W zasadzie, to pomogła wymiana NPC. W tym przypadku Dok sobie świetnie poradził, a w bazie wojskowej Zielony.
@gawron Ja też korzystałem raczej z pojedynczych ulepszeń, broni z którymi skończyłem nawet chyba nie miałem ulepszonych bo nie chciało mi się z tym babrać, ale teraz jak już mod mam ukończony i wychwycone literówki poprawione to uznałem, że warto by było to ogarnąć, żeby ewentualnie grający w przyszłości się nie motali z tymi ulepszeniami gdyby chcieli się w nie bawić na całego😜 Zostało mi jeszcze 6 kombinezonów do ogarnięcia i wszystkie hełmy i maski. Pozostanie po tym jedynie kwestia kombinezonów, masek i hełmów otrzymywanych za jakieś zadania bo z nich podczas ogrywania otrzymałem jedynie kombinezon “Szturm” chyba, że resztę można zdobyć we “Wspomnieniach” i dlatego nie trafiłem na nie podczas gry.
Godzinę temu, Szczepan9205 napisał(a):
Zostało mi jeszcze 6 kombinezonów do ogarnięcia i wszystkie hełmy i maski.
Mam prośbę, gdy już wszystko będziesz miał gotowe, podeślij mi pliki.
Przebywając na pewnej lokacji mamy okazję poznać kolejną niecodzienną historię. Tym razem nie należy ona do stalkera. Nawet nie mutanta, choć zakładam, że niektórzy tak właśnie postrzegają tę postać.
Niestety nie możemy z nią porozmawiać osobiście, ale bezinteresownie pomogła nam wykaraskać się z poważnych kłopotów. Po tym incydencie szybko opuszczamy lokację i tyle nas widzieli. Teoretycznie to był koniec owej “znajomości”, ale postanowiłem wrócić do tej części Zony po bambetle, jakie zostawiłem w schowku i nastąpiło bardzo pozytywne zaskoczenie. Okazało się, że nasz dobry znajomy zostawił nam notatkę z pewną prośbą, a że odmówić nie wypada…
Powrót do Okolic Czarnobyla po rozmowie z Kapitanem to jedyna możliwość dostania się do miejscówki byłego likwidatora. Przy odrobinie szczęścia można się tam nieźle obłowić. Szkoda, że nie ma o tym żadnej wzmianki, czy jakiejś wskazówki.
16 godzin temu, gawron napisał(a):
Mam prośbę, gdy już wszystko będziesz miał gotowe, podeślij mi pliki.
Jasna sprawa
Na razie mam już skorygowane (na razie luźno w notatniku) prawie wszystkie kombinezony, hełmy i maski (z wyjątkiem Beryla, Sfery M12 i hełmu taktycznego bo nie trafiłem na nie podczas gry lub trafiłem, ale zapomniałem gdzie). Że tak spytam bez większego spoilerowania (aczkolwiek, kto nie chce sobie spoilerować zawartości moda to niech nie otwiera spoilera):
Spoiler
Te kombinezony, maski i hełmy wypisane w st_items_outift od początku pliku, aż do kombinezonu pancernego “Szturm” w ogóle występują w “Przygodzie”? Czy to raczej rzeczy wypadające za zadania lub w schowkach we “Wspomnieniach”? Pytam bo nie trafiłem na żaden z tych przedmiotów podczas ogrywania “Przygody”.
Z bronią będzie prościej bo w configs/weapons/upgrades są pliki do konkretnych modeli dzięki czemu wiem, które bronie w modzie mają ulepszenia, a które nie i nie będzie mi chyba spawner potrzebny, żeby to ogarnąć bo większość da się zebrać w obrębie 1-2 lokacji.
Z tym, że podczas sprawdzania ulepszeń kombinezonów zauważyłem, że przy Bułacie i PSZ-9d przy próbie zainstalowania “Systemu usuwania trucizn Antidotum” (to nazwa oryginalna tego ulepszenia z ZP) mod się do pulpitu wywala wskazując na skrypt inventory_upgrades.script - ten skrypt jest częścią spolszczenia, ale linijki na które wskazuje log nie były chyba przez Ciebie w żaden sposób zmieniane, więc sądzę, że to może być błąd samego moda. Masz może Gawron oryginalny rosyjski folder scripts? Albo wiesz gdzie może jest jakaś wstawka PdZ, która nie jest w formie instalatora tylko luźnej gamedaty? To wtedy bym sobie wyciągnął ten skrypt w oryginale i porównał z tym spolszczonym i sprawdził o co chodzi i ewentualnie naprawił, jeśli się da ![]()
2 godziny temu, Szczepan9205 napisał(a):
Masz może Gawron oryginalny rosyjski folder scripts?
