Projekt "Odstępca": Początek (Prolog)

Zaskoczyłeś tym info o tłumaczeniu tego moda, zamiast przeglądać filmiki na Youtub zagram jeszcze z raz przyjemnością po ukazaniu się  spolszczenia. Prośba o dodawaniu takiej informacji od czasu do czasu w temacie “Mody w trakcie tłumaczenia”, o ile to możliwe .

1 polubienie

13 godzin temu, mkk7 napisał:

Prośba o dodawaniu takiej informacji od czasu do czasu w temacie “Mody w trakcie tłumaczenia”, o ile to możliwe .

Masz rację, ale tym razem wyszło jakoś tak spontanicznie.

1 polubienie

Wygląda to przepięknie

Przed chwilą ukończyłem grę w tego moda. Ukłon dla za decyzję o tłumaczeniu, bo to wprowadzenie do głównego moda jest warte zagrania.

Pozornie jest to łatwy mod, ale skoro jednym z autorów jest !SKIF!, to bez szukania schowków się nie obędzie. Znajdujemy je z naprowadzeń, po znalezieniu fleszek, lub przeszukaniu zabitych. Ale jak ktoś dobrze poszuka, to i sam je znajdzie. Tyle tylko, że są napełniane losowo i nigdy nie znajdziemy w nich tego co miał poprzednik. Będzie to w innym schowku.

Ale autorzy nie ustrzegli się błędów.

Jeden z nich jest poważnym i może spowodować problem z fabułą. Opcja dialogu z Nieznajomym, nie posiada alternatywnego rozwiązania gdy nie mamy przy sobie 15.000ru. Zawsze się kończy zawaleniem zadania i nie otrzymaniem koniecznej informacji. W razie zabicia go, też nie ma przy nim nic, co dawałoby wyjaśnienie. Dlatego uprzedzam przyszłych grających, aby gdy dostaną to zadanie na spotkanie z nim, najpierw postarali się o kasę, a dopiero po tym poszli na rozmowę.

Drugi błąd dotyczy artefaktów dla Lokiego. Jeden z nich znajduje się losowo w schowku, na który możemy nie natrafić ( tak miałem i zadania nie wykonałem ), a drugi jest u NPCa, którego po zabiciu mogą ograbić inni NPCe. Dlatego to zadanie sugeruję brać dopiero po znalezieniu artefaktów Oko i Pustak. Nie wpływa to na fabułę, pozostawia tylko niesmak nie ukończenia zadania.

Z tego co napisałem, nie musimy mieć zbyt wiele wyposażenia, ale aby mieć lepsze, musimy się spieszyć z czyszczeniem trupów. Jak nie zostawimy dla siebie, to jest na potrzebną kasę. I amunicji, medykamentów kupować nie musimy, a jest i mnóstwo jedzenia, które nasz GG Korszun spożywać musi. No i powinien też spać. Dlatego nie wysilajcie się z grą w nocy, a idźcie spać. Gra na jednej lokacji powoduje, że mrzemy łatwo dotrzeć do miejsca do spania, medyka, handlarzy i taniego naprawiacza

Znaczniki miejsc ukrycia przed emisją, nie zawsze pokrywają się z ukryciem. Dlatego trzeba szukać w pobliżu, aż otrzymamy sygnał potwierdzenia.

Na koniec kilka screenów z mojej rozgrywki.

Spoiler

2 polubienia

Nieznajomy i inne takie pierdoły czyli : kto nie ma miedzi ten w domu siedzi - innymi słowy - porady dla leniwych, wygodnych … .

Wgrywasz sobie jakiegokolwiek kierownika zony/plecaka pamiętać należy o skopiowaniu oryginalnych plików zamienianych np. przez vorona, nabić kasę, sejf i z powrotem wrócić do starych plików - zamiana powtórna, jest kasa i parę innych dupereli i nie suszy ci bańki brak kasy.

@vidkunsen - Twoja wypowiedź ze spawnerem nasuwa refleksyjne pytanie. Po co grać? Całkiem dobrze można sobie tylko pooglądać filmiki z przechodzenia przez innych. W Strefie, tak jak w życiu, nie wszystko się udaje. A skoro nie położyło to rozgrywki, zmusiło tylko do myślenia, nie warto oszukiwać samego siebie.

Tym bardziej, że ten mod, tak jak był Złoty kufer, jest tylko zwiastunem właściwego moda.  Jego autorzy pokazują, czego możemy się spodziewać.

Ktoś zadał pytanie - odpowiedziałem, ktoś gra po swojemu - nie wnikam, nie udaję, nie interesuje mnie czyjaś rozgrywka jeśli tego nie chce zainteresowany, per primo nocere.

Dnia 21.12.2016 o 19:50, kondotier napisał:

Opcja dialogu z Nieznajomym, nie posiada alternatywnego rozwiązania gdy nie mamy przy sobie 15.000ru. Zawsze się kończy zawaleniem zadania i nie otrzymaniem koniecznej informacji.

