Problemy techniczne

już zrobiłem i wszystko siadło jak trzeba

zrobię na forum może odświeżony wątek na forum jak to robić dla ludzi, którzy grają w tę grę na steamie(jeśli mogę) :grin:

a w dzisiejszych czasach jest tych osób jest zdecydowanie o wiele więcej niż kiedyś

1 polubienie

Witam stalkerzy!

Mam spory problem z upadłą gwiazdą. Podczas wizyty w X-10 w celu znalezienia kombinezonu do biolabu. Kombinezon jest oczywiście za drzwiami w pomieszczeniu z burerem. No więc burer zabity, jednak w momencie w którym chce podnieść kombinezon gre bez żadnego ostrzeżenia wyrzuca do pulpitu. Próbowałem już kilkanaście razy, przechodziłem od nowa cały lab, zmieniłem oświetlenie na statyczne i włączyłem średnie ustawienia, jednak nic to nie dało. Gra cały czas wyrzuca do pulpitu w momencie podnoszenia kombinezonu (bez żadnego komunikatu). Jedyne co udało mi się osiągnąć to wcześniejsze wyrzucenie do pulpitu, zaraz przed otwarciem drzwi oraz przy jednej z prób w środku nie znalazłem burera :neutral_face:. Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto będzie mógł mi pomóc, bo mod ma bardzo ciekawą fabułe. Oczywiście gram na wersji 1.0004

Witajcie. Mam problem z wylotami do pulpitu podczas wczytywania zapisów. Ktoś wie co z tym zrobić ?

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description :
[error]Arguments : LUA error: … of chernobyl\gamedata\scripts\dialog_manager.script:393: attempt to compare number with nil

stack trace:

Gdy wchodzę na Bagna to wywala

FATAL ERROR

[error]Expression : assertion failed
[error]Function : _VertexStream::Lock
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\R_DStreams.cpp
[error]Line : 44
[error]Description : (bytes_need<=mSize) && vl_Count

@marko6996 zmniejsz ustawienia grafiki i zasięg widoczności przed wejściem na Bagna.

Zmniejsz rozdzielczość, przejdź na oświetlenie statyczne.

Prosiłbym o pomoc w pewnej sprawie. Po wejściu w strefę silnego promieniowania nie da się go potem nijak zbić. Apteczki i zastrzyki działają tylko chwilowo a poziom naszego napromieniowania rośnie non stop, tak jakby uległ swoistemu “zawieszeniu”. Pamiętam że w innym modzie, w który grałem dawno temu był ten sam problem i było na to rozwiązanie w postaci zmiany wpisu w jakimś pliku. Tylko że teraz nie umiem za nic w świecie znaleźć tego tematu…

Jeszcze takie pytanko. Czy wie ktoś może jak zwiększyć długość dnia w stosunku do nocy? Jaki plik za to odpowiada? Chcąc wykonać dobrze jakąś misję trzeba ciągle kombinować jak spać na siłę gdzie popadnie i celować w bardzo wąskie okno, bo inaczej bardzo szybko robi się ciemno i noc trwa chyba 3/4 doby… Jest to już na tyle kłopotliwe, że dobrze by było to jakoś zmodyfikować. Niestety nie znalazłem na forum wątku o tym problemie…

mam ten sam problem… Expression : fatal error
Function : CModelPool::Instance_Load
File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender\ModelPool.cpp
Line : 111
Description :
Arguments : Can’t find model file ‘weapons\knife\wpn_knife_bak.ogf’.

ściągnąłem po raz 4 raz chyba już tego moda…ściągałem teraz bez włączonego antywirusa ,systemowej zapory itd. cały czas gdy zbliżam się z pierwszym znalezionym w stawie “xsenomorfem” do tego baru..-mam taki wylot…Pamiętasz może jeszcze kogoś by kiedyś miał jakieś rozwiązanie tego problemu???

A wrzucałeś ten jakiś patch na lepszy model latarki i na inny model noża?

Ewentualnie zobaczyć czy w tym patchu jest jest jakiś plik .ogg od noża, może ma taką samą nazwę, ewentualnie skopiować i zmienić mu nazwę na taką jaką potrzeba.

Ewentualnie zerknij najpierw do folderu moda czy taki plik jest, a może jest jakaś literówka w nazwie?

po raz kolejny jak postawiłem moda na nowo i nie instalowałem już żadnej latarki tylko czysty patch…ale po wklejeniu sawe w tym samym miejscu co pisałem wcześniej mam właśnie taki wylot…szukałem jakgoś pliku z nazwą knife bądź wpn_knife ale nic mi nie znajduje..chyba że ja nie umiem szukać plików -jak Ty to określiłeś ogg..?

a może mi tego pliku brakuje jeszcze z podstawowej gry nie z moda czy patcha??? jeśli znasz ..a pewnie znasz ;} ..sposób na szukanie takich plików ogg to prosiłbym Cię o pomoc bo chyba trochę zielony w tym jestem…

Ale jak wcześniej grałeś z tym patchem na latarke i nóż to teraz może zapis niedziałać, jak go nie wrzucisz.

A dobrze wrzuciłeś te pliki z tego archiwum? Bo w nim widze w folderze meshes\weapons\knife pliki .ogg dla noża z taką nazwą jak z twojego erroru. W dobre miejsce wypakowałeś archiwum?

Słuchaj dzięki że mnie naprowadziłeś naszą “burzą muzgów” na rozwiązanie bo mimo iż czasami odpowiedź leży pod latarnią to jej nie widzimy!! już wiem co się mogło stać ! grałem z patchem ,latarką i nożem i wszystko było ok. potem zaintalowałem addon Slx i też było ok…do czasu…więc to zapewne ten Slx coś zrobił z tym plikiem na latarkę i nóż !!! a jak stawiałem potem wszystko od nowa i już bojąc się instalacji czegoś dodatkowo cokolwiek więcej zapomniałem że plik z latarką był też plikiem z nożem !! czeski błąd..przeepraszam i dziękuje bardzo! ale naprawdę nie wiedziałem już o co chodzi…swoją drogą szkoda że ten Slx Addon coś miesza bo świetnie poprawia grafikę…ciekawe jak go wrzucę(Slx) a ten plik z nożem na sam koniec czy to pójdzie i będzie git??? Dziękuje jeszcze raz !!!