Cześć,
mam problem z bonusowymi schowkami striełoka otóż sam schowek jest tylko po jego zebraniu nie pokazuje się dialog przez co nie mogę znaleźć pozostałych.
@carlopapa używałem tego poradnika wcześniej. Sam autor podkreślał, aby powtarzać jego ruchy 1:1. Problem w tym, że to i tak nie działało, nie triggerowało to wiadomości Striełoka po podniesieniu zawartości schowka. Nie używałem superskoku i podobnych rzeczy więc nie wiedziałem w czym leży problem. Na rosyjskim forum znalazłem podobny temat i padła odpowiedź, że zaraz po zebraniu schowka trzeba podnieść te bonusowe bo inaczej nie przyjdą żadne sms-y. Schowków Striełoka szukałem PO podniesieniu głównego schowka i myślę, że na tym polegał problem. Cofnąłem się o kilka zapisów i problem rozwiązany tylko przy okazji straciłem kilka godzin rozgrywki . Dziękuje za pomoc
!
Nie przejmuj się nie jeden z nas stracił dni cofając się w zapisach, a tak poza tematem nie wolałbyś zagrać w OP 2.2 bo ta wersja jest skończona w przeciwieństwie do 2.1 ponieważ 2.1 kończy się tym samym co wersja 2.0??? Ja po ukończeniu 2.1 od razu zacząłem 2.2 i mimo braku dobrego spolszczenia przez autorów moda, a tylko zaadaptowaniu go z wersji 2.1 da się grać choć są błędy i pozmieniane niektóre lokacje z zadań a tak OP 2.2 w porównaniu z 2.1 to jak niebo i ziemia. ![]()
@carlopapa Szczerze mówiąc miałem przez chwilę w głowie to, aby przenieść się na wersję 2.2, ale w op 2.1 zacząłem grać w lutym ubiegłego roku. Za ten tytuł porządnie zabrałem się od niedawna i najzwyczajniej w świecie szkoda mi czasu. W op 2.1 zrobiłem dosyć sporo questów (staram się robić wszystkie) choć nie wiem jaki % gry już mam za sobą (nie skończyłem nawet linii fabularnej solyanki) to i tak wolę kontynuować op 2.1. Nie wiedziałem nawet, że spolszczenie działa też na 2.2. Nie mam problemu ogrywać ten tytuł po angielsku lecz grając po polsku czuję się bardziej komfortowo. Myślałem też, że jeżeli napotkam ewentualne problemy to mam do wykorzystania te forum i łatwiej będzie nawigować po grze w ojczystym języku. Słyszałem, że op 2.2 nie zmienia wiele więc nie wiem czy warto ![]()
4 godziny temu, delusional napisał:
Słyszałem, że op 2.2 nie zmienia wiele więc nie wiem czy warto
I tu troche masz racje, bo ja grałem dobiłem do Generatorów, a potem już mi sie kompletnie nie chciało grać i byłem znudzony bo zmiany jakie były, były minimalne i nic zbytnio sie nie rózni od 2.1, niewiem czy kiedykolwiek jeszcze zagram w tego moda ale wiem przynajmniej że chyba całego OP-a 2.1 zrobiłem, i chyba jedynie czego nie zrobiłem to jakieś tam kwestii fabularnej chyba z Hiko? lecz zbytnio nie pamiętam wiem że zrobiłem Finał z Fenrirem i to było by na tyle (reszte miałem ukonczone) , co do schowków Striełoka to mają restryktory, jak nie pojdziesz jak autor se zazyczył to ci nie zaliczy, więc musisz sie cofnąc w sejwach.
1 hour ago, Samotnik67 said:
ale wiem przynajmniej że chyba całego OP-a 2.1 zrobiłem, i chyba jedynie czego nie zrobiłem to jakieś tam kwestii fabularnej chyba z Hiko? lecz zbytnio nie pamiętam wiem że zrobiłem Finał z Fenrirem i to było by na tyle (reszte miałem ukonczone)
Mimo to i tak gratuluję oraz zazdroszczę cierpliwości! Co do samych linii fabularnych wiem, że są dwie główne (solyanka i snajper). Ukończyłem tylko NS 2016 bez dodatków, więc mniej więcej się orientuję jak mają wyglądać zadania (choć i tak się diametralnie różnią).
co do schowków Striełoka to mają restryktory, jak nie pojdziesz jak autor se zazyczył to ci nie zaliczy, więc musisz sie cofnąc w sejwach.
Głupi design, ale to nie pierwsze “faux pas” od strony autorów ![]()
4 godziny temu, delusional napisał:
Co do samych linii fabularnych wiem, że są dwie główne (solyanka i snajper).
