Witam. Spośród dostęnych na steam edycji stalkera dwójki zastanawiam się nad wyborem między podstawową edycją w cenie 229zl i edycją deluxe w cenie 309zł. Podstawowa w cenie 229 zł wystarczy do uruchamiania modyfikacji ? Szczerze mówiąc nie bardzo chcę wydawać aż takie pieniądze na wersję deluxe, zawiera z tego co zrozumiałem jakieś nowe kombinezony których i tak nie będę pewnie używał i misję poboczną - co może ewentualnie zainteresować. Pozostaje tylko pytanie czy warto dopłacić kilkadziesiąt złotych za tę misją poboczną? Jest tego warta?
Ja kupiłem tą wersję najlepszą. Może niech ktoś potwierdzi czy dobrze mówię ale ta wersja zakłada, że wszystkie dodatki DLC i nie tylko będziesz miał za free do gry. A znając życie pewnie wyjdzie jakiś 20 minutowy dodatek za 100 ziko i żal będzie wydawać. Fakt dostajesz trochę nowego sprzętu ale zdobywasz go późno w grze tak wiec wiesz.. 100 piechotą nie chodzi wiadomo ale w tym przypadku warto.
Fizycznie edycja ostateczna zawiera wszystkie przyszłe dlc. Natomiast elektronicznie wersja ultimate.
@Ignachinio Tak, wersja ultimate posiada już odgórnie wbudowany dostęp do przyszłych DLC etc. Teraz ma wyjść jakiś większy dodatek “Cena pokoju” czy jakoś tak, zakładam że posiadacze podstawowej wersji gry, będą musieli go dokupić. Natomiast posiadacze wersji ultimate, mają go za darmo.
@brix32 Tak jak kolega Marqz napisał, fizycznie edycja ostateczna ma dostęp do wszystkich przyszłych DLC, a elektronicznie edycja ultimate. Edycja deluxe nie daje Ci dostępu do przyszłych DLC, jedynie jakieś tam kombinezony czy inne fanty w samej grze. Jeżeli stoisz przed wyborem między podstawową wersją a deluxe, brałbym podstawkę. Ale jeżeli masz wybór między edycją podstawową a ultimate, brałbym ultimate. Deluxe się nie opłaca moim zdaniem, kosztuje 100zł mniej niż ultimate, a jedyne co Ci realnie daje to jakieś bronie / kombinezony i dwa zadania poboczne.
Natomiast jeżeli pytasz o same niezależne modyfikacje, to możesz je instalować na każdej wersji. ![]()
Najnowszy dodatek wyjdzie 20 sierpnia.
S.T.A.L.K.E.R. 2: Cost of Hope — Release Date Reveal
Ja ZAWSZE nim kupię jakąkolwiek grę pobieram darmową wersję i ogrywam tyle czasu aż mnie przekona do wydania na nią hajsu…tak robię od lat 2010 bo wczesniej od końca lat 90tych to piractwo jak każdy, a po 2000 to Ruskie tłoki z bazaru z niekiedy wręcz komiczną polonizacją robioną przez jakiegoś Sasze i Iwana
.
Niestety STALKER 2, którego ogrywałem zaraz po premierze i ostatnio znów zacząłem na nowym PC nadal nie jest wg mnie warty by płacić za to nawet połowę ceny jakiej sobie życzy GSC i serio lepiej poczekać na promkę jakąś albo poważnie się zastanowić czy dany produkt jest wart swojej ceny…bo ja np bardzo nie lubię jak ktoś mi wciska
posypane zółtym lukrem twierdząc , że to Dubajska czekolada ze złotem i tyle jest warta.
No ale każdy robi ze swoją kasą co chce
…jak mówi stara jak świat marketingowa prawda:
Ludzie kupią każde gówno, wystarczy je ładnie opakować ![]()
@tom3kb Co do nowego dodatku i zawartości, która powinna być od początku w grze o wiele bardziej interesuje mnie to czy w końcu poprawili największe bolączki techniczne i balans rozgrywki i doprowadzili AI do stanu chcoiażby przypominającą wczesne buildy z 2003 roku…bo AI stalkerów 2 lata po premierze to wciąż debile i dzieci we mgle
…no i czy przejście na nową wersję UE faktycznie coś da, a nie, że nowy silnik to i dziesiątki nowych baboli.
Ten tego, gra ktoś w tego Stalkera 2?
Bo wrzucili jakiś filmik z dodatku to jakby co można obejrzeć.
Będzie grane. Liczę oczywiście, że wraz z patchem 2.0 a-life będzie taki jak miał być (jest na to nadzieja, skoro w końcu dodają lornetkę do gry), AI wrogów będzie bardziej wiarygodne, a bugów będzie mniej.
Czy to płonne nadzieje, się okaże.
Siemka.
Czy patch 2.0 będzie wydany wraz z premierą dodatku? Bo nie wiem czy warto instalować stalkera 2 teraz, czy jeszcze poczekać na aktualizacje.