Proszę, mod plus ostatni fix - skrypty pdz.rar
W skryptach oprócz: tekstu, dodania możliwości ulepszenia Wincheaster1300 = TOZ-194 i wyrównania szans wszystkim grającym (kasa na starcie była losowa, często mniej niż 10 tys.) nic nie było zmieniane.
Ma może ktoś plik z latarką, który można wrzucić do objects. Bo “firmowa” jest do bani.
Nie mam żadnej z ZP, a z SoC nie pasuje.
Mod czyta latarkę z podstawki, ale korzystając z poniższego poradnika (nie pamiętam, gdzie go znalazłem) możesz sobie ustawić, taką, jaka będzie Ci odpowiadała.
Niedobrze, zaraziłem się wirusem. Ewentualnie jest to szkorbut, jak twierdzi Nawigator ![]()
W tej sytuacji, jak rozumiem, trzeba popchnąć główny wątek na Zatonie? Niewesoła sprawa, bo nie chcą mnie na statek wpuścić.
@Agrael rozmawiałem z czterema zarażonymi i jestem zdrowy. Przed rozmową robisz sejwa i w razie zarażenia wczytujesz. Zauważyłem, że ważna jest strona z jakiej rozpoczynasz rozmowę. Jeżeli się zarazisz, rozmowę po wczytaniu sejwa, zaczynasz ze strony przeciwnej. Nie warto, jak zauważyłeś, zbyt szybko łapać wirusa bo mamy blokadę na wejście, a kilka questów przed zachorowaniem trzeba zrobić.
Mam problem z zadaniem „Zaginiony stalker” na Cmentarzysku pojazdów. Wszedłem na wieżę, PDA przeczytałem, ale co dalej? ![]()
@Agrael Nie wiem czy o to chodzi zadanie, ale znalazłem taki poradnik i skopiowałem link z podświetleniem:
@Wojownik
Dzięki. Wychodzi na to, że świeczki na wieży trzeba zapalić nocą. W sumie logiczne.. ![]()
Swoją drogą, to fajny poradnik.
–
Czy da się jakoś anulować zadania cykliczne? U postaci, które je zlecają nie ma takiej możliwości.
I drugie pytanie, bo na Cmentarzysku pojazdów uaktywniło mi się zadanie związane z zabiciem przywódcy karlików. Pobiegłem za nim, ale tyle ich wybiłem i nic, ciągle się spawnują nowe ![]()
@Agrael Chyba tylko da się zignorować.
Odnośnie przywódcy karlików/Karlito. Jego trzeba ubić, tak jak w tym filmie:
[UWAGA SPOILER!]
W dniu 6.04.2023 o 17:32, Agrael napisał(a):
Czy da się jakoś anulować zadania cykliczne?
Jest taka możliwość, przynajmniej na Pograniczu. Trzeba wrócić się na lokację, wykonać wszystkie zadania i przejść z powrotem na poprzednią mapę. Wszystko należy wykonać sprintem, aby zadania nie zdążyły aktywować się na nowo. Nie wiem, jak ta sprawa przedstawia się na innych lokacjach, bo już wiedząc, z czym to się wiąże, nie brałem questów tego typu.
Dzięki, ale niestety u mnie ta metoda nie zadziałała. Wróciłem na Pogranicze, zacząłem od 1. miejsca, które zaznaczyłeś, ale już po zlikwidowaniu mutantów w drugim i drodze do trzeciego, zadania pojawiły się na nowo. Trudno się mówi.
Za to zobaczcie kogo znalazłem na Zatonie ![]()
Koliana mieliśmy okazję poznać w poprzednim modzie autorstwa Jek@na - Ocalały: Ucieczka z Zony. Co prawda nie ma dla nas żadnego zadania, ale możemy sobie z nim porozmawiać.
Ogólnie, to stalkerzy i sam Kolian przybywają na Zaton po wykonaniu fabularnego zadania.
23 minuty temu, Agrael napisał(a):
Dzięki, ale niestety u mnie ta metoda nie zadziałała.
Mnie sprawdziła się dwukrotnie, inaczej bym o tym nie napisał. Ale taki problem to nie problem, da się z tym żyć.
Wierzę na słowo, ale tak jak napisałeś - to nie jest problem. Po prostu zadania cykliczne sobie “wiszą” i nikomu nie wadzą, choć osobiście lubię mieć przejrzysty ekran z nimi, więc ciekaw byłem, czy da się je anulować.
Póki co mod mnie tak wciągnął, że świata poza nim nie widzę ![]()
A co do karlików i jego przywódcy, to trzeba najpierw jego zlikwidować. Problem polega na tym, że jest ich dużo i ciężko skurczybyka namierzyć.
Mam pytanie. Kto ma nasz ekwipunek stracony w cementowni?
Rzeczy utracone w cementowni można odzyskać przy okazji zadania detektywistycznego w barze, tylko trzeba je właściwie poprowadzić (niewłaściwe oskarżenie i nie spotkamy postaci, która zna lokalizację schowka).