Chodziło mi dokładnie o “Działki Poboczne/Fabularne” inaczej “Poszukiwanie Egzoszkieletu Czarnego Doktora” czy inne jak Wyspy, Furie, Akil, Reporter ( a.k.a Hiko ) , Akil czy Fenrir, Wszystkie działki fabularne/poboczne masz tu :
https://stalkerportaal.ru/blog/op_2_1/gid_po_prokhozhdeniju_obedinennyj_pak_2_1_op_2_1/9-1-0-690
Jest tu pokazane Gdzie i na jakiej lokacji mozna znależc unikatowe bronie / przedmioty dla zadań chomikowych, Sekwencje zadań chomikowych, Poradnik krok po kroku jak walniesz w ściane i nie mozesz sie ruszyc dalej w fabule/zadaniach, voltazar, dodatki do moda itp
14 hours ago, Samotnik67 said:
Chodziło mi dokładnie o “Działki Poboczne/Fabularne” inaczej “Poszukiwanie Egzoszkieletu Czarnego Doktora” czy inne jak Wyspy, Furie, Akil, Reporter ( a.k.a Hiko ) , Akil czy Fenrir, Wszystkie działki fabularne/poboczne masz tu :
https://stalkerportaal.ru/blog/op_2_1/gid_po_prokhozhdeniju_obedinennyj_pak_2_1_op_2_1/9-1-0-690
Jest tu pokazane Gdzie i na jakiej lokacji mozna znależc unikatowe bronie / przedmioty dla zadań chomikowych, Sekwencje zadań chomikowych, Poradnik krok po kroku jak walniesz w ściane i nie mozesz sie ruszyc dalej w fabule/zadaniach, voltazar, dodatki do moda itp
Super, dzięki za poradnik!
Mam jeszcze jedną zagwostkę. Szukałem rozwiązania, ale zakończyło się to fiaskiem. Czy wiesz może dlaczego traderzy po kilku wymianach się “wyczerpują”? Chciałem wymienić artefakty na amunicję i traderzy mówili “że nie mogą mi w niczym pomóc”. Czy to jest jedna z mechanik balansu? Zastanawiałem się ile trwa ten “cooldown”. Czy to jest permanentne lub nie? Strasznie upierdliwe i czy jest lepszy sposób na “farmienie” amunicji?
26 minut temu, delusional napisał:
Super, dzięki za poradnik!
Mam jeszcze jedną zagwostkę. Szukałem rozwiązania, ale zakończyło się to fiaskiem. Czy wiesz może dlaczego traderzy po kilku wymianach się “wyczerpują”? Chciałem wymienić artefakty na amunicję i traderzy mówili “że nie mogą mi w niczym pomóc”. Czy to jest jedna z mechanik balansu? Zastanawiałem się ile trwa ten “cooldown”. Czy to jest permanentne lub nie? Strasznie upierdliwe i czy jest lepszy sposób na “farmienie” amunicji?
W Op-ie jest zbudowane tak że naprzykład Handlarz pozwoli ci chyba wymienić z 10 razy a potem ci już nie da, Deweloperzy tego moda zrobili to specjalnie żeby utrudnić rozgrywke ( Z tego mod słynie przecież) kiedy wymieniasz to w dolnym lewym rozniku pokazuje np 1/10, 2/10 i jak dobije do 10 to już ci nie da, jest dodatek do tego moda który pozwala na wymieniane z handlarzami w nieskończoność, czyli masz tutaj, Nowa gra, nie jest wymagana jesli dobrze mówie.
https://stalkerportaal.ru/board/op_2_1/uvelichen_limit_na_obmeny/2-1-0-535
Wszystkie Dodatki/Uproszczenia do moda masz tu (Użyj sobie jakiegoś tłumacza, ja uzywam skryptu od Greasemonkey z Mozilli (Greasyfork) zeby mi automatycznie tłumaczyło z Googla tłumacza) :
https://stalkerportaal.ru/board/mody/op_2_1/2?page=1
Tak ode mnie, Jeśli grasz w moda to zdecydowanie zrób fabułe Wysp, jak zdobędziesz Deszyfrator z generatorów z wyspy i potem ci ktos to “Odszyfruje” nie spoileruje, da ci wskazówke na Bardzo, Bardzo dobry schowek na CEA, jaka nagroda? nie spoileruje, przy tym schowku jest też niespodzianka od pewnych “osób”, Jeśli zbierzesz wszystkie dekodery i dostaniesz sie na jupiterze do pewnego miejsca i zbierzesz notatke z plecaka, nagroda finalna też bedzie bardzo dobra. Lokacje tych wysp, żebyś zaoszczedził czas to “Bagna” “Kordon” “Jantar” “Czerwony Las” “Wschodnia Prypeć” “Zaton” “Jowisz” i “Generatory” Lokacje z “Zewu Prypeci” odblokujesz robiąc Fabułe Czarnego Egzoszkieletu Doktora, Czerwony las z Fabuły Kła,jak pamietam.