No oglądałem ten gameplay i poprzenie trailery/clipy i pierwsze co zauważyłem to widoczny nie upgrade a downgrade
Kałuże wyglądają jeszcze gorzej i zero jakichkolwiek odbić prócz jaśniejszej plamy, okna i ogólnie szkło też dziwnie wygląda, ta anomalia żółta atakująca rogi ekranu wygląda strasznie badziewnie i nie realistycznie/nie spójnie. Animacja biegania tego nowego opancerzonego mutanta, którego nazwy znów zapomniałem jest kiepściutka i brakuje klatek.
Co mi się rzuciło w oczy to że miejscówki już znane zostały obrabowane z ilości drzew. Myślałem z początku, że tylko mi się wydaje, ale to samo zauważyło wiele innych osób.
Przejście na nową wersję UE miało poprawić wydajność, dzięki czemu miano podkręcić detale i bańkę spawnu czy w końcu wrzucić coś co przypomina A-Life, a tu póki co nic takiego nie widać. Co prawda do premiery zostało jeszcze kilkanaście dni i może będzie lepiej w dniu wydania( tja jasne…każdy z nas się łudzi tak od dwóch lat
) ale teraz nie wygląda to jakoś super zachęcająco. Latarka i NVG pokazali także chociaż to mają ogarnięte… Trzeba pamietać, że to płatne dlc a nie darmowe rozszerzenie i póki co nie ma tu nic co by wartowało wydać choć złotówkę na to…tym bardziej, że większość zawartości miała być w dniu premiery dostępna, a nie w dwa lata później i to za kasę…do gry kosztującej przecież 300-400 zeta w zależności od wersji ![]()
W jakim slocie będzie ? …hełmu, detektora czy broni krótkiej ? ![]()
A czy to ma jakieś duże znaczenie?
Być może po prostu żadnego nowego slotu nie będzie, a nawet jeśli, to wątpię, by dodanie nowego było jakimś rocket science ![]()
Zgadzam się z @FeRu co do grafiki, na nowym gameplayu z dodatku nie widać żadnego postępu graficznego, ale zobaczymy jak będzie z wydajnością, bo jej nie da się ocenić na podstawie 10-minutowego przedpremierowego fragmentu z gry. W S2 mam nabite sporo h i jest to moim zdaniem jedna z ładniejszych gier na UE5 (jedynie bugi graficzne wytrącają człowieka z immersji), więc nie sądzę, by wymagała dużego upgradu, przydałoby się faktycznie poprawić te odbicia w kałużach i oknach, bo te bez modów lub grzebania w plikach prezentowały się kiepsko, dopiero po podbiciu ustawień było ok.
Ograć na premierę nie zdążę, raczej wezmę się dużo później za to, premierowe bugi pewnie mnie więc ominą xD
Nie twierdze, że STALKER 2 jest brzydki…wręcz przeciwnie…a Teraz gdy na nowym PC z R7 9800x3D, 64GB Ram i RTX5080 mogę spokojnie wymaksować wszystko gra miejscami jest wręcz fotorealistyczna, a jeszcze po zastosowaniu kilku modów i Reshade to już w ogóle miejscami miodzio jednak wrażenia psuje totalny brak fizyki i interakcji z otoczeniem, tragicznie wręcz zaimplementowany Lumen, ciągłe bugi oswietlenia w budynkach i wszędobylski niekonsekwentny LOD i wyskakujące krzaki czy budynki przed nosem lub gdy popatrzysz w bok to oczy bolą…tym bardziej,jak się porówna z naszym mniejszym znacznie Teyon, które w Robocopie dało sobie radę z tym o wiele lepiej, a fizyka, zniszczenia otoczenia i efekty są o klasę lepsze. STALKER 2 ma już 2 lata na karku i wielu błędów oraz niedoróbek nie poprawiono do dziś i nie widać perspektyw by je naprawiono mimo obiecanek. Żeby chociaż AI Stalkerów w czasie walk zaczęła przypominać choć boty z Call of Duty byłoby super, bo do tej pory mają poważne problemy z podstawowymi rzeczami jak korzystanie z osłon czy jakiejkolwiek taktyki i instynktu samozachowawczego i nie ukrywam, że strasznie psuje to wszelkie potyczki nawet z tak dobrą warstwą audio i fajnym feelingiem broni.
Będzie lepiej lub gorzej. Ale biorąc pod uwagę to co jest na rynku (ostatnio kupiłem The mound omen of cthulu co było niewypałem dla mnie) to i tak kupię dlc i ogram.
Jako ciekawostka - ten artefakt zegarek to radziecki łucz damka na 17 kamieniach. Zdjęcia na aukcji poniżej:
Nowy zwiastun, tym razem samej aktualizacji, która ma być darmowa.
Dużo bardziej przekonujący niż tamten gameplay trailer z eksploracji Lasu i elektrowni. Najbardziej mnie cieszy poprawa adaptacji oka do zmiany oświetlenia, w końcu wychodzenie z budynków na zewnątrz nie będzie skutkowało oślepieniem, a i strzelanina wewnątrz budynków do wrogów na zewnątrz będzie bardziej czytelna.
Drzew (i trawy) będzie też jednak więcej, niż mniej
chociaż niestety widać jak z daleka trochę się wczytuje na oczach gracza, nie wiem też czy nie zrobilo się trochę zbyt zielono, trzeba będzie zagrać by ocenić.