Tłumaczu, modderze, graczu, forumowiczu…jeśli pracujesz z dużą ilością tekstu w plikach . xml , - tworząc polonizacje, adaptacje, modyfikacje, merging-patche, pliki od podstaw - to ten poradnik jest dla ciebie…
Lekki wstęp…
Spoiler
Powierzono mi proces wstępnego testowania plików polonizacji OP-2.2. Próba uruchomienia gry z plikami spolszczenia spowodowała CTD o treści:
FATAL ERROR [error]Expression : false [error]Function : CXml::Init [error]File : xrXMLParser.cpp [error]Line : 151 [error]Description : XML file:text\cycle\_task.xml value: errDescr:Error reading Attributes.
nie muszę chyba mówić, jak dużym modem jest OP-2.2. Znalezienie błędów to proces czasochłonny, a ja staram się szukać optymalnych rozwiązań. Log prowadzi do pliku cycle_task.xml (ale nie do linijki 151), plik ten ma 16235 linijek do sprawdzenia…nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ile tego jest?..tu przychodzę z rozwiązaniem, które może przydać się w przyszłości. Rozwiązaniem tym jest tester plików - XML Validator. Temat zakładam, ponieważ nie widziałem go na forum.
_ Opis : program sprawdza pliki . xml pod kątem błędów (spójności parsera .xml), innymi słowy - sprawdza czy nie brakuje klamry zamykającej w plikach, co często ma miejsce w pracy z dużą ilością tekstu. Brak takiej klamry i mamy gwarantowany CTD (jak powyżej w logu - patrz spojler)._
_ Źródło : www.playground.ru - plik jest osadzony na stronie. Należy wejść w podany link, kliknąć “_ Скачать” i odczekać 60 sekund.
_ Autor programu : Artem Sapegin_
_ Opis : pokusiłem się o spolszczenie menu tego prostego programu. W załączniku można pobrać wersję PL. Obie wersje działają prawidłowo. Testowałem na plikach OP-2.2 (wykazywały te same błędy w tych samych miejscach)._
_ Autor polonizacji :_
_ Download :_
XML_Validator_PL.7z (109 KB)
Tutorial (pkt od 1 do 7 - patrz spojler):
Spoiler
1. Kopiujemy zawartość testowanego pliku .xml (zawartość będzie przechowywana w schowku systemowym). Zawsze pracujemy na kopii modyfikowanego pliku.
2. Klikamy opcję “Wklej ze schowka” lub Ctrl+Enter
3. Klikamy opcję “Weryfikacja” lub Ctrl+R (przy dużych plikach proces może trwać do kilku minut).
4. Po kliknięciu “Weryfikacja” program wskaże nr. linijki zawierającej błąd. Najczęściej będzie to brak klamry parsera .xml. Program nie sprawdza błędów ortograficznych tylko szyk strukturalny .xml’a. W przykładzie mamy błąd w linijce nr. 1852. Przed zamknięciem klikamy “Usuń”.
5. Otwieramy kopię pliku .xml i znajdujemy nr. linijki - poprawiając błąd. Jak widać poniżej - brakuje klamry w wierszu 1851, a to skutkuje błędem w parserze zawartym w wierszu 1852, co wykazał program.
6. Zapisujemy zmiany a następnie zmienioną zawartość wklejamy do programu jak w pkt. 2, powtarzając weryfikację na zmienionym (poprawionym) pliku.
7. Program zasygnalizuje zielonym kolorem brak błędów:
Poniżej przykłady pracy z programem (plik cycle_task.xml z OP-2.2):
Spoiler
Przykłady weryfikacji to następne 3 screeny:
Błędy znaleziono w linijkach: 1879, 3175, 7879.
Poprawiamy znalezione błędy w plikach:
Za każdym razem gdy naniesiemy zmiany, zapisujemy plik i zmienioną zawartość wklejamy do programu, aż plik nie poinformuje nas zielonym kolorem tekstu.
Udanego sprawdzania - pozdrawiam