Zgadza się, przydałaby się jeszcze jedna opcja dialogowa pozwalająca na zebranie kasy i pociągnięcie fabuły. Jednak nie sądzę, aby ewentualne wczytanie ostatniego zapisu stanowiło dla kogoś problem.

Dnia 21.12.2016 o 19:50, kondotier napisał:

Drugi błąd dotyczy artefaktów dla Lokiego.

Artefakt dla Lokiego nie jest błędem, założę się, że wielokrotnie miałeś go na wyciągnięcie ręki (w polskiej wersji językowej Zewu Prypeci jest to Muszla). Tak więc śmiało można brać zadanie na artefakty od Lokiego. Jednak muszę przyznać, że jest zmyślnie schowany, trafiłem na niego zupełnie przypadkowo.

Gdzie Ty go miałeś? Bo ja szukałem tam, gdzie go znalazł ten od filmiku, czyli w kamieniach na bagienku za stacyjką kolejową. Było tam barachło. W sąsiednim plecaku w trzcinach, to samo. Idąc tym tropem, przeszukałem schowki które jemu się wyświetliły, a artu nie znalazłem.

On przy klatce, w schowku z namiotu już na początku gry miał broń z celownikiem, ja miałem tam barachło, a jego zawartość znalazłem na kompleksie wentylacyjnym, gdzie z kolei on, miał szajs. Spawn losowy.

Ze schowkami, faktycznie losowo. Artefakt, ten z zadania dla Lokiego ma swoje stałe miejsce. Żeby nie psuć zabawy ewentualnym graczom, prześlę Ci screena na PW.

Fiks na kryjówki przed emisją został dodany do polonizacji.

Może się powtórzę a może nie i komuś to może pomóc(2:09:32):

Dobiegła końca polonizacja tego moda. Ostatni rzut oka i spolszczenie powinno być dzisiaj do pobrania. Jeśli dalszy ciąg historii “Projekt Odstępca” będzie taki, jak to zapowiada “Prolog”, to myślę, że warto czekać na premierę.

8 polubień

Dobra wiadomość , dzięki za informację  .

a który link jest do spolszczenia ? Mamy do moda, dwóch fixów i poprawki. 

https://yadi.sk/d/rbEsbiea37e4EY
Proszę. Wstawię do 1 postu, myślę że  się nie obrazi

1 polubienie

Dzięki !

Nie mnie, A  dziękuj

Skończyłem moda. Bardzo sympatyczny. Dobrze, że  spolonizował go. Świetny wstęp do części głównej - oby była.

Lubie kolory w modach, a ten ma ich dużo. Dla mnie budują lepszy nastrój niż ponure, ciemne i prawie jednobarwne mody. Choć przecież i one mają wielu zwolenników. Wiadomo, każdy lubi co lubi.

Kolorystyka menu głównego i rozbiegówek (różne odcienie brązu) jest bardzo nastrojowa. Podoba mi się również nie ostrość lub wręcz rozmycie dalszego planu, czy to budynków czy roślin. Dopiero użycie lornetki przywraca normalną teksturę. Oczywiście efekt ten występował w innych modach, ale w tym jest bardziej namacalny.

Natomiast rozmieszczenie dokumentów w fabryce Jantar uzmysłowiło mi, że każdy moderator ma swoje ulubione miejsca na schowki przedmiotów questowych. Jedni chowają za meblami, inni na wysokości a jeszcze inni tuż przy ziemi. Wystarczy zlokalizować jeden i wiadomo później na jakiej wysokości szukać. Mniej więcej.

Celowniki rzeczywiście do wymiany. Bardziej wkurzają niż pomagają. Od razu przemianowałem na panoramiczne.

Fabuła zwarta, jasna i konkretna.

Bardzo sympatyczny (że się powtórzę).         

4 polubienia

Z tymi zamazanymi celownikami, to pole do popisu dla twórców minimodów. Zrobienie minimoda czy też fiksa, pozwalającego rusznikarzom na naprawę celowników. Ja je naprawiam sam, robiąc korektę w plikach tekstury. Skoro w modach można naprawą usunąć uszkodzenia szkieł masek, to można takie same zasady przyjąć przy celownikach optycznych. A speców od takich zmian, mamy na forum kilku.

12 godzin temu, DaarMoo napisał:

Podoba mi się również nie ostrość lub wręcz rozmycie dalszego planu, czy to budynków czy roślin. Dopiero użycie lornetki przywraca normalną teksturę. Oczywiście efekt ten występował w innych modach, ale w tym jest bardziej namacalny.

Też zwróciłem na to uwagę, daje to poczucie przestrzeni, można to zauważyć, rozglądając się po okolicy z jakiegoś wzniesienia czy dachu, a najlepiej podziwiając panoramę Jupitera z wieży Cementowni.

A czy znaleźć artefakt dla Hawajczyka?