Piszczący bezustanny dzwięk w głośnikach

W piątek tj. 23.05.2014 zaczęło coś piszczeć w głośnikach i piszczy cały czas i trzeszczeć wtedy kiedy np przewijam jakąś stronę internetową jest tak na zintegrowanej karcie dźwiękowej jak i na sound blasterze. Piszczenie pojawia się po załadowaniu systemu i piszczy cały czas nic nie pomaga ani wyciszenie karty nic poprostu nic pomaga tylko odłączenie głośników od karty dźwiękowej lub wyłączenie wzmacniacza lub całkowicie kompa. Proszę o pomoc.

Wracając do tego piszczenia to słychać to trochę tak jakby u sąsiada za ścianą był włączony odkurzacz. Myślałem że to wina zasilacza bo już parę lat ma i kupiłem nowy CORSAIR RM850 i niestety nie pomogło. Poodłączałem też wszystkie wiatraki i też nic to nie pomogło.

Wczoraj tj. 04.05.2014 wygrzewałem pastę termoprzewodzącą programem OCCT i podczas obciążenia procesora pisk znika a po wyłączeniu obciążenia wraca co jest grane?? Dodam tylko że miałem tak kiedyś jak posiadałem Pentium 200 MMX i Sound Blaster 128 PCI

Hmm. Może włącz jakiś metal i na cały głośnik daj? Pamiętam, że komuś to zadziałało, ale nie mogę przypomnieć komu.

Zgłaśnianie lub ściszanie dzwięku nie powoduje zgłaśniania lub ściszania tego pisku jest on cały czas i ma tą samą głośność.

Zgłaśnianie lub ściszanie dzwięku nie powoduje zgłaśniania lub ściszania tego pisku jest on cały czas i ma tą samą głośność.

A to nie wiem.

Może Ci jakiś kondensator napęczniał i się “gotuję” tam piszcząc, coś podobnego miałem kiedyś.

Podłacz jakieś słuchawki i zobacz czy też masz ten pisk

Ale gdzie ten kondensator na płycie głównej czy karcie dźwiękowej i to i to nowe. Jak podłącze słuchawki czy do przedniego panelu czy tylnego wyjścia to w słuchawkach cisza wykluczam też wzmacniacz bo jakby on generował te dźwięki to po odłączeniu kabli od karty dźwiękowej dalej by piszczało.

To jest bardzo dziwny problem i ciężko znaleźć jakąś konkretną przyczyne jeśli w słuchawkach ci nie piszczy to musisz sprawdzić na innych głośnikach możliwe że coś w nich się przepaliło jak napisał Monolityczny :slight_smile:

Pisk w uszach to również objaw podwyższonego cholesterolu…:wink:

1 polubienie

Bez żartów proszę jak windows załadowany piszczy jak nie nie piszczy.

Mikrofon wyciszony, odłączony ? Ok czyli jak piszczy dopiero w Windowsie to nie wina głośników, (chociaż to że nie słychać tego w Słuchawkach jest jeszcze bardziej dziwne :o). Spróbuj przeinstalować sterowniki do karty dźwiekowej no nie wiem co więcej można ci poradzić :smiley:

Jak masz możliwość podłączenia słuchawek do głośników zobacz czy też ten pisk jest , jeszcze sprawdź jack’a czy czasem jest ok bo lubi się psuć.

Mikrofon mam podłączony i jak odłączę to bez zmian słuchawki podłączam i cisza nic nie piszcze chwilę temu podłączałem pod wzmacniacz mp4 i wieżę nic nie piszczy. Jak włączam kompa to jest totalna cisza do momentu aż winda się zaczyna ładować i wtedy pojawiają się szmery i trzaski w głośnikach, a pisk opjawia się dopiero w windowsie po załadowaniu wszystkich programów uruchamianych automatycznie. Pamiętam też że chyba to w piątek pobierałem jakieś aktualizacje z windows update i tak mi się wydaje, że zaczeło to wszystko się dziać po tym, ale z tego co widzę to są definicje do windows defender.

Daj liste aktualizacji z tego piątku.

proszę: http://zapodaj.net/5f3edacd817c6.jpg.html

Update Windows Defefendera nie powinnio na to wplynac :confused:

Mi pokończyły się pomysły w biosie jak ruszam myszką też słyszę trzaski, płytę sprawdzałem wszystko wygląda w porządku, kurcze nowa płyta główna, nowa dźwiękowa, zasilacz i obudowa i taki kibel!!! Zastanawia mnie tylko dlaczego jak włączę OCCT i uruchomię stress test dla cpu to piszczenie i szumienie znika??

Jak nowa to reklamuj i tyle :stuck_out_tongue: nie baw sie w naprawy na forum

Tak tylko że jak oddam płytę to zostanę bez niczego a nie mogę zostać bez kompa musiał bym kupić drugą i tą dopiero wysłać a kasy na to nie mam niestety.

Odinstaluj SOUDBLASTERA Wyjmij z komputera i sprawdż na zintegrowanej czy piszczy.

Robiłem tak i bez zmian.

Ale tak myślę że jakby to była wina płyty głównej to i na słuchawkach by piszczało a na słuchawkach kompletna cisza podłączałem pod wszystkie gniazda mini jack jakie mam w kompie.