Petarda Bubera

Instaluję na próbę Metro Exodus. 

Problem w tym ze system nie widzi drugiego SSD M2. Przy instalacji widział, sformatowałem go a teraz nic , tylko C

A jest widoczny w “zarządzaniu dyskami” ?

Jest widoczny. W porządku, nigdy wcześniej tam nie zaglądałem ale udało się  Trzeba było dodać literkę dysku.

1 polubienie

, mnie bardzo pomógł  poprzez pomoc zdalną. Zainstalowaliśmy jakiś programik i przejął sterowanie moim kompem. Mógł grzebać w moim kompie prawie tak jak w swoim. Świetna sprawa, jeżeli ma się do kogoś zaufanie. Szybko i sprawnie uporał się z takimi problemami, z którymi sam bym sobie nie poradził 

1 polubienie

11 minut temu, Buber napisał:

Jest widoczny. W porządku, nigdy wcześniej tam nie zaglądałem ale udało się  Trzeba było dodać literkę dysku.

Tak myślałem. że instalator a potem system nie przypisał litery dysku dlatego wskazałem “zarządzanie dyskami” 
Propozycja zdalnej pomocy w razie problemów aktualna.    

1 polubienie

To Metro Exodus to jakiś chory wyrób. Na zawartym w nim benchmarku na profilu RTX , RT na ultra, włączony DLSS , 2650x1440 ,  jakość Extreme , przy Shaderach na 1 , bo tylko takie są wtedy dostępne mam średnio 57 Fps,

Bez RT i DLSS ta sama jakość -  tylko o 5 Fps więcej

Ale już przy Shaderach na 2 średnio 45 fps

Za to Shadery na 4 to średnio 30 fps.

Ja się pytam, co tu kurna kupować ?? 

Godzinę temu, Buber napisał:

Ja się pytam, co tu kurna kupować ?? 

Może konsolę ?

1 polubienie

moim zdaniem mała ilość klatek nie jest wynikiem słabego sprzętu (bo masz full wypas) tylko 
przyczyną jest sama gra (jej optymalizacja pod kątem nowych technologii).  
Myślę, że gry które będą wychodzić od 2020 roku pełniej będą korzystały z ilości rdzeni CPU,
wielowątkowości, technologii RTX czy DLSS. 
Więc nie chodzi o Twój sprzęt.
Dalsze dokładanie rdzeni, RAM czy mocniejszej GPU (chociaż nie wiem czy taka jest) mija się z celem.

p.s. Gdzieś w necie czytałem, że np. do ostatniej części Tomb Raider 
projektowany jest patch który zoptymalizuje grę pod RTX. 
Może do METRO też taki dodatek wyjdzie. 

1 polubienie

Gdyby coś jestem przy kompie.   

I jak tam komputer chodzi ?
Bo coś lakoniczny jesteś w zachwytach nad nowym sprzętem ?

No nawet nie mam czasu zagrać, w sobotę do wieczora walczyłem ze sprzętem, w niedzielę było sprzątanie “na ogrodzie” bo Pani Teściowa przylatuje, a to co potestowałem na Metro Exodus, jak można przeczytać wprawiło mnie tylko w konsternację. Dziś znowu mechanik. Zaraz zainstaluję BF5 i zobaczę efekty. Na benchmarkach temperatura karty to 67 stopni, nie ma gdzie sprzętu wypróbować  

1 polubienie

Odnośnik do tematu " nasze zdjęcia" ---- Wiec , żeby tradycji stało się zadość, trzeba trochę zmodyfikować sprzęt. Na razie mogę oddać w dobre ręce dwa dyski Samsung 970 EVO Plus 250GB SSD , zmienię jednak na dwie pięćsetki , oraz dwa 200 mm wiatraki Noktua , do obudowy mi się nie mieszczą.

Myślałem tez o zmianie płyty jednak na Goodlike, ale chyba jeszcze nie dość wypiłem  

1 polubienie

Zanim się reszta zleci, to ja się zgłoszę. Biorę WSZYSSSSTKOOO DLA SIIIEEEBIEEE 

A tak poważnie, jeśli nikt nie jest w potrzebie , to drugi SSD na magazyn filmowy zawsze się przyda

Ja niżej podpisany (personalia znane redakcji). Zwracam się z uprzejmą prośbą, o odstąpienie mi jednego z dysków SSD. Prośbę swą motywuję tym, że go chcę.

Z wyrazami uszanowania.

Yossarian

no i ok, , poza tym  w przypływie zawodowego braterstwa zgłaszał mi jakieś kłopoty z Twoim sprzętem…W czym problem?

1 polubienie

będę Ci bardzo wdzięczny i zadowolony z samego dysku. Nie będę Ci zawracał głowy innymi pierdołami, bo to byłoby już, w moim odczuciu, żerowanie na Twojej szczodrości. Tak więc poprzestańmy na tym co jest.

pozwól że sam będę określał granice mojej szczodrości  Staram się pomagać użytkownikom którzy coś robią dla forum. Czasem trochę to trwa…(pozdro   ) , ale próbuję dotrzymywać słowa. Wal co Ci potrzeba, jak się krępujesz to pisz na PW,

2 polubienia

Dobra, Godlike i dwie 500 Samsunga zamówione. Więcej nic nie zmieniam . Nie mam już nawet pomysłu.

2 polubienia

Do twojej maszyny przez kolejne 3-4 lata a może i więcej nie będziesz musiał nic dokładać, bo to potwór wydajnościowy.

Ja od 2001 roku sam składam sobie zestawy, przeważnie zawsze z używanych podzespołów i staram się zawsze składać jak najwydajniejszy zestaw za jak najmniejsze pieniądze.

Teraz siedzę sobie na I7 2600k @ 4.5GHz na stock Vcore (miałem na 4.8 ale zysk wydajnościowy mizerny, za to temp niższe o ok 5’C) na ASUS P8Z68 Deluxe Gen.3, 12GB DDR3 2133MHz G.Skill, PSU XFX Pro850W (wiem, że potwór, ale dostałem za darmo, wiec nie narzekam)

Do tego ASUS Strix GTX970, którego właśnie sprzedaje by kupić GTX1080. Wiem wiem, że GPU za mocne i może być bottleneck, jednak dla mnie ważny jest komfort i chcę by każda jedna gra działała sobie spokojnie w 1080P na stałe 60 ramek. Za rok, dwa zmienię platformę, a karta graficzna wciąż będzie wystarczająca więc nic nie tracę. Miałem pierwotnie kupić GTX1070, jednak różnica w cenie jest nieproporcjonalna do GTX 1070Ti a tym bardziej GTX1080 i taka zwykła GTX1070 staje się bardzo nieopłacalna, tak jak GTX1660ti, które jest na równi z GTX1070 i kosztuje tyle co 1070 a ma mniej o 2GB pamięci.

Zastanawiałem się chwilę nad RTX2060 bo można dostać w podobnej cenie co GTX1080, jednak dla mnie na RT jeszcze za wcześnie, a kupowanie najsłabszej karty z tą architekturą nie ma sensu bo ona już jest ledwo wystarczająca do tej technologii w 1080P.

4 godziny temu, Buber napisał:

Nie mam już nawet pomysłu.

A może VR?