Powrót Legendy 0.9.2 - dyskusja ogólna

4 minuty temu, Szelcu napisał:

To ten hangar, który od środka jest cały porośnięty chwastami?

Zgadza się. Za kratą w prawo - szukaj białej skrzyneczki.

8 minut temu, Anton Gorodecki napisał:

Zgadza się. Za kratą w prawo - szukaj białej skrzyneczki.

Rzeczywiście, teczka znajdowała się w owym hangarze. Cel zabezpieczony, czerwoni wybici. Dziękuje ci dobrodzieju :grin: (dałbym repkę, ale że jestem amebą to nie wiem jak)

2 polubienia

@Szelcu - Musisz poczekać, aż z Turysty zamienisz się w Stalkera.

On 17/03/2018 at 3:09 PM, Anton Gorodecki said:

Niestety grając Samotnikiem nie udało mi się zdobyć wszystkich osiągnięć. Zabrakło mi osiągnięć “Neo” (pomimo tego, że samej zdolności się nauczyłem - pozwala ona przy pomocy klawisza “J” spowalniać czas) i “Legenda Zony” (za odblokowanie wszystkich dostępnych osiągnięć).

U mnie sprawa wyglądała tak, że pomimo osiągnięcia 25 poziomu i aktywacji perka “?” spowolnienie czasu nie działało. Powróciłem do ostatniego save’a, pograłem jeszcze trochę, spróbowałem ponownie - zaskoczyło. Ale osiągnięcia “Neo” również nie zdobyłem.

Ogólnie system perków i nawyków został nieco zmieniony w porównaniu do LR 0.8 - teraz na każdym poziomie można użyć więcej niż 1 perk, jednak aby je aktywować, oprócz osiągnięcia odpowiedniego poziomu trzeba mieć dla każdego dodatkowo 1000 pkt. A to z kolei powoduje, że niemożliwa jest aktywacja wszystkich perków przy jednoczesnym pełnym podwyższeniu wszystkich nawyków - zabraknie punktów (maksymalnie można ich zdobyć 28000).

On 17/03/2018 at 3:09 PM, Anton Gorodecki said:

Warto zainwestować w zdolność “WSZYSTKOWIDZĄCY” (na mapie naszego PDA pokazywane są wszystkie jednostki)

W związku z opisanymi wyżej ograniczeniami perków można pójść “na skróty” i zaoszczędzić punkty wykorzystując dodatek dla CoC opisany [CoC] Displaying units like in Clear Sky v.2 Oddziały będą wyświetlane na mapie od początku gry.

1 polubienie

Do “zdobycia” jest 30 poziomów doświadczenia (limit ustawiony przez twórców gry). Za każdy poziom dostajemy jeden punkt rozwoju. Każda z umiejętności ma 5 poziomów biegłości czyli zużyjemy na nie 5x5=25 pkt rozwoju. Zdolności jest 14, ale zostaje nam 5 pkt rozwoju. Dodatkowo pierwszej zdolności możemy nauczyć się dopiero na 5 poziomie doświadczenia, następnych odpowiednio na 10, 20 i 25.

System jest dobrze wymyślony, z początku poziomy doświadczenia bardzo szybko wchodzą. Później już trzeba albo wykonywać zadania, zabijać groźne mutanty lub strącać helikoptery (za strącanie helikopterów otrzymujemy najwięcej doświadczenia).

1 godzinę temu, A6AKAH napisał:

W związku z opisanymi wyżej ograniczeniami perków można pójść “na skróty”

Można i jeśli ktoś chce tak robić nie widzę problemu (wszakże każdy gra jak chce), ale moim zdaniem “ambitniej” jest samemu gromadzić pkt doświadczenia i nauczyć się tej czy innej umiejętności, prawda?

2 polubienia

Oczywiście, zgadzam się z tym, co napisał @Anton_Gorodecki - gdy jest zbyt łatwo tracimy motywację do wykonywania zadań, przez co gra staje się nudna. Powiedzmy, że moja informacja była skierowana do tych “mniej ambitnych” :slightly_smiling_face:.

System jest rzeczywiście dobrze wymyślony - pozwala dostosować rozgrywkę “pod siebie”, a posiadanie wszystkich zdolności/umiejętności nie jest potrzebne do normalnej gry.

Warto jeszcze dodać, że jedna ze zdolności (“perków”) została przez autorów moda zablokowana i pozostaje niedostępna przez całą grę:

Spoiler

1 polubienie

Witam skąd mogę pobrać wersję 0.9.1 chyba że z #1 jest zaktualizowany i na moddb pojawiła się angielska wersja tego moda

http://ap-pro.ru/forum/134-89949-1

Godzinę temu, anatol napisał:

http://ap-pro.ru/forum/134-89949-1

o kurcze nie mam pojęcia gdzie tam jest jakiś link do pobrania albo gdzie kliknąć

Znalazłem dosyć ciekawego buga, który właściwie podchodzi pod oszustwo i znacznie ułatwia grę, ale jak ktoś jest leniwy to niech se korzysta :grin: Wchodzicie na własną odpowiedzialnośc

Spoiler

Mianowicie sprzedane wcześniej PDA możemy odkupić od potencjalnego nabywcy w cenie 1RU za sztukę, w celu ponownego sprzedania zapisanych na nich informacji. Dzięki tej sztuczce otrzymujemy nie tylko łatwy szmal, ale również doświadczenie. Enjoy wy szubrawcy i leniwce :face_with_tongue:

Spoiler

1 polubienie

@suchyyy1 - link do LR 0.9.1 (torrent) w pierwszym poście.

Aktualny fix #5 (zawiera wszystkie wcześniejsze poprawki):

https://drive.google.com/file/d/1e-RPvNtKwZrti0MrhFRoIBqdsP9uYPIT/view

https://yadi.sk/d/_LB6OAlW3TN5NS

1 polubienie

@Szelcu Za takie coś powinieneś minusa załapać :grin: Ale dam ci szansę, wsadz swój sposób w spoiler żeby więcej niewinnych dusz nie skazić :slightly_smiling_face:

1 polubienie

1 minutę temu, MaklerR napisał:

@Szelcu Za takie coś powinieneś minusa załapać :grin: Ale dam ci szansę, wsadz swój sposób w spoiler żeby więcej niewinnych dusz nie skazić :slightly_smiling_face:

Ja to tak tylko w celach dydaktycznych udostępniam :grin:

2 godziny temu, suchyyy1 napisał:

o kurcze nie mam pojęcia gdzie tam jest jakiś link do pobrania albo gdzie kliknąć

Linki dodane do 1 posta.

2 polubienia

@anatol@tak_mam_i_dziękuję_za_pomoc

1 polubienie

Potrzebna natychmiastowa pomoc. Gram najemnikami i po rozmowie z Kretem otrzymuje 4 zadanie od przywódcy, w którym nie do końca jestem pewien o co chodzi. Ściągnąłem angielską wersje moda (tym razem z moddb bo pojawiła się dwa dni temu), ale niektóre opisy questów są zbugowane, a mój rosyjski nie jest na tyle zaawansowany żeby rozszyfrować dialog z przywódcą. Mógłby ktoś powiedzieć co ja tak właściwie mam zrobić? (Chyba chodzi o coś związanego z laboratoriami i agropromem albo jantarem)

Masz farta, bracie😬 Akurat ogrywam Najemników. Poniżej zrzuty ekranu z rozmowy i zadanie:

Spoiler

Chyba nie muszę podpowiadać gdzie w podziemiach INB “Kompleks medyczny” (ochrzciłem tak lokację Medpribor - dawny Agroprom) znajdziesz najbardziej znany w całej serii gier S.T.A.L.K.E.R. otwór wentylacyjny?

1 polubienie

2 godziny temu, Anton Gorodecki napisał:

Masz farta, bracie😬 Akurat ogrywam Najemników. Poniżej zrzuty ekranu z rozmowy i zadanie:

Pokaż ukrytą zawartość

Chyba nie muszę podpowiadać gdzie w podziemiach INB “Kompleks medyczny” (ochrzciłem tak lokację Medpribor - dawny Agroprom) znajdziesz najbardziej znany w całej serii gier S.T.A.L.K.E.R. otwór wentylacyjny?

Dzięki wielkie, stawiam ci kozaka w barze!

2 polubienia

Patch aktualizujący mod do wersji 0.9.2

Można instalować na “czystą” 0.9.1 lub z dowolnym fixem. Zapisy gry z poprawki #5 będą działać, pomimo to twórcy moda zalecają nową grę.

Patch naprawia ostatnie krytyczne błędy i wnosi kilka zmian. Wśród nich:

Spoiler
  • odnowiony interfejs pozyskiwania części ciał mutantów
  • do tabeli relacji dodano frakcje Ślimaki i Grzech
  • dopracowano maskowanie z użyciem zdartej twarzy stalkera
  • naprawiono kilka różnych wylotów
  • naprawiona pojemność magazynka dla AKMS-MF1
  • dodano plik .bat z parametrami -dbg -skip_reg -noprefetch

Link do pobrania: https://drive.google.com/file/d/1YWQ381HhlDCiJtz75aFje6tVIxu9jJJ_/view

Źródło + pełna lista zmian: https://vk.com/legendreturns?w=wall-140958051_15081

Ponadto twórcy moda zapowiadają udostępnienie patcha na Yandexie, jak również nowy repack 0.9.2.

2 polubienia

A ja znów potrzebuję pomocy z tłumaczeniem. Eh, chyba się za te kozaki do końca życia nie wypłacę :thinking: Przetłumaczy jakaś dobra duszyczka?

Spoiler

Oba zadania zwinąłem od Dushmana, na “Terenach Przemysłowych”