Witam, nowych jak i stałych użytkowników którzy jeszcze nie potrafią istotniej dla uzyskania pomocy rzeczy, poradnik ten poświęcam tematowi wyciągania logów z plików.
Możecie w temacie wpisywać dodatkowe informację dotyczące logów będę starał się je dopisywać do pierwszego postu
Co to jest Log?
Log (inaczej: dziennik, plik dziennika, rejestr zdarzeń) – chronologiczny zapis zawierający informację o zdarzeniach i działaniach dotyczących systemu informatycznego, systemu komputerowego czy komputera. Log tworzony jest automatycznie przez dany program komputerowy, a sama czynność zapisywania do logu nazywana jest też logowaniem – nie należy mylić tego określenia z logowaniem w celu wykonania uwierzytelnienia. (źródło wikipedia.org)
- Wchodzimy w katalog odpowiedni dla każdej części gry.
Dla systemu Windows Vista/7/8/10:
Spoiler
Cień Czarnobyla :
C:/Users/Public/Documents/stalker-shoc/logs
Czyste Niebo :
C:Users/Public/Documents/STALKER-STCS/logs
Zew Prypeci :
C:Users/Public/Documents/STALKER-Zew Prypeci/logs
lub
C:\Users\Public\Documents\stalkercop\logs
Dla systemu Windows XP:
Spoiler
Cień Czarnobyla :
C:/Documents and Settings/All Users/Moje dokumenty/STALKER-SHOC*/logs
Czyste Niebo :
C:/Documents and Settings/All Users/Moje dokumenty/STALKER-STCS*/logs
Zew Prypeci :
C:Documents and Settings/All Users/Moje dokumenty/STALKER-Zew Prypeci*/logs
lub
C:Documents and Settings/All Users/Moje dokumenty/stalkercop*/logs
* - tutaj nazwa folderu może się różnić zależnie od języka instalatora.
Dla Lost Alpha / CoC / Reborn:
Spoiler
X:%sciezka_do_folderu_z_gra%/appdata/logs
1.1 Możemy także sprawdzić ściężkę zapisów logów w pliku fsgame.ltx znajdującym się w głównym katalogu gry.
Linijka :
$app_data_root$ = true| false| $fs_root$| savedata\
W tym przypadku logi znajdują się w katalogu “savedata”
- Ukażą nam się plik “xray_%nazwauzytkownika%.logs” otwieramy go edytorem tekstowym
przechodzimy na sam dół do linijki FATAL ERROR.
Spoiler
FATAL ERROR [error]Expression : fatal error [error]Function : CInifile::r_section[error]File : D:prog_repositorysourcestrunkxrCoreXr_ini.cpp [error]Line : 502 [error]Description : <no expression> [error]Arguments : Can't open section 'bar_a2_dolg_3_squad'. Please attach [*.ini_log] file to your bug report
2.1 Niekiedy logi nie zawierają linijki FATAL ERROR, w takim przypadku najlepiej wkleić cały log pamiętając jednocześnie o umieszczeniu go w spoilerze.
Przykładowy spoiler :
Spoiler
(Ze względów przejrzystości tematu).
-
Kopiujemy tak jak w przykładzie od linijki FATAL ERROR, do końca pliku.
-
Wklejamy w opisie naszego problemu jednocześnie tagując tak jak w przykładzie znacznikiem Code “<>”.
Znacznik code zaznaczony czerwonym kwadratem.
- Czekamy cierpliwie na odpowiedź !
Współtwórcy posta