Wódkę - która jest potrzebna tak dla wymiany barterowej, jak i do wykonania niektórych questów najłatwiej zdobyć u tego pana.
Żyła - jest dostępny w Dolinie Mroku w Bazie Bandytów. Puszki wymienia na wódkę w relacji 2 puszki=1 butelka.
Poza tym - jest chyba jedyną postacią z która można handlować bez konieczności posiadania artefaktów .A jak wiemy, arty w tej odsłonie Soli są trudno dostępne.Wszystkie jego "dobra’ można zakupić za żywność. Oferuje :
Jeżeli chcemy dobrać się do zbrojowni Wolności bez konieczności zabijania przedstawicieli tej frakcji wystarczy stary trick z krzesłem. Na przeciw Kutwy jest pokój w którym znajduje się krzesło, przenosimy je obok strażnika który blokuje przejście do zbrojowni, wskakujemy na nie i próbujemy przejść, przeskoczyć nad głową strażnika, jest to bardziej utrudnione niżeli w wersji podstawowej ale da się zabieramy sprzęt i bulldoga, bierzemy drugie krzesło z pokoju obok zbrojowni i powtarzamy czynność.
Kolejnym uciążliwym punktem gry może być zawieszający się i blokujący się prof. Krugłow. moim sposobem na niego jest uciekanie mu z pola widzenia pda, gdy jesteśmy blisko zazwyczaj mi się blokował jednak gdy uciekłem poza jego obszar widzenia to przeważnie wkońcu startował. Mowa tu o przeprowadzenie go z dziczy szczególnie w miejscu wiaduktu blisko przejścia na jantar a także przy pomiarach.
Jak się dostać w barze do handlarza powinności . Nic prostszego Wskakujemy na kupę szybów wentylacyjnych czasem to jest trudne bo łatwo jest się zablokować. przeskakujemy robimy co swoje i tą samą drogą wracamy a powinność nie jest na ciebie zła a na początku mamy grozę i szafa gra.
Ze zbrojownią wolności można jeszcze poczekać na emisję lub godzinę duchów, wtedy gosciu ..który pilnuje zbrojowni szuka schronienia lub walczy z zonbiakami..(podwójna korzyść , masa broni z martwych wolnościowców).Tylko z godzina duchów trzeba uważać by nie zginęła jedna z postaci guestowych jak Kutwa, Wkręt..czy Max, jeżeli zginie wczytujemy sejwa. Spokojnie zdązymy ,ogolić, zbrojownie przed emisja ..czy w czasie godziny duchów..sprawdzone.
Na Niezbadanych Terenach, podczas zadania na dotarcie z Kłem do jaskini z Muchą, należy iść w pewien określony sposób, mianowicie po wyjściu z Ognistej Jaskini idziemy w stronę bajora, następnie na wzgórze, później w stronę kolejnego wzgórza koło dwóch wyschniętych drzew. Za nimi wspinamy się na docelowe wzniesienie z jaskinią w której jest dziewczyna. Piszę o tym dlatego, bo sam poszedłem skrajem lokacji i po wyjściu z jaskini po rozmowie z Muchą, Śmigłowiec z Panterą nie nadleciał. Zapomniałem o tym oskryptowaniu.
Raczej tak nie jest. Ja zawsze idę inną drogą. Po wyjściu z Ognistej Pieczary schodzę na dół do wąwozu, wąwozem idę do samego końca, aż do drogi. Przecinam drogę i zboczem wzgórza kieruję się w stronę pieczary z Muchą. Jak tylko jest to możliwe wchodzę na wzgórze i już idę górą. Mniej więcej jest to trochę przed stadem tuszkanów, które się tam zawsze spawnuje. Ale fakt że w tej linii fabularnej skrypty szaleją, trzeba uważać czy się dostało wszystkie konieczne smsy. Ja na przykład powtarzałem całą misję bo nie dostałem smsa od Kła, że Mucha chce pogadać o swojej lalce. Odnośnie helikoptera z Panterą, tu chyba raczej jest ważne zachowanie kolejności wszystkich rozmów. Czyli, jak pamiętam. Dochodzimy na miejsce, rozmawiamy z Kłem, schodzimy do Pieczary, rozmawiamy z Muchą, dostajemy sms od Kła, wychodzimy z Pieczary, rozmawiamy z Kłem, przylatuje helikopter.
Dopiszę małą, ale (pewnie) pomocną rzecz - czasami(zwłaszcza na słabszych kompach) przy wejściu na inną mapę okazuję się że sejvy się zapisują, ale wczytanie jakiegokolwiek kończy się craschem że save został uszkodzony i nie wolno na nim grać, i że usunąć wszystko aż po autosave.
Więc: Jak mamy opcje “zapisz na lokacji” to polecam używać tego natychmiast po przejściu na inną lokacje. Jeśli opcja nie zapiszę nam gry, a tylko wróci z powrotem do rozgrywki, znaczy że musimy wczytać zapis sprzed wejścia na tą mapę…
Mam prośbę , gram na repacku ale nie mam pojęcia jak zlikwidować irytujące kiwane się postaci podczas chodzenia , nie znalazłem tez tego na forum, jeśli ktoś walczył z tym tematem to proszę o info