia w grze, bo dublują mi się niektóre postaci. Tu Kilian i drugi screen z uratowanym szabrownikiem, z którym na terenie bimbrowni można handlować. Na tego zdublowanego handlarza nie mam co narzekać, bo obaj mają towar. :slightly_smiling_face:

[details=]

[/details]

1 polubienie

Tak, poszedłem do śmigłowca po obszukaniu zagrody, jednak mając to zadanie w PDA. Zebrałem wszystko, pędzę bimber, robię bandaże, agregat dla warsztatu pracuje. Chyba że trzeba jeszcze w piecu napalić i GAZa naprawić, aby wytopić czas do przyjścia Nieznajomego. A to już drugi błąd moda.

Dziwna sprawa, wielokrotnie zaczynałem grę, zawsze po starcie przeszukiwałem trupy wojaków przy śmigłowcu. Zabierałem chleb, energetyki, co tam przy nich było. Za każdym razem, gdy po pierwszej rozmowie z Nieznajomym i oględzinach gospodarstwa wracałem wybić psy, zawsze klucz był przy trupie sierżanta. Niech każdy gra po swojemu i często robi zapisy.

5 minut temu, kondotier napisał:

A to już drugi błąd moda.

@kondotier, coś za dużo masz tych błędów i to w wielu modach. Staraj się stosować do poleceń w modzie. Jeżeli w modzie jest - Uciekaj, to uciekaj, a nie grzeb przy trupach.

Nieznajomy pojawia się po powrocie od śmigłowca, ale zadanie musi się zaliczyć.

2 polubienia

@smox i @metek58

Zacząłem od nowa, pograłem inaczej, trup się pojawił, ale…

Przy drugiej rozmowie z Nieznajomym dostaję dialog jak na screenie:

Więc albo Nieznajomy, albo szabrownicy ją zabrali. Aby zabrać, musieli obszukać trupy i znaleźć klucz. A kiedy my przychodzimy, klucz jest przy trupie, a skrzynia zamknięta. Bardzo schludni. Skrzynię z powrotem zamknęli, a klucz wsadzili trupowi do kieszeni, abyśmy mogli go znaleźć.

Druga część dialogu:

Nieznajomy udziela nam informacji, takich jakie powinien przekazać w pierwszym dialogu, bo bez przeszukania zagrody, przynajmniej mnie mod nie puszczał do śmigłowca, informując że nie jestem wypoczęty.

I to są błędy moda, a nie mojej rozgrywki. Ja jestem pragmatykiem i takie błędy szybko wyłapuję.

W następnej części mojej gry, co tylko wyjdę na robienie zadań, zagrodę atakują szabrownicy. Za ilość zabitych dostałem depresji. Uleczyłem się, wyruszam i znów atak. Olałem to i poszedłem ratować nowicjusza. Marny mój los. Strzelają do mnie zanim zobaczę szabrowników. Niezależnie z której strony bym nie podchodził. I wiadomo, zaczynamy od zagrody.

Może kogoś takie sposób rozgrywki będzie rajcował i powtarzać będzie, aż się moda nauczy na pamięć.

U mnie na razie mod idzie na boczny tor. Może za jakiś czas, znowu się z nim poboksuję.

Ale emisje w modzie są urocze.

Szabrownicy pchają się do “mojej” chałupy, emisja ich nie powstrzymuje.

A psina jest urocza i odwdzięcza się za uratowanie jej życia. Martwe dziki, to jej robota.

To na tyle.

4 polubienia

Wideoporadnik prowadzony przez HugTV także będzie czas na wszystko. Facet w ogóle się nie spieszy.

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=WW6vMvzF01g

4 polubienia