Wszystkie Dodatki/Uproszczenia do moda masz tu (Użyj sobie jakiegoś tłumacza, ja uzywam skryptu od Greasemonkey z Mozilli (Greasyfork) zeby mi automatycznie tłumaczyło z Googla tłumacza) :
Dzięki, ale nie mam zamiaru cheatować. Staram się grać czysto póki co ![]()
Tak ode mnie, Jeśli grasz w moda to zdecydowanie zrób fabułe Wysp, jak zdobędziesz Deszyfrator z generatorów z wyspy i potem ci ktos to “Odszyfruje” nie spoileruje, da ci wskazówke na Bardzo, Bardzo dobry schowek na CEA, jaka nagroda? nie spoileruje, przy tym schowku jest też niespodzianka od pewnych “osób”, Jeśli zbierzesz wszystkie dekodery i dostaniesz sie na jupiterze do pewnego miejsca i zbierzesz notatke z plecaka, nagroda finalna też bedzie bardzo dobra. Lokacje tych wysp, żebyś zaoszczedził czas to “Bagna” “Kordon” “Jantar” “Czerwony Las” “Wschodnia Prypeć” “Zaton” “Jowisz” i “Generatory” Lokacje z “Zewu Prypeci” odblokujesz robiąc Fabułe Czarnego Egzoszkieletu Doktora, Czerwony las z Fabuły Kła,jak pamietam.
Mam nadzieję, że zawartość schowka będzie tego warta
. Z tego co pobieżnie czytałem to i tak linia questowa na wyspy zajmie mi jeszcze trochę czasu, ale postaram się ją zrobić !
Generalnie w schowkach raczej będziesz miał dobre kąski. Więc warto się pomęczyć.
Ogólnie to na początku gierki pozabijałem na kordonie wojskowych przy nasypie i teraz pytanie czy to ma wpływ na fabułę i mam zaczynać grę od nowa (jestem na szczęście nie daleko od tamtego momentu) czy mogę grać spokojnie.
@guccimucci5 I po co ich zaczepiałeś?![]()
Jeśli masz taką możliwość to cofnij się w zapisach i zostaw wojaków Kuzniecowa w spokoju. Major Kuzniecow ma duży wpływ na główną linię fabularną i niejednokrotnie będzie Ci potrzebny do zadań.
6 minut temu, wariat napisał:
@guccimucci5 I po co ich zaczepiałeś?
Jeśli masz taką możliwość to cofnij się w zapisach i zostaw wojaków Kuzniecowa w spokoju. Major Kuzniecow ma duży wpływ na główną linię fabularną i niejednokrotnie będzie Ci potrzebny do zadań.
Jakoś tak mam ale na szczęście straciłem tylko 2godziny grania
W tym modzie nie strzela się jak popadnie do wszystkim tylko zawsze zwraca uwagę. Jest parę NPC którzy pomimo czerwonego koloru z Tobą sobie utną pogawędkę.
@guccimucci5 Jak zabiłeś kuźniecowa to powinieneś mieć alarm że zginęła ważna postać?
Dla Guccimucci5 i innych zainteresowanych rola majora Kuzniecowa w modzie (OP - 2.0, 2.1, 2.2):
W youtube wpisać frazę: Сталкер ОП 2.1 квесты кузнецова i:
Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=iMCY2NlLZEE
https://www.youtube.com/watch?v=qwliebtA-Lg
Zadań jest sporo więc Kużniecow jest istotny na Kordonie i także w modzie.
28 minut temu, vidkunsen napisał:
Dla Guccimucci5 i innych zainteresowanych rola majora Kuzniecowa w modzie (OP - 2.0, 2.1, 2.2):
W youtube wpisać frazę: Сталкер ОП 2.1 квесты кузнецова i:
Pokaż ukrytą zawartość
https://www.youtube.com/watch?v=iMCY2NlLZEE
https://www.youtube.com/watch?v=qwliebtA-Lg
https://www.youtube.com/watch?v=3BrNAdVX2X8
Zadań jest sporo więc Kużniecow jest istotny na Kordonie i także w modzie.
Dziękuje bardzo za filmik ?smile_00102?
Ale jeszcze pytanie co do udźwigu bo chciałbym sobie go hehehe zwiększyć ale w plikach gry nie ma gamedaty dołączam screena co tam mam a i jeszcze jest jakiś modzik na lepszy loot u zabitych NPC? 
Guccimucci5 - możliwe sposoby powiększenia udźwigu gdy gamedata niedomaga:
1/ OP 2.1 to chyba są cienie 10006 więc dodajesz zmieniona - udźwig - gamedatę z innego prostego moda typu cienie 10006 - gamedata - system + actors via creature.
2/ trainer do cieni 10006 (podesłałem linki jak i gotowe trainery gdzieś na